ژلاتین به طرق مختلف در پخت و پز و در غذاهای آماده خریداری شده از فروشگاه، از تزئین کیک گرفته تا بستنی و مارشمالو استفاده می شود. برخی از سرآشپزها ژلاتین را یک ماده مخفی خاص می نامند که به آنها کمک می کند تا بافت یا زیبایی مناسب را در یک ظرف بدست آورند.
اما در مورد آشپزخانه کتو شما چطور؟ آیا می توان ژلاتین را در رژیم کتوژنیک مصرف کرد؟ ژلاتین دقیقا چیست و چه فوایدی دارد؟ آیا ژله ها و آدامس های دوستدار کتو وجود دارد؟
ژلاتین چیست؟
ژلاتین پروتئینی بی رنگ و بی مزه است که از پختن کلاژن به دست می آید. کلاژن و ژلاتین شبیه هم هستند، اما ساختار شیمیایی آنها دقیقاً یکسان نیست. برای اطلاعات بیشتر در مورد فواید کلاژن ، مقاله مفصل ما را بررسی کنید .
گرمای موجود در پخت و پز کلاژن خواص مولکولی آن را تغییر می دهد. جوشاندن یا پختن استخوان ها، تاندون ها، پوست و رباط های حیوانات مانند گاو یا خوک، کلاژن را به پروتئینی به نام ژلاتین تجزیه می کند. به عنوان مثال، آب استخوان پر از ژلاتین است. ژلاتین خاصیت ژل کنندگی دارد، فقط در آب داغ حل می شود و وقتی سرد شود غلیظ می شود.
ژلاتین جزء انواع نوشیدنی ها، غذاها، داروها و لوازم آرایشی است. سرآشپزها و تولیدکنندگان مواد غذایی از ژلاتین برای غلیظ کردن سوپ ها و سس ها و چسباندن مواد به یکدیگر استفاده می کنند. حتی در فرآیندهای عکاسی و تولید چسب نیز اجرا می شود.
گاهی اوقات ژلاتین برای ایجاد هیدرولیز کلاژن – ماده ای حاوی همان اسیدهای آمینه و فواید سلامتی ژلاتین بیشتر پردازش می شود. کلاژن هیدرولیز در آب خنک حل می شود و ژله ای تشکیل نمی دهد. هر دو کلاژن هیدرولیز و ژلاتین به عنوان مکمل به صورت گرانول یا پودر در دسترس هستند. ژلاتین و کلاژن از قسمت های حیوانی مشتق می شوند، بنابراین برای گیاهخواران مناسب نیستند .
آیا ژلاتین در رژیم کتوژنیک است؟
بله، ژلاتین برای رژیم کتوژنیک مناسب است زیرا حاوی هیچ قند یا کربوهیدرات دیگری نیست . پودر ژلاتین خشک اساساً پروتئین تقریباً خالص است .
ژلاتین و کلاژن هر دو کتو دوست هستند و فوایدی دارند. اکثر دستور العمل ها فقط به مقدار کمی ژلاتین نیاز دارند. اگر علاقه مند به تهیه آبگوشت استخوانی غنی از ژلاتین در خانه خود هستید، مقاله مفید ما را بخوانید .
برای اطمینان از ماندن در کتوزیس، باید مراقب محصولات ژلاتینی یا مخلوط دسر با شکر اضافه باشید .
فواید ژلاتین چیست؟
ژلاتین فقط حاوی مقادیر کمی از ویتامین ها و مواد معدنی مانند کلسیم ، فولات و سدیم است، بنابراین فواید آن عمدتاً از محتوای بالای پروتئین و اسید آمینه ناشی می شود.
ژلاتین سرشار از گلیسین است، اسید آمینه ای که برای رشد و نگهداری بافت ها و ساخت پروتئین ها، آنزیم ها و هورمون های مهم مورد نیاز است . تحقیقات نشان می دهد که گلیسین ممکن است عملکرد مغز ، تمرکز و حافظه را تقویت کند. اگر می خواهید خواب و قند خون بهتری داشته باشید ، تحقیقات نشان می دهد که این اسید آمینه محوری برای آن نیز کار می کند. بدن شما میتواند گلیسین بسازد، اما بیشتر مردم به اندازه کافی تولید نمیکنند و میتوانند از خوردن بیشتر در طول روز سود ببرند.
بدن شما از گلیسین موجود در ژلاتین برای ساخت گلوتاتیون استفاده می کند – یک آنتی اکسیدان قوی که از سلول های شما در برابر بیماری و آسیب رادیکال های آزاد محافظت می کند.
مصرف ژلاتین می تواند تولید کلاژن را در بدن شما افزایش دهد که برای سلامت پوست و استخوان بسیار مهم است. شواهد علمی و حکایتی در حال افزایش است که نشان می دهد مصرف ژلاتین می تواند آرتروز، درد و سلامت استخوان ها را بهبود بخشد .
به عنوان مثال، ۹۷ ورزشکار در یک مطالعه به مدت ۲۴ هفته مکمل ژلاتین یا دارونما مصرف کردند. کسانی که ژلاتین مصرف کردند، در مقایسه با ورزشکارانی که دارونما دریافت کردند، درد مفاصل، هم در حین فعالیت و هم در حالت استراحت، به شدت کاهش یافت.
مطالعات نشان می دهد که ژلاتین می تواند شرایط پوست و رشد مو را بهبود بخشد. محققان همچنین دریافتهاند که ژلاتین میتواند ابزار مفیدی برای کاهش وزن باشد ، احتمالاً به دلیل محتوای پروتئین و افزایش آن در سیری.
مطالب مرتب به این موضوع که ممکن است به مطالعه آنها علاقهمند باشید:
ژلاتین چیست و چگونه کمک می کند؟