جک فروت – فواید سلامتی، تغذیه و عوارض جانبی

جک فروت (نام علمی: Artocarpus heterophyllus) یک میوه استوایی است که در آسیا، آمریکای جنوبی و آفریقا رشد می کند. این میوه از خانواده توت است.

این که آیا جک فروت در هند منشا گرفته است یا نه، یک موضوع اختلاف نظر است. برخی استدلال می کنند که منشأ آن از جنگل های بارانی گات غربی هند است، در حالی که برخی فکر می کنند مالزی. 

در سریلانکا، جک فروت بخش عمده ای از فرهنگ برای قرن ها بوده است. این غیر فصلی است و نقشی حیاتی در زندگی مردم سریلانکا در طول بحران غذایی دارد.

یکی از فواید جک فروت ارزش غذایی بالای آن است. دانه ها و گوشت آن حاوی انواع مواد مغذی مانند کربوهیدرات ها، پروتئین ها، ویتامین ها، مواد معدنی و مواد شیمیایی گیاهی هستند. 

Jackfruit - Health Benefits, Nutrition And Side Effects - Blog

این میوه استوایی بومی گات غربی هند است و معمولاً در آسیا، آفریقا و آمریکای جنوبی استفاده می شود. می توانید جک فروت را به شکل کاری یا آب پز با مرحله کاملا رسیده آن به صورت خام مصرف کنید.

محصولات غذایی مختلف از مربا گرفته تا ژله به دلیل کیفیت بالا از پوره جک فروت تهیه می شوند. علاوه بر این، قسمت های مختلف درخت جک از جمله چوب میوه و پوست آن به دلیل خواص آنتی ژنی، ضد میکروبی، ضد قارچی و غیره در طب سنتی مورد استفاده قرار گرفته است. 

خواص تغذیه جک فروت

بر اساس USDA، ۱۰۰ گرم جک فروت پیشنهاد می کند:

ماده مغذی میزان
انرژی ۹۵ کیلو کالری
پروتئین ۱.۷۲ گرم
چربی ۰.۶۴ گرم
کربوهیدرات ۲۳.۲ گرم
فیبر ۱.۵ گرم
قند ۱۹.۱ گرم
کلسیم ۲۴ میلی گرم
ویتامین سی ۱۳.۷ میلی گرم

توجه HealthifyMe: 

جک فروت حاوی ویتامین‌ها، مواد معدنی و آنتی‌اکسیدان‌ها است که آن را به یک مکمل عالی برای هر رژیم غذایی تبدیل می‌کند. از آنجایی که جک فروت بسیار متنوع است، می تواند بخشی از دستور العمل های مختلف، از شیرین گرفته تا خوش طعم باشد. این میوه دارای سطوح بالایی از فیبر و ویتامین C است. این میوه نسبت به انواع دیگر پروتئین بیشتری دارد و ۴ گرم در فنجان – بالاتر از گواوا و دو برابر بیشتر از موز – دارد. طبق مطالعات، جک فروت نارس پروتئین و فیبر و کربوهیدرات کمتری نسبت به جک فروت رسیده دارد. 

۱۳ فواید ثابت شده جک فروت برای سلامتی

۱. انرژی فوری را فراهم می کند

جک فروت حاوی قندهای ساده ای است که به راحتی توسط بدن ما جذب می شود. بنابراین، جک فروت را به یک میان وعده ایده آل بعد از تمرین تبدیل می کند، زیرا این میوه به بدن شما انرژی فوری می دهد. 

۲. به بهبود بینایی کمک می کند

بر اساس مطالعات، جک فروت حاوی بسیاری از مواد مغذی است که از سلامت چشم حمایت می کند و برای بینایی ضروری است، از جمله بتاکاروتن. همچنین، بتاکاروتن به ویتامین A تبدیل می شود.

از طریق نقشی که در عملکرد طبیعی قرنیه و غشای ملتحمه دارد، برای بینایی خوب ضروری است. لوتئین و زآگزانتین، کاروتنوئیدهایی که توسط بدن سنتز نمی شوند، نیز در جک فروت یافت می شوند. این مواد مغذی به فیلتر کردن نورهای مضر و محافظت از سلول های سالم در شبکیه کمک می کنند.

۳. جک فروت کم خونی را درمان می کند

جک فروت علاوه بر مس، منگنز و منیزیم حاوی ویتامین‌ها و مواد معدنی ضروری برای تولید خون مانند ویتامین‌های A، C و E است.

کمبود آهن باعث کم خونی می شود. هنگامی که سطح آهن کاهش می یابد، تولید هموگلوبین کافی که اکسیژن را به سلول های بدن می رساند، دشوار می شود. 

مطالعات مختلف درون تنی مزایای آن را در درمان کم خونی نشان می دهد. بنابراین، گنجاندن جک فروت در رژیم غذایی منظم به جلوگیری از کمبود آهن کمک می کند. 

۴. از دیابت جلوگیری می کند

جک فروت برای افراد مبتلا به دیابت مفید است زیرا حاوی موادی است که سطح قند خون را کاهش می دهد. علاوه بر این، آزمایش‌های بالینی نشان داد که افراد مبتلا به دیابت که عصاره جک فروت داده بودند، تحمل گلوکز را بهبود می‌بخشند، و مطالعات درون تنی کشف کردند که مواد شیمیایی موجود در برگ‌های جک فروت از عوارض دیابت جلوگیری می‌کند. . 

همه شواهد اولیه نشان می دهد که برگ های جک فروت به تثبیت سطح قند خون کمک می کند و می تواند برای کنترل دیابت استفاده شود. بعلاوه، دانه های جک فروت منبع خوبی از فیبر غذایی هستند و شاخص گلیسمی پایینی دارند. یک وعده غذایی با شاخص گلیسمی پایین سطح قند خون شما را افزایش نمی دهد. 

۵. از سلامت استخوان پشتیبانی می کند

خوردن روزانه جک فروت از استخوان ها در برابر شکستن محافظت می کند. در نتیجه، آرتروز، پوکی استخوان و بسیاری از بیماری های استخوانی دیگر را تسکین می دهد. 

بر اساس مطالعات، جک فروت حاوی کلسیم و منیزیم است که برای سلامت استخوان ضروری است. وجود آنها از ابتلای افراد به این بیماری ها جلوگیری می کند. 

جک فروت همچنین با کاهش از دست دادن کلسیم با پتاسیم و افزایش تراکم استخوان کمک می کند و باعث می شود استخوان های موجود کمتر در معرض مشکلات باشند. جک فروت همچنین دارای مواد معدنی مانند مس، منگنز، فسفر و روی است که برای سلامت بهینه استخوان ها عالی هستند.

۶. جک فروت به هضم کمک می کند

جک فروت به دلیل داشتن مقادیر بالای فیبر محلول و نامحلول، فواید سلامتی دارد که به هضم کمک می کند. قابل توجه است که ۱۰۰ گرم جک فروت می تواند تا ۱۵ درصد از فیبر مصرفی روزانه یک فرد را شامل شود. همچنین فیبر برای جلوگیری از یبوست با کمک به حجیم شدن مدفوع ضروری است.

علاوه بر این، توانایی آن در جذب آب ممکن است به جلوگیری از جذب کلسترول و تجمع چربی در دستگاه گوارش کمک کند. تحقیق ثابت می کند که جک فروت به هضم غذا کمک می کند. 

۷. از بیماری های قلبی عروقی جلوگیری می کند

مطالعات نشان می‌دهد که جک فروت از بیماری‌های قلبی عروقی جلوگیری می‌کند. از آنجایی که سرشار از فیبر و آنتی اکسیدان است، به سلامت قلب کمک می کند. سطح کلسترول به دلیل سطوح فیبر و پتاسیم کاهش می یابد. پتاسیم اثرات منفی سطوح سدیم را کاهش می دهد که از آسیب شریان جلوگیری می کند.

جک فروت منبع عالی ویتامین B6 است که برای سلامت قلب ضروری است. علاوه بر این، این میوه حاوی رسوراترول است که از قلب و عروق پشتیبانی می کند و می تواند در درمان بیماری های قلبی عروقی مانند ایسکمی و آترواسکلروز مفید باشد.

۸. فشار خون را تنظیم می کند

جک فروت حاوی مقدار قابل توجهی پتاسیم است که تاثیر منفی سدیم را کاهش می دهد. بنابراین، طبق مطالعات، ثابت می کند که فشار خون را کاهش می دهد. 

۹. از سرطان جلوگیری می کند

جک فروت غنی از آنتی اکسیدان می تواند به درمان سرطان کمک کند. دارای ترکیبات مفید متعددی مانند فلاونوئیدها، ساپونین ها و تانن ها می باشد.

این ترکیبات با کمک به حذف رادیکال های آزاد، مبارزه با استرس اکسیداتیو و جلوگیری از رشد سلول های تومور عمل می کنند. علاوه بر این، مطالعات متعددی خواص ضد سرطانی آن را نشان می دهد. تحقیق نشان می دهد که آرد دانه های جک فروت دارای اثرات ضد سرطانی است. 

۱۰. به کاهش وزن کمک می کند

جک فروت بسیار مغذی است و کالری کمی دارد. همچنین، افرادی که جک فروت می خورند گزارش می دهند که برای مدت طولانی تری احساس سیری می کنند و گرسنگی چندانی را تجربه نمی کنند. علاوه بر این، مطالعات ثابت می کند که دانه های جک فروت توانایی جذب آب و چربی پایینی دارند که به پیشگیری از چاقی کمک می کند. 

۱۱. برای مو مفید است

دانه های جک فروت سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی است که پوست سر شما را سالم نگه می دارد. دانه ها را یک شب خیس کنید و صبح آن ها را با آب خمیر کنید. سپس آن را روی پوست سر خود بمالید و بگذارید یک ساعت بماند و سپس بشویید. 

۱۲. جک فروت از سیستم ایمنی حمایت می کند

یک وعده نصف فنجان، ۱۴ درصد از RDA ویتامین C را برای شما فراهم می کند، آنتی اکسیدانی که به حمایت از سیستم ایمنی بدن شما کمک می کند. به طور خاص، افزایش تولید و عملکرد گلبول‌های سفید خاص، مانند نوتروفیل‌هایی که به باکتری‌های خارجی، ویروس‌ها و لنفوسیت‌هایی که سلول‌های آلوده را می‌کشند، حمله می‌کنند، نشان داده است. علاوه بر این، مطالعات مختلف in vitro و in-vivo توانایی آن را در تقویت ایمنی ثابت کرده اند. 

۱۳. سلامت پوست را بهبود می بخشد

جک فروت حاوی مواد مغذی مختلف دوستدار پوست مانند ویتامین C و ویتامین A است. مصرف ویتامین های A و C به ترمیم زخم ها در زمان کوتاه تری کمک می کند. آنها همچنین آسیب های پوستی ناشی از قرار گرفتن در معرض نور خورشید را التیام می بخشند و از پیری نور جلوگیری می کنند. این ویتامین ها همچنین می توانند از تجزیه کلاژن جلوگیری کنند، به این معنی که بدن شما سیگنال های استرس کمتری تولید می کند.

یکی از باورهای غلط رایج این است که مصرف جک فروت در دوران بارداری منجر به سقط جنین می شود. هیچ مدرک علمی برای تایید این موضوع وجود ندارد. یک وعده معمولی از این میوه به تضمین سلامتی شما و کودکتان کمک می کند. بنابراین برای بارداری بی خطر است. 

دستور العمل های سالم از جک فروت

۱. مخلوط سالم برنج قهوه ای سرخ شده با دانه های جک فروت

  • وعده های غذایی: ۲
  • زمان آماده سازی: ۱ ساعت ۳۰ دقیقه 

عناصر

  • برنج قهوه ای: ۲ پیمانه
  • میگو: ۱۰ عدد
  • دانه جک فروت: ۱۵ دانه
  • لوبیا: ۳ قاشق غذاخوری
  • هویج: ۳ قاشق غذاخوری
  • روغن زیتون: ۲ قاشق غذاخوری
  • نمک واسه مزه، نمک برای طعم دادن
  • گارام ماسالا: ۱ قاشق چایخوری
  • فلفل سیاه: ۱ قاشق چایخوری
  • فلفل قرمز: ۲ قاشق غذاخوری
  • شیر نارگیل: ۴ قاشق غذاخوری

آماده سازی

  • سبزیجات و دانه های جک فروت را خرد کرده و بجوشانید.
  • برنج قهوه ای و میگو را جداگانه بجوشانید. در حین جوشیدن نمک اضافه کنید. 
  • یک ماهیتابه بردارید و روغن بریزید. سپس میگو را اضافه کرده و تفت دهید. سپس سبزیجات را اضافه کنید و چند دقیقه تفت دهید. سپس برنج را اضافه کنید. 
  • گارام ماسالا، پودر فلفل، نمک (اختیاری) و شیر نارگیل را به آرامی بپاشید و چند دقیقه دیگر آن را سرخ کنید. آن را سرو کنید!

۲. جک فروت شیک

  • وعده های غذایی: ۳
  • زمان آماده سازی: ۱۵ دقیقه

عناصر

  • جک فروت خرد شده: ۱ ¼ فنجان
  • انگور: ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری
  • آب: ¼ یا ½ فنجان
  • تکه های یخ: ۶-۸ 
  • شیر نارگیل: ۱ فنجان (۲۰۰ میلی لیتر)
  • جک فروت ریز خرد شده (تزیین): ۱-۲ قاشق غذاخوری
  • بادام هندی خرد شده: ۶-۸ عدد (اختیاری)

روش

  • جک فروت خرد شده را به همراه شیر نارگیل و دمنوش به مخلوط کن اضافه کنید و چند دقیقه هم بزنید. (دانه ها را از جک فروت جدا کنید) 
  • در یک لیوان بریزید و در صورت تمایل تکه های یخ و آب اضافه کنید. 
  • با جک فروت و بادام هندی خرد شده تزئین کنید و سرو کنید. 

عوارض جانبی جک فروت

یکی از مشکلات بالقوه خوردن جک فروت این است که می تواند باعث مشکلات گوارشی شود. جک فروت حاوی ماده ای به نام فروکتان است که نوعی کربوهیدرات است که می تواند در برخی افراد باعث ایجاد گاز و نفخ شود. بعلاوه، دانه های جک فروت حاوی لکتین هستند که پروتئین هایی هستند که می توانند به کربوهیدرات ها متصل شوند و باعث ناراحتی روده شوند. 

علاوه بر این، از آنجایی که جک فروت در آب و هوای گرمسیری رشد می کند، ممکن است برای جلوگیری از آسیب رساندن حشرات به محصول، آن را با سموم سمپاشی کنید. با این حال، این آفت کش ها در صورت مصرف زیاد می توانند به سلامت انسان آسیب بزنند. 

به طور کلی، جک فروت حاوی مقدار مناسبی منیزیم است که انتقال دهنده های عصبی را در بدن تنظیم می کند و خواب با کیفیتی را فراهم می کند. با این حال، برای جلوگیری از خواب آلودگی بیش از حد، از مصرف جک فروت به همراه داروهای آرام بخش خودداری کنید.

در نهایت، برخی از افراد به جک فروت حساسیت دارند. علائم آلرژی به جک فروت شامل خارش، تورم و مشکل در تنفس است. اگر هر یک از این علائم را بعد از خوردن جک فروت تجربه کردید، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.

توجه : 

اگر آلرژی به لاتکس یا آلرژی به گرده غان دارید از خوردن جک فروت اجتناب کنید. همچنین، اگر به بیماری مزمن کلیوی (CKD) یا نارسایی حاد کلیه مبتلا هستید، خوردن زیاد جک فروت می تواند باعث هیپرکالمی شود. هیپرکالمی زمانی است که پتاسیم در خون جمع می شود و می تواند منجر به حمله قلبی شود.

خلاصه

جک فروت در حال تبدیل شدن به یک روند جدید محبوب در دنیای مواد غذایی است. جک فروت یک ماده همه کاره است که ممکن است در غذاهای مختلف از شور گرفته تا شیرین استفاده شود. با مزایای سلامتی و طعم لذیذ آن، محبوبیت آن در حال افزایش است. جک فروت یک میوه عالی است و گنجاندن آن در رژیم غذایی سلامتی شما را تقویت می کند. 

افسانه های زیادی پیرامون آن وجود دارد. مثلاً در دوران بارداری مضر است و منجر به سقط طبیعی می شود. با این حال، این میوه مملو از مواد مغذی است و طعم منحصر به فردی دارد که به طور فزاینده ای در بین مردم در سراسر جهان محبوب می شود. 

جک فروت – سوالات متداول (سؤالات متداول) 

س. عوارض جانبی خوردن جک فروت چیست؟

A. خوردن جک فروت به ندرت عوارض جانبی دارد. با این حال، به دلیل محتوای قابل توجه منیزیم ممکن است باعث خواب آلودگی شما شود. علاوه بر این، افرادی که به گرده غان حساسیت دارند باید مصرف جک فروت را محدود کنند. با این حال، جک فروت هیچ مدرکی دال بر عوارض جانبی شدید برای اکثر افراد ندارد. برای افراد سالم بسیار بی خطر است. 

س. آیا جک فروت برای کاهش وزن مفید است؟

الف. جک فروت زمانی که به روش صحیح مصرف شود برای کاهش وزن مفید است. مقدار زیادی فیبر دارد و در هر فنجان جک فروت خرد شده حدود ۱۵۵ کالری دارد. از آنجایی که برای مدت طولانی احساس سیری می کند، به کاهش وزن کمک می کند. مطالعات متعدد فواید آن را در پیشگیری از چاقی ثابت کرده اند. 

س. آیا می توان جک فروت را روزانه خورد؟

الف. خوردن جک فروت با سطوح بالای کربوهیدرات و مقدار قابل توجهی ویتامین C اضافه شده است، یک راه سالم برای تجدید انرژی در بدن شما است. افراد سالم می توانند روزانه جک فروت مصرف کنند. با این حال، اگر از هر گونه بیماری رنج می برید، لطفاً از کارشناسان بهداشتی مشاوره بگیرید. 

س. فواید خوردن جک فروت چیست؟

الف. جک فروت ممکن است به مبارزه با سرطان های مختلف، بیماری های قلبی و مشکلات چشمی مانند دژنراسیون ماکولا یا آب مروارید کمک کند. جک فروت رسیده حاوی سطوح کاروتنوئید بیشتری است که می تواند فواید سلامتی برای بدن شما داشته باشد. جک فروت همچنین حاوی سایر آنتی اکسیدان های موجود در میوه است که می تواند به دفع آسیب سلولی کمک کند.

س. آیا جک فروت یک غذای فوق العاده است؟

ج- جک فروت چیزی کمتر از یک غذای فوق العاده نیست. به دلیل فواید سلامتی، مواد مغذی و محبوبیت روزافزون، به زودی به عنوان یک غذای فوق العاده در نظر گرفته می شود. به غیر از سرو به عنوان میوه، می توان آن را به غذاهای مختلفی مانند ناچو وگان و تاکو اضافه کرد. به طور مشابه، می توان جک فروت خام را در کاری قرار داد، و قسمت گوشتی آن به عنوان وگان معادل گوشت در برخی از مناطق هند شناخته می شود. 

س. چه کسانی نباید جک فروت بخورند؟

الف) افرادی که پس از مصرف جک فروت آلرژی دارند از مصرف آن خودداری کنند. علاوه بر این، بیماران مبتلا به دیابت باید دوز داروی خود را بسته به دفعات مصرف آن تغییر دهند. افرادی که داروهای آرام بخش مصرف می کنند باید مصرف جک فروت را محدود کنند تا احساس خواب آلودگی بیش از حد نکنند. 

س. آیا جک فروت می تواند باعث افزایش وزن شما شود؟

ج) جک فروت می تواند کاهش وزن را افزایش دهد زیرا حاوی کلسترول یا چربی نیست و متابولیسم شما را افزایش می دهد. علاوه بر این، فروکتوز و ساکارز موجود در جک فروت با افزایش سطح انرژی به کاهش وزن کمک می کند.

س. آیا جک فروت شما را خواب آلود می کند؟

A. به دلیل محتوای منیزیم، به خواب با کیفیت کمک می کند. با این حال، اگر در حال حاضر داروهای آرام بخش مصرف می کنید، در صورت مصرف بیش از حد جک فروت، ممکن است دچار خواب آلودگی مفرط شوید.

س. آیا جک فروت برای مو مفید است؟

ج) جک فروت می تواند با افزایش گردش خون، که برای رشد موی سالم ضروری است، رشد مو را تقویت کند. همچنین حاوی ویتامین A است که برای سلامتی شما مفید است و از خشکی و شکننده شدن موها جلوگیری می کند.

س: آیا جک فروت برای کبد مفید است؟

الف. شواهد ثابت می کند که دانه های جک فروت می توانند کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) را کاهش داده و کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) را افزایش دهند. این تجمع می تواند جریان خون در قفسه سینه شما را محدود کند و خطر حمله قلبی یا سکته را افزایش دهد. از سوی دیگر، کلسترول HDL به حذف کلسترول LDL از رگ های خونی کمک می کند تا بتواند به کبد بازگردد. علاوه بر این، دارای آنتی اکسیدان هایی است که آسیب اکسیداتیو را کاهش داده و برای کبد مفید است. 

س: جک فروت سرد است یا گرم؟

ج) جک فروت یک گیاه استوایی است که در کشورهایی با دمای سردتر رشد نمی کند. سطحی خاردار دارد، اما داخل میوه آن یک خوراکی گوشتی و آبدار است. مواد مغذی آن به پیشگیری از سرماخوردگی و آنفولانزا و تقویت ایمنی کمک می کند. 

س. آیا می توانیم بعد از خوردن جک فروت آب بنوشیم؟

الف) نوشیدن آب بعد از خوردن جک فروت ممکن است باعث اسهال شود. همچنین، نوشیدن آب زمانی که معده شما پر از غذا است ممکن است اسیدها و آنزیم های گوارشی شما را رقیق کند و هضم را با مشکل مواجه کند.

س. آیا جک فروت شما را مدفوع می کند؟

الف) فیبرهای غذایی موجود در جک فروت ملین های حجیم هستند که هضم شما را بهبود می بخشد و از یبوست جلوگیری می کند. بنابراین، به نرم‌تر شدن مدفوع و تنظیم راحت‌تر روده کمک می‌کند.

پیوند منبع

۵/۵ - (۱ امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

متخصص تغذیه و رژیم درمانی (PhD). ارائه دهنده رژیم های تخصصی آنلاین با خدمات ویژه