آیا نیترات سدیم بی خطر است؟

نیترات سدیم ترکیبی است که در بدن، آب و برخی غذاها یافت می شود. همچنین یک نگهدارنده غذایی است که معمولاً در گوشت های بسته بندی شده استفاده می شود. این ترکیب به جلوگیری از فساد گوشت کمک می کند و به آن رنگ صورتی یا قرمز می دهد.

در حالی که برخی از مطالعات نشان داده‌اند که نیترات سدیم ممکن است به فشار خون کمک کند، تحقیقات دیگر نشان داده‌اند که ممکن است منجر به سرطان‌های متعدد شود.

نیترات ها و نیتریت ها ترکیباتی هستند که به طور طبیعی در بدن، آب، خاک و برخی غذاها وجود دارند. نیترات ها و نیتریت ها نیز به عنوان نگهدارنده برای انواع خاصی از مواد غذایی استفاده می شوند.

نیترات سدیم یک نمک نیترات است که معمولاً به عنوان نگهدارنده در گوشت های فرآوری شده استفاده می شود. این ماده نگهدارنده به درمان گوشت کمک می کند که از رشد باکتری ها جلوگیری می کند و باعث تاخیر در فساد گوشت می شود. نیترات سدیم نیز رنگ قرمز مایل به صورتی و طعم شور یا شور را به این گوشت ها می دهد.

آیا نیترات سدیم بی خطر است؟

یکی از ارگانیسم‌های اصلی که نیترات سدیم به پیشگیری کمک می‌کند، است کلستریدیوم بوتولینومیک باکتری که باعث مسمومیت غذایی و بوتولیسم می شود. بوتولیسم یک عفونت کشنده است که در صورت عدم درمان مناسب می تواند باعث مشکلات تنفسی و فلج عضلانی شود.

نمونه هایی از گوشت های فرآوری شده که ممکن است حاوی نیترات سدیم باشند عبارتند از:

  • بیکن
  • ژامبون
  • هات داگ
  • سوسیس
بیشتر بخوانید
باکتری روده با چندین مزیت سلامتی

برخی از نیترات ها و نیتریت ها در صورت مصرف در سطوح طبیعی برای بدن مفید هستند. به عنوان مثال، نیتریت به اکسید نیتریک تبدیل می شود که به تنظیم فشار خون، بهبود زخم و فرآیندهای عصبی (مغز و سیستم عصبی) در بدن کمک می کند.

یک مطالعه بر روی افراد مبتلا به بیماری شریان محیطی (شرایطی که در آن رگ‌های خونی باریک می‌شوند و جریان خون را محدود می‌کنند) نشان داد که شرکت‌کنندگان پس از مصرف روزانه ۱ گرم (گرم) نیترات سدیم به مدت هشت هفته، بهبود فشار خون را تجربه کردند.

مطالعات دیگر همچنین نشان داده اند که مصرف نیترات سدیم در رژیم غذایی می تواند به عملکرد فیزیکی و ورزش کمک کند. نیترات ها ممکن است با کمک به میتوکندری های شما (منبع انرژی در سلول ها) انرژی سلولی را افزایش دهند. نیترات سدیم همچنین ممکن است اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی بر روی بدن در طول ورزش داشته باشد.

در حالی که نیترات سدیم ممکن است برخی از اثرات بالقوه مفید برای سلامتی داشته باشد، تحقیقات دیگر نشان می دهد که این ترکیب می تواند به سلامت آسیب برساند.

نشان داده شده است که سطوح بسیار بالای نیترات ها و نیتریت ها باعث ایجاد سرطان می شوند. هنگامی که نیترات یا نیتریت وارد بدن می شود، اسیدیته معده این ترکیب را به نیتروزامین تبدیل می کند، محصولی که می تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد.

آژانس بین المللی تحقیقات سرطان (IRAC) گزارش داده است که مصرف نیتریت از طریق گوشت های فرآوری شده می تواند منجر به سرطان روده بزرگ (سرطان روده بزرگ یا راست روده) شود. مطالعات دیگر نشان داده است که افرادی که مصرف زیاد نیترات و نیتریت دارند، به ترتیب خطر ابتلا به سرطان سینه و سرطان پروستات را دارند. با این حال، مطالعات دیگر نشان داده اند که خطر سرطان ناشی از نیترات و نیتریت کم است.

بیشتر بخوانید
میکروبیوم روده چیست؟

نشان داده شده است که افرادی که گوشت قرمز به‌ویژه گوشت‌های فرآوری شده طولانی‌مدت مصرف می‌کنند، در معرض مرگ و میر، بیماری‌های قلبی و دیابت نوع ۲ هستند. تحقیقات بیشتری برای تعیین اثرات کامل مصرف نیتریت و نیترات بر سلامتی مورد نیاز است.

پیروی از محدودیت های مصرف روزانه تعیین شده برای نیتریت ها و نیترات ها می تواند به شما در جلوگیری از این نگرانی ها کمک کند. سازمان های بهداشتی مصرف روزانه قابل قبول (ADI) 0.07 میلی گرم (میلی گرم) نیتریت به ازای هر کیلوگرم (کیلوگرم) وزن بدن را برای کودکان و بزرگسالان توصیه می کنند. آنها همچنین ADI 3.7 میلی گرم بر کیلوگرم نیترات را برای کودکان و بزرگسالان توصیه می کنند.

چقدر زیاد است؟

در انسان، دوزهای خوراکی خطرناک و کشنده نیتریت (به صورت خوراکی) بین ۳۳ تا ۲۵۰ میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن است. برای نیترات، دوزهای کشنده بین ۸۰-۸۰ میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن متغیر است.

مقدار نیتریت مجاز برای افزودن به گوشت فرآوری شده ۱۵۰ میلی گرم بر کیلوگرم وزن است، در حالی که فرآورده های گوشتی استریل شده حداکثر ۱۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم وزن دارند. حد مجاز نیترات سدیم اضافه شده به گوشت نپخته ۱۵۰ میلی گرم بر کیلوگرم است.

بیشتر بخوانید
خطرات مایکروویو و سلامتی

با توجه به خطرات بالقوه سلامتی ناشی از نیترات ها و نیتریت ها، مانند سرطان، بسیاری از کارشناسان بحث می کنند که آیا این مواد نگهدارنده باید در غذا گنجانده شوند یا خیر. به دلیل این نگرانی‌ها، درخواست‌هایی برای افزایش تولید فرآورده‌های گوشتی که دارای مواد نگهدارنده کم یا بدون هیچ‌گونه مواد نگهدارنده هستند، شده است. با این حال، نیترات ها و نیتریت ها با بهبود تولید اکسید نیتریک در بدن فواید بالقوه ای برای سلامتی دارند.

اکثر مردم روزانه ۱.۲-۳ میلی گرم نیتریت مصرف می کنند و حدود ۵۰ درصد از قرار گرفتن در معرض نیتریت از سبزیجات ناشی می شود.

برای استفاده از مزایای نیترات سدیم و در عین حال محدود کردن خطرات، به یافتن غذاهای طبیعی و مغذی‌تر که غلظت بالایی از این ترکیب را ارائه می‌دهند، فکر کنید. نمونه هایی از غذاهای طبیعی با سطوح بالای نیتریت و نیترات عبارتند از:

  • چغندر
  • هویج
  • کرفس
  • کاهو
  • اسفناج خام

محدود کردن مقدار گوشت های فرآوری شده بهترین راه برای کاهش مصرف نیترات سدیم است. تعویض گوشت های فرآوری شده با گوشت های کم چرب تر و فرآوری نشده مانند مرغ یا گوشت خوک می تواند به شما کمک کند مصرف نمک و چربی اشباع شده خود را کاهش دهید و در عین حال مواد مغذی مانند پروتئین و آهن را دریافت کنید.

همچنین می توانید جایگزین های پروتئین گیاهی مانند توفو یا حبوبات را امتحان کنید.

بیشتر بخوانید
این 5 گیاه و ادویه عجیب و غریب، آشپزی شما را به سطح بالاتری می برد

مواد تشکیل دهنده گوشت هایی را که خریداری می کنید بررسی کنید تا ببینید آیا آنها از نیترات سدیم یا هر نوع نیترات یا نیتریت دیگری در نگهداری گوشت استفاده می کنند. بسیاری از تولیدکنندگان گوشت به جای نیتریت ها و نیترات ها از سایر مواد نگهدارنده مانند جایگزین های گیاهی نیز استفاده می کنند. با این حال، این گوشت ها ممکن است به اندازه گوشت های دارای نیترات یا نیتریت دوام نداشته باشند.

نیترات سدیم ترکیبی در بدن، آب و برخی غذاها است. همچنین یک ماده نگهدارنده است که معمولاً در گوشت های بسته بندی شده مانند گوشت اغذیه فروشی، جرکی و هات داگ استفاده می شود. در حالی که برخی از مطالعات نشان داده اند که نیترات سدیم ممکن است به فشار خون کمک کند، برخی دیگر دریافته اند که ممکن است منجر به سرطان های متعدد شود.

شما می توانید با تعویض گوشت های فرآوری شده با گوشت تازه و فرآوری نشده مانند مرغ یا جایگزین های گیاهی مانند توفو، مصرف نیترات سدیم خود را کاهش دهید. برخی سبزیجات مانند چغندر، هویج و کرفس نیز ممکن است منبع سالم تری از نیترات سدیم باشند.

اگر می خواهید در مورد نیترات سدیم و چگونگی تأثیر آن بر سلامتی خود بیشتر بدانید، با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید.

Source 

دیدگاهتان را بنویسید

متخصص تغذیه و رژیم درمانی (PhD). ارائه دهنده رژیم های تخصصی آنلاین با خدمات ویژه