به نظر میرسد که اقلام بیشتری در فروشگاههای مواد غذایی با «بدون گلوتن» روی برچسبهایشان ظاهر میشوند. تقریباً برای هر ماده غذایی حاوی گلوتن، یک گزینه مشابه بدون گلوتن وجود دارد. حتی رستوران ها و نانوایی ها گزینه های منوی بدون گلوتن را ارائه می دهند.
هرجا که نگاه کنی هست پس باید سالم باشه درسته؟ واقعیت این است که مردم سبک زندگی بدون گلوتن را بدون درک کامل معنای آن برای سلامتی و رژیم غذایی خود اتخاذ می کنند.
گلوتن دقیقا چیست؟ برای ما خوب است یا بد؟
دکتر Eamonn Quigley، متخصص گوارش در هیوستون متدیست، همراه با دیگران، در مورد این ماده به این سؤالات پاسخ می دهد.
گلوتن چیست؟
گلوتن به گروهی از پروتئین ها (گلیادین و گلوتنین) اطلاق می شود.
تفاوت بین بیماری سلیاک، حساسیت به گلوتن و آلرژی به گندم چیست؟
بیماری سلیاک به یک اختلال بالینی اشاره دارد که در آن واکنش ایمونولوژیک به گلیادین منجر به آسیب به روده کوچک می شود. عبارت حساسیت به گلوتن در واقع همان بیماری سلیاک است و این ایده که افراد حساس به گلیادین وجود دارند که بیماری سلیاک ندارند بسیار بحث برانگیز است. همین امر در مورد اصطلاح “حساسیت به گندم” نیز صدق می کند.
همه این اصطلاحات نشان می دهد که یک واکنش ایمنی به یک جزء گندم (یعنی کسر گلیادین گلوتن) وجود دارد. عدم تحمل گندم/گلوتن به افرادی اطلاق می شود که با مصرف محصولات مبتنی بر گندم علائمی را بروز می دهند.
در حالی که علت این علائم نامشخص است، شواهدی وجود دارد که نشان میدهد برخی از این علائم ممکن است به دلیل کربوهیدراتهایی به نام فروکتان (که در گندم نیز وجود دارد) باشد، که هضم آن برای برخی افراد دشوار است.
علائم عدم تحمل گندم/گلوتن چیست؟
افرادی که مشکوک به عدم تحمل گندم یا گلوتن هستند ممکن است هر یک از علائم زیر را داشته باشند، از جمله:
- اسهال
- نفخ
- گرفتگی شکم
علائم بیماری سلیاک چیست؟
در گذشته، علائم سوء جذب مانند اسهال، کاهش وزن و کمبود ویتامین/پروتئین برای شناسایی افراد مبتلا به بیماری سلیاک استفاده می شد. امروزه بسیاری از افراد مبتلا به بیماری سلیاک به دلیل کم خونی خفیف، استئوپنی، فقر آهن، کمبود اسید فولیک، ناباروری و موارد دیگر شناسایی می شوند. – حتی اگر علائم گوارشی کمی دارند یا اصلاً علائم گوارشی ندارند.
اگر آلرژی یا عدم تحمل نداشته باشید، آیا مصرف بدون گلوتن خطرات / مزایایی دارد؟
ممکن است مصرف بدون گلوتن مزایایی داشته باشد، اما اثبات آن در مطالعات بزرگ دشوار بوده است. معایب اصلی هزینه و احتمال حذف غذاهایی است که مواد مغذی ضروری را فراهم می کنند. قبل از تغییر رژیم غذایی، با پزشک یا متخصص تغذیه خود مشورت کنید.
آیا عدم تحمل گلوتن چیزی است که فرد به آن دچار می شود یا از آن خارج می شود یا برای مادام العمر است؟
اگر یک عدم تحمل واقعی دارید، دائمی است.
به جز نان و محصولات حاوی آرد، چه محصولات غذایی دیگری حاوی گلوتن هستند که مصرف کنندگان ممکن است از آن آگاه نباشند؟
سایر محصولات غذایی که ممکن است حاوی گلوتن باشند عبارتند از جو و چاودار.
از نظر تئوری، جو نباید مشکلی ایجاد کند، اما شواهدی وجود دارد که نشان میدهد جو ممکن است در طی آسیاب کردن و آمادهسازی توسط گندم آلوده شود، بنابراین بسیاری توصیه میکنند که جو را نیز حذف کنید.
آیا جایگزینی برای غذاهای حاوی گلوتن وجود دارد؟
بله، بی شمار. شما می توانید بسیاری از پیشنهادات عالی بدون گلوتن و جایگزین گلوتن را از گروه های حمایت از بیماران مانند انجمن ملی سلیاک (NCA).