اسید سیتریک به طور طبیعی در مرکبات به ویژه لیمو و لیمو ترش یافت می شود. این چیزی است که به آنها طعم ترش و ترش می دهد.
شکل تولید شده اسید سیتریک معمولاً به عنوان یک افزودنی در غذا، مواد پاک کننده و مکمل های غذایی استفاده می شود.
با این حال، این شکل تولید شده با آنچه به طور طبیعی در مرکبات یافت می شود متفاوت است.
به همین دلیل، ممکن است تعجب کنید که آیا این برای شما خوب است یا بد.
این مقاله تفاوتهای بین اسید سیتریک طبیعی و تولیدی را توضیح میدهد و مزایا، کاربردها و ایمنی آن را بررسی میکند.
اسید سیتریک اولین بار توسط یک محقق سوئدی در سال ۱۷۸۴ از آب لیمو به دست آمد.۱).
این ترکیب بی بو و بی رنگ از آب لیمو تا اوایل دهه ۱۹۰۰ تولید می شد که محققان دریافتند که می توان آن را از قالب سیاه نیز تهیه کرد. آسپرژیلوس نیجرکه وقتی از قند تغذیه می کند اسید سیتریک ایجاد می کند (۱، ۲).
اسید سیتریک به دلیل ماهیت اسیدی و ترش مزه اش، عمدتاً به عنوان طعم دهنده و عامل نگهدارنده، به ویژه در نوشابه ها و آب نبات ها استفاده می شود.
همچنین برای تثبیت یا حفظ داروها و به عنوان یک ضد عفونی کننده استفاده می شود.
خلاصه
اسید سیتریک ترکیبی است که در اصل از آب لیمو به دست می آید. امروزه از نوع خاصی از قالب تولید می شود و در کاربردهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.
مرکبات و آب آنها بهترین منابع طبیعی اسید سیتریک هستند.۳).
در واقع کلمه سیتریک از کلمه لاتین سرچشمه می گیرد مرکبات (۲).
نمونه هایی از مرکبات عبارتند از:
- لیمو
- لیموترش سبز
- پرتقال ها
- گریپ فروت
- نارنگی ها
- پوملو
سایر میوه ها نیز حاوی اسید سیتریک هستند اما در مقادیر کمتر. این شامل:
- آناناس
- توت فرنگی
- تمشک
- کران بری
- گیلاس
- گوجه فرنگیها
نوشیدنی ها یا محصولات غذایی حاوی این میوه ها – مانند سس گوجه فرنگی – نیز حاوی اسید سیتریک هستند.
اگرچه اسید سیتریک به طور طبیعی وجود ندارد، اما یک محصول جانبی از تولید پنیر، شراب و نان خمیر ترش است.
اسید سیتریک ذکر شده در مواد تشکیل دهنده غذاها و مکمل ها تولید می شود – نه آن چیزی که به طور طبیعی در مرکبات یافت می شود.۴).
زیرا تولید این افزودنی از مرکبات بسیار گران است و تقاضا بسیار بیشتر از عرضه است.
خلاصه
لیمو، لیموترش و سایر مرکبات منابع طبیعی غالب اسید سیتریک هستند. سایر میوه هایی که حاوی مقادیر بسیار کمتری از آن هستند عبارتند از انواع توت ها، گیلاس و گوجه فرنگی.
ویژگی های اسید سیتریک آن را به یک افزودنی مهم برای صنایع مختلف تبدیل می کند.
تخمین زده می شود که غذاها و نوشیدنی ها ۷۰ درصد از اسید سیتریک تولیدی را مصرف می کنند، مکمل های دارویی و رژیمی ۲۰ درصد را مصرف می کنند و ۱۰ درصد باقی مانده را به مواد پاک کننده اختصاص می دهند.۴).
صنایع غذایی
اسید سیتریک تولیدی یکی از رایج ترین افزودنی های غذایی در جهان است.
برای افزایش اسیدیته، افزایش طعم و حفظ مواد تشکیل دهنده (۵).
نوشابه ها، آب میوه ها، نوشیدنی های پودری، آب نبات، غذاهای منجمد و برخی از محصولات لبنی اغلب حاوی اسید سیتریک تولیدی هستند.
همچنین گاهی اوقات برای محافظت در برابر بوتولیسم، یک بیماری نادر اما جدی ناشی از تولید سم، به میوهها و سبزیجات کنسرو شده اضافه میشود. کلستریدیوم بوتولینوم باکتری
داروها و مکمل های غذایی
اسید سیتریک یک ماده اصلی صنعتی در داروها و مکمل های غذایی است.
برای کمک به تثبیت و حفظ مواد فعال به داروها اضافه می شود و برای تقویت یا پوشاندن طعم داروهای جویدنی و مبتنی بر شربت استفاده می شود.۶).
مکمل های معدنی مانند منیزیم و کلسیم نیز ممکن است حاوی اسید سیتریک (به شکل سیترات) برای افزایش جذب باشند.
ضد عفونی و تمیز کردن
اسید سیتریک یک ضدعفونی کننده مفید در برابر انواع باکتری ها و ویروس ها است.۷، ۸، ۹).
یک مطالعه لوله آزمایشی نشان داد که ممکن است نورویروس انسانی را که یکی از علل اصلی بیماری های ناشی از غذا است، درمان یا از آن پیشگیری کند.۱۰).
اسید سیتریک به صورت تجاری به عنوان یک ضد عفونی کننده و پاک کننده عمومی برای از بین بردن کف صابون، لکه های آب سخت، آهک و زنگ فروخته می شود.
به عنوان جایگزین ایمنتر برای ضدعفونیکنندههای معمولی و محصولات پاککننده مانند کوات و سفیدکنندههای کلر در نظر گرفته میشود.۱).
خلاصه
اسید سیتریک یک افزودنی همه کاره برای مواد غذایی، نوشیدنی ها، داروها و مکمل های غذایی و همچنین محصولات تمیزکننده و ضد عفونی کننده است.
اسید سیتریک فواید و عملکردهای چشمگیری برای سلامتی دارد.
انرژی را متابولیزه می کند
سیترات – یک مولکول نزدیک اسید سیتریک – اولین مولکولی است که در طی فرآیندی به نام چرخه اسید سیتریک تشکیل می شود.
همچنین به عنوان اسید تری کربوکسیلیک (TCA) یا چرخه کربس شناخته می شود، این واکنش های شیمیایی در بدن شما به تبدیل غذا به انرژی قابل استفاده کمک می کند.۱۱).
انسان و سایر موجودات بیشتر انرژی خود را از این چرخه می گیرند.
جذب مواد مغذی را افزایش می دهد
مواد معدنی مکمل در اشکال مختلف موجود است.
اما همه اشکال یکسان ایجاد نمی شوند، زیرا بدن شما از برخی به طور موثرتری استفاده می کند.
اسید سیتریک فراهمی زیستی مواد معدنی را افزایش می دهد و به بدن شما اجازه می دهد آنها را بهتر جذب کند.۱۲، ۱۳، ۱۴).
به عنوان مثال، سیترات کلسیم برای جذب نیازی به اسید معده ندارد. همچنین عوارض جانبی کمتری مانند گاز، نفخ یا یبوست نسبت به شکل دیگری به نام کربنات کلسیم دارد.۱۵، ۱۶).
بنابراین، سیترات کلسیم برای افرادی که اسید معده کمتری دارند، مانند افراد مسن، گزینه بهتری است.
به طور مشابه، منیزیم به شکل سیترات نسبت به اکسید منیزیم و سولفات منیزیم به طور کاملتر و زیستدسترسیتر جذب میشود.۱۷، ۱۸، ۱۹).
ممکن است در برابر سنگ کلیه محافظت کند
اسید سیتریک – به شکل سیترات پتاسیم – از تشکیل سنگ کلیه جدید جلوگیری می کند و سنگ هایی که قبلا تشکیل شده اند را می شکند.۲۰، ۲۱، ۲۲).
سنگهای کلیه تودههای جامدی هستند که از کریستالهایی ساخته شدهاند که معمولاً از کلیهها منشا میگیرند.
اسید سیتریک با کاهش مساعد ادرار برای تشکیل سنگ در برابر سنگ کلیه محافظت می کند.۲۳).
سنگ کلیه اغلب با اسید سیتریک به عنوان سیترات پتاسیم درمان می شود. با این حال، مصرف غذاهای سرشار از این اسید طبیعی – مانند مرکبات – می تواند مزایای مشابهی برای جلوگیری از سنگ کلیه داشته باشد.۳، ۲۴).
خلاصه
اسید سیتریک به متابولیسم انرژی، جذب مواد معدنی و پیشگیری یا درمان سنگ کلیه کمک می کند.
اسید سیتریک تولید شده به طور کلی توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) به عنوان ایمن (GRAS) شناخته می شود.۵).
هیچ مطالعه علمی برای بررسی ایمنی اسید سیتریک تولیدی در صورت مصرف زیاد برای مدت طولانی وجود ندارد.
با این حال، گزارش هایی از بیماری و واکنش های آلرژیک به این افزودنی وجود دارد.
یک گزارش درد مفاصل همراه با تورم و سفتی، درد عضلانی و معده و همچنین تنگی نفس را در چهار نفر پس از مصرف غذاهای حاوی اسید سیتریک تولیدی نشان داد.۴).
این علائم مشابه در افرادی که اشکال طبیعی اسید مانند لیمو و لیموترش مصرف میکنند، مشاهده نشد.
محققان اذعان کردند که نمی توانند ثابت کنند اسید سیتریک تولید شده مسئول این علائم است، اما توصیه کردند که استفاده از آن در غذاها و نوشیدنی ها بیشتر مورد مطالعه قرار گیرد.
در هر دو مورد، دانشمندان پیشنهاد کردند که علائم به احتمال زیاد به قالب استفاده شده برای تولید اسید سیتریک مربوط می شود تا خود ترکیب.
خلاصه
یک گزارش کوچک نشان می دهد که بقایای کپک از اسید سیتریک تولیدی ممکن است منجر به آلرژی و سایر بیماری ها شود، اما این هنوز ثابت نشده است.
اسید سیتریک به طور طبیعی در مرکبات یافت میشود، اما نسخههای مصنوعی آن که از نوعی کپک تولید میشوند، معمولاً به غذاها، داروها، مکملها و مواد پاککننده اضافه میشوند.
در حالی که بقایای کپک از فرآیند تولید ممکن است در موارد نادر باعث ایجاد آلرژی شود، اسید سیتریک به طور کلی بی خطر تلقی می شود.