بستنی می تواند یک خوراکی لذیذ باشد، زیرا خامه ای، سرد و شیرین است.
با این حال، مانند بسیاری از غذاهای شیرین، سرشار از کالری، قند و چربی است.
به طور طبیعی، ممکن است در مورد مضرات بالقوه این دسر – و اینکه آیا می توانید آن را در یک رژیم غذایی سالم بگنجانید، تعجب کنید.
این مقاله هر آنچه که باید در مورد بستنی بدانید را به شما می گوید.
مشخصات غذایی بستنی بسته به برند، طعم و نوع آن متفاوت است.
این جدول مواد مغذی ۴ نوع رایج بستنی وانیلی را در هر ۱/۲ فنجان (۶۵ تا ۹۲ گرم) نشان می دهد.۱، ۲، ۳، ۴):
منظم | حق بیمه | کم چرب | بدون شکر اضافه شده | |
کالری | ۱۴۰ | ۲۱۰ | ۱۳۰ | ۱۱۵ |
چربی کل | ۷ گرم | ۱۳ گرم | ۲.۵ گرم | ۵ گرم |
کلسترول | ۳۰ میلی گرم | ۷۰ میلی گرم | ۱۰ میلی گرم | ۱۸ میلی گرم |
پروتئین | ۲ گرم | ۳ گرم | ۳ گرم | ۳ گرم |
کل کربوهیدرات ها | ۱۷ گرم | ۲۰ گرم | ۱۷ گرم | ۱۵ گرم |
قند | ۱۴ گرم | ۱۹ گرم | ۱۳ گرم | ۴ گرم |
در بیشتر موارد، بستنی ممتاز – که به گونهای غنیتر و خامهتر از بستنی معمولی پردازش میشود – قند، چربی و کالری بیشتری نیز دارد.
جالب توجه است، در حالی که محصولات کمچرب یا بدون شکر اغلب به عنوان سالمتر معرفی میشوند، این انتخابها ممکن است تقریباً کالری مشابه بستنی معمولی داشته باشند.
علاوه بر این، محصولات بدون قند افزوده معمولا حاوی شیرین کننده هایی مانند الکل قند هستند که ممکن است باعث ناراحتی گوارشی از جمله نفخ و گاز در برخی افراد شود.۵).
با این حال، اکثر بستنی ها منبع غنی فسفر و کلسیم هستند و به ترتیب حدود ۶ و ۱۰ درصد از ارزش روزانه (DV) را در هر ۱/۲ فنجان (۶۵ گرم) تامین می کنند. هر دو ماده معدنی برای عملکرد عضلات و سلامت اسکلتی مهم هستند (۶).
با این حال، این محتوای مواد معدنی بار سنگین کالری و قند بستنی را جبران نمی کند.
بیشتر بستنی ها کالری و قند اضافه دارند در حالی که مواد مغذی کمی دارند. اگرچه انتخابهای کمچرب و بدون شکر معمولاً بهعنوان سالمتر به بازار عرضه میشوند، اما همچنان پرکالری هستند و ممکن است حاوی شیرینکنندههای مختلفی باشند.
مانند بسیاری از دسرهای فرآوری شده، بستنی دارای چندین اشکال بهداشتی است که باید در نظر داشت.
قند افزوده بالایی دارد
بر کسی پوشیده نیست که بستنی سرشار از شکر است.
بسیاری از انواع حاوی ۱۲ تا ۲۴ گرم شکر اضافه شده در یک وعده ۱/۲ فنجان (۶۵ گرم) هستند.۱).
توصیه می شود قندهای اضافه شده را به کمتر از ۱۰ درصد کالری روزانه خود یا حدود ۵۰ گرم شکر برای یک رژیم غذایی ۲۰۰۰ کالری محدود کنید.۷).
بنابراین، یک یا دو وعده کوچک بستنی می تواند به راحتی شما را به سمت این محدودیت روزانه سوق دهد.
علاوه بر این، تحقیقات مصرف بیش از حد قند را با چندین بیماری از جمله چاقی، بیماری قلبی، دیابت و بیماری کبد چرب مرتبط میکند.۸، ۹).
پر کالری و کم مواد مغذی
بستنی مملو از کالری است اما مواد مغذی کمی دارد – به غیر از کلسیم و فسفر.۱۰).
اگر بستنی را به عنوان یک خوراکی گهگاهی می خورید، نباید نگران کمبود مواد مغذی آن باشید. با این حال، اگر اغلب غذاهای غنی از مواد مغذی مانند میوه ها، سبزیجات یا غلات کامل را با بستنی جایگزین می کنید، ممکن است رژیم غذایی شما فاقد ویتامین ها و مواد معدنی لازم باشد.
به علاوه، بار کالری بالای بستنی ممکن است باعث افزایش وزن در صورت خوردن بیش از حد شود.
ممکن است حاوی مواد افزودنی ناسالم باشد
بسیاری از بستنی ها بسیار فرآوری شده هستند و شامل موادی مانند طعم دهنده های مصنوعی و افزودنی ها هستند.
برخی از مواد مصنوعی و نگهدارنده ها با اثرات منفی بر سلامتی مرتبط بوده اند، در حالی که برخی دیگر بی خطر هستند.
قابل ذکر است، سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) اخیرا هفت طعم دهنده مصنوعی از جمله بنزوفنون را با توجه به ارتباط آنها با سرطان در مطالعات حیوانی ممنوع کرده است. این ترکیبات در بستنی و سایر دسرها رایج بود (۱۱، ۱۲).
علاوه بر این، بستنی های فرآوری شده به طور منظم حاوی رنگ های خوراکی مصنوعی مانند قرمز شماره ۳ (اریتروزین) و آبی شماره ۲ (نیل کارمین) هستند. اگرچه آنها توسط FDA تایید شده اند، برخی تحقیقات این رنگ ها را به بیش فعالی و مسائل رفتاری در کودکان مرتبط می دانند.۱۳).
صمغ گوار که برای غلیظ کردن و بافت غذاها استفاده می شود در بستنی نیز رایج است. به طور کلی بی خطر در نظر گرفته می شود، اما با عوارض جانبی خفیفی مانند نفخ، گاز، و گرفتگی عضلات همراه است.۱۴).
علاوه بر این، تحقیقات حیوانی و لولههای آزمایش نشان میدهد که کاراگینان، که در بستنی نیز یافت میشود، ممکن است باعث التهاب روده شود.۱۵).
بستنی چند جنبه منفی دارد. این ماده مغذی کمی دارد، قند و کالری زیادی دارد و ممکن است حاوی مواد مصنوعی باشد.
لذت بردن از یک دسر گاه به گاه به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم کاملاً قابل قبول است. کلید اعتدال است.
برای جلوگیری از زیادهروی، محصولات از پیش آماده شده مانند بستنیها یا ظروف کوچک را امتحان کنید. در غیر این صورت، می توانید از کاسه های کوچک به جای کاسه های بزرگ استفاده کنید تا قسمت های خود را کنترل کنید.
به یاد داشته باشید که اگرچه انواع کم چرب یا کم شکر ممکن است سالمتر به نظر برسند، اما لزوماً نسبت به سایر گزینهها مغذیتر یا حتی کالری کمتری ندارند – و ممکن است حاوی مواد مصنوعی باشند. با مطالعه دقیق برچسب ها از احتیاط استفاده کنید.
علاوه بر این، میتوانید غذا خوردن آگاهانه را تمرین کنید تا از هر لقمه لذت ببرید.
بستنی میتواند بخشی از یک رژیم غذایی متعادل باشد، اما مهم است که میزان مصرف را کنترل کرده و مصرف خود را تعدیل کنید.
هنگام خرید بستنی، برچسب مواد غذایی و مواد را به دقت بررسی کنید. محصولاتی را انتخاب کنید که بیشتر از مواد اولیه واقعی مانند خامه، شیر، کاکائو و دانههای وانیل ساخته شدهاند.
در صورت امکان، با انتخاب بستنیهایی که دارای تعداد کمی از مواد آسان خوان هستند، از بستنیهای فرآوری شده پرهیز کنید.۱۶).
اگر مراقب وزن خود هستید، به دنبال محصولاتی باشید که شکر اضافه کمتری دارند و در هر وعده کمتر از ۲۰۰ کالری دارند.
از طرف دیگر، سعی کنید بستنی کم کالری و غنی از مواد مغذی را در خانه با استفاده از تنها دو ماده ساده تهیه کنید:
- ۲ عدد موز رسیده، منجمد، پوست کنده و خرد شده
- ۴ قاشق غذاخوری (۶۰ میلی لیتر) شیر بادام، نارگیل یا شیر گاو شیرین نشده
اقلام را در مخلوط کن یا غذاساز بریزید تا به قوام خامه ای برسید. در صورت نیاز شیر بیشتری اضافه کنید. می توانید مخلوط را بلافاصله سرو کنید یا آن را در فریزر قرار دهید تا بافتی قابل جمع شدن پیدا کند.
این دسر نسبت به بستنی معمولی فاقد شکر اضافه، کالری کمتر و مواد مغذی بیشتری است.
بهتر است بستنی را انتخاب کنید که حداقل فرآوری شده باشد و حاوی مواد کمی باشد. همچنین می توانید به سراغ بستنی خانگی ساده و مغذی بروید.