مایکروویو یک وسیله آشپزخانه بیخطر است که می توان از آن برای گرم کردن سریع غذاها استفاده کرد. برخی شواهد نشان می دهد که امواج مایکروویو ممکن است در حفظ مواد مغذی غذا بهتر از سایر روش های پخت و پز باشد.
پخت و پز با مایکروویو بسیار راحت است، زیرا ساده و فوق العاده سریع است.
با این حال، بسیاری از مردم بر این باورند که امواج مایکروویو تشعشعات مضر تولید می کنند و به مواد مغذی سالم آسیب می رسانند.
بنابراین، ممکن است تعجب کنید که آیا استفاده از این وسایل ایمن است یا خیر.
این مقاله توضیح می دهد که آیا اجاق های مایکروویو بر کیفیت و سلامت غذای شما تأثیر می گذارد یا خیر.
اجاق های مایکروویو وسایل آشپزخانه ای هستند که برق را به امواج الکترومغناطیسی به نام مایکروویو تبدیل می کنند.
این امواج میتوانند مولکولهای موجود در غذا را تحریک کرده، آنها را به ارتعاش، چرخش و برخورد با یکدیگر وادار کنند – که انرژی را به گرما تبدیل میکند.
این مانند زمانی است که دستان شما وقتی آنها را به هم مالش می دهید گرم می شوند.
امواج مایکروویو عمدتاً بر مولکولهای آب تأثیر میگذارند، اما همچنین میتوانند چربیها و قندها را گرم کنند – فقط به میزان کمتری از آب.
اجاق های مایکروویو انرژی الکتریکی را به امواج الکترومغناطیسی تبدیل می کنند. این امواج مولکول های موجود در غذای شما را تحریک می کنند تا آن را گرم کنند.
اجاق های مایکروویو تابش الکترومغناطیسی تولید می کنند.
ممکن است به دلیل معانی منفی تشعشع این موضوع را نگران کنید. با این حال، این نوع تشعشعات مرتبط با بمب های اتمی و بلایای هسته ای نیست.
اجاقهای مایکروویو تشعشعات غیریونیزان تولید میکنند، که مانند تشعشعات تلفن همراه شما است – هرچند بسیار قویتر.
به خاطر داشته باشید که نور نیز تابش الکترومغناطیسی است، بنابراین واضح است که همه تابش ها بد نیستند.
اجاقهای مایکروویو دارای حفاظهای فلزی و صفحههای فلزی روی پنجره هستند که از خروج تشعشعات از اجاق جلوگیری میکند، بنابراین نباید خطری برای آن وجود داشته باشد.
فقط برای حفظ امنیت، صورت خود را به پنجره فشار ندهید و سر خود را حداقل ۱ فوت (۳۰ سانتی متر) از اجاق دور نگه دارید. تابش با فاصله به سرعت کاهش می یابد.
همچنین مطمئن شوید که اجاق مایکروویو شما در شرایط خوبی قرار دارد. اگر قدیمی یا شکسته است – یا اگر در به درستی بسته نمی شود – در نظر بگیرید که یک درب جدید بخرید.
مایکروویوها نوعی تشعشعات الکترومغناطیسی هستند، مانند تشعشعات تلفن های همراه. با این حال، اجاقهای مایکروویو برای جلوگیری از خروج تشعشع طراحی شدهاند.
هر نوع پخت و پز ارزش غذایی غذا را کاهش می دهد.
عوامل اصلی کمک کننده دما، زمان پخت و روش هستند. در هنگام جوشاندن، مواد مغذی محلول در آب ممکن است از غذا نشت کند.
تا آنجایی که مایکروویوها پیش می روند، زمان پخت به طور کلی کوتاه است و درجه حرارت پایین است. به علاوه، غذا معمولاً آب پز نمی شود.
به همین دلیل، شما انتظار دارید که اجاقهای مایکروویو نسبت به روشهایی مانند سرخ کردن و جوشاندن، مواد مغذی بیشتری در خود نگه دارند.
طبق دو بررسی، مایکروویو ارزش مواد مغذی را بیش از سایر روشهای پخت کاهش نمیدهد.۱).
یک مطالعه قدیمی بر روی ۲۰ سبزیجات مختلف نشان داد که مایکروویو و پخت آنتی اکسیدان ها را به بهترین شکل حفظ می کند، در حالی که پخت و پز تحت فشار و جوشاندن بدترین عملکرد را داشتند.۲).
با این حال، یک مطالعه قدیمی نشان داد که تنها ۱ دقیقه مایکروویو برخی از ترکیبات ضد سرطان موجود در سیر را از بین می برد، در حالی که این کار در اجاق معمولی ۴۵ دقیقه طول می کشد.۳).
با این حال، یک مطالعه اخیر نشان داد که مایکروویو ملایم در واقع باعث افزایش سطح ترکیب ضد سرطان سولفورافان در کلم بروکلی می شود.۴).
به خاطر داشته باشید که گاهی اوقات نوع غذا یا ماده مغذی اهمیت دارد.
استفاده از مایکروویو در شیر مادر در پیشگیری از عفونت سیتومگالوویروس موثر است.۵).
به استثنای چند مورد، مایکروویو مواد مغذی را به خوبی حفظ کند.
تمام روش های پخت و پز ارزش مواد مغذی را کاهش می دهند، اما مایکروویو به طور کلی مواد مغذی را بهتر از روش های دیگر حفظ می کند.
استفاده از مایکروویو ممکن است باعث کاهش تشکیل ترکیبات مضر در برخی غذاها شود.
یکی از مزیت های مایکروویو این است که غذا تقریباً به اندازه سایر روش های پخت مانند سرخ کردن گرم نمی شود.
معمولاً دما از ۲۱۲ درجه فارنهایت (۱۰۰ درجه سانتیگراد) – نقطه جوش آب – تجاوز نمی کند.
با این حال، غذاهای چرب مانند بیکن می توانند داغ تر شوند.
بیکن یکی از مواد غذایی است که اعتقاد بر این است که هنگام پختن ترکیبات مضری به نام نیتروزامین ایجاد می کند. این ترکیبات زمانی ایجاد می شوند که نیتریت های موجود در غذاها بیش از حد حرارت داده شوند.
بر اساس یک مطالعه در سال ۱۹۸۹، حرارت دادن بیکن در مایکروویو باعث کمترین تشکیل نیتروزامین در بین تمام روش های پخت آزمایش شده شد.۶).
استفاده از مایکروویو ممکن است تشکیل ترکیبات مضری را که هنگام پخت و پز در حرارت بالا ایجاد می شود، به حداقل برساند.
بسیاری از پلاستیک ها حاوی ترکیبات مختل کننده هورمونی هستند که می توانند باعث آسیب شوند.
یک مثال قابل توجه بیسفنول A (BPA) است که با بیماری هایی مانند سرطان، اختلالات تیروئید و چاقی مرتبط است.۷، ۸).
هنگامی که این ظروف گرم می شوند، ممکن است ترکیباتی را وارد غذای شما کنند.
به همین دلیل، غذای خود را در ظرف پلاستیکی در مایکروویو قرار ندهید، مگر اینکه برچسب ایمن برای مایکروویو نوشته شده باشد.
این اقدام احتیاطی مختص مایکروویو نیست. گرم کردن غذا در داخل ظرف پلاستیکی ایده بدی است – مهم نیست از کدام روش پخت و پز استفاده می کنید.
بسیاری از پلاستیکها حاوی ترکیبات مختل کننده هورمونهایی مانند BPA هستند که میتوانند هنگام گرم شدن غذای شما را آلوده کنند. هرگز ظرف پلاستیکی را در مایکروویو قرار ندهید، مگر اینکه به طور خاص برچسب ایمن برای استفاده داشته باشد.
مایکروویوها دارای معایبی هستند.
به عنوان مثال، آنها ممکن است به اندازه سایر روش های پخت و پز در کشتن باکتری ها و سایر عوامل بیماری زا که ممکن است منجر به مسمومیت غذایی شوند، موثر نباشند.
به این دلیل که حرارت کمتر و زمان پخت بسیار کمتر است. گاهی اوقات همه قسمتهای غذا به طور یکسان گرم نمی شود.
استفاده از مایکروویو با میز چرخان می تواند گرما را به طور یکنواخت پخش کند و اطمینان از اینکه غذای شما به اندازه کافی گرم شده است می تواند به از بین بردن همه میکروارگانیسم ها کمک کند.
همچنین مهم است که هنگام گرم کردن مایعات مراقب باشید. احتمال کمی وجود دارد که مایعات بیش از حد گرم شده از ظرف خود منفجر شوند و شما را بسوزانند.
هرگز شیر خشک نوزاد یا هر غذا یا نوشیدنی را که برای کودکان کوچک در نظر گرفته شده است در مایکروویو حرارت ندهید زیرا خطر سوختگی ناشی از سوختگی وجود دارد. برای کاهش خطر سوختگی به طور کلی، آنچه را که در مایکروویو پخته اید مخلوط کنید یا بگذارید مدتی خنک شود (۹).
اگر غذای خود را در مایکروویو قرار می دهید، مطمئن شوید که به طور مساوی حرارت داده شده است تا خطر مسمومیت غذایی شما کاهش یابد. همچنین هنگام گرم کردن آب بالاتر از نقطه جوش مراقب باشید زیرا ممکن است از ظرف خارج شده و شما را بسوزاند.
مایکروویو یک روش آشپزی ایمن، موثر و بسیار راحت است.
هیچ مدرکی مبنی بر اینکه آنها مضر هستند وجود ندارد – و برخی شواهد نشان می دهد که آنها حتی بهتر از سایر روش های پخت و پز در حفظ مواد مغذی و جلوگیری از تشکیل ترکیبات مضر هستند.
با این حال، شما نباید:
- غذای خود را بیش از حد گرم یا کم گرم کنید
- خیلی نزدیک به مایکروویو بایستید
- هر چیزی را در یک ظرف پلاستیکی گرم کنید مگر اینکه برچسب ایمن برای استفاده داشته باشد