قورت دادن استخوان ماهی یک اتفاق رایج است، به خصوص برای افرادی که ماهی زیادی می خورند. اگرچه استخوان های ماهی اغلب کوچک، شکل عجیب و تیز هستند، استخوان معمولاً بدون هیچ مشکلی از دستگاه گوارش عبور می کند. با این حال، برخی از افراد ممکن است با استخوان ماهی در گلوی خود گیر کنند.
اگر این اتفاق بیفتد، استخوان نشسته میتواند باعث ناراحتی و وحشت شود، اگرچه معمولاً دردناک نیست. با توجه به ماهیت رایج این اتفاق، روشهای بسیاری وجود دارد که میتواند به خارج کردن استخوان ماهی از گلو کمک کند.
برای اطلاعات بیشتر در مورد احساس، نحوه برداشتن استخوان و زمان مراجعه به پزشک به خواندن ادامه دهید.
علائم و نشانه ها
فرد احتمالاً به محض اینکه استخوان ماهی گیر می کند احساس می کند. علت هر گونه ناراحتی نیز احتمالاً بلافاصله آشکار می شود.
جدای از ناراحتی عمومی، چندین علامت احتمالی دیگر برای گیرکردن استخوان در گلو وجود دارد، از جمله:
- سرفه کردن
- احساس گزگز یا گزگز در گلو
- درد هنگام بلع
- مشکل در بلع
- احساس پری در پایه گردن
- درد شدیدی که در آن استخوان گلو را درگیر کرده است
- تف کردن خون
عوارض احتمالی
اگر فردی معتقد است که استخوان ماهی در گلویش گیر کرده است که نمی تواند آن را خارج کند، باید در اسرع وقت به پزشک یا ارائه دهنده خدمات بهداشتی مراجعه کند.
بیشتر استخوان های ماهی بسیار تیز هستند. آنها می توانند بریدگی یا ساییدگی در گلو در راه پایین ایجاد کنند، حتی اگر گیر نکنند. در این موارد، ممکن است احساس شود که استخوان در گلو گیر کرده است، در حالی که در واقع، قبلاً از مری به سمت معده عبور کرده است.
با این حال، اگر فرد خون میریزد، میتواند تایید کند که استخوان درگیر شده است یا مشکل تنفسی دارد، باید فوراً به پزشک یا اورژانس مراجعه کند. اگر مشکوک هستند که استخوانی در گلویشان نشسته است، نباید به رختخواب بروند.
عوارض احتمالی گیرکردن استخوان ماهی در گلو عبارتند از:
- ناتوانی در بلع غذا
- خون ریزی
- سوراخ کردن مری
- عفونت
- درد قفسه سینه
- آبسه
راه های برداشتن استخوان ماهی در خانه
چندین روش بالقوه وجود دارد که فرد می تواند در خانه امتحان کند که ممکن است بدون مداخله پزشکی به برداشتن استخوان ماهی کمک کند. با این حال، هر فرد متفاوت است و نتایج می تواند متفاوت باشد.
برای امتحان برخی از روش های حذف استخوان ماهی در خانه:
- به شدت سرفه کن
- برای کمک به شکستن استخوان با اسید، مقدار کمی سرکه بنوشید.
- نوشابه بنوشید. گازهایی که در معده تولید می کند می تواند به شکستن استخوان کمک کند.
- ۱ قاشق غذاخوری روغن زیتون بنوشید تا به روان شدن و آزاد شدن استخوان کمک کند.
- یک لقمه بزرگ موز را قورت دهید. این ممکن است به استخوان بچسبد و آن را از جا کند.
- یک لقمه بزرگ نان و کره بادام زمینی بردارید. این می تواند به شل شدن استخوان کمک کند.
- نان را چند ثانیه در آب خیس کنید، سپس یک تکه بزرگ آن را قورت دهید. وزن می تواند استخوان را از جا کند.
- یک گل ختمی بزرگ را تا حدی بجوید و آن را کامل ببلعید. چسبندگی ممکن است به شل شدن استخوان از گلو کمک کند.
در مورد اینکه اگر غذا در گلوی شخصی گیر کرده باشد چه کاری باید انجام دهید بیشتر بدانید.
اگر استخوان ماهی در جای خود باقی بماند، فرد باید به دنبال مشاوره پزشکی باشد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
اگر تلاشهای مختلف برای جدا کردن استخوان ماهی مؤثر نبود، فرد باید به پزشک یا ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی خود مراجعه کند.
اگر استخوان در مری گیر کرده باشد، می تواند منجر به عوارضی از جمله پارگی مری شود. در موارد نادر، این عوارض می تواند تهدید کننده زندگی باشد.
اگر فردی هر یک از موارد زیر را تجربه کرد، باید فورا به دنبال مراقبت های پزشکی باشد:
- درد در قفسه سینه
- تورم یا کبودی
- دیگر قادر به خوردن یا نوشیدن نیست
- آب دهان
پزشک اغلب می تواند استخوان را به سرعت خارج کند. در برخی موارد ممکن است برای یافتن استخوان و جابجایی آن به آندوسکوپی مراجعه کنند. در طی آندوسکوپی، پزشک از یک لوله بلند و نازک با یک دوربین در یک انتهای آن برای بررسی گلو استفاده می کند.
در موارد نادرتر، پزشک ممکن است مجبور شود از اشعه ایکس برای تعیین محل استخوان استفاده کند. به عنوان مثال، مطالعه موردی از سال ۲۰۰۳، زنی را توصیف کرد که استخوان ماهی را قورت داد و در نهایت به یکی از عضلات ناحیه گردن رفت.
ماهیهایی که استخوانشان به احتمال زیاد گیر میکند
در سرتاسر جهان، انواع مختلفی از ماهی ها وجود دارد که حاوی استخوان های کوچک هستند. اینها بیشتر در گلو قرار می گیرند. در اینجا یک چند نمونه:
- غرغر
- سوپاپ
- سنگ ماهی
- پولاک
- ماهی خال مخالی
- دست و پا کردن
نحوه پختن ماهی نیز می تواند بر احتمال گیرکردن استخوان در گلو تأثیر بگذارد. در یک مطالعه ۲۰۱۵ افراد مبتلا به مشکلات مربوط به خوردن استخوان ماهی، خورش و ماهی پخته در بیشترین موارد گیر کردن استخوان در گلو نقش داشتند.
جلوگیری
بلعیدن تصادفی استخوان ماهی قابل اجتناب است. اگر فردی قبل از پختن استخوان ها را جدا کند، می تواند به کاهش خطر کمک کند. با این حال، از آنجایی که بسیاری از استخوان ها ریز هستند، پیدا کردن و برداشتن همه آنها می تواند دشوار باشد.
نکته دیگر برای پیشگیری این است که فقط فیله ماهی بخورید. با این حال، مردم باید در نظر داشته باشند که هیچ روشی برای برداشتن استخوان کامل نیست، بنابراین ممکن است فیله ماهی همچنان حاوی استخوان باشد.
افراد خاصی در ریسک بالاتر خفگی در غذا این شامل:
- بچه های جوان
- بزرگسالان مسن تر
- افراد دارای دندان مصنوعی
- افراد مبتلا به بیماری های عصبی مانند فلج مغزی
- افراد مبتلا به بیماری های عضلانی مانند دیستروفی عضلانی
- افرادی که یکباره زیاد غذا می خورند
- افرادی که خیلی سریع غذا می خورند
خلاصه
اگر فردی به عنوان بخشی از رژیم غذایی منظم خود ماهی بخورد، در معرض خطر گیرکردن استخوان در گلوی خود قرار دارد.
روش های زیادی وجود دارد که فرد می تواند در خانه امتحان کند تا استخوان ماهی را از جای خود خارج کند. در برخی موارد، استخوان ممکن است به موقع از جای خود خارج شود.
با این حال، اگر علائم بدتر شود، فرد باید با پزشک صحبت کند.