بیماری منتقله از غذا که بیشتر به عنوان مسمومیت غذایی شناخته می شود، نتیجه خوردن غذای آلوده، فاسد یا سمی است. شایع ترین علائم مسمومیت غذایی عبارتند از تهوع، استفراغ و اسهال.

اگرچه مسمومیت غذایی بسیار ناراحت کننده است، اما مسمومیت غذایی غیرعادی نیست. طبق گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) ، ۴۸ میلیون نفر در ایالات متحده (یا حدود ۱ از ۷ نفر) هر ساله به نوعی مسمومیت غذایی مبتلا می شوند. از این ۴۸ میلیون نفر، ۱۲۸۰۰۰ نفر در بیمارستان بستری هستند.

علائم مسمومیت غذایی

اگر مسمومیت غذایی دارید، به احتمال زیاد این مسمومیت ناشناخته نخواهد ماند.

علائم ممکن است بسته به منبع عفونت متفاوت باشد.

Food Poisoning: Symptoms, Causes, and Treatmenthealthline.comhttps://www.healthline.com › health

موارد متداول مسمومیت غذایی معمولاً شامل تعدادی از علائم زیر است:

  • گرفتگی شکم
  • اسهال
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • از دست دادن اشتها
  • تب خفیف
  • ضعف
  • سردرد

علائم مسمومیت غذایی بالقوه تهدید کننده زندگی عبارتند از:

  • اسهالی که بیش از ۳ روز طول بکشد
  • تب بالاتر از ۱۰۲ درجه فارنهایت (۳۸.۹ درجه سانتیگراد)
  • مشکل در دیدن یا صحبت کردن
  • علائم کم آبی شدید، که ممکن است شامل خشکی دهان، دفع کم یا بدون ادرار، و مشکل در پایین نگه داشتن مایعات باشد.
  • ادرار خونی

اگر هر یک از این علائم را تجربه کردید، بلافاصله با پزشک تماس بگیرید یا به دنبال درمان باشید.

مسمومیت غذایی چقدر طول می کشد؟

مدت زمانی که طول می کشد تا علائم ظاهر شوند به منبع عفونت بستگی دارد، اما می تواند از ۳۰ دقیقه تا ۸ هفته متغیر باشد .

با یا بدون درمان، اکثر موارد در عرض ۱ هفته برطرف می شوند .

علل مسمومیت غذایی

بیشتر مسمومیت های غذایی را می توان در یکی از سه علت اصلی ردیابی کرد: باکتری ها، انگل ها یا ویروس ها.

این پاتوژن ها را می توان تقریباً در تمام غذاهایی که انسان می خورد یافت. با این حال، گرمای حاصل از پخت و پز معمولاً پاتوژن های موجود در غذا را قبل از رسیدن به بشقاب ما از بین می برد. غذاهایی که به صورت خام مصرف می شوند، منابع رایج مسمومیت غذایی هستند، زیرا فرآیند پخت و پز را طی نمی کنند.

گاهی اوقات، غذا در مدفوع یا استفراغ با ارگانیسم ها تماس پیدا می کند. این به احتمال زیاد زمانی رخ می دهد که یک فرد بیمار غذا را آماده می کند و قبل از پختن دست های خود را نمی شویید.

گوشت، تخم مرغ و محصولات لبنی اغلب آلوده هستند. آب ممکن است به ارگانیسم هایی که باعث بیماری می شوند نیز آلوده باشد.

باکتری ها

باکتری ها تا حد زیادی شایع ترین علت مسمومیت غذایی هستند. علل باکتریایی مسمومیت غذایی عبارتند از:

  • E. coli ، به ویژه E. coli تولید کننده سم شیگا (STEC)
  • لیستریا مونوسیتوژنز
  • سالمونلا
  • کمپیلوباکتر
  • کلستریدیوم بوتولینوم
  • استافیلوکوکوس اورئوس
  • شیگلا
  • ویبریو آسیب رسان

وقتی به باکتری های خطرناک فکر می کنیم، نام هایی مانند E. coli و Salmonella به دلایل خوبی به ذهن خطور می کند.

سالمونلا بزرگترین عامل باکتریایی موارد مسمومیت غذایی در ایالات متحده است . با توجه به CDC ، تخمین زده می شود که ۱،۳۵۰،۰۰۰ مورد مسمومیت غذایی، از جمله ۲۶،۵۰۰ بستری شدن در بیمارستان، هر ساله به عفونت سالمونلا ردیابی می شود.

Campylobacter و C. botulinum دو باکتری کمتر شناخته شده و بالقوه کشنده هستند که می توانند در غذای ما پنهان شوند.

انگل ها

مسمومیت غذایی ناشی از انگل ها به اندازه مسمومیت های غذایی ناشی از باکتری ها رایج نیست، اما انگل هایی که از طریق غذا پخش می شوند هنوز بسیار خطرناک هستند. آنها عبارتند از:

  • توکسوپلاسما گوندی
  • لامبلیا ژیاردیا
  • کرم های نواری مختلف مانند:
    • Taenia saginata (کرم گاو)
    • Taenia solium (کرم نوار خوک)
    • Diphyllobothrium latum (کرم نواری ماهی)
  • کریپتوسپوریدیوم
  • Ascaris lumbricoides ، نوعی کرم گرد
  • فلوک ها (کرم های مسطح)، مانند Opisthorchiidae (فلوک کبد) و Paragonimus (فلوک ریه)
  • کرم سوزنی یا انتروبیازیس
  • تریچینلا

بر اساس CDC ، توکسوپلاسموز عامل اصلی مرگ و میر ناشی از مسمومیت غذایی در ایالات متحده است. توکسوپلاسما گوندی در جعبه های بستر گربه نیز یافت می شود.

انگل ها می توانند در دستگاه گوارش شما زندگی کنند و برای سال ها ناشناخته باقی بمانند. افراد با سیستم ایمنی ضعیف و افراد باردار در معرض خطر عوارض جانبی جدی تری هستند اگر انگل های خاصی در روده آنها ساکن شوند.

ویروس ها

مسمومیت غذایی می تواند توسط یک ویروس نیز ایجاد شود، مانند:

  • نوروویروس که گاهی به عنوان ویروس نوروالک نیز شناخته می شود
  • روتاویروس
  • آستروویروس
  • ساپوویروس
  • ویروس هپاتیت A

نوروویروس هر سال باعث ۱۹ تا ۲۱ میلیون مورد استفراغ و اسهال در ایالات متحده می شود. در موارد نادر، می تواند کشنده باشد. سایر ویروس ها علائم مشابهی دارند، اما کمتر رایج هستند.

ویروسی که باعث بیماری کبدی هپاتیت A می شود می تواند از طریق غذا نیز منتقل شود.

منابع رایج

علت مسمومیت غذایی چه زود علائم شروع می شود (پس از قرار گرفتن در معرض) جایی که پیدا شده است
آسکاریس لومبریکوئیدس به ندرت علائم قابل توجهی ایجاد می کند محصول در خاک آلوده رشد می کند
آستروویروس ۴-۵ روز آب آلوده
کمپیلوباکتر ۲-۵ روز مرغ خام یا نیم پز، شیر غیر پاستوریزه، آب آلوده
کلستریدیوم بوتولینوم ۱۸-۳۶ ساعت سبزیجات کنسرو شده که اسید کمی دارند (مانند لوبیا سبز و قارچ)، کنسرو ماهی تن، ماهی تخمیر شده، ژامبون، سوسیس، پرونو (“شراب زندان”)، مواردی که به طور نامناسب کنسرو شده یا در خانه بطری شده اند.
کریپتوسپوریدیوم ۲ تا ۱۰ روز (به طور متوسط ​​۷ روز) میوه های تازه، آب میوه، سبزیجات تازه، سیب غیر پاستوریزه، شیر غیر پاستوریزه، آب آلوده
Diphyllobothrium latum (کرم نواری ماهی) به ندرت علائم قابل توجهی ایجاد می کند ماهی خام یا نیم پز
E. coli ۳-۴ روز گوشت گاو خام یا نیم پز، کاهو خام و سایر سبزیجات، جوانه خام، شیر غیر پاستوریزه، آب آلوده
انتروبیازیس (کرم سوزنی) به ندرت علائم قابل توجهی ایجاد می کند بیشتر از طریق لمس سطح آلوده یا از طریق تماس نزدیک با فردی که مورد دارد، منتقل می شود، اما می تواند به دلیل حمل نادرست غذا نیز ایجاد شود.
لامبلیا ژیاردیا ۱-۲ هفته محصول در خاک آلوده، گوشت آلوده، آب آلوده رشد می کندهمچنین می تواند ناشی از حمل نادرست غذا باشد
ویروس هپاتیت A ۱۵-۵۰ روز توت های یخ زده، سبزیجات یخ زده، صدف های نیم پز، آب آلودههمچنین می تواند ناشی از حمل نادرست غذا باشد
لیستریا مونوسیتوژنز ۱-۴ هفته لبنیات غیر پاستوریزه (مانند شیر و پنیرهای نرم)، خربزه، جوانه خام، گوشت اغذیه فروشی، ماهی دودی
نورویروس ۱-۲ روز صدف و سایر صدف ها، کاهو و سایر سبزیجات برگدار، میوه های تازه، آب آلودههمچنین می تواند ناشی از حمل نادرست غذا باشد
Opisthorchiidae (فلوک کبد) به ندرت علائم قابل توجهی ایجاد می کند خرچنگ، خرچنگ، یا ماهی خام یا نیم پز
پاراگونیموس (شکن ریه) ۲-۱۵ روز خرچنگ یا خرچنگ خام، نیم پز، ترشی یا شور
روتاویروس ۱-۲ روز صدف، سالاد، یخ آلوده
سالمونلا ۶ ساعت تا ۶ روز مرغ خام یا نیم پز، تخم مرغ، میوه ها و سبزیجات خام، آب آلوده
ساپوویروس ۱-۳ روز صدف، صدف، آب آلوده
شیگلا معمولاً ۱ تا ۲ روز (اما ممکن است تا ۷ روز طول بکشد) سبزیجات خام، سالاد سرد مانند سالاد تن ماهی و سالاد سیب زمینی، ساندویچ، آب آلودههمچنین می تواند ناشی از حمل نادرست غذا باشد
استافیلوکوکوس اورئوس ۳۰ دقیقه تا ۸ ساعت پودینگ، محصولات پخته شده با خامه، گوشت های تکه شده، سالادهای سرد مانند سالاد تن ماهی و سالاد سیب زمینی، ساندویچهمچنین می تواند ناشی از جابجایی نامناسب غذا یا قرار دادن غذا در دمای نامناسب باشد
Taenia saginata (کرم گاو) به ندرت علائم قابل توجهی ایجاد می کند گوشت گاو خام یا نیم پز
Taenia solium (کرم نوار خوک) به ندرت علائم قابل توجهی ایجاد می کند گوشت خوک خام یا نیم پز
توکسوپلاسما گوندی به ندرت علائم قابل توجهی ایجاد می کند صدف یا گوشت نیم پز (مخصوصاً گوشت خوک، بره و گوزن)، آب آلودهبیشتر از طریق تماس با مدفوع گربه آلوده منتقل می‌شود، اما می‌تواند در اثر نگهداری یا تهیه نادرست غذا نیز ایجاد شود.
تریچینلا ۱-۲ روز برای علائم شکمی و ۲-۸ هفته برای سایر علائم گوشت خام یا نیم پز، به ویژه گوشت خوک و شکار وحشی
ویبریو آسیب رسان ۲-۴۸ ساعت صدف خام یا نیم پز مخصوصا صدف

درمان های مسمومیت غذایی

مسمومیت غذایی معمولاً در خانه قابل درمان است. در اینجا چند راه برای کمک به درمان مسمومیت غذایی آورده شده است:

هیدراته بمانید

اگر مسمومیت غذایی دارید، بسیار مهم است که به درستی هیدراته بمانید. نوشیدنی های ورزشی حاوی الکترولیت بالا می توانند مفید باشند. آب میوه و آب نارگیل می تواند کربوهیدرات ها را بازیابی کند و به رفع خستگی کمک کند.

از کافئین که ممکن است دستگاه گوارش را تحریک کند خودداری کنید. چای های بدون کافئین با گیاهان تسکین دهنده مانند بابونه، نعناع فلفلی و قاصدک ممکن است به آرام کردن ناراحتی معده کمک کند.

درباره درمان های بیشتر برای ناراحتی معده بخوانید.

داروهای بدون نسخه (OTC) مصرف کنید

داروهای بدون نسخه (OTC) مانند لوپرامید (Imodium) و Pepto-Bismol می توانند به شما در مدیریت اسهال و سرکوب حالت تهوع کمک کنند.

با این حال، قبل از استفاده از این داروها باید با پزشک مشورت کنید، زیرا بدن از استفراغ و اسهال برای دفع سموم از سیستم استفاده می کند. همچنین، استفاده از این داروها می تواند شدت بیماری را بپوشاند و باعث شود شما در جستجوی درمان متخصص به تعویق بیفتید.

Pyrantel pamoate (داروی کرم پین ریس) یک داروی رایج برای کرم های سوزنی است.

داروهای تجویزی مصرف کنید

اگرچه بسیاری از موارد مسمومیت غذایی به خودی خود برطرف می شود، اما برخی از افراد بسته به پاتوژن مسئول بیماری خود می توانند از داروهای تجویزی بهره مند شوند.

داروهای تجویزی ممکن است برای افراد مسن، نقص ایمنی یا باردار مفید باشد. برای افراد باردار، درمان آنتی بیوتیکی به جلوگیری از انتقال عفونت به جنین داخل رحم کمک می کند.

اگر به داروهای تجویزی نیاز دارید، پزشک ممکن است یکی از این رژیم ها را برای علل بیماری زیر توصیه کند:

  • A. lumbricoides : داروهای ضد انگلی آلبندازول (Albenza) یا مبندازول (Enverm)
  • کمپیلوباکتر : آنتی بیوتیک آزیترومایسین (زیتروماکس)
  • کریپتوسپوریدیوم : داروی ضد انگلی نیتازوکسانید (Alinia) که برای درمان اسهال استفاده می شود.
  • D. latum (کرم نوار ماهی): داروی ضد انگلی پرازیکوانتل (Biltricide)
  • انتروبیازیس (کرم های سوزنی): آلبندازول (Albenza) یا مبندازول (Enverm)
  • جی.لامبلیا :
    • نیتازوکسانید (Alinia)
    • آنتی بیوتیک های مترونیدازول (Flagyl)، پارومومایسین، کویناکرین یا فورازولیدون
    • تینیدازول (تینداماکس) که یک داروی آنتی بیوتیک و ضد انگلی است
  • L. monocytogenes : آنتی بیوتیک آمپی سیلین
  • Opisthorchiidae (فلوک کبد): پرازیکوانتل (Biltricide) یا آلبندازول (Albenza)
  • پاراگونیموس (فلوک ریه): پرازیکوانتل (بیلتکشید) یا داروی ضد انگلی تری کلابندازول (اگاتن)
  • شیگلا : آنتی بیوتیک های آزیترومایسین (زیتروماکس) یا سیپروفلوکساسین (سیپرو)
  • T. saginata (کرم نواری گوشت گاو) : پرازیکوانتل (Biltricide) یا آلبندازول (Albenza) که درمان‌های خارج از برچسب برای T. saginata هستند.
  • T. solium (کرم نوار خوک) : پرازیکوانتل (Biltricide) یا آلبندازول (Albenza) که درمان‌های خارج از برچسب برای T. solium هستند.
  • T. gondii :
    • ترکیبی از داروی ضد انگلی پیریمتامین (داراپیم) و آنتی بیوتیکی مانند سولفادیازین
    • آنتی بیوتیک اسپیرامایسین، به عنوان یک داروی مستقل
  • تریچینلا : آلبندازول (Albenza) یا مبندازول (Enverm)

استفاده از مواد مخدر بدون برچسب

استفاده از داروی خارج از برچسب به این معنی است که دارویی که توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای یک هدف تأیید شده است، برای هدف دیگری استفاده می شود که هنوز تأیید نشده است.

با این حال، پزشک همچنان می تواند از دارو برای این منظور استفاده کند. این به این دلیل است که FDA آزمایش و تأیید داروها را تنظیم می کند، اما نحوه استفاده پزشکان از داروها را برای درمان بیماران خود تنظیم نمی کند. بنابراین پزشک شما می تواند دارویی را هر طور که فکر می کند برای مراقبت شما بهترین است تجویز کند.

آنتی توکسین دریافت کنید

عفونت با C. botulinum یک اورژانس پزشکی در نظر گرفته می شود. در اسرع وقت به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.

اگر موردی از C. botulinum دارید ، پزشک آنتی‌توکسین تجویز می‌کند. نوزادان آنتی‌توکسین خاصی به نام BabyBIG (گلوبولین ایمنی بوتولیسم) دریافت خواهند کرد.

باقی مانده

همچنین برای کسانی که مسمومیت غذایی دارند، استراحت کافی ضروری است.

اگر مورد شما شدید است

در موارد شدید مسمومیت غذایی، ممکن است نیاز به هیدراتاسیون با مایع داخل وریدی (IV) در بیمارستان داشته باشید.

در بدترین موارد مسمومیت غذایی، ممکن است تا زمان بهبودی نیاز به بستری طولانی‌تر در بیمارستان باشد. افراد مبتلا به موارد شدید C. botulinum که نادر هستند، ممکن است حتی نیاز به تهویه مکانیکی داشته باشند.

هنگام مسمومیت غذایی چه بخوریم و چه بنوشیم

بهتر است تا زمانی که اسهال و استفراغ از بین برود، به تدریج از مصرف غذاهای جامد خودداری کنید. در عوض، با خوردن یا نوشیدن اقلام ساده برای هضم که دارای چربی کم هستند، مانند:

  • کراکر نمکی
  • نان تست
  • ژلاتین
  • موز
  • برنج
  • بلغور جو دوسر
  • سیب زمینی ملایم
  • سبزیجات آب پز
  • سوپ مرغ
  • نوشابه بدون کافئین، مانند زنجبیل یا آبجو ریشه دار
  • آب میوه های رقیق شده
  • نوشیدنی های ورزشی

از چه چیزی باید اجتناب کرد

برای جلوگیری از ناراحتی بیشتر معده، سعی کنید از غذاهای سخت هضم زیر اجتناب کنید، حتی اگر فکر می کنید که احساس بهتری دارید:

  • محصولات لبنی به ویژه شیر و پنیر
  • غذاهای چرب
  • غذاهای سرخ شده
  • غذاهای بسیار چاشنی
  • غذاهایی که قند زیادی دارند
  • غذاهای ادویه دار

همچنین از:

  • کافئین
  • الکل
  • نیکوتین

نحوه تشخیص مسمومیت غذایی

پزشک ممکن است بتواند نوع مسمومیت غذایی را بر اساس علائم شما تشخیص دهد.

در موارد شدید، آزمایش خون، آزمایش مدفوع و آزمایشات روی غذایی که خورده‌اید ممکن است برای تعیین علت مسمومیت غذایی انجام شود. پزشک همچنین ممکن است از آزمایش ادرار برای ارزیابی اینکه آیا بدن شما در نتیجه مسمومیت غذایی دچار کم آبی شده اید یا خیر استفاده کند.

عوامل خطر مسمومیت غذایی

هرکسی ممکن است دچار مسمومیت غذایی شود. از نظر آماری، تقریباً همه افراد حداقل یک بار در زندگی خود دچار مسمومیت غذایی می شوند.

برخی از جمعیت ها بیش از سایرین در معرض خطر هستند. این شامل:

  • افراد دچار نقص ایمنی هر فردی که دارای سیستم ایمنی سرکوب شده یا بیماری خودایمنی باشد ممکن است در معرض خطر بیشتری برای عفونت و عوارض ناشی از مسمومیت غذایی باشد.
  • افراد باردار افراد باردار بیشتر در معرض خطر هستند زیرا بدن آنها با تغییرات متابولیسم و ​​سیستم گردش خون در دوران بارداری مقابله می کند.
  • بزرگسالان مسن. بزرگسالان ۶۵ سال یا بیشتر نیز با خطر بیشتری برای ابتلا به مسمومیت غذایی روبرو هستند. این به این دلیل است که سیستم ایمنی آنها ممکن است به سرعت به ارگانیسم های عفونی پاسخ ندهد.
  • بچه های جوان. کودکان زیر ۵ سال نیز به عنوان یک جمعیت در معرض خطر در نظر گرفته می شوند، زیرا سیستم ایمنی آنها به اندازه سیستم ایمنی بزرگسالان توسعه نیافته است. کودکان خردسال راحت‌تر تحت تأثیر کم‌آبی بدن ناشی از استفراغ و اسهال قرار می‌گیرند.

چگونه از مسمومیت غذایی پیشگیری کنیم

بهترین راه برای جلوگیری از مسمومیت غذایی این است که غذای خود را ایمن نگهدارید و از هر غذایی که ممکن است ناامن باشد اجتناب کنید.

برخی از غذاها به دلیل نحوه تولید و آماده سازی، احتمال مسمومیت غذایی بیشتری دارند. عوامل عفونی که در طول پخت و پز از بین می روند ممکن است در برخی غذاها وجود داشته باشند، مانند:

  • گوشت
  • طیور
  • تخم مرغ
  • صدف

اگر این غذاها به شکل خام مصرف شوند، به درستی پخته نشوند، یا اگر دست ها و سطوح پس از تماس تمیز نشوند، مسمومیت غذایی ممکن است رخ دهد.

سایر غذاهایی که احتمالاً باعث مسمومیت غذایی می شوند عبارتند از:

  • سوشی و سایر محصولات ماهی که به صورت خام یا نیم پز سرو می شوند
  • اغذیه فروشی ها و هات داگ هایی که حرارت داده نمی شوند و یا پخته نمی شوند
  • گوشت چرخ کرده گاو که ممکن است حاوی گوشت چندین حیوان باشد
  • شیر، پنیر و آبمیوه غیر پاستوریزه
  • میوه ها و سبزیجات خام و شسته نشده

برای جلوگیری از مسمومیت غذایی، اقدامات زیر را انجام دهید:

  • همیشه قبل از پختن یا خوردن غذا دست های خود را بشویید.
  • مطمئن شوید که غذای شما به درستی بسته شده و نگهداری می شود.
  • گوشت و تخم مرغ را کاملا بپزید.
  • قبل از استفاده از آن برای تهیه غذاهای دیگر، هر چیزی را که با محصولات خام در تماس است، ضدعفونی کنید.
  • اطمینان حاصل کنید که همیشه میوه ها و سبزیجات را قبل از سرو آنها بشویید.

چشم انداز مسمومیت غذایی

بسیار نادر است که مسمومیت غذایی تهدید کننده زندگی باشد. در حالی که مسمومیت غذایی بسیار ناراحت کننده است، خبر خوب این است که اکثر افراد در عرض چند روز به طور کامل بهبود می یابند، حتی بدون درمان.