سندرم روده تحریک پذیر (IBS) می تواند باعث بروز علائم مختلف گوارشی شود. اگر با سندرم روده تحریک پذیر همراه با یبوست (IBS-C) زندگی می کنید، خوردن کیوی ممکن است به کاهش برخی از علائم شما کمک کند.
سندرم روده تحریک پذیر (IBS) یکی از شایع ترین بیماری های گوارشی (GI) است که با علائمی مانند درد شکم، نفخ، اسهال و یبوست همراه است.
اگر IBS همراه با یبوست دارید، IBS-C ممکن است تشخیص داده شود. اما اگر IBS همراه با اسهال دارید، ممکن است IBS-D داشته باشید. اگر علائم مختلط دارید، پزشک ممکن است IBS-M را تشخیص دهد.
تغییرات رژیم غذایی می تواند به مدیریت IBS کمک کند، اما برخی از غذاها ممکن است به ویژه مفید باشند. برای مثال، اگر مبتلا به IBS-C هستید، افزودن کیوی به رژیم غذایی شما ممکن است به کاهش برخی علائم کمک کند.
کیوی، که اغلب فقط «کیوی» نامیده میشود، میوههایی بیضی شکل با فضای داخلی سبز روشن یا طلایی و پوست قهوهای تیره در خارج هستند. آنها دانه های سیاه و ریز دارند و می توانند طعمی از ترش تا شیرین داشته باشند.

آیا کیوی برای سندرم روده تحریک پذیر مفید است؟
کیوی ممکن است برای برخی از افراد مبتلا به IBS-C به دلیل محتوای فیبر بالا، امتیاز FODMAP پایین، اثر ملین و پری بیوتیک های طبیعی مفید باشد .
غذاهای با فیبر بالا به نرمتر ماندن مدفوع کمک میکنند و دفع آن را آسانتر میکنند. کیوی دارای فیبر محلول و نامحلول است که می تواند به افزایش حجم کمک کند و در عین حال باعث حفظ آب در روده بزرگ شود تا مدفوع را نرم کند و از یبوست جلوگیری کند. (به خاطر داشته باشید که برای حمایت از دریافت فیبر خود، مقدار زیادی آب بنوشید.)
به عنوان یک غذای کم FODMAP در حد اعتدال، کیوی به طور طبیعی دارای الیگوساکاریدهای قابل تخمیر، دی ساکاریدها، مونوساکاریدها و پلی ال ها (FODMAPs) کم است – کربوهیدرات های زنجیره کوتاه که هضم آنها دشوار است و باعث نفخ، درد و ناراحتی شکمی می شود.
این میوه همچنین حاوی آنزیم اکتینیدین است که به هضم غذا کمک می کند و می تواند حرکات روده را مانند یک ملین طبیعی تقویت کند.
کیوی منبعی از پری بیوتیک ها است، نوعی فیبر غذایی که باکتری های مفید موجود در میکروبیوم روده شما را تغذیه می کند. پری بیوتیک ها به هضم، عملکرد سیستم ایمنی و سلامت کلی شما کمک می کنند.
بر اساس یک مطالعه روی جوندگان در سال 2021 ، پری بیوتیک های کیوی ممکن است به کاهش آسیب سد روده و التهاب به دلیل توانایی آنها در تأثیرگذاری بر میکروبیوم روده کمک کند.
یک بررسی از سال 2023 نشان می دهد که در انسان، مصرف کیوی سبز منجمد شده به سرعت باکتری های مفید میکروبیوم روده لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم را افزایش می دهد و در عین حال کلستریدیوم و باکتریوئیدها را کاهش می دهد، باکتری هایی که می توانند در هنگام رشد بیش از حد به التهاب و اسهال کمک کنند.
این بدان معنا نیست که کیوی برای همه مبتلایان به IBS مناسب است. به عنوان مثال، اگر مبتلا به IBS-D هستید، فیبر نامحلول موجود در کیوی و اثر ملین طبیعی آن ممکن است به احساس فوریت یا تکرار حرکات روده کمک کند.
تحقیقات در مورد کیوی و سندرم روده تحریک پذیر چه می گوید؟
تعداد فزاینده ای از تحقیقات از مصرف کیوی در میان افراد مبتلا به یبوست و شرایطی مانند IBS-C حمایت می کند، اما قبل از اینکه کیوی به یک توصیه درمانی جهانی تبدیل شود، تحقیقات طولانی مدت بیشتری لازم است.
یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده در سال 2023 نشان داد که مصرف دو عدد کیوی در روز علائم یبوست و ناراحتی شکمی را برای برخی از افراد مبتلا به IBS-C بهبود می بخشد.
نتایج امیدوارکننده هستند، اما تفسیری در مورد تحقیق اشاره میکند که دوره آزمایشی برای یک وضعیت طولانی مدت کوتاه بود و موارد شدید IBS-C به اندازه کافی نشان داده نشد.
به طور کلی، به نظر می رسد کیوی به درمان یبوست کمک می کند. یک کارآزمایی بالینی در سال 2022 نشان داد که دو عدد کیوی طلا در روز به اندازه مکملهای سنتی فیبر پسیلیوم برای تسکین یبوست موثر است.
یک مطالعه مبتنی بر MRI در سال 2019 نشان داد که کیوی با موفقیت احتباس آب را در روده کوچک و روده بزرگ افزایش داد و منجر به افزایش حرکات روده و شلتر مدفوع در بین داوطلبان مطالعه شد.
چه میوه های دیگری می تواند کمک کند؟
دستورالعمل های درمانی فعلی برای سندرم روده تحریک پذیر استفاده از رژیم غذایی FODMAP را همراه با داروها و سایر درمان ها توصیه می کند.
کیوی تنها میوه موجود در رژیم غذایی FODMAP نیست. سایر میوه های کم FODMAP ممکن است به جلوگیری از نفخ مربوط به هضم و ناراحتی شکمی کمک کنند .
میوه های کم FODMAP عبارتند از:
- زغال اخته
- توت فرنگی
- انگور
- پرتقال
- آناناس
- پاپایا
- تمشک
چقدر می خورید می تواند مهم باشد. برخی از میوه های کم FODMAP، از جمله کیوی، اگر به مقدار زیاد مصرف شوند، می توانند بر هضم تأثیر منفی بگذارند.
قبل از شروع رژیم غذایی FODMAP، با پزشک و متخصص تغذیه در مورد فواید، خطرات و نحوه رعایت صحیح آن صحبت کنید.
برخی از غذاها ممکن است IBS را در برخی افراد بیشتر از دیگران تشدید کنند. رژیم غذایی FODMAP معمولاً از طریق یک فرآیند حذف سه مرحله ای معرفی می شود تا مشخص شود کدام غذاها علائم را بدتر می کنند. در مرحله اول 4 تا 6 هفته ای ، تمام غذاهای با FODMAP بالا را حذف می کنید و سپس به آرامی یکی یکی را دوباره وارد می کنید تا حساسیت خود را آزمایش کنید.
خلاصه
کیوی ممکن است به تسکین علائم برای افراد مبتلا به IBS-C کمک کند. فیبر طبیعی میوه، پری بیوتیک ها، آنزیم ها و محتوای کم FODMAP می تواند مدفوع نرم تر و دفع مکرر روده را تقویت کند.
کیوی ممکن است برای همه مبتلایان به IBS مناسب نباشد. اگر با IBS-D یا IBS-M زندگی می کنید، عملکرد ملین طبیعی کیوی ممکن است علائم فوریت را بدتر کند یا به شل شدن مدفوع کمک کند.
قبل از شروع هر گونه برنامه مدیریت رژیم غذایی برای IBS، با پزشک و متخصص تغذیه خود صحبت کنید.
https://www.healthline.com/health/ibs-c/kiwifruit-and-irritable-bowel-syndrome