جک فروت متعلق به خانواده موراسه است و به درخت جک نیز معروف است. به طور کلی در آسیا، آفریقا و آمریکای جنوبی رشد می کند. مناطق پست گرمسیری برای کشت جک فروت مناسب است و به طور گسترده در مناطق گرمسیری در سراسر جهان کشت می شود. مورخان می گویند که جک فروت ۳۰۰ سال قدمت دارد. نام آن از نام مالاییایی این میوه به نام «چکا» گرفته شده است.
این میوه از ۳ قسمت هسته مرکزی، پیازهای گوشتی و پوست بیرونی تشکیل شده است. قوام گوشتی پیازهای آن نیز بافتی شبیه گوشت را تکرار می کند. از این رو به آن «گوشت سبزی» نیز میگویند. وزن یک جک فروت بین ۱۰ تا ۲۵ کیلوگرم است و درخت جک فروت می تواند تا ۱۵۰ میوه در سال به بار آورد. علاوه بر این، اگر درخت پیر باشد، می تواند تا ۵۰۰ میوه در سال بدهد.
می توان آنها را به دو شکل رسیده یا نارس مصرف کرد. برای مصرف جک فروت به شکل نارس باید آن را بپزید. هنگامی که میوه رسیده می شود، آبدار، لطیف و طعمی شبیه به مخلوط موز و آناناس می شود. می توان میوه را در خالص ترین شکل آن خورد یا از آنها برای تهیه دسرهای لذیذ مانند بستنی و پودینگ و غیره استفاده کرد.
جک فروت سرشار از ویتامین A، C، ریبوفلاوین، کاروتنوئیدها، منیزیم، پتاسیم و فیبر است. این مواد مغذی به هضم، مشکلات پوستی، کنترل سطح قند خون، التهاب و بسیاری موارد دیگر کمک می کنند.
انواع محبوب جک فروت
۱. طلای سیاه
این نوع جک فروت استرالیایی اندازه متوسط و وزن آن تقریباً ۲۲ پوند است. دارای پوست زرد و گوشت زرد روشن است. این نوع معطر و طعم دلپذیری دارد. برای غذاهای خوش طعم مناسب است.
۲. قطعه طلایی
گلدن ناگت نیز نوعی جک فروت استرالیایی است. اندازه آن نسبتاً کوچکتر است و شکلی گرد دارد. پوست زرد روشن به نظر می رسد و گوشت کمی نارنجی تیره تر است. وزن آن بین ۷-۸ پوند است.
۳. بالش طلایی
بالش طلایی نوعی جک فروت تایلندی است. به طور کلی به شکل گرد است. رنگ پوست متفاوتی دارد؛ به جای زرد، پوستی به رنگ سبز تیره دارد. گوشت زرد مایل به نارنجی و به طرز شگفت انگیزی ترد است، در حالی که سایر انواع جک فروت نرم و لطیف هستند. بسیار شیرین است و بین ۸ تا ۱۴ پوند وزن دارد.
۴. طلای عسلی
هانی گلد یکی دیگر از انواع جک فروت استرالیایی است و به جای گرد شکلی جعبه ای دارد و بین ۱۰ تا ۱۲ پوند وزن دارد. گوشت آن آبدار، نرم و شیرین است و رنگ پرتقالی دارد.
۵. دنگ رسیمی
Dang Rasimi نیز نوعی جک فروت تایلندی است که بو و طعم انبه را تکرار می کند. مستطیلی است و در اندازه های متوسط تا بزرگ عرضه می شود. همچنین دارای پوست زرد و گوشت نارنجی تیره و وزن آن بین ۱۷ تا ۲۰ پوند است.
۶. طلای لیمویی
لیمون گلد نوعی جک فروت استرالیایی است. شکل بلوک مانندی دارد تا گرد و به طور کلی کوچکتر است. وزن آن بین ۱۲ تا ۱۳ پوند است و طعم بسیار شیرین با بافت کمی ترد دارد.
۷. کان وی چان
Kun Wi Chan نیز نوعی جک فروت تایلندی با پوست زرد روشن است. با این حال، قسمت داخلی احتمالاً زرد مات است. این نوع از جک فروت به عنوان یک میوه یا ترکیب دسر محبوب نیست. طعم آن باعث می شود برای غذاهای خوش طعم مناسب تر باشد. وزن آن تا حدودی بین ۳۰-۴۰ پوند است.
۸. NS1
NS1 نوعی جک فروت است که از مالزی می آید. این یک نوع کوچکتر از جک فروت است که بین ژوئن تا ژوئن می رسد. این جک فروت دارای شکل جعبه ای و گوشت نارنجی رنگ است که طعم شیرین و سرشار از طعم دارد.
ارزش غذایی جک فروت
۱ فنجان (۱۶۵ گرم) جک فروت خام ورقه شده حاوی
- کالری – ۱۵۵
- کربوهیدرات – ۳۸.۵ گرم
- فیبر – ۲.۵ گرم
- پروتئین – ۲.۸ گرم
- شکر – ۳۱.۴۸ گرم
ویتامین ها
- ویتامین C – 18٪ از DV
- ویتامین A – 10٪ از DV
- ریبوفلاوین – ۱۱٪ از DV
مواد معدنی
- منیزیم – ۱۵٪ از DV
- پتاسیم – ۱۴٪ از DV
- مس – ۱۵٪ از DV
- منگنز – ۱۶٪ از DV
جک فروت کم کالری است و میوه ای کم چرب است که حدود ۸۰ درصد آب دارد. جک فروت سرشار از ویتامین A، آنتی اکسیدان ها و کاروتنوئیدها است که از آسیب سلولی در بدن جلوگیری می کند و عملکرد صحیح سیستم داخلی را تضمین می کند.
فواید شگفت انگیز جک فروت برای سلامتی
جک فروت حاوی بسیاری از مواد مغذی غنی مانند ویتامین C، ویتامین A، فولات، منیزیم، ریبوفلاوین است که آن را به یک غذای فوق العاده تبدیل می کند. به کاهش احتمال بیماری های مضر کمک می کند و به کاهش وزن کمک می کند. بیایید نگاهی به مزایای فوق العاده آن داشته باشیم.
۱.جک فروت میزان قند خون را کنترل می کند
جک فروت مواد مغذی غنی است که به کنترل سطح قند خون کمک می کند. همچنین جک فروت دارای شاخص گلیسمی پایینی است. شاخص گلیسمی میزان افزایش سریع قند خون پس از مصرف هر ماده غذایی را اندازه گیری می کند.
جک فروت سرشار از فیبر است که جذب قند در خون را کاهش می دهد و از این رو به حفظ سطح قند خون کمک می کند. یک مطالعه نشان می دهد که خوردن غذاهای غنی از فیبر از افزایش سطح قند خون جلوگیری می کند. یکی دیگر از مطالعه نشان می دهد که بزرگسالانی که عصاره جک فروت مصرف می کردند سطح قند خون را بهبود می بخشند.
۲.جک فروت خطر ابتلا به چندین بیماری را کاهش می دهد
جک فروت سرشار از آنتی اکسیدان هایی است که به جلوگیری از بیماری های مضر کمک می کند. به عنوان مثال، وجود ویتامین C از بیماری های مختلف مانند التهاب جلوگیری می کند. ویتامین C به دفع استرس اکسیداتیو از بدن کمک می کند و رادیکال های آزاد را از بین می برد. در نتیجه آسیب سلولی، درد و قرمزی ناشی از التهاب را کنترل می کند. همچنین به پیشگیری از التهاب مرتبط با بیماری های مزمن و سرطان کمک می کند.
کاروتنوئیدهای موجود در جک فروت همچنین به کاهش التهاب و پیشگیری از دیابت نوع ۲ و بیماری های مزمن کمک می کند. فلاونوئیدها به کاهش فشار خون و سطح قند خون و کنترل التهاب در بدن کمک می کنند. همچنین به پیشگیری از دیابت نوع ۲ و بیماری های قلبی کمک می کند.
۳.جک فروت یک سیستم ایمنی قوی بسازید
جک فروت حاوی مقادیر زیادی ویتامین C و ویتامین A است که به ساخت سیستم ایمنی قوی کمک می کند. طبق تحقیق، ویتامین A نقش حیاتی در تنظیم پاسخ های ایمنی سلولی و فرآیندهای ایمنی هومورال ایفا می کند. علاوه بر این، از چندین واکنش آلرژیک و عفونت های ویروسی جلوگیری می کند. هنگامی که ما نیاز به بررسی مناسب سطح ایمنی خود داریم، جک فروت راهی برای تقویت آن برای مبارزه با عفونت های ویروسی به ارمغان می آورد.
۴.جک فروت پوست را سالم نگه می دارد
به نظر می رسد جک فروت برای پوست بسیار مفید است زیرا حاوی مواد مغذی مانند ویتامین C، ویتامین A و سایر آنتی اکسیدان ها است. به عنوان مثال، ویتامین C به دفع رادیکال های آزاد از بدن کمک می کند و استرس اکسیداتیو را آزاد می کند که به ترمیم آسیب سلولی و DNA کمک می کند.
ویتامین C به تقویت سد پوستی کمک می کند. همچنین به بهبود زخم ها در زمان کوتاه تری کمک می کند. ویتامین A به جلوگیری از آسیب نور خورشید و ترمیم آسیب سلولی ناشی از قرار گرفتن در معرض نور خورشید کمک می کند. هر دو آنتی اکسیدان به جلوگیری از پیری نور کمک می کنند. علاوه بر این، ویتامین A موجود در جک فروت هم برای لایه بالایی و هم برای لایه زیرین پوست ضروری است. از تجزیه کلاژن جلوگیری می کند و گردش سلولی را افزایش می دهد که به داشتن پوستی سالم و درخشان کمک می کند.
۵.جک فروت به هضم بهتر کمک می کند
جک فروت حاوی مقدار زیادی فیبر غذایی است که به هضم بهتر کمک می کند. همچنین به عنوان یک ملین طبیعی عمل می کند و برای تسکین یبوست مفید است. یبوست زمانی که فرد به طور مزمن آن را تجربه می کند منجر به ایجاد انبوه می شود. به دلیل فیبر بالای جک فروت، به هضم بهتر غذا کمک می کند و از یبوست جلوگیری می کند.
ملین ها با ترشح مقدار زیادی آب در روده ها و تحریک دیواره های دستگاه گوارش که به حرکات روده نیز کمک می کند، مدفوع را نرم می کند.
جک فروت همچنین به تمیز کردن روده بزرگ کمک می کند که ممکن است به آرامی به درمان سرطان روده کمک کند. فیبر غذایی موجود در جک فروت به محافظت از غشای مخاطی روده بزرگ کمک می کند. همچنین با افزایش انرژی و حجم دادن به مدفوع حرکات روده را کاهش می دهد.
۶.جک فروت به کاهش وزن کمک می کند
جک فروت سرشار از فیبر غذایی و کالری کمی است. مواد غذایی با فیبر بالا شما را برای مدت طولانی تری سیر نگه می دارد و هوس را کاهش می دهد و منجر به دریافت کالری کم می شود. جک فروت نیز کم کالری است، تنها ۱۵۵ کالری در هر فنجان.
جک فروت منبع غنی فیبر، ویتامین C و مواد معدنی است. علاوه بر این، هیچ گونه چربی اشباع یا کلسترول ندارد. ساکارز و فروکتوز موجود در میوه انرژی شما را افزایش می دهد و به عنوان چربی ذخیره نمی شود. همچنین سدیم کمی دارد و از احتباس آب جلوگیری می کند. بنابراین، می توانید جک فروت بخورید و وزن اضافه نکنید. بنابراین، یک فنجان جک فروت خام برای کمک به مدیریت وزن کافی است.
دستور العمل های سالم با استفاده از جک فروت
جک فروت خام پوریال
زمان پخت – ۴۵ دقیقه
سرو – ۴
عناصر
- جک فروت خام خرد شده – ۱ فنجان
- روغن – ۱ قاشق غذاخوری
- برگ کاری – ۲ چشمه
- دانه خردل – ۱ قاشق چایخوری
- آسافوتیدا – ۱ عدد
- اوراد سفید – ۱ قاشق چایخوری
- چانا دال – ۱ قاشق چایخوری
- فلفل سبز – ۲
- نمک – به سلیقه
- زردچوبه – ½ قاشق چایخوری
- فلفل سیاه – ۱ قاشق چایخوری
- آب لیمو – ۱ قاشق چایخوری
- نارگیل تازه رنده شده – ۲ قاشق غذاخوری
روش
- جک فروت خرد شده را با ¼ فنجان آب در اجاق گاز به مدت شش سوت بجوشانید.
- تابه ای را گرم کنید و داخل آن روغن بریزید و خردل را به آن اضافه کنید و بگذارید ریزش کند.
- چانا دال و اوراد دال را اضافه کنید. سرخ کنید تا قهوه ای شود.
- برگ های کاری، فلفل سبز ریز خرد شده را اضافه کنید و ۲۰-۳۰ ثانیه تفت دهید.
- بعد جک فروت پخته شده، پودر زردچوبه، نمک، فلفل سیاه، آسافوتیدا را ریخته و خوب مخلوط کنید.
- ۲-۳ دقیقه بپزید و با آب لیمو و نارگیل تازه رنده شده مخلوط کنید.
- بگذارید چند دقیقه بپزد و داغ سرو کنید.
کیک جک فروت رسیده
زمان پخت – ۴۵ دقیقه
سرو – ۴
عناصر
- جک فروت رسیده پوره شده – ۳ فنجان
- نارگیل تازه – ۱ فنجان
- نمک – ½ قاشق چایخوری
- سوجی / بلغور – ۱ فنجان
- جگر – ۱ فنجان
- پودر هل – ۲ قاشق چایخوری
- آجیل بادام هندی – ۵-۱۰
- بادام – ۱۰
- کشمش – ۱۰
روش
- تابه ای بردارید و ابتدا بلغور را به مدت ۱۰-۱۲ دقیقه تفت دهید و سپس شعله را خاموش کنید.
- یک کاسه بردارید و بلغور بو داده، پوره جک فروت، نارگیل رنده شده، نمک، انگور، پودر هل، بادام هندی، بادام و کشمش را به آن اضافه کنید.
- خوب مخلوط کنید، یک ظرف پخت را چرب کنید، مخلوط آماده شده را داخل ظرف قرار دهید.
- ظرف پخت را در بخارپز آماده شده قرار دهید و آن را به مدت ۲۰ دقیقه بخارپز کنید.
- ظرف را بیرون بیاورید و بگذارید خنک شود. آن را خرد کرده و سرو کنید
کاری جک فروت خام
زمان پخت – ۳۵ دقیقه
سرو – ۴
عناصر
- جک فروت خرد شده – ½ فنجان
- پیاز – ½ فنجان
- زردچوبه – ½ قاشق چایخوری
- نمک – به سلیقه
- نارگیل – ۳ قاشق چایخوری
- دانه گشنیز – ۱ و ½ قاشق غذاخوری
- دانه فلفل – ۱ قاشق چایخوری
- دانه زیره – ۱ قاشق چایخوری
- فلفل قرمز – ۲ عدد
- سیر – ۲ عدد
- روغن – ½ قاشق غذاخوری
- دانه خردل – ۱ قاشق چایخوری
- اوراد دال – ۱ قاشق چایخوری
- برگ کاری – ۱ شاخه
روش
- جک فروت خرد شده را به همراه آب، پودر زردچوبه و کمی نمک بجوشانید تا نرم شود.
- نارگیل تازه، سیر، فلفل قرمز، دانه های گشنیز، دانه فلفل را به صورت خمیر صاف درآورید و کنار بگذارید.
- روغن را در تابه داغ کنید، دانه های خردل، زیره را به آن اضافه کنید و اجازه دهید ورقه ورقه شود.
- برگ کاری، اوراد دال را اضافه کنید و یک دقیقه تفت دهید.
- سپس پیازهای خرد شده را بریزید و تفت دهید تا قهوه ای روشن شود.
- سپس جک فروت پخته شده را به همراه آب، رب آسیاب شده، پودر زردچوبه، نمک اضافه کنید و خوب مخلوط کنید.
- آن را به جوش بیاورید، به مدت ۱۰-۱۲ دقیقه یا تا زمانی که قوام مورد نظرتان برسد بجوشانید و داغ سرو کنید.
اقدامات احتیاطی و مواردی که باید به خاطر بسپارید
ثابت شده است که جک فروت با ارزش غذایی غنی خود فواید فوق العاده ای برای سلامتی دارد. اما از طرف دیگر عوارض جانبی متعددی را به همراه دارد که ممکن است برای برخی افراد خطرناک باشد.
- کسی که به گرده غان حساسیت دارد باید از مصرف جک فروت خودداری کند. ممکن است منجر به واکنش های آلرژیک شود. یک مطالعه واکنش های آلرژیک به جک فروت را در بیماران آلرژیک به گرده غان ثابت می کند.
- جک فروت ممکن است انعقاد خون را در صورت مصرف فرد مبتلا به اختلالات خونی افزایش دهد. انعقاد باعث لخته شدن خون می شود.
- اگر جک فروت را با داروهای آرام بخش مصرف کنید، می تواند باعث خواب آلودگی و خواب آلودگی شود. داروهای آرام بخش باعث خواب آلودگی می شوند و جک فروت ممکن است اثرات آن را تشدید کند.
- برای هضم غذا عالی است اما نه به ویژه برای افرادی که مشکلات معده را تجربه می کنند. زیرا باعث افزایش تولید گاز در بدن می شود.
- زنان باردار باید آن را در مقادیر کمتر مصرف کنند و قبل از مصرف جک فروت با پزشک خود مشورت کنند. به این دلیل است که جک فروت در بدن گرما تولید می کند. بنابراین، مصرف زیاد آن ممکن است در دوران بارداری مضر باشد. با این حال، هیچ مدرک علمی وجود ندارد که نشان دهد. اما، پرخوری همیشه مضر است.
- جک فروت همچنین می تواند مضر باشد اگر آن را با شیر یا نوشیدنی های گازدار مصرف کنید. ممکن است باعث هضم و مشکلات پوستی شود.
- پس از مصرف جک فروت باید از نوشیدن آب خودداری کنید زیرا می تواند منجر به اسهال شود. جک فروت میوه ای با محتوای آب بالا است که حرکات روده را صاف می کند. بنابراین، اگر بعد از خوردن جک فروت آب بنوشید، می تواند منجر به حرکات آرام روده و اسهال شود.
- بیماران دیابتی باید در مصرف روزانه جک فروت مراقب باشند. به این دلیل که سطح قند خون را کاهش می دهد. از این رو، توجه مکرر به قند خون ضروری است. علاوه بر این، برای تغییرات در داروهای آنها باید با پزشک خود مشورت کنید.
نتیجه
جک فروت یک غذای فوق العاده با ارزش غذایی بالا و کالری کمتر است. حاوی ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر است. فواید سلامتی فوق العاده ای دارد مانند فرآیند هضم را آسان می کند، ایمنی را تقویت می کند، شانس ابتلا به چندین بیماری التهابی را کاهش می دهد و سلامت پوست را بهبود می بخشد. با این حال، همیشه باید از مصرف متوسط اطمینان حاصل کنید.
در عین حال، باید اقدامات احتیاطی ذکر شده در بالا را رعایت کنید. این غذای فوقالعاده میتواند بسیار مفید باشد اگر آن را درست و در حد اعتدال مصرف کنید.
سوالات متداول
س. فواید خوردن جک فروت چیست؟
الف. جک فروت ها ممکن است به طرق مختلفی برای ما مفید باشند. به عنوان مثال، به تقویت ایمنی، کنترل سطح قند خون، کمک به مدیریت وزن کمک می کند و برای پوست مفید است.
س. مضرات خوردن جک فروت چیست؟
ج- جک فروت اگرچه یک غذای سالم است، اما چند مضرات دارد. اگر مشکلات خونی دارید یا از داروهای آرام بخش استفاده می کنید، جک فروت می تواند مضر باشد. علاوه بر این، ممکن است برای زنان باردار نیز مضر باشد.
س. آیا جک فروت برای کاهش وزن مفید است؟
A. بله، جک فروت برای کاهش وزن مفید است زیرا حاوی مقدار کافی فیبر رژیمی است. این فیبرهای غذایی روند کاهش وزن را تقویت می کنند.
س. آیا جک فروت یک غذای فوق العاده است؟
بله، جک فروت یک غذای فوق العاده است زیرا حاوی مواد مغذی فوق العاده ای است و سرشار از فواید است.
س. آیا می توان جک فروت را خام خورد؟
A. بله، شما می توانید جک فروت خام بخورید. با این حال، شما باید آن را در حد اعتدال بخورید، مانند ½ فنجان در روز.
س. بهترین راه برای پختن جک فروت چیست؟
الف- روش های مختلفی برای پختن جک فروت وجود دارد. برخی از بهترین دستور العمل ها در مقاله ذکر شده است. شما همچنین می توانید آن را مانند سبزیجات معمولی هندی با کاری بپزید.
س. آیا می توانیم بعد از خوردن جک فروت آب بنوشیم؟
الف- در حالت ایده آل، پس از خوردن جک فروت آب ننوشیم. ممکن است باعث مشکلاتی مانند اسهال شود. نوشیدن آب بعد از خوردن جک فروت بر PH معده تأثیر می گذارد و هضم را کند می کند زیرا آب اسیدهای گوارشی و فعالیت آنزیم ها را رقیق می کند.
س. چه چیزی را نمی توانید با جک فروت بخورید؟
الف) طبق گفته آیورودا، جک فروت را نباید با لبنیات یا نوشابه های گازدار مصرف کرد. در صورت مصرف همزمان می تواند مضر باشد. اعتقاد بر این است که باعث سوء هاضمه و مشکلات پوستی می شود.
س. آیا جک فروت حاوی پروتئین است؟
A. بله. یک فنجان جک فروت خام حاوی ۲.۸ گرم پروتئین است.
س. آیا جک فروت قند بالایی دارد؟
A. بله، حاوی مقدار زیادی قند طبیعی است. یک فنجان جک فروت خام ۳۱.۴۸ گرم شکر دارد. وجود قندهای طبیعی و فیبر در میوه ممکن است در واقع به افراد دیابتی کمک کند سطح قند خون خود را کنترل کنند. با تنظیم ترشح گلوکز و انسولین در بدن و بهبود حساسیت به انسولین از علائم دیابت پیشگیری و درمان می کند.