نقرس یک نوع پیچیده آرتریت است. مصرف مواد غذایی با غلظت بالای ترکیبات پورین می تواند علائم آن را تشدید کند.
متخصصان بهداشت توصیه می کنند که مبتلایان به نقرس از رژیم غذایی با تاکید بر غذاهای گیاهی که حاوی مقادیر کم یا متوسط پورین هستند پیروی کنند. مغزها – به ویژه بادام زمینی – یکی از بهترین منابع پروتئین پورین کم تا متوسط برای افراد مبتلا به نقرس است.
نقرس
نقرس زمانی رخ می دهد که کریستال های اسید اوریک اضافی در مفاصل، به ویژه مفاصل انگشتان پا، انگشتان دست، زانوها، آرنج ها و پاها ایجاد می شود.
کریستالهای اسید اوریک باعث التهاب و تورم در بافت داخل مفصل میشوند که در نتیجه درد شدید، تب و تشکیل تودههایی مستقیماً در زیر سطح پوست ایجاد میشود.
بیماریهای پزشکی مانند سرطان، سندرم متابولیک و اختلالات خونی میتوانند باعث نقرس شوند، همچنین استعداد ژنتیکی، جراحی یا رژیم غذایی سرشار از چربیهای تری گلیسیرید، الکل و غذاهای غنی از پورین میتوانند باعث نقرس شوند.
شما اغلب می توانید علائم نقرس را با داروهای ضد التهابی کنترل کنید، اما متخصصان سلامت قویاً توصیه می کنند رژیم غذایی غنی از آنتی اکسیدان، فیبر، منیزیم و ترکیبات پورین کم را اتخاذ کنید.
بادام زمینی در رژیم غذایی نقرس
به گفته جامعه اطلاعات تغذیه Dial-A-Dietitian در بریتیش کلمبیا، بادام زمینی و کره بادام زمینی که به طور منظم در مقادیر کم مصرف می شود منبع خوبی از پروتئین برای افراد مبتلا به نقرس است زیرا حاوی مقادیر کم تا متوسط پورین است.
پورین ها ترکیبات پایه نوکلئوتیدی مانند گوانین، آدنین و گزانتین هستند که اجزای اصلی DNA، RNA و ATP در گیاهان و حیوانات هستند. در بدن، پورین ها برای تولید اسید اوریک تجزیه می شوند که به تشکیل کریستال اسید اوریک اضافی که مسئول علائم نقرس است کمک می کند.
بادام زمینی حاوی مقدار کافی پورین است که برابر با ۷۹ میلی گرم اسید اوریک در هر ۱۰۰ گرم است، مقداری که غلظت پورین کم تا متوسط در نظر گرفته می شود. بث ام.لی، متخصص تغذیه، PH.D اشاره می کند که آجیل هایی مانند بادام زمینی ممکن است برای مبتلایان به نقرس نیز مفید باشند زیرا حاوی اسیدهای چرب هستند که خواص ضد التهابی دارند.
سایر غذاهای توصیه شده
سایر غذاهای توصیه شده حاوی سطوح پورین قابل مقایسه با بادام زمینی عبارتند از: مرغ بدون پوست، ماهی، لوبیا و حبوبات خشک، بلغور جو دوسر و سبزیجاتی مانند اسفناج، گل کلم، قارچ، مارچوبه و نخود فرنگی. بهتر است این غذاها را در مقادیر متوسط مصرف کنید – بیش از ۱/۲ فنجان سبزیجات.
سطوح پایین پورین – بین ۰ تا ۵۰ میلی گرم پورین برای هر ۱۰۰ گرم –در گوشت بدون چربی حتی و در غذاهایی مانند میوه، غلات کامل، تخم مرغ، محصولات لبنی کم چرب و بیشتر سبزیجات یافت می شود.
علاوه بر غذاهای کم پورین مانند بادام زمینی، مرکز پزشکی دانشگاه مریلند به افراد مبتلا به نقرس توصیه می کند که غذاهای غنی از آنتی اکسیدان مانند گیلاس یا آب گیلاس و غلات کامل مانند برنج قهوه ای، سبوس، جو و جو مصرف کنند. اگر نقرس دارید، باید با چربی هایی مانند زیتون نیز بپزید و روزانه حداقل شش لیوان آب بنوشید.
غذاهایی که باید از آنها اجتناب کنید
افراد مبتلا به نقرس باید مصرف غذاهایی با سطوح پورین بیش از ۱۵۰ میلی گرم پورین اسید اوریک را برای هر ۱۰۰ گرم به شدت محدود کنند.
این غذاها شامل گوشت های اندام مانند جگر یا کلیه، غاز، صدف یا گوش ماهی، گوشت شکار، و ماهی مانند ساردین، بو، شاه ماهی، ماهی خال مخالی و آنچوی است.
مبتلایان به نقرس باید از الکل، تنباکو، نوشابه های گازدار شیرین شده با شکر، محصولاتی مانند پاستا و نان سفید حاوی آرد تصفیه شده و محصولات پخته شده از پیش ساخته شده مانند کیک، کراکر، کلوچه و دونات که معمولاً دارای مقادیر زیادی چربی ترانس هستند، اجتناب کنند.
باسلام
آیاچه نوع ماهی برای نقرس ضررنداردوامادرموردمطلب فوق بایدبگویم بسیارعالی بود
متشکرم