خطرات سلامتی ناشی از غذا خوردن بی فکر و راه های اجتناب از آن

در زمان‌های اخیر بحث‌های زیادی در مورد تغذیه آگاهانه و اینکه چگونه می‌توان در جهت کنار گذاشتن عادات غذایی بی‌اهمیت گام بردارد، مطرح شده است. همانطور که از نامش پیداست، غذا خوردن بدون فکر زمانی است که فرد به چیزی که مصرف می کند توجه نمی کند.

یک فرد از کیفیت، کمیت و تعداد دفعات مصرف محصولات غذایی بی اطلاع است. بسیاری از افراد ناخودآگاه شروع به خوردن می کنند، به این معنی که ذهن آنها غذا خوردن خود را ثبت نمی کند.

پرهیز از غذا خوردن بدون فکر ساده تر از آن چیزی است که انتظار می رود. تنها کاری که فرد باید انجام دهد این است که پس از مشورت مناسب با متخصص تغذیه یا پزشک، تغییرات لازم در سبک زندگی و اصلاح رژیم غذایی را انجام دهد.

انتخاب میان وعده‌های سالم‌تر، برنامه‌ریزی وعده‌های غذایی، و سخت‌تر کردن دسترسی به غذاهای ناسالم از جمله اقداماتی هستند که برای جلوگیری از عادت به خوردن بی‌اهمیت هستند. علاوه بر این، مطالعات نشان می دهد که ورزش منظم به شکستن عادات غذایی و ارتقای سلامت و سبک زندگی بهتر کمک می کند.

Health Risks Of Mindless Eating And Ways To Avoid It - Blog

چه چیزی باعث می شود که غذای بدون فکر

غذا خوردن بدون فکر ممکن است به دلیل تغییرات محیطی و اجتماعی در محیط اطراف فرد اتفاق بیفتد. افراد اغلب تغییراتی را در عادات غذایی از فصلی به فصل دیگر، خانواده و گروه همسالان خود و حتی در طول تغییرات شدید سبک زندگی مانند قرنطینه مشاهده می کنند، همانطور که در طول همه گیری اخیر کووید ۱۹ شاهد بودیم.

برنامه غذایی نامناسب

یکی از دلایل اصلی غذا خوردن بی‌اهمیت، برنامه‌های غذایی نامناسب است که مصرف غذای فرد را به شدت محدود می‌کند یا به سادگی ساختار ضعیفی در طول روز دارد.

اغلب، زمانی که افراد از برنامه غذایی سخت پیروی می کنند، بدن آنها مواد مغذی و انرژی کافی برای عملکرد صحیح در طول روز دریافت نمی کند. در نتیجه، دفعات گرسنگی را افزایش می دهد، که اغلب منجر به خوردن میان وعده های ناسالم و بی فکر می شود. 

حواس پرت شدن

خوردن با حواس‌پرتی یکی از رایج‌ترین عادت‌ها در میان مردم به‌ویژه کودکان و بزرگسالان است.

مطالعات نشان می دهد که نشستن مقابل تلویزیون، چسباندن به تلفن یا لپ تاپ، یا غرق شدن در بازی های ویدیویی در حین خوردن غذا، علت اصلی بی فکری غذا خوردن و چاقی است.

به دلیل این حواس‌پرتی‌ها، فرد اغلب میزان مصرف را از دست می‌دهد که منجر به پرخوری و دریافت کالری غیر ضروری می‌شود. 

مسائل بهداشت روان

مسائل مربوط به سلامت روان مانند استرس، افسردگی و اضطراب از دلایل اصلی غذا خوردن بی فکر هستند. وقتی فردی در فضای ذهنی بدی قرار می گیرد، از طریق حواس پرتی به دنبال آرامش است.

غذا خوردن به یک مکانیسم مقابله تبدیل می شود، زیرا افراد مبتلا شروع به خوردن تنقلات فست فود ناسالم می کنند تا خود را در وضعیت احساسی شادتر نگه دارند.

تغییرات اجتماعی و فشار همسالان

مردم اغلب مجبور می شوند به خود کمک کنند تا وعده های غذایی بیشتری را در طول اجتماعات یا گردش ها امتحان کنند، حتی اگر گرسنه نباشند.

غذا خوردن بدون فکر زمانی اتفاق می افتد که افراد با وجود اینکه سیر شده اند به خوردن غذا می پردازند. علاوه بر این، عادات غذایی افراد اطراف ما اغلب عادات غذایی ما را نیز شکل می دهد.

بنابراین حضور در دفتری که در آن همکارانتان دوست دارند در طول روز تنقلات ناسالم بخورند، اغلب باعث می‌شود که از همین روش پیروی کنید. 

چگونه محیط زیست ما تغییر می کند

مطالعات نشان می‌دهد که تغییرات محیطی و رویدادهای اجتماعی که مستقیماً بر زندگی روزمره تأثیر می‌گذارند، اغلب منجر به تغییر در عادات غذایی می‌شوند، بنابراین اغلب منجر به خوردن بی‌اهمیت می‌شوند.

به عنوان مثال، در آب و هوای سردتر، افراد کمتر ورزش می‌کنند و بیشتر در خانه می‌مانند، که باعث می‌شود برای گذراندن وقت خود، به خوردن بی‌اهمیت بپردازند.

به طور مشابه، در فصول تعطیلات، افراد بیشتر در بیرون غذا می خورند و متوجه نمی شوند که چه می خورند و چه مواد مغذی را وارد بدن خود می کنند.

علاوه بر این، رویدادهایی مانند قرنطینه های همه گیر که افراد را در داخل خانه هایشان به دام می اندازد، برخی از دلایل مهم غذا خوردن بی فکر برای گذراندن زمان است.

یادداشت 

عوامل مختلف اجتماعی و محیطی بر احتمال افتادن افراد در چرخه ناسالم غذا خوردن بی فکر تأثیر می گذارد. بنابراین، دانستن علت برای جلوگیری از اختلالات خوردن ضروری است. بنابراین برخی از محرک های رایج عبارتند از برنامه غذایی نامناسب، مشکلات سلامت روانی و جسمی، ناتوانی در تمرکز، فشار همسالان، تغییرات محیطی و بسیاری موارد دیگر. 

چگونه از خوردن بی فکر خودداری کنیم

پرهیز از غذا خوردن بدون فکر بسیار ساده است و تنها کاری که باید انجام دهید این است که چند مرحله ساده را دنبال کنید و تغییرات لازم در سبک زندگی و اصلاح رژیم غذایی را انجام دهید.

با این حال، باید به یاد داشته باشید که افراد مبتلا به مشکلات سلامت روان و مبتلایان به بیماری های قلبی عروقی و دیابت باید قبل از ایجاد هرگونه تغییر شدید در رژیم غذایی و عادات غذایی خود با متخصص تغذیه یا پزشک مشورت کنند. 

نوشیدن مقدار زیادی آب

در بسیاری از مواقع بدن ما احساس گرسنگی کاذب را زمانی که فرد به سادگی کم آب می شود، ایجاد می کند. از این رو، نوشیدن مقدار زیادی آب در طول روز برای جلوگیری از دادن سیگنال های نادرست به بدن ضروری است. علاوه بر این، نوشیدن یک لیوان آب قبل از هر وعده غذایی به ما کمک می کند تا احساس سیری را القا کنیم که از پرخوری بی فکر جلوگیری می کند.

از ظروف کوچکتر استفاده کنید

مطالعات نشان می‌دهد افرادی که از بشقاب‌ها و لیوان‌های کوچک‌تر استفاده می‌کنند، نسبت به افرادی که از ظروف غذاخوری کامل استفاده می‌کنند، وعده‌های غذایی سالم‌تری مصرف می‌کنند. علاوه بر این، ظروف کوچکتر ذهن ما را فریب می دهد تا حتی پس از مصرف مقدار کمتری از وعده غذایی احساس سیری کنیم، که اغلب گرسنگی بصری ما را از بین می برد.

میان وعده های سالم تری را انتخاب کنید

در حالی که خوردن تنقلات بدون فکر برای سلامت فرد مضر است، مصرف میان وعده سالم در حد اعتدال اغلب تشویق می شود. می توان غذاهای ناسالم، فست فودها، شکر و غذاهای غنی از مواد نگهدارنده را با میان وعده های سالم مانند میوه های خشک، آجیل، سوپ و سالاد جایگزین کرد. علاوه بر این، غذاهای غنی از پروتئین، فیبر و مواد غذایی خشن باعث می شوند برای مدت طولانی تری احساس سیری کنیم، بنابراین از خوردن بی فکر جلوگیری می کنیم.

آشغال ها را از دید دور نگه دارید

بر اساس مطالعات مختلف ، افراد کمتر به غذاهایی که دور از چشم هستند یا دسترسی به آنها یا تهیه آنها نامناسب است، پرخوری می کنند.

همانطور که ضرب المثل قدیمی می گوید: “خارج از دید، دور از ذهن” – از این رو دور نگه داشتن تنقلات ناسالم یکی از هوشمندانه ترین راه ها برای جلوگیری از دست زدن به آنها هر چند دقیقه است.

هنگام غذا خوردن از حواس پرتی خودداری کنید

اختلالاتی مانند تلویزیون، بازی‌های ویدئویی، تلفن و لپ‌تاپ در حین مصرف مواد غذایی، از دلایل اصلی بی‌اهمیت غذا خوردن در میان کودکان، نوجوانان و جوانان هستند.

مطالعات نشان می‌دهد که چنین حواس‌پرتی‌ها حساسیت‌های شناختی را مختل می‌کنند و باعث می‌شوند افراد میزان غذای مصرفی خود را از دست بدهند. از این رو ضروری است که دنیای دیجیتال و مجازی را از خود دور کنیم و غذا خوردن آگاهانه و آگاهانه را تمرین کنیم.

ورزش و مدیتیشن منظم

انجام تمرینات منظم نه تنها به شما کمک می‌کند تا به فضایی سالم‌تر برسید، بلکه به کاهش کالری اضافی به‌دست‌آمده از غذا خوردن بی‌اهمیت نیز کمک می‌کند.

افزودن ورزش به برنامه روزانه عادت ماندن در پرخوری را از بین می برد. علاوه بر این، مدیتیشن و یوگا به مبارزه با مسائل مربوط به سلامت روانی کمک می کند که منجر به شیوه های مضر خوردن بی فکر می شود.

یادداشت 

ورزش و مدیتیشن منظم، نوشیدن مقدار زیادی آب، محدود کردن فست فودهای ناخواسته یا فست فودها، اتخاذ کنترل وعده غذایی، انتخاب جایگزین های سالم و پیروی از یک سبک زندگی سالم به جلوگیری از خوردن بی فکر کمک می کند. 

جایگزین های میان وعده سالم

اسموتی مرکبات انبه

  • وعده های غذایی: ۳
  • زمان کل: ۸ دقیقه

عناصر

  • انبه (شیرین و رسیده): ۲ تا ۲.۵ فنجان
  • پرتقال (بزرگ): ۲ عدد کامل
  • موز: ۱ عدد کامل
  • ماست (یا شیر بادام): ½ فنجان
  • آب (یا هر آبمیوه دلخواه): ½ فنجان
  • برگ نعنا: ۶ عدد

روش آماده سازی

  • انبه ها را بشویید و پوست بگیرید و خرد کنید. در مرحله بعد پرتقال ها و مغزها را پوست گرفته و از دانه ها جدا کنید.
  • تمام میوه ها را در فریزر فریز کنید یا تکه های یخ را برای یک اسموتی یخ زده اضافه کنید.
  • میوه ها را با یک موز و ¼ فنجان آب یا آب به مخلوط کن اضافه کنید تا طعم بیشتری به اسموتی اضافه شود. در آخر ماست و شیر خشک را به مخلوط اضافه کنید.
  • مخلوط کنید تا یکدست شود و روی آن را با انبه خرد شده و برگ نعنا پر کنید.

ارزش غذایی 

  • کربوهیدرات: ۴۶ گرم
  • فیبر: ۶ گرم
  • شکر: ۳۷ گرم
  • پروتئین: ۴ گرم

توفو بروکلی فلفلی

  • وعده های غذایی: ۴
  • زمان کل: ۲۵ دقیقه

عناصر

  • کلم بروکلی (خرد شده): ۷۰۰ گرم
  • آرد ذرت بدون گلوتن: ۲ قاشق غذاخوری
  • فلفل قرمز فلفل قرمز: ½ قاشق چایخوری
  • زردچوبه: ½ قاشق چایخوری
  • توفوی سفت (آبکش شده و بریده شده): ۲۵۰ گرم
  • روغن زیتون/ماکادمیا: ۱ قاشق غذاخوری
  • حبه سیر (له شده): ۲
  • هویج (ژولین شده): ۲ عدد کامل
  • پیازچه (خرد شده): ۴ عدد کامل
  • فلفل دلمه ای (خرد شده): ۱ عدد کامل
  • پودر تمر هندی: ۱ قاشق غذاخوری
  • برگ گشنیز: ⅓ فنجان
  • کنجد/ تخمه آفتابگردان: ۱ قاشق غذاخوری

روش آماده سازی

  • گلچه های کلم بروکلی را با استفاده از غذاساز در دسته های کوچک به قطعات کوچکتر خرد کنید و کنار بگذارید.
  • آرد ذرت، فلفل چیلی و زردچوبه را در یک کیسه زیپ دار ترکیب کنید.
  • توفو را به همان کیسه اضافه کنید و آن را بریزید تا توفو کاملا پوشیده شود. فراموش نکنید که آرد ذرت اضافی را از بین ببرید.
  • نیمی از روغن را در یک ووک بزرگ روی حرارت زیاد گرم کنید. توفو را در ۲ دسته به مدت چند دقیقه تفت دهید تا قهوه ای طلایی شود و آن را در بشقاب قرار دهید.
  • با روغن باقیمانده سیر، هویج و پیاز را به مدت یک یا دو دقیقه تفت دهید و فلفل دلمه ای خرد شده و کلم بروکلی خرد شده را اضافه کنید. ۲-۳ دقیقه دیگر تفت دهید تا سبزیجات نرم شوند.
  • مقداری پودر تمر هندی و گشنیز را هم بزنید. کلم بروکلی را با توفو سرو کنید و روی آن مقداری دانه کنجد بوداده به همراه پیاز ریز خرد شده بپاشید.

ارزش های تغذیه ای

  • چربی: ۳۰.۴ گرم
  • پروتئین: ۴۷.۲ گرم
  • کربوهیدرات: ۷۱.۵ گرم
  • شکر: ۲۰.۷ گرم
  • سدیم: ۱ میلی گرم
  • فیبر: ۲۲.۳ گرم
  • آهن: ۱۲.۱ میلی گرم

نتیجه

غذا خوردن بدون فکر می تواند اشکال مختلفی داشته باشد، مانند مه خوری، لذت غذا خوردن و خوردن با اضطراب. همه اینها به عواطف انسانی و تغییرات محیطی و اجتماعی بستگی دارد.

غذا خوردن بدون فکر زمانی است که مغز فرد غذای مصرف شده توسط فرد را به دلیل حواس پرتی در مجاورت، کسالت و تغییرات اجتماعی و محیطی ثبت نمی کند.

شما می توانید آن را با انجام برخی اصلاحات در رژیم غذایی و سبک زندگی به شیوه ای آگاهانه و آگاهانه بهبود بخشید. علاوه بر این، مشکلات سلامت روان مانند اضطراب، افسردگی و اختلالات رفتاری اغلب منجر به این می شود که افراد مبتلا از غذا برای مقابله با آشفتگی درونی خود استفاده کنند.

در چنین مواردی، افراد مبتلا می توانند مدیتیشن و تمرینات بدنی را روزانه تمرین کنند تا ذهن و بدن خود را هماهنگ نگه دارند و در نتیجه عادات غذایی ناسالم را کنار بگذارند.

سوالات متداول

س. چه چیزی باعث خوردن بی فکر می شود؟

الف. غذا خوردن بدون فکر معمولاً در اثر رویدادهایی ایجاد می شود که باعث گرسنگی بصری می شود یا به عنوان مکانیسمی برای مقابله با شرایط استرس زا در محیط ایجاد می شود. افسردگی و اضطراب، بی حوصلگی، تغییرات محیطی – هم از نظر اقلیمی و هم اجتماعی، و برنامه غذایی ناسالم از علل اصلی غذا خوردن بی فکر هستند.

س. غذا خوردن بی فکر چیست؟

الف) غذا خوردن بدون فکر زمانی است که فرد از میزان غذای دریافتی خود آگاه نباشد. افراد نه تنها از کمیت غذایی که مصرف می کنند آگاه نیستند، بلکه از کیفیت یا پیامدهای سلامتی که در پی خواهد آمد نیز بی اطلاع هستند.

س. چگونه می توانم غذا خوردن بی فکر را متوقف کنم؟

الف. طبق مطالعات کالج کشاورزی و علوم زیستی، برخی از بهترین راه‌ها برای جلوگیری و توقف غذا خوردن بی‌اهمیت، گوش دادن به احساس گرسنگی است. این بدان معناست که فقط زمانی میان وعده بخورید که بدنتان به شما بگوید گرسنه است، برنامه غذایی مناسبی داشته باشید، وعده های غذایی خود را اندازه گیری کنید تا مقدار آن را پیگیری کنید و آگاهانه از میان وعده های ناسالم چربی و قند دوری کنید.

س. تفاوت بین غذا خوردن آگاهانه و بی فکر چیست؟

الف. غذا خوردن آگاهانه، همانطور که از نامش پیداست، زمانی است که فرد بر کیفیت و کمیت غذایی که مصرف می‌کند کنترل مناسبی داشته باشد. برعکس، غذا خوردن بدون فکر زمانی است که فرد کاملاً از مواد غذایی که در طول روز مصرف می کند بی خبر باشد. در غذا خوردن بدون فکر، ذهن در آشفتگی درونی قرار دارد یا پر از حواس پرتی است که ردیابی میزان مصرف رژیم غذایی را غیرممکن می کند. 

س. چگونه می توانم بین وعده های غذایی غذا نخورم؟

الف) اولین قدم برای جلوگیری از خوردن میان وعده های ناسالم بین وعده های غذایی، پیگیری الگوهای میان وعده در مقایسه با برنامه غذایی روزانه است. پس از آن، فرد باید آگاهانه تغییرات لازم در رژیم غذایی و تغییرات سبک زندگی را انجام دهد تا جایگزین های میان وعده سالم، کنترل وعده غذایی و نوشیدن آب فراوان در طول روز برای جلوگیری از گرسنگی کاذب را ترویج کند. علاوه بر این، خواب مناسب و مدیتیشن برای بهبود فضای ذهنی فرد به مقابله با اضطراب و جلوگیری از خوردن غیر ضروری کمک می کند. 

س. وقتی تنقلات را کنار می گذارید چه اتفاقی می افتد؟

الف. هنگامی که فرد مصرف میان وعده را متوقف می کند، بدن کالری اضافی را که به عنوان چربی ذخیره می کرد، دریافت نمی کند. بنابراین منجر به کاهش چربی سالم همراه با کاهش وزن می شود. نه تنها این، فرد با ترک میان وعده های ناسالم احساس سلامتی و فعالیت بیشتری می کند. با این حال، همانطور که مطالعات نشان می دهد، باید توجه داشت که مصرف میان وعده های سالم در حد اعتدال اغلب برای حفظ سطح گلوکز در طول روز مفید و ضروری است.

س. مه چه می خورد؟

الف) مه خوردن با مه مغزی مرتبط است. مه مغزی زمانی است که فرد از محیط اطراف خود بی خبر باشد و ناخودآگاه دست به اقداماتی بزند. مه خوری یک نمونه کلاسیک از غذا خوردن بی فکر است، زمانی که ذهن ما از مواد غذایی که مصرف می کنیم آگاه نیست و حتی به یاد نمی آورد که بعداً آنها را مصرف کرده ایم. 

س. یکی از پیامدهای سلامتی غذا خوردن بدون فکر چیست؟

الف. همانطور که تحقیقات نشان داده است، غذا خوردن بدون فکر عواقب مضر زیادی برای سلامتی دارد. این عمدتا شامل چاقی، بیماری های قلبی عروقی و سطح کلسترول بالا است. علاوه بر این، احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ و بسیاری از اختلالات خوردن و مشکلات سلامت روان را افزایش می دهد. 

س. عادات غذایی ناسالم چیست؟

الف. سه نوع اصلی از عادات غذایی ناسالم مرتبط با غذا خوردن بدون فکر عبارتند از لذت خوری، مه خوری و طوفان خوری. وقتی فردی غذا خوردن را به عنوان مکانیزمی برای مقابله با تمام تغییرات محیطی و اجتماعی اطراف خود در نظر بگیرد، خطرناک می شود. علاوه بر این، پرخوری یا گرسنگی دادن به خود، مانند مورد بیماران بی اشتهایی، برخی از عادات غذایی هستند که اغلب تهدید کننده زندگی هستند.

س. آیا مدیتیشن می تواند به اعتیاد به غذا کمک کند؟

الف- مطالعات نشان می دهد که مدیتیشن نتایج مثبتی در درمان اعتیاد به غذا دارد. اعتیاد به غذا همچنین می تواند ناشی از مسائل مربوط به سلامت روان مانند افسردگی و اضطراب باشد. افراد مبتلا اغلب برای کنار آمدن با وضعیت روانی خود به پرخوری و پرخوری روی می آورند. مدیتیشن در درمان این گونه مسائل بهداشت روانی مفید است و بنابراین به طور غیرمستقیم به اعتیاد به غذا کمک می کند.

منبع

۵/۵ - (۱ امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

متخصص تغذیه و رژیم درمانی (PhD). ارائه دهنده رژیم های تخصصی آنلاین با خدمات ویژه