در سال ۲۰۰۸، خطرات احتمالی بیسفنول A (BPA) – یک ماده شیمیایی رایج در پلاستیک – به تیتر خبرها تبدیل شد. والدین نگران بودند، پزشکان اطفال مملو از سؤالات بودند و فروشگاه ها بطری های بدون BPA و فنجان های نوشیدنی را به سرعت فروختند.
مبانی BPA
در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد از ما BPA در بدن خود داریم. ما بیشتر آن را با خوردن غذاهایی که در ظروف ساخته شده با BPA هستند دریافت می کنیم. همچنین می توان BPA را از طریق هوا، گرد و غبار و آب دریافت کرد.
BPA در بطری های بچه، فنجان های سیپی، قوطی های شیر خشک بچه و سایر محصولات برای نوزادان و کودکان خردسال رایج بود. بحث و جدل آن را تغییر داد. اکنون، شش شرکت بزرگ که شیشهها و فنجانهای کودک را برای نوزادان میسازند، استفاده از BPA را در محصولاتی که در ایالات متحده میفروشند، متوقف کردهاند.
طبق گفته وزارت بهداشت ایالات متحده، اسباب بازی ها به طور کلی حاوی BPA نیستند. در حالی که سپر بیرونی سخت برخی از پستانک ها دارای BPA هستند، نوک آن که کودک آن را می مکد فاقد BPA است.
خطرات BPA
- سطوح هورمونی برخی از کارشناسان بر این باورند که BPA از نظر تئوری می تواند مانند یک هورمون در بدن عمل کند و سطح و رشد طبیعی هورمون را در جنین ها، نوزادان و کودکان مختل کند. مطالعات حیوانی نتایج متفاوتی داشته است.
- مغز و مشکلات رفتاری پس از بررسی شواهد، برنامه ملی سم شناسی در FDA نسبت به اثرات احتمالی BPA بر مغز و رفتار نوزادان و کودکان خردسال ابراز نگرانی کرد.
- سرطان. برخی از مطالعات حیوانی ارتباط احتمالی بین قرار گرفتن در معرض BPA و افزایش خطر ابتلا به سرطان را نشان دادهاند.
- قلب مشکلات دو مطالعه نشان داده است که بزرگسالانی که دارای بالاترین سطح BPA در بدن خود هستند، به نظر می رسد که بروز مشکلات قلبی بالاتری داشته باشند. با این حال، بروز بالاتر میتواند با BPA ارتباطی نداشته باشد.
- شرایط دیگر. برخی از متخصصان به ارتباط بین قرار گرفتن در معرض BPA و بسیاری از بیماری ها – چاقی، دیابت، ADHD، و موارد دیگر پرداخته اند. شواهد برای نشان دادن یک پیوند به اندازه کافی قوی نیستند.
- افزایش خطر برای کودکان برخی از مطالعات نشان می دهد که اثرات احتمالی BPA می تواند در نوزادان و کودکان خردسال بیشتر باشد. بدن آنها هنوز در حال توسعه است و در از بین بردن مواد از سیستم خود کارایی کمتری دارند.
چند مطالعه بر روی افراد ارتباط بین BPA و بروز بیشتر برخی از مشکلات سلامتی را پیدا کردهاند، اما هیچ مدرک مستقیمی مبنی بر اینکه BPA باعث این مشکل شده است وجود ندارد. مطالعات دیگر با برخی از این نتایج تناقض دارند. برخی از کارشناسان تردید دارند که BPA در دوزهایی که بیشتر افراد در معرض آن قرار دارند، خطری برای سلامتی ایجاد می کند.
BPA: اقدام دولتی
در حال حاضر هیچ محدودیتی برای استفاده از BPA در محصولات وجود ندارد. سازمان غذا و دارو توصیه می کند “گام های معقول” را برای کاهش قرار گرفتن انسان در معرض BPA در منابع غذایی انجام دهید. FDA همچنین از تولیدکنندگانی که استفاده از BPA را در محصولات نوزادان متوقف کردهاند و از شرکتهایی که برای توسعه جایگزینهای BPA در غذاهای کنسرو شده تلاش میکنند، حمایت کرده است.
تعدادی از ایالت های آمریکا اقدام کرده اند. کانکتیکات، مریلند، مینه سوتا، واشنگتن، ویسکانسین و ورمونت قوانینی دارند که فروش برخی از محصولات حاوی BPA مانند بطری ها و فنجان های نوشیدنی را محدود یا ممنوع می کند. شهرهایی مانند شیکاگو و آلبانی و همچنین چند شهرستان در نیویورک نیز همینطور هستند. احتمالاً قوانین مشابهی در نیویورک و کالیفرنیا تصویب خواهد شد و قانونگذاران ایالتی در حال بررسی محدودیت هایی در بسیاری از ایالت های دیگر هستند.
تلاش برای حذف BPA از زندگی کودک شما احتمالا غیرممکن است. اما محدود کردن مواجهه کودکتان — و خودتان — امکان پذیر است. حتی لازم نیست سخت باشد. در اینجا چند نکته در مورد نحوه انجام آن وجود دارد.
- محصولاتی را پیدا کنید که فاقد BPA هستند. مثل گذشته سخت نیست. بسیاری از مارکهای بطری، فنجانهای سیپی و دیگر ظروف غذاخوری بهطور برجستهای تبلیغ میکنند که بدون BPA هستند.
- نوزاد فرمولی که فاقد BPA است جستجو کنید. بسیاری از برندها دیگر حاوی BPA در قوطی نیستند. اگر یک نام تجاری دارای BPA در آستر باشد، برخی از کارشناسان فرمول پودری را بیش از مایع توصیه می کنند. مایع به احتمال زیاد BPA را از آستر جذب می کند.
- ظروف غیر پلاستیکی را برای غذا انتخاب کنید. ظروف ساخته شده از شیشه، چینی یا فولاد ضد زنگ حاوی BPA نیستند.
- پلاستیکی که می تواند حاوی BPA باشد را حرارت ندهید. هرگز از پلاستیک در مایکروویو استفاده نکنید، زیرا گرما می تواند باعث خارج شدن BPA شود. به همین دلیل، هنگام تهیه شیر خشک، هرگز آب جوش را در یک بطری پلاستیکی نریزید. بطری ها، فنجان ها و بشقاب های پلاستیکی را با دست بشویید.
- محصولات پلاستیکی – مانند بطری ها یا فنجان های جرعه ای – را که بریده شده یا ترک خورده اند، دور بریزید. آنها می توانند میکروب ها را در خود جای دهند. اگر BPA نیز داشته باشند، احتمال نفوذ آن به غذا بیشتر است.
- از غذاهای کنسرو شده کمتر و بیشتر تازه یا منجمد استفاده کنید. بسیاری از غذاهای کنسرو شده هنوز حاوی BPA در پوشش خود هستند.
- از پلاستیک هایی با کد بازیافت ۳ یا ۷ در پایین خودداری کنید. این پلاستیک ها ممکن است حاوی BPA باشند. سایر انواع پلاستیک شماره دار احتمال کمتری دارد که BPA در آنها وجود داشته باشد.