ترخون – گیاهی مغذی با فواید متعدد برای سلامتی

ترخون (نام علمی: Artemisia dracunculus) گیاهی چند ساله از خانواده آفتابگردان است. این گیاه عمدتاً در آمریکای شمالی و اوراسیا رشد می کند. طول آن ممکن است تا ۵ فوت برسد، کاملاً مغذی است و حاوی ترکیبی از مواد معدنی است. نه تنها این، بلکه به طور سنتی، به دلیل فواید گسترده ای که برای سلامتی دارد، به عنوان یک گیاه دارویی مورد استفاده قرار می گیرد. علاوه بر این، ترخون به دلیل طعم قوی، خواص دارویی طبیعی و فواید بی‌شمار سلامتی، انتخابی محبوب برای مقاصد آشپزی است. 

فواید دارویی ترخون بسیار زیاد و مشخص است. انسان‌ها از زمان کمک به رفع نفخ و قولنج تا درمان نیش حشرات و مارگزیدگی، از این گیاه به عنوان یک درمان برای چندین مشکل استفاده می‌کنند. زنان همچنین گزارش کرده‌اند که در زمان دردهای قاعدگی و در طول چرخه نامنظم کمک کرده است. همچنین به بیش فعالی، سوء هاضمه و بی خوابی کمک می کند. 

وقتی به جنبه های آشپزی می رسیم، این گیاه بسیار شبیه بادیان ادویه است. به دلیل استفاده همه جانبه از آن، یک محصول تجاری است. این مقاله به طور خلاصه به مشخصات تغذیه ای ترخون، فواید سلامتی، عوارض جانبی و آلرژی های احتمالی، روش های مختلف استفاده از ترخون، انواع مختلف ترخون، و نحوه نگهداری صحیح این گیاه می پردازد.

انواع ترخون

چند نوع ترخون در بازار موجود است که عبارتند از:

Tarragon - The Nutritional Herb With Multiple Health Benefits
  • ترخون فرانسوی (نام علمی: Artemisia dracunculus): این نوع ترخون در آشپزی رایج است.
  • ترخون روسی (نام علمی: Artemisia Dracunculoides): این نوع ترخون تلخ است.
  • ترخون اسپانیایی (نام علمی: Tagetes Lucida): این نوع ترخون از نظر طعم قوی تر از انواع دیگر است و برای اهداف دارویی مفید است. 

خواص تغذیه ای ترخون

ترخون سرشار از انواع مواد مغذی است. طبق USDA، فقط یک قاشق غذاخوری (تقریباً ۲ گرم) برگ ترخون از مواد مغذی زیر تشکیل شده است:

  • کالری: ۵ کیلو کالری
  • کربوهیدرات: ۱ گرم
  • پروتئین: ۰.۳ گرم
  • کلسیم: ۱۷۰ میلی گرم
  • منیزیم: ۵۶ میلی گرم
  • فسفر: ۵۰ میلی گرم
  • سدیم: ۱.۵ میلی گرم
  • منگنز: ۰.۱ میلی گرم
  • آهن: ۰.۵ میلی گرم
  • پتاسیم: ۴۸.۳ میلی گرم

فواید ترخون برای سلامتی

همانطور که از مشخصات تغذیه ای ذکر شده در بالا مشخص است، ترخون سرشار از مواد مغذی مختلف است. این خواص مغذی آن را برای بدن بسیار مفید می کند. در زیر به برخی از آنها پرداخته ایم.

سطح قند خون را تنظیم می کند

قند خون ممکن است به دلیل مقاومت به انسولین به دلیل التهاب افزایش یابد. ترخون در مبارزه با این مقاومت به انسولین موثر است. با بهبود حساسیت به انسولین به تنظیم سطح قند خون کمک می کند. کارشناسان از اثربخشی آن در کنترل قند خون حمایت کرده اند. یک مطالعه حیوانی نشان داد که ترخون به طور موثر سطح گلوکز خون را ۲۰٪ کاهش می دهد. مطالعه دیگری نشان داد افرادی که ۱۰۰۰ میلی گرم ترخون قبل از صبحانه و شام مصرف می کردند، سطح قند متعادلی در طول روز داشتند. 

کیفیت خواب را بهبود می بخشد

سبک زندگی مدرن بر برنامه خواب جامعه ما تأثیر گذاشته است. در کشورهایی مانند ژاپن و کره جنوبی، تأثیر آن بسیار زیاد است و مردم هر روز فقط چند ساعت خواب ضعیف دارند. ترخون اثرات آرام بخشی دارد و می تواند کیفیت خواب شما را بهبود بخشد. یک مطالعه روی موش ها نشان داد که اثر آرام بخش ترخون می تواند به بهبود الگوهای خواب کمک کند. بسیاری از مردم گزارش کرده اند که چای ترخون پس از یک روز پر استرس به خواب بهتر آنها کمک کرده است. با این حال، تحقیقات در مورد اثر ترخون محدود است و برای شواهد قطعی‌تر، تحقیقات بیشتری لازم است.

ترخون اشتها را زیاد می کند

از دست دادن اشتها برای سلامتی مضر است و می تواند منجر به سوء تغذیه شود. در سنین بالا بیشتر دیده می شود. دو هورمون خاص اشتهای شما را تعیین می کنند: گرلین و لپتین. گرلین هورمون گرسنگی است. گرلین بیشتر باعث می شود احساس گرسنگی کنید. از سوی دیگر، لپتین هورمون سیری است. افزایش سطح لپتین باعث می شود احساس سیری کنید و میل به خوردن را کاهش دهید. ترخون با کاهش سطح لپتین باعث افزایش اشتها می شود. شما احساس سیری نمی کنید و خیلی بیشتر غذا می خورید زیرا لپتین کمتری در خون خود دارید. 

درد را تسکین می دهد

ترخون در کاهش درد بسیار موثر است. آنقدر موثر است که بسیاری از کارشناسان پیشنهاد می کنند که مردم باید از آن به عنوان جایگزینی برای مدیریت درد سنتی استفاده کنند. با این حال، به طور سنتی برای درمان درد نیز استفاده می شود. اکنون اثربخشی ترخون در کاهش درد توسط تحقیقات قابل توجهی تایید شده است. 

آزمودنی ها در مطالعه در رابطه با این موضوع به سه گروه تقسیم شدند. 

آنها به گروه اول ۱۵۰ میلی گرم ترخون دو بار در روز دادند. سپس گروه دوم ۳۰۰۰ میلی گرم ترخون دو بار در روز دریافت کردند. در نهایت، گروه سوم دارونما دریافت کردند. گروه اول نتایج بهتری نسبت به دو گروه دیگر مشاهده کردند. این نتایج نشان می‌دهد که دوزهای کوچکتر ترخون مؤثرتر از دوزهای بزرگتر است زیرا تحمل بهتری نسبت به مقادیر کمتر دارد.

ترخون خاصیت آنتی باکتریال دارد

ترخون دارای خواص ضد باکتریایی نیز می باشد. تحقیق روی پنیر انجام شده است که شواهد علمی برای خواص ضد باکتریایی ترخون ارائه می دهد. انواع مختلفی از باکتری ها مسئول اصلی بیماری های ناشی از غذا هستند: استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس، B. Subtilis، E. coli، و غیره. نمونه های پنیر تیمار شده با ترخون در مقایسه با نمونه های پنیر تیمار شده با دارونما اثر ضد باکتریایی داشتند. این تحقیق امکان استفاده از ترخون را به عنوان یک نگهدارنده طبیعی برای غذاها برجسته کرد. 

التهاب را کاهش می دهد

دسته ای از پروتئین ها به نام “سیتوکین” مسئول ایجاد التهاب هستند. سلول های ایمنی سیتوکین ترشح می کنند. یک مطالعه ۲۱ روزه روی موش نشان داد که ترخون دارای خواص ضد التهابی است. عصاره ترخون به طور قابل توجهی سیتوکینین ها را کاهش داد و از این رو به مبارزه با التهاب در موش کمک کرد.

سلامت روان سالم

بر اساس تحقیق، منگنز موجود در ترخون نقش اساسی در افزایش سلامت مغز دارد. ترخون همچنین دارای ترکیباتی مانند اسید کلروژنیک، لوتئولین و کورستین است. علاوه بر این، برخی از آزمایشات روی حیوانات نشان داده است که ترخون به کاهش استرس و افزایش مقاومت در برابر افسردگی در حیوانات کمک می کند. 

سلامت قلب را بهبود می بخشد

بیماری های قلبی مانند سکته مغزی و حمله قلبی علت اصلی مرگ و میر در سراسر جهان هستند. با این حال، مطالعات نشان داده است که ترخون، زمانی که با گیاهان و ادویه جات دیگر مصرف شود، می تواند برای سلامت قلب شما بسیار مفید باشد.

از چاقی جلوگیری می کند

چند نوع ترخون وجود دارد. یک مطالعه اخیر نشان داده است که نوع روسی ترخون می تواند به پیشگیری از چاقی کمک کند. نه تنها این، بلکه می تواند ظرفیت عضله سازی بدن را بهبود بخشد زیرا ترخون جذب کراتین را در عضلات افزایش می دهد. این خاصیت ترخون می تواند هم برای بدنسازان و هم برای افراد عادی که می خواهند اندام خود را خوش فرم نگه دارند مفید باشد. 

تحریک تیروئید

تیروئید دو هورمون حیاتی برای هضم غذا تولید می کند: تیروکسین و تری یدوتیرونین. عصاره ترخون تیروئید را برای تولید این هورمون ها و حفظ متابولیسم خوب تحریک می کند. برخی از مطالعات حیوانی این ادعا را تایید کرده اند. به عنوان مثال، سطح این هورمون ها در حیوانات بلافاصله پس از درمان با ۳۰۰ میلی گرم عصاره ترخون افزایش یافت.

سرشار از آنتی اکسیدان

استرس اکسیداتیو برای بدن مضر است زیرا می تواند باعث بیماری های متعددی شود و روند پیری را تسریع کند. فلاونوئیدها دسته ای از ترکیبات موجود در ترخون هستند که اثر آنتی اکسیدانی دارند و استرس اکسیداتیو را کاهش می دهند. این آنتی اکسیدان ها به مبارزه با استرس اکسیداتیو و رادیکال های آزاد ناشی از آسیب سلولی کمک می کنند.

سلامت دستگاه گوارش را بهبود می بخشد

نفخ، سوء هاضمه و سوزش معده چند مشکلی هستند که ممکن است بر هضم شما تأثیر بگذارند. ترخون می تواند به شما در جلوگیری از این موارد کمک کند. کبد را تحریک می کند تا صفرای بیشتری تولید کند، آنزیمی که به هضم بهتر کمک می کند. نوشیدن چای ترخون یا حتی خوردن ترخون خام می تواند به حل مشکل هضم ضعیف کمک کند.

سالم برای زنان

ترخون می تواند برای زنانی که عادت ماهانه نامنظم دارند استفاده شود. ترخون همچنین برای سلامت کلی باروری زنان مفید است. اما به دلیل ماهیت ترخون که باعث تحریک قاعدگی می شود، مصرف آن برای زنان باردار توصیه نمی شود. 

سلامت دندان ها را افزایش می دهد

این یکی از فواید ترخون است که دست کم گرفته شده است. شواهدی وجود دارد که یونانیان از ترخون به عنوان درمان دندان درد استفاده می کردند. این استفاده به این دلیل است که ترخون از ترکیبی به نام اوژنول تشکیل شده است (این ترکیب در روغن میخک نیز وجود دارد). اوژنول درد دندان را کاهش می دهد. ترخون همچنین در درمان التهاب لثه که با دندان درد همراه است، موثر است. 

عوارض جانبی احتمالی ترخون

عوارض جانبی ترخون کم است. معمولا زمانی که آن را در مقادیر کم مصرف می کنید بی خطر است. با این حال، تردیدهایی در مورد اثربخشی استفاده طولانی مدت از ترخون وجود دارد. ترخون در موارد نادری می تواند باعث بثورات، سرفه و سوزش در دهان شود. علاوه بر این، شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه ترخون ممکن است در طولانی مدت به دلیل ترکیباتی مانند استراگول و متیل اوژنول سمی باشد. 

هنگامی که ترخون به عنوان دارو مصرف شود، ممکن است خونریزی را نیز افزایش دهد و لخته شدن خون را کندتر کند. در نتیجه، بهتر است جمعیت خاصی از ترخون اجتناب کنند یا قبل از مصرف ترخون با پزشک خود مشورت کنند. بیماران مبتلا به اختلالات خونریزی، زنان باردار و شیرده و افرادی که قرار است طی دو هفته تحت عمل جراحی قرار گیرند، باید قبل از مصرف ترخون هوشیار بوده و خود را بررسی کنند.

راه های استفاده از ترخون

ترخون را می توانید با افزودن آن به سایر غذاها به روش های متعددی استفاده کنید. با این حال، از آنجایی که طعم لطیفی دارد، بهتر است ترخون را در آخرین لحظه پخت اضافه کنید تا بهترین طعم را تجربه کنید. 

چند روش برای استفاده از ترخون:

  • آن را به سوپ و خورش اضافه کنید.
  • آن را به سالاد اضافه کنید.
  • از آن به عنوان چاشنی روی مرغ استفاده کنید.
  • آن را به تخم مرغ های سرخ شده اضافه کنید.
  • آن را به ماهی اضافه کنید.

ایمنی و ذخیره سازی

ترخون تازه را می توانید حداکثر تا پنج روز نگهداری کنید. پس از شستن برگ های ترخون آن ها را در حوله ای شل بپیچید تا حوله رطوبت آن را بگیرد. سپس آن را در یخچال بگذارید تا خنک شود. پس از مشاهده لکه های قهوه ای روی برگ های ترخون باید آنها را دور بریزید. 

اگر می خواهید ترخون را برای مدت طولانی تری نگهداری کنید، می توانید ترخون خشک را نگهداری کنید. می توانید آن را فریز کرده و در یخچال نگهداری کنید. می توانید با خارج کردن هوای اضافی از کیسه نگهداری آن را با جاروبرقی آب بندی کنید. همچنین می توانید ترخون خشک را خرد کرده و در سینی یخ قرار دهید. سپس سینی یخ را با آب پر کنید تا ترخون یخ بزند.  

بیشتر بخوانید
کیمچی سوپر غذای کره ای که دوستش داریم

نتیجه

ترخون گیاهی بسیار مغذی است که فواید زیادی برای سلامتی دارد. ترخون تقریبا برای تمام قسمت های بدن شما مفید است. سلامت روان را بهبود می بخشد، کیفیت خواب و برنامه را بهبود می بخشد، اشتها را افزایش می دهد، درد ناشی از بیماری هایی مانند آرتروز را کاهش می دهد، باکتری ها را از بین می برد، استرس اکسیداتیو را کاهش می دهد، سلامت گوارش، سلامت قلب و سلامت دندان را بهبود می بخشد، سطح گلوکز خون را تنظیم می کند و حتی می تواند به کاهش کمک کند. وزن و عضله سازی

ترخون در انواع مختلفی وجود دارد و برای اهداف آشپزی و دارویی کاربردی است. علاوه بر این، اضافه کردن ترخون به رژیم غذایی روزانه‌تان و بهره‌مندی از فواید بی‌شمار سلامتی مصرف منظم آن آسان است. با این حال، اگرچه استفاده از آن برای اکثر افراد بی خطر است، اما ممکن است عوارض جانبی و آلرژی خاصی داشته باشد. از این رو، برخی از جمعیت ها باید تنها پس از مشاوره مناسب با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی از آن استفاده کنند. 

سوالات متداول (سؤالات متداول)

س. ۱ ترخون چه طعمی دارد؟

A. ترخون از یک ترکیب طبیعی به نام متیل چاویکول تشکیل شده است. این ترکیب به ترخون طعمی تند و تلخ مانند شیرین بیان، انیسون و رازیانه می دهد. این طعم ترخون تلخ و شیرین آن را برای افزودن به غذاها در آخرین لحظه برای بهترین طعم مناسب می کند. 

س. ۲ آیا ترخون و رزماری یکی هستند؟

A. نه، ترخون و رزماری یکی نیستند. با این حال، می توانید از آنها به عنوان جایگزین استفاده کنید. اگر رزماری تمام شده است، می توانید با خیال راحت ترخون را به نسبت ۱:۱ جایگزین کنید. با این حال، مطمئن شوید که فقط از ترخون فرانسوی استفاده می کنید زیرا این تنها گونه ای از ترخون است که برای اهداف آشپزی استفاده می شود. 

س. ۳ چه گیاهی شبیه ترخون است؟

A. ترخون را می توان به عنوان ترخون تازه و ترخون خشک استفاده کرد. اگر ترخون تازه تمام شده است، می توانید آن را با ریحان تازه به نسبت ۱:۱ جایگزین کنید. همچنین می توانید ترخون تازه را با برگ رازیانه جایگزین کنید. اگر می خواهید ترخون خشک را جایگزین کنید، گزینه های مختلفی دارید. به عنوان مثال، می توانید به جای ترخون خشک شده به نسبت ۱: ۱ یا پونه کوهی یا مرزنجوش از شوید (اوراسیا، گیاه دارویی) استفاده کنید. 

س ۴ آیا ترخون همان پونه کوهی است؟

A. نه، ترخون و پونه کوهی یکی نیستند. با این حال، می توانید از آنها به عنوان جایگزین استفاده کنید. پونه کوهی به عنوان جایگزینی برای ترخون بسیار خوب است. می توانید به جای ترخون از پونه کوهی تازه استفاده کنید. با این حال، اگر می خواهید طعم کمی تلخ و تندتر داشته باشد، می توانید به جای تازه از پونه کوهی خشک استفاده کنید. 

س. ۵ ترخون با چه چیزی به خوبی جفت می شود؟

A. ترخون طعمی تلخ و تند دارد. در نتیجه با ماهی قزل آلا، مرغ، تخم مرغ و سبزیجات بچه خوب می شود. با این حال، شما باید ترخون را در آخرین لحظه اضافه کنید تا بهترین طعم را به دست آورید. 

س. ۶ آیا می توانید برگ های ترخون را خام بخورید؟

A. می توانید مقادیر کمی ترخون خام را با خیال راحت مصرف کنید. با این حال، به احتمال زیاد طعم آن را تلخ خواهید یافت. بنابراین بهتر است از ترخون خام به عنوان طعم دهنده در غذاها استفاده شود. 

س. ۸ آیا می توانید آویشن را جایگزین ترخون کنید؟

A. آویشن جایگزین خوبی برای ترخون است. با این حال، ممکن است پونه کوهی تازه را بهتر از آویشن به عنوان جایگزینی برای ترخون دوست داشته باشید. علاوه بر این، اگر می خواهید طعمی تلخ و تندتر داشته باشید، می توانید به جای تازه از پونه کوهی خشک استفاده کنید. 

س. ۹ آیا جایگزینی برای ترخون تازه وجود دارد؟

A. اگر ترخون تازه تمام شده است، می توانید آن را با ریحان تازه به نسبت ۱:۱ جایگزین کنید. همچنین می توانید ترخون تازه را با برگ رازیانه جایگزین کنید. 

س. ۱۰ به جای ترخون خشک شده از چه چیزی می توانید استفاده کنید؟

A. اگر می خواهید ترخون خشک را جایگزین کنید، دو گزینه متفاوت دارید. ابتدا می توانید به جای ترخون خشک شده از شوید به نسبت ۱:۱ استفاده کنید. همچنین می توانید از پونه کوهی یا مرزنجوش خشک شده استفاده کنید.

پیوند منبع

دیدگاهتان را بنویسید

متخصص تغذیه و رژیم درمانی (PhD). ارائه دهنده رژیم های تخصصی آنلاین با خدمات ویژه