بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) یک بیماری مزمن است که در آن محتویات معده دوباره وارد مری می شود و به پوشش مری آسیب می رساند.
این وضعیت شایع است، که بر حدود ۲۰ درصد از مردم در ایالات متحده تأثیر می گذارد .
GERD می تواند باعث یک وضعیت دردناک و ناراحت کننده شود، به ویژه زمانی که درمان نشود. خوشبختانه، مداخلات پزشکی و شیوه زندگی بسیاری وجود دارد که می تواند به شما در مدیریت بهتر علائم GERD کمک کند.
به ویژه، غذاهایی که می خوریم با بهبود یا بدتر شدن علائم GERD مرتبط هستند. یکی از موادی که تصور می شود علائم GERD را بدتر می کند گلوتن است که پروتئینی است که در محصولات گندم یافت می شود.
این مقاله رابطه بین GERD و گلوتن را مورد بحث قرار می دهد، از جمله اینکه آیا گلوتن واقعاً علائم GERD را بدتر می کند یا خیر، و نکات مفیدی برای مدیریت GERD ارائه می دهد.
آیا گلوتن باعث GERD یا بدتر شدن آن می شود؟
رابطه بین گلوتن و GERD به خوبی شناخته نشده است، اما برخی تحقیقات ارتباط بین بیماری سلیاک را نشان می دهد – یک اختلال ایمنی که بر آن تأثیر می گذارد. تا ۱% افرادی که نیاز به اجتناب کامل از گلوتن – و GERD دارند.
با این حال، تشخیصبیماری سلیاک می توانددشوار باشد بنابراین ممکن است افراد بیشتری از آنچه ما فکر می کنیم به آن مبتلا باشند.
یک کارآزمایی بالینی اخیر همچنین نشان می دهد که ممکن است ارتباطی بین GERD و حساسیت به گلوتن غیر سلیاک (NCGS) وجود داشته باشد(تا ۱۳% از مردم).
رابطه بین گلوتن و GERD
در یک مطالعه قدیمی در سال ۲۰۰۸محققان بررسی کردند که آیا رژیم غذایی بدون گلوتن (GFD) باعث بهبود علائم GERD در افراد مبتلا به بیماری سلیاک در مقایسه با گروه کنترل از افراد بدون بیماری سلیاک می شود یا خیر.
پس از ۶ ماه در GFD، فقط ۲۰% از شرکت کنندگان سلیاک و ۳۰ درصد در گروه کنترل عود علائم GERD داشتند. توجه داشته باشید که شرکت کنندگان همچنین از داروهای مهارکننده پمپ پروتون (PPI) استفاده کردند که درمان استاندارد برای GERD است.
در ۱ سال، هیچ فرد دیگری در گروه سلیاک علائم GERD را تجربه نکرد، اما در مجموع ۶۰٪ از شرکت کنندگان در گروه کنترل این علائم را تجربه کردند.
در ۲ سال، گروه سلیاک همچنان هیچ علائم GERD عود کننده دیگری نداشت، اما ۸۵٪ از گروه کنترل علائم GERD داشتند.
این یافته ها نشان می دهد که اگر بیماری سلیاک و GERD دارید، پیروی از یک رژیم غذایی بدون گلوتن در حین مصرف داروهای PPI ممکن است به مدیریت علائم GERD کمک کند. اگر سلیاک ندارید، مصرف بدون گلوتن کمتر به GERD کمک می کند.
یک مطالعه قدیمی دیگر از آن ایده حمایت می کند.
این مطالعه یک ارتباط قوی بین بیماری سلیاک درمان نشده و علائم GERD نشان داد: ۳۰٪ از افراد مبتلا به سلیاک علائم GERD متوسط تا شدید را گزارش کردند، در حالی که تنها ۴.۷٪ از افراد بدون سلیاک بودند.
پس از اتخاذ یک GFD به مدت سه ماه یا بیشتر، شرکت کنندگان مبتلا به بیماری سلیاک شاهد بهبود قابل توجهی در علائم GERD خود بودند.
مقداری مسن تر مطالعات همچنین ارتباط بین بیماری سلیاک، NCGS و GERD پیدا کرده اند. که گفت، دیگر مطالعات هیچ ارتباطی بین بیماری سلیاک و GERD یافت نشد، بنابراین تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.
اگر بیماری سلیاک ندارید، رژیم غذایی بدون گلوتن می تواند به GERD کمک کند؟
برخی از افراد مبتلا به GERD که دارای NCGS یا بدون تشخیص رسمی هستند، ممکن است همچنان از رژیم غذایی بدون گلوتن بهره مند شوند.
اگرچه تحقیقات کافی در مورد ارتباط بین NCGS و GERD وجود ندارد، برخی از افراد مبتلا به NCGS تجربه علائمی مانند رفلاکس بعد از خوردن گلوتن
مطالعه اخیر اثرات GFD تحت نظارت متخصص تغذیه را در افرادی که دارای علائم منطبق با بیماری سلیاک، از جمله ریفلاکس و GERD بودند، تجزیه و تحلیل کرد، اما آزمایشات خون نشانگرهای لازم برای تشخیص رسمی را برای آنها نشان نداد.
بسیاری از شرکتکنندگان پس از پیروی از GFD بهبودی نشان دادند، که باعث شد محققان پیشنهاد کنند که ممکن است به آنچه سرم منفی بیماری سلیاک – به معنای بیماری سلیاک است که با آزمایش خون تشخیص داده نمی شود.
از این رو، برخی از افراد مبتلا به علائم GERD که تشخیص بیماری سلیاک یا حساسیت به گلوتن غیر سلیاک ندارند ممکن است همچنان از محدود کردن یا اجتناب از گلوتن سود ببرند..
اگر برای کمک به علائم GERD خود یک GFD را در نظر دارید، بهتر است با یک متخصص تغذیه کار کنید تا مطمئن شوید که مواد مغذی مهمی را از دست نمی دهید.
چرا GERD ممکن است یک عارضه جانبی بیماری سلیاک و NCGS باشد؟
مکانیسم تأثیر بیماری سلیاک بر علائم GERD به خوبی ثابت نشده است.
این است فکرکرد که علائم خاص بیماری سلیاک ممکن است به توسعه GERD کمک کند، مانند:
- تاخیر در تخلیه معده
- تحرک مری ضعیف (حرکت)
- تغییرات در هورمون های گوارشی
- پوشش مخاطی تغییر یافته از مری
- رشد بیش از حد باکتری های روده کوچک
این علائم ممکن است ورود اسید معده به مری را افزایش داده و باعث علائم GERD شود. این به احتمال زیاد به این معنی است که خود گلوتن باعث ایجاد ریفلاکس در افراد مبتلا به بیماری سلیاک نمی شود، بلکه علائم سلیاک آنها است.
فراتر از این، هیچ مطالعه ای نشان نداده است که پیروی از GFD علائمی را برای افراد مبتلا به GERD تسکین می دهد، اما نه بیماری سلیاک یا NCGS. بدین ترتیب، GFD غیر ضروری است برای اکثر افراد مبتلا به GERD.
در واقع، در حالی که GFD می تواند سالم باشد و از نظر پزشکی برای برخی افراد ضروری است، یک GFD با برنامه ریزی ضعیف ممکن است خطر ابتلا را افزایش دهد:
- کمبود ویتامین و فیبر
- سطوح بالای لیپیدها مانند کلسترول و تری گلیسیرید در خون
- قند خون بالا
- بیماری عروق کرونر
بعلاوه، دنبال کردن طولانی مدت GFD می تواند گران باشد و از آنجایی که تا حدودی محدود کننده است، می تواند بر زندگی اجتماعی و رابطه شما با غذا تأثیر بگذارد.
راه های دیگر برای کاهش/مدیریت علائم GERD
نکات مفیدی در مورد تغذیه و شیوه زندگی وجود دارد که ممکن است به شما کمک کندعلائم GERD خود را کاهش دهیدمانند:
- رسیدن یا حفظ وزن بدن سالم: حمل وزن اضافی در اطراف شکم می تواند فشار روی معده را افزایش دهد و منجر به رفلاکس اسید شود.
- هنگام استراحت سر خود را بالا ببرید: خوابیدن یا دراز کشیدن به صورت زاویه دار می تواند به جلوگیری از ورود مجدد اسید به مری کمک کند.
- نشسته غذا خوردن: سعی کنید وعده های غذایی خود را به صورت عمودی میل کنید و حداقل ۲ تا ۳ ساعت پس از صرف غذا از دراز کشیدن خودداری کنید. این کمک می کند تا اطمینان حاصل شود که وعده های غذایی شما به درستی هضم شده و از ورود مجدد محتویات معده به مری شما جلوگیری می کند.
- خوردن وعده های غذایی کوچکتر و مکرر: مصرف وعده های غذایی بزرگ می تواند تولید اسید معده و فشار شکم را افزایش دهد که می تواند علائم شما را بدتر کند.
- محدود کردن یا اجتناب از غذاهای محرک: اگرچه این موارد از فردی به فرد دیگر متفاوت است، برخی غذاها و ادویه ها ممکن است علائم ریفلاکس شما را بدتر کنند. به عنوان مثال می توان به غذاهای پرچرب، قهوه یا چای، شکلات، الکل، غذاهای اسیدی (مانند گوجه فرنگی و پرتقال)، گیاهان و ادویه جات ترشی جات (مانند نعناع، فلفل چیلی، فلفل سیاه، کاین و جوز هندی) و غذاهای تند اشاره کرد.
- کاهش یا اجتناب از الکل: نوشیدن الکل ممکن است اسفنکتر تحتانی مری (LES) را شل کند، که ممکن است باعث شود اسید اضافی معده دوباره وارد مری شما شود.
- پوشیدن لباس های گشاد: پوشیدن لباس های خیلی تنگ می تواند به شکم فشار وارد کند و علائم را بدتر کند.
- ترک سیگار: سیگار کشیدن می تواند LES را ضعیف کند و علائم را بدتر کند. همچنین، می تواند خطر ابتلا به سرطان مری را افزایش دهد.
- مصرف داروهای بدون نسخه یا نسخه ای: یک متخصص مراقبت های بهداشتی ممکن است داروهایی را برای کمک به کاهش تولید اسید و کاهش علائم توصیه کند، مانند آنتی اسیدها (مانند پپتو بیسمول، گاویسکون، یا شیر منیزیا)، آنتاگونیست های گیرنده H2، PPI ها، یا مسدود کننده های اسید رقابتی پتاسیم و غیره.
- استرس خود را مدیریت کنید: اگرچه تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، استرس عاطفی ممکن است تولید اسید معده را افزایش دهد.
در حالی که اصلاح سبک زندگی می تواند به کاهش علائم GERD کمک کند، همکاری نزدیک با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی که می تواند توصیه های شخصی را ارائه دهد، مهم است.
اگر علائم بدتر شوند، ممکن است مداخلات تهاجمی بیشتری را توصیه کنند. مانند جراحی.
یادت باشه
استفاده طولانی مدت از PPI برای درمان GERD با برخی از عوارض جانبی و شرایط سلامتی در ارتباط است.
اینها شامل از دست دادن تراکم مواد معدنی استخوان، جذب ضعیف مواد مغذی و موارد دیگر است، اگرچه تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.
PPI ها نیز ممکن است افزایش یابد خطر دیس بیوز (یا رشد بیش از حد)، وضعیتی که با تغییرات نامطلوب در میکروبیوم روده مشخص می شود.
علائم دیس بیوز عبارتند از کاهش وزن ناخواسته، مدفوع چرب، نفخ، جذب ضعیف ویتامین و کمبود ویتامین.
مهم است که مصرف داروهایی را که برای شما تجویز می شود قطع نکنید، اما اگر علائم دیس بیوز یا سایر عوارض جانبی را تجربه می کنید، با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی تماس بگیرید. آنها می توانند دیس بیوزیس را آزمایش و درمان کنند و به مدیریت هر گونه عوارض جانبی کمک کنند.
سوالات متداول
در اینجا سؤالاتی وجود دارد که مردم اغلب در مورد گلوتن و GERD می پرسند.
آیا رژیم بدون گلوتن می تواند به رفلاکس اسید کمک کند؟
تا به امروز، هیچ مدرکی مبنی بر اینکه پیروی از یک رژیم غذایی بدون گلوتن به رفلاکس اسید کمک کند، وجود ندارد.
با این حال، اگر مبتلا به بیماری سلیاک هستید، پیروی از یک رژیم غذایی بدون گلوتن برای مدیریت این بیماری ضروری است و همچنین ممکن است علائم رفلاکس اسید یا GERD شما را کاهش دهد.
آیا گلوتن می تواند روی مری شما تأثیر بگذارد؟
در حال حاضر هیچ مدرکی مبنی بر تأثیر منفی گلوتن بر مری در افرادی که بیماری سلیاک یا حساسیت به گلوتن غیر سلیاک ندارند وجود ندارد.
با این حال، اگر بیماری سلیاک یا NCGS دارید، گلوتن ممکن است با روده کوچک تداخل داشته باشد و منجر به مشکلات گوارشی شود.
یک مطالعه کوچک همچنین تغییراتی در پوشش مخاطی مری در افراد مبتلا به بیماری سلیاک مشاهده شد و اخیرا کارازمایی بالینی میزان بالایی از آسیب پوشش مری در افراد مبتلا به NCGS مشاهده شد.
چه غذاهایی ریفلاکس را بدتر می کنند؟
برخی تحقیقات نشان می دهد که برخی غذاها ممکن است اسفنکتر تحتانی مری را تحریک کرده و ضعیف کنند، که به طور معمول از ورود مجدد اسید معده به معده جلوگیری می کند.
محرک های رایج شامل غذاهای پرچرب، غذاهای اسیدی (مانند گوجه فرنگی، پرتقال و سرکه)، شکلات، نوشابه های گازدار، الکل، کافئین، گیاهان و ادویه ها (مانند نعناع، فلفل چیلی، فلفل سیاه، کاین و جوز هندی) و غذاهای تند است. .
گفته می شود، همه نیازی به محدود کردن یا کاهش این غذاها ندارند. اگر مشکوک هستید که غذایی باعث بدتر شدن GERD شما می شود، سعی کنید آن را به مدت ۲ تا ۴ هفته حذف کنید. اگر علائم بهبود نیافت، می توانید آن را دوباره به رژیم غذایی خود وارد کنید.
خلاصه
رابطه بین GERD و گلوتن به خوبی ثابت نشده است.
برخی تحقیقات وجود دارد که بیماری سلیاک و حساسیت به گلوتن غیر سلیاک را با افزایش خطرات GERD و بدتر شدن علائم مرتبط میداند، اما این احتمالاً یک عارضه جانبی این بیماری است نه گلوتن که مقصر اصلی آن باشد.
بنابراین، مگر اینکه به بیماری سلیاک یا NCGS مبتلا باشید، برای مدیریت علائم GERD نیازی به حذف گلوتن از رژیم غذایی خود نیست.
در عوض، سایر اصلاحات سبک زندگی مانند ترک سیگار، محدود کردن الکل، حفظ وزن متوسط و تغییر برخی از شیوههای غذا خوردن ممکن است کمک کند.