خماری قند. کما کربوهیدرات. خستگی غذا. غوطه ور شدن بعد از شام. نام های زیادی دارد که تعدادی از آنها به سمت دراماتیک گرایش دارند. (این واقعاً خماری نیست و مطمئناً یک کما نیست).
شما می توانید هر نامی را که می خواهید برای این پدیده انتخاب کنید، اما، برای بدن شما، همه اینها فقط یک مسئله است: چیزی که خورده اید قند خون شما را بالا می برد – بسیار بالا – و عواقب کوتاه مدت، اما ناراحت کننده ای دارد.
دکتر کارلا سنت آندره، متخصص غدد در هوستون متدیست می گوید: خوردن مقدار زیادی قند یا کربوهیدرات های ساده در یک جلسه می تواند منجر به عوارض جانبی خفیف اما ناخوشایند شود – به خصوص اگر قند خون شما به اندازه کافی بالا برود. برای اکثر مردم، این افزایش سریع قند خون طولانی نیست و علائم مرتبط با آن باعث نگرانی فوری نمی شود.
همه ما کسالتی شبیه خماری را تجربه کردهایم که همراه با کمی غذا خوردن است، اما واقعاً در مورد خماری قند چه میدانید؟
خماری قند دقیقاً چیست؟
چه یک میان وعده پر قند یا یک ماده غذایی فرآوری شده مانند نان سفید، بدن شما به سرعت کربوهیدرات های ساده را به قندهای ساده – یعنی گلوکز هضم می کند. این مولکول های گلوکز سپس به سرعت جذب جریان خون می شوند و باعث افزایش قند خون می شوند. دکتر سنت آندره توضیح می دهد.
این افزایش قند خون، اگر به اندازه کافی چشمگیر باشد، همان چیزی است که باعث آن خماری وحشتناک قند می شود.
بدن اکثر افراد در تنظیم سطح قند خون عالی است، بنابراین افزایش قند خون معمولا مختصر است. اما، اگر مقدار زیادی قند میخورید یا یک وعده غذایی پر کربوهیدرات میخورید، ممکن است مدت کوتاهی باشد که دچار هیپرگلیسمی شوید. به این معنی که قند خون شما به حدی می رسد که عوارض جانبی ناخوشایندی ایجاد کند.”
این نوع خاص از هیپرگلیسمی، هیپرگلیسمی پس از غذا یا به عبارت ساده تر، هیپرگلیسمی بعد از غذا نامیده می شود. ممکن است حدود دو ساعت طول بکشد تا ایجاد شود و علائم هیپرگلیسمی عبارتند از:
- خستگی
- احساس مه
- تاری دید
- افزایش تشنگی
- سردرد
علاوه بر این، هنگامی که بدن شما تلاش می کند تا با افزایش قند خون مقابله کند، ممکن است بیش از حد آن را اصلاح کند – که منجر به یک حالت کوتاه قند خون پایین می شود که هیپوگلیسمی واکنشی نامیده می شود. این به نوبه خود می تواند باعث علائم سبکی سر، لرزش، تحریک پذیری، تعریق، اضطراب و تپش قلب شود. اگر اجازه دهید قند خون شما به طور خطرناکی پایین بیاید، از دست دادن هوشیاری و حتی مرگ می تواند منجر شود.
آیا خماری قند برای شما مضر است؟
برای اکثر مردم، خماری شکر چیزی بیش از یک مزاحمت فوری و موقتی نیست. اما در درازمدت، علت زمینهای خماری قند میتواند عواقبی داشته باشد.
دکتر سنت آندره هشدار می دهد: «علائم خفیف مرتبط با هیپرگلیسمی پس از غذا ممکن است به خودی خود باعث نگرانی نباشند، اما افزایش قند خون که این علائم را ایجاد می کند، می تواند در طول زمان بر سلامت شما تأثیر بگذارد، اگر به اندازه کافی مکرر رخ دهد.
در سالم ترین حالت، بدن شما می داند که چگونه با افزایش قند خون مقابله کند. در واقع، سنسورها و مکانیسمهای خاصی دارد که صرفاً برای حفظ تعادل سطح قند خون شما طراحی شدهاند. در اینجا نحوه کار آن آمده است:
به محض اینکه بدن شما احساس کرد که قند خون شما در حال افزایش است، لوزالمعده شما انسولین ترشح می کند – هورمونی که به بدن کمک می کند تا گلوکز را به انرژی تبدیل کند و گلوکز اضافی را برای استفاده بعدی ذخیره کند. نتیجه نهایی مقدار زیادی انرژی فوری، مقداری ذخایر انرژی است که می توانید بعداً در صورت نیاز از آنها استفاده کنید و قند خون شما به سطح طبیعی باز می گردد. و برای اکثر مردم، کل این فرآیند نسبتاً سریع اتفاق می افتد.
دکتر سنت آندره هشدار می دهد: «اما مسئله این است که افزایش مکرر قند خون در طول زمان می تواند منجر به مقاومت به انسولین شود که ممکن است به دیابت نوع ۲ تبدیل شود». زمانی که بدن شما نسبت به انسولین مقاوم می شود، حتی اگر هنوز بتواند مقدار زیادی انسولین بسازد، کنترل قند خون بسیار دشوارتر می شود و متأسفانه، این بدان معناست که قند خون شما برای مدت طولانی تری بالا باقی می ماند. این ادامه می یابد، دیابت نوع ۲ ایجاد می شود.”
قند خون بالا به رگ های خونی شما آسیب می رساند و در نهایت منجر به بیماری هایی مانند:
- بیماری قلبی
- بیماری کلیوی
- سکته
- مشکلات بینایی
این بدان معناست که بیشتر مردم نیازی به نگرانی در مورد علائم هیپرگلیسمی پس از غذا ندارند، اما اگر مرتباً رفتارهای غذایی را انجام دهید که قند خون شما را افزایش می دهد، در نهایت می تواند منجر به ابتلا به دیابت نوع ۲ شود. دکتر سنت آندره می گوید. از سوی دیگر، افرادی که دیابت دارند، باید هیپرگلیسمی بعد از غذا را بسیار جدیتر بگیرند، زیرا افزایش قند خون به سطوح ناسالم و بروز عواقب جدیتر فوری و طولانیمدت بسیار آسانتر است.
آیا می توانید از خماری قند جلوگیری کنید؟
انتخاب یک تکه میوه به جای یک مشت کلوچه برای دسر شب به شب سخت است. همانطور که در بیشتر روزهای هفته سفارش دادن قهوه قطره ای به جای لاته ادویه کدو حلوایی سخت است. و آن واقعا پرهیز از خوردن آن شیرینیهای با اندازه سرگرمکننده که از هالووین باقی مانده است دشوار است.
اما، وقتی تصمیم می گیرید زیاده روی کنید، آیا خماری شکر همیشه تضمینی است؟
دکتر سنت آندره چهار نکته برای جلوگیری از خماری قند را به اشتراک می گذارد:
۱. زیاده روی نکنید
ناگفته نماند، اما به هر حال آن را خواهیم گفت: موثرترین راه برای جلوگیری از خماری قند، پرهیز از زیاده روی در مصرف غذاهایی است که احتمال افزایش قند خون را دارند – یعنی قندهای اضافه شده و کربوهیدرات های ساده.
“در یک رژیم غذایی ۲۰۰۰ کالری، تنها حدود ۹۰۰ کالری شما باید از کربوهیدرات ها تامین شود. علاوه بر این، بهتر است اکثر این کربوهیدرات ها کربوهیدرات های پیچیده مانند سبزیجات، غلات کامل و حبوبات باشند، نه کربوهیدرات های ساده که می توانند دکتر سنت آندره می گوید به راحتی قند خونتان را افزایش دهید. “اگر تصمیم دارید زیادهروی کنید، اشکالی ندارد! فقط بدانید که انجام مکرر این کار میتواند عواقب طولانیمدتی داشته باشد.”
۲. وعده غذایی خود را متعادل کنید
غذاهای سرشار از قند و/یا کربوهیدراتهای ساده سریعتر هضم میشوند و گلوکز حاصل سریعتر به جریان خون شما جذب میشود. با این حال، افزودن سایر مواد مغذی به وعده غذایی می تواند به کند کردن این روند کمک کند.
اگر میدانید که میخواهید چیزی بخورید که حاوی قند زیاد یا کربوهیدراتهای ساده است، افزودن مقداری فیبر، پروتئین یا چربی سالم میتواند به بدن شما کمک کند گلوکز حاصله را آهستهتر جذب کند و منجر به افزایش تدریجی قند خون شود. دکتر سنت آندره توضیح می دهد که نسبت به افزایش قند خون.
۳. از شاخص گلیسمی استفاده کنید
اصطلاح شاخص گلیسمی در رابطه با مدیریت دیابت بسیار مورد استفاده قرار می گیرد، اما در واقع ابزاری واقعا مفید برای همه است که باید در نظر بگیرند.
دکتر توضیح میدهد: «شاخص گلیسمی اندازهگیری است که میتواند به شما کمک کند تا بفهمید که آیا یک کربوهیدرات قند خون شما را به سرعت یا تدریجی افزایش میدهد. برای جلوگیری از افزایش قند خون، کربوهیدراتهایی را انتخاب کنید که باعث افزایش تدریجی قند خون میشوند، نه سریع. سنت آندره. هر چه شاخص گلیسمی پایین تر باشد، کربوهیدرات به تدریج قند خون شما را افزایش می دهد.
۴. هیدراته بمانید
هایپرگلیسمی اساساً یک مشکل اسمولالیته است. اسمولالیته به میزان حل شدن ماده در ماده دیگر مربوط می شود. در مورد قند خون بالا، مشکل اسمولالیته این است که قند زیادی در خون شما حل شده است.
دکتر سنت آندره می گوید: زمانی که غلظت گلوکز در جریان خون شما بیشتر از حد معمول باشد، خون شما هیپراسمولار می شود. کم آبی میتواند هیپراسمولار شدن خون را آسانتر کند، زیرا مایع کمتری در خون شما وجود دارد که به رقیق شدن گلوکز اضافی کمک میکند.
این بدان معنی است که هیدراته ماندن می تواند شانس شما را برای پایین نگه داشتن سطح قند خون تا حد ممکن در حالی که چیزی سرشار از قند یا کربوهیدرات ساده می خورید، افزایش دهد.