تربچه (تربچه ساتیوا) یک سبزی چلیپایی است که منشا آن آسیا و اروپا است (۱).
انواع مختلفی وجود دارد که از نظر ظاهر، رنگ و طعم متفاوت هستند. تربچه دایکون معمولاً در آشپزی آسیایی و هندی استفاده می شود و به دلیل خواص دارویی قوی خود شناخته شده است.
این مقاله به بررسی تربچه دایکون، از جمله تغذیه، فواید و کاربردهای آشپزی آن می پردازد.
دایکون – که با نامهای luóbo و تربچه زمستانه، سفید، دانههای روغنی و یخی نیز شناخته میشود – نوعی تربچه بومی چین و ژاپن است.۲).

در سراسر جهان به عنوان غذای مردم و دام ها و همچنین برای روغن دانه آن که در صنایع آرایشی و بهداشتی استفاده می شود، کشت می شود. کشاورزان همچنین آن را به عنوان یک گیاه پوششی برای بهبود سلامت خاک و افزایش عملکرد محصول می کارند.۳).
دایکون از تربچه های زمستانی به حساب می آید که رشد آن کندتر و بزرگتر از تربچه های بهاره است. تربچه زمستانه در اواسط تا اواخر تابستان کاشته می شود و در هوای خنک تر برداشت می شود.۴).
انواع دایکون
تربچه دایکون بافتی ترد دارد و شبیه هویج بزرگ است. طعم آنها نسبت به سایر انواع تربچه ملایم تر است و به عنوان کمی شیرین و در عین حال کمی تند توصیف می شود.
اگرچه تربچه دایکون معمولاً سفید با رویه های سبز برگی است، اما تربچه های دایکون در رنگ های مختلفی از جمله قرمز، سبز و بنفش وجود دارد. آنها به سه شکل رشد می کنند – استوانه ای، مستطیلی و کروی (۱).
در اینجا چند گونه جالب از دایکون آورده شده است:
- میاشیگه سفید. این دایکون سفید است و ریشه ای استوانه ای دارد که ۱۶ تا ۱۸ اینچ (۴۱ تا ۴۶ سانتی متر) طول دارد. بافتی ترد و طعم ملایمی دارد.
- KN-براوو. KN-Bravo یک نوع دایکون زیبا است که دارای پوست بنفش و گوشت بنفش روشن تا سفید است. ریشه ها می توانند تا ۶ اینچ (۱۵ سانتی متر) رشد کنند و طعم کمی شیرین دارند.
- آلپاین. دایکون آلپاین دارای ریشه های کوتاهی است که به طول ۵ تا ۶ اینچ (۱۳ تا ۱۵ سانتی متر) رشد می کند. این رقم یک انتخاب محبوب برای تهیه کیمچی – یک غذای تخمیر شده سبزیجات – است و طعم شیرینتری نسبت به انواع دایکون طولانیتر دارد.
- تربچه هندوانه. این گونه دایکون دارای پوستی کم رنگ و مایل به سبز است، اما با باز کردن گوشت صورتی روشن ظاهر می شود. کروی و کمی شیرین و فلفلی است.
- Minowase ژاپنی دایکون Minowase یکی از بزرگترین گونه ها است که ریشه های آن تا ۲۴ اینچ (۶۱ سانتی متر) رشد می کند. آنها سفید هستند و طعم شیرین و بافتی ترد دارند.
- شونکیو این گونه استوانه ای دارای پوست قرمز و گوشت سفید است. طول آن ۴ تا ۵ اینچ (۱۰ تا ۱۲ سانتی متر) است و به خاطر طعم آتشین و در عین حال شیرین و برگ های ساقه صورتی اش معروف است.
خلاصه
تربچه دایکون بومی آسیا است اما در سرتاسر جهان رشد می کند. انواع آن عبارتند از Alpine، KN-Bravo و Shunkyo. همه آنها دارای شکل، طعم و رنگ منحصر به فردی هستند.
دایکون یک سبزی بسیار کم کالری است اما دارای خواص مغذی قابل توجهی است.
یک دایکون ۷ اینچی (۱۸ سانتی متری) با وزن ۱۲ اونس (۳۳۸ گرم) حاوی مواد مغذی زیر است (۵):
- کالری: 61
- کربوهیدرات ها: 14 گرم
- پروتئین: 2 گرم
- فیبر: 5 گرم
- ویتامین سی: 124٪ از ارزش روزانه (DV)
- فولات (B9): 24 درصد از DV
- کلسیم: 9 درصد از DV
- منیزیم: 14 درصد از DV
- پتاسیم: 22 درصد از DV
- فلز مس: 19 درصد از DV
دایکون منبع عالی از مواد مغذی مختلف از جمله کلسیم، منیزیم، پتاسیم و مس است. با این حال، بالاترین میزان ویتامین C و فولات را دارد.
ویتامین C یک ماده مغذی محلول در آب است که برای سلامتی ضروری است و برای بسیاری از عملکردهای بدن از جمله عملکرد سیستم ایمنی و رشد و ترمیم بافت ها مورد نیاز است.۶).
بعلاوه، به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی عمل می کند و از سلول های بدن شما در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت می کند.۶).
دایکون همچنین سرشار از فولات است، ویتامین B که در رشد سلولی، تولید گلبولهای قرمز خون و سنتز DNA نقش دارد.۷).
غذاهای غنی از فولات در دوران بارداری بسیار مهم هستند، زیرا این ماده مغذی نقش مهمی در رشد و نمو جنین دارد.۸).
خلاصه
دایکون کالری کمی دارد و در عین حال سرشار از مواد مغذی، به ویژه ویتامین C و فولات است.
خوردن دایکون غنی از مواد مغذی ممکن است از بسیاری جهات برای سلامتی شما مفید باشد.
سرشار از ترکیبات گیاهی محافظ
دایکون حاوی بسیاری از ترکیبات گیاهی است که ممکن است سلامتی را بهبود بخشد و در برابر بیماری های خاص محافظت کند.
یک مطالعه در لوله آزمایش نشان داد که عصاره دایکون حاوی آنتی اکسیدان های پلی فنل اسید فرولیک و کورستین است که هر دو دارای خواص ضد التهابی، ضد سرطانی و تقویت کننده سیستم ایمنی هستند.۹، ۱۰، ۱۱).
علاوه بر این، سبزیجات چلیپایی مانند دایکون دارای ترکیبات فعال بیولوژیکی به نام گلوکوزینولات هستند که تجزیه می شوند و ایزوتیوسیانات ها را تشکیل می دهند.
تحقیقات آزمایشگاهی و حیوانی نشان می دهد که این ترکیبات ممکن است خواص قدرتمندی برای مبارزه با سرطان داشته باشند.۱۲، ۱۳، ۱۴).
به علاوه، مطالعات جمعیتی نشان میدهد که خوردن مقدار زیادی سبزیجات چلیپایی مانند تربچه ممکن است در برابر برخی سرطانها از جمله روده بزرگ و ریه محافظت کند.۱۵، ۱۶).
ممکن است باعث کاهش وزن شود
خوردن غذاهای کم کالری و پر فیبر مانند دایکون می تواند به شما کمک کند وزن سالمی داشته باشید یا اگر این هدف شما باشد، وزن کم کنید.
دایکون یک سبزی غیر نشاسته ای در نظر گرفته می شود، به این معنی که کربوهیدرات بسیار کمی دارد. تحقیقات نشان داده است که خوردن سبزیجات غیر نشاسته ای می تواند باعث افزایش وزن بدن شود.
به عنوان مثال، مطالعه ای بر روی ۱۱۹۷ نفر نشان داد که افرادی که سبزیجات غیر نشاسته ای بیشتری مصرف می کنند، چربی بدن کمتری دارند و سطح انسولین کمتری دارند، هورمونی که در ذخیره سازی چربی نقش دارد.۱۷).
علاوه بر این، دایکون سرشار از فیبر است، یک ماده مغذی که ممکن است سطح گرسنگی را با کند کردن هضم و افزایش سیری کاهش دهد، که ممکن است به کاهش وزن کمک کند.۱۸).
ممکن است در برابر بیماری مزمن محافظت کند
دایکون یک سبزی بسیار مغذی است که حاوی ترکیبات گیاهی قوی، ویتامینها، مواد معدنی و فیبر است که همگی برای محافظت از بدن در برابر بیماریها با هم کار میکنند.
اگرچه افزودن بیشتر هر گونه سبزی به رژیم غذایی می تواند سلامت شما را بهبود بخشد، خوردن سبزیجات چلیپایی مانند دایکون ممکن است به ویژه در برابر طیف وسیعی از شرایط محافظت کند.
در واقع، مصرف سبزیجات چلیپایی با کاهش خطر بیماری قلبی، برخی سرطانها، دیابت و بیماریهای عصبی مرتبط است.۱۹، ۲۰، ۲۱، ۲۲، ۲۳).
علاوه بر این، برخی از مطالعات جمعیتی نشان می دهد که خوردن سبزیجات چلیپایی بیشتر مانند دایکون ممکن است به شما کمک کند زندگی طولانی تر و سالم تری داشته باشید.۲۴).
خلاصه
دایکون یک سبزی کم کالری و پر فیبر است که حاوی ترکیبات گیاهی است که ممکن است به محافظت در برابر بیماری هایی مانند بیماری قلبی، دیابت و برخی سرطان ها کمک کند.
دایکون را می توان به صورت خام، ترشی یا پخته میل کرد. این یک عنصر جدایی ناپذیر در آشپزی آسیایی است، اگرچه خود را به بسیاری از غذاها می رساند.
در اینجا چند راه جالب برای افزودن دایکون به رژیم غذایی شما آورده شده است:
- دایکون خام را روی سالاد رنده کنید تا رویه ای مغذی و ترد داشته باشید.
- دایکون را به سیب زمینی سرخ کرده اضافه کنید تا طعم آن بهتر شود.
- با استفاده از کیمچی تربچه مکعبی کره ای (Kkakdugi) درست کنید این دستور آشپزی.
- به جای هویج از دایکون در سوپ و خورش استفاده کنید.
- دایکون را بخار پز کنید و روی آن را با کمی روغن زیتون، نمک و فلفل برای یک غذای کم کالری بپوشانید.
- دایکون را با سیب زمینی مکعبی و هویج مخلوط کرده و تفت دهید.
- دایکون خام و ورقه شده را در کنار سایر سبزیجات با دیپ خوشمزه برای یک پیش غذای سالم سرو کنید.
- با استفاده از کیک دایکون چینی سنتی درست کنید این دستور آشپزی.
- از یک اسپیرالایزر برای تهیه نودل دایکون استفاده کنید و آنها را در سس بادام زمینی خانگی بریزید.
- برای داشتن بافتی ترد، دایکون را به اسپرینگ رول های گیاهی اضافه کنید.
- دایکون را در غذاهای آسیایی مانند کاری و سوپ بگنجانید.
توجه داشته باشید که تمام قسمت های گیاه دایکون قابل خوردن است، از جمله رویه های سبز برگ که می توان آن را به سوپ ها و سوپ ها اضافه کرد.
شما همچنین می توانید جوانه دایکون را امتحان کنید که اغلب در سالادها و غذاهای سوشی در غذاهای آسیایی استفاده می شود.
اگرچه کوچک هستند، اما خواص دارویی قدرتمندی دارند و اثرات آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی را در مطالعات لوله آزمایش نشان داده اند.۲۵، ۲۶).
از آنها همانطور که از جوانه های محبوب تر مانند کلم بروکلی و انواع یونجه استفاده می کنید استفاده کنید.
خلاصه
دایکون را می توان در بسیاری از موارد استفاده کرد و افزودنی عالی برای سالاد، سوپ و کاری است. می توانید تمام قسمت های گیاه دایکون و همچنین جوانه های آن را بخورید.
تربچه دایکون یک سبزی چلیپایی مغذی و کم کالری است که ممکن است به طرق مختلف سلامت شما را تقویت کند.
خوردن آن ممکن است به شما کمک کند وزن بدن خود را سالم نگه دارید و از بیماری های مزمن مانند بیماری قلبی و برخی سرطان ها محافظت کنید.
دایکون نه تنها یک سبزی فوق العاده سالم است، بلکه فوق العاده همه کاره است.
سعی کنید این تربچه بی نظیر را به سالاد، سیب زمینی سرخ کرده و کاری اضافه کنید یا به سادگی از آن به عنوان میان وعده به صورت خام لذت ببرید.