دانه های سابجا – فواید، تغذیه، و عوارض جانبی

دانه‌های سابجا که به آن دانه‌های توکماریا یا ریحان نیز می‌گویند، دانه‌های سیاه‌رنگی هستند که شباهت زیادی به دانه‌های چیا دارند و فواید بسیار زیادی برای سلامتی دارند.

آنها بومی هند هستند اما با ریحان مقدس که تولسی نیز نامیده می شود متفاوت هستند. دانه های سابجا سرشار از پروتئین ، چربی های ضروری، کربوهیدرات و سرشار از فیبر هستند. با کمال تعجب، آنها حاوی کالری نیستند.

دانه های سابجا بسیار سفت هستند و نمی توانید آن را به صورت خام مصرف کنید. بنابراین بهتر است بعد از خیساندن در آب مصرف شوند که باعث ژلاتینی بیشتر آنها می شود.

دانه‌های سابجا معمولاً از ریحان شیرین یعنی Ocimum basilicum می‌آیند که معمولاً از آن به عنوان چاشنی استفاده می‌کنیم. از آنجایی که آنها از گیاه ریحان شیرین می آیند، معمولاً به آنها دانه های ریحان شیرین می گویند.

Sabja Seeds - Benefits, Nutrition, And Side Effects

فواید دانه سابجا در طب آیورودا و چینی مدتی است که شناخته شده است. با این حال، ما مزایای آن را فقط در گذشته نزدیک تشخیص داده ایم.

اطلاعات تغذیه ای دانه سابجا

تحقیقات  نشان می‌دهد که ترکیب غذایی دانه‌های ریحان بسته به محلی که مردم آن را پرورش می‌دهند، متفاوت است. شواهد نشان می دهد که ۱۰۰ گرم (گرم) دانه ریحان هندی حاوی:

  • ۱۴.۸ گرم پروتئین
  • ۱۳.۸ گرم لیپید
  • ۶۳.۸ گرم کربوهیدرات
  • ۲۲.۶ گرم فیبر

مواد معدنی اصلی موجود در ۱۰۰ گرم دانه ریحان عبارتند از:

  • ۲.۲۷ میلی گرم (میلی گرم) آهن
  • ۳۱.۵۵ میلی گرم منیزیم
  • ۱.۵۸ میلی گرم روی

تحقیقات همچنین نشان می دهد که ۱۰۰ گرم دانه ریحان هندی حاوی تقریباً ۴۴۲ کالری – یا حدود ۵۷.۵ کالری در هر قاشق غذاخوری (۱۳ گرم) است.

۶ فواید ثابت شده دانه سابجا (دانه ریحان) برای سلامتی

دانه سابجا فواید زیادی دارد که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱. دانه های ریحان به کاهش وزن کمک می کند

دانه های سابجا سرشار از آلفالینولنیک اسید هستند و به دلیل خواص کاهش وزن خود شناخته شده اند. از آنجایی که آنها پر از فیبر هستند، شما را برای مدت طولانی سیر نگه می دارند، از هوس های ناخواسته جلوگیری می کنند و به کاهش وزن کمک می کنند.

۲. دانه های ریحان سطح قند خون را کنترل می کند

متابولیسم بدن شما را کند می کند و تبدیل کربوهیدرات ها به گلوکز را کنترل می کند. حتی برای بیماران دیابت نوع دوم نیز مفید است.

۳. دانه های ریحان به رفع یبوست و نفخ کمک می کند

دانه های سابجا به طور طبیعی بدن شما را با تنظیم حرکت صاف روده سم زدایی می کنند. حاوی روغن فرار است که به تخلیه گاز از دستگاه گوارش شما کمک می کند و به عنوان یک پاک کننده معده عمل می کند.

۴. دانه های ریحان به درمان اسیدیته و سوزش سر دل کمک می کند

دانه سابجا به خنثی کردن اثر اسیدی HCL در بدن کمک می کند که می تواند اسیدیته و سوزش سر دل را تسکین دهد. این به این دلیل است که ما دانه ها را پس از خیساندن در آب مصرف می کنیم، محتوای آب آن به تسکین پوشش معده کمک می کند و شما را از احساس سوزش رها می کند.

۵. دانه های ریحان برای پوست و مو مفید هستند

ما می‌توانیم با افزودن دانه‌های خرد شده به روغن نارگیل و استفاده از آن در ناحیه آسیب‌دیده، فواید دانه‌های سابجا را برای پوست انجام دهیم. این به درمان بیماری های پوستی مانند اگزما و پسوریازیس کمک می کند. همچنین فواید متعدد دیگری دارد، مانند خوردن منظم دانه ها به بدن شما کمک می کند تا کلاژن ترشح کند، که برای تشکیل سلول های جدید پوست مورد نیاز است.

ثابت شده است که دانه های سابجا برای حفظ موهای سالم مفید هستند زیرا سرشار از آهن، ویتامین K و پروتئین هستند که برای موهای بلند و قوی مورد نیاز است. همچنین، خواص آنتی اکسیدانی موجود در آنها نیز برای پوست و مو مفید است.

۶. دانه ریحان به درمان سرفه و سرماخوردگی کمک می کند

یکی دیگر از فواید دانه سابجا/ریحان خاصیت ضد اسپاسم آن است. این دانه‌ها عضلات اسپاسمودیک را تسکین می‌دهند و به آرامش آن‌ها کمک می‌کنند. خاصیت ضد اسپاسم به کنترل سیاه سرفه کمک می کند و همچنین به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند.

دانه های ریحان منبع غنی از مواد معدنی هستند که برای سلامت بدن شما ضروری هستند. 

دانه سابجا (دانه ریحان) برای کاهش وزن

این دانه ها نقش مهمی در داروهای آیورودا ایفا می کنند که شرایطی مانند فشار خون بالا، کلسترول، افسردگی، دیابت نوع دوم و عدم تعادل متابولیک را تسکین می دهند.

یک کشف اخیر می گوید که این دانه ها می توانند احساس سیری را در شما حفظ کنند و در نتیجه از پرخوری ناخواسته جلوگیری کنند. دانه های ریحان برای کاهش وزن اخیراً به دلیل شواهد ثابت و قابل اعتماد محبوبیت زیادی پیدا کرده اند.

نحوه عملکرد آن به این صورت است که دانه‌های سابجا متورم می‌شوند و وقتی در آب خیسانده می‌شوند، آنزیم‌های گوارشی آزاد می‌کنند. پس از مصرف، این آنزیم های گوارشی اشتهای شما را سرکوب می کنند و به کاهش هوس های ناخواسته کمک می کنند.

دانه های ریحان سرشار از فیبر هستند که باعث می شود برای مدت طولانی احساس سیری کنید و در نتیجه با کاهش اشتها از پرخوری های غیر ضروری جلوگیری می کنید.

این دانه ها کم کالری و دارای مواد مغذی زیادی مانند کلسیم، منیزیم، آهن و فسفر همراه با سایر مولتی ویتامین ها هستند. آنها همچنین سرشار از اسید آلفا لینولنیک هستند که متابولیسم چربی سوزی را در بدن شما تحریک می کند.

یک مطالعه منتشر شده در مجله آمریکایی تغذیه بالینی نشان می دهد که مصرف روزانه لینولنیک اسید منجر به کاهش چربی می شود.

چگونه از دانه سابجا برای کاهش وزن سالم استفاده کنیم؟

آنها مملو از مواد مغذی هستند و یکی از بهترین راه ها برای کاهش وزن بدون کمبود مواد مغذی ضروری بدن شما هستند. زمانی که بعد از خیساندن در آب مصرف شوند بیشترین تاثیر را دارند. وقتی این دانه ها را در آب خیس کنید، آب آنها را شفاف و نرم می کند.

برای استفاده از دانه های ریحان برای کاهش وزن، یک یا دو قاشق چایخوری از دانه ها را در یک فنجان پر از آب گرم خیس کنید و بعد از پانزده دقیقه مستقیماً مصرف کنید. همچنین می توانید این دانه ها را در سالاد و سوپ بپاشید یا با لیموناد یا چای سبز مخلوط کنید.

عوارض جانبی دانه سابجا (دانه ریحان)

شما می توانید دانه سابجا را مصرف کنید، اما باید مراقب باشید زیرا ممکن است با سایر داروها واکنش نشان دهد. اگرچه این دانه‌ها خطر کمی دارند و تقریباً همه افراد می‌توانند آن را تحمل کنند، پیشنهاد می‌کنیم قبل از غذا با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید.

اگر این دانه ها را به مقدار محدود مصرف کنید، هیچ تهدیدی ایجاد نمی کنند. اما مصرف بیش از حد این دانه ها عوارض جانبی دارد. دوز توصیه شده روزانه بیش از یک قاشق غذاخوری نیست، اگرچه ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.

از عوارض این دانه ها می توان به اسهال، استفراغ، حالت تهوع، آکنه، رفلاکس اسید، سردرد، ناراحتی شکم، بی اشتهایی و مواردی از این دست اشاره کرد. آنها همچنین می توانند باعث کاهش قند خون در برخی افراد شوند.

اکثر ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی، دانه های سابجا را به زنان باردار و حتی کودکان توصیه نمی کنند، زیرا اگر دانه ها به خوبی در آب مخلوط نشوند، کودکان ممکن است خفه شوند. اعتقاد بر این است که آنها سطح استروژن را در بدن کاهش می دهند، بنابراین برای زنان باردار توصیه نمی شود.

از آنجایی که روغن ریحان و عصاره آن می تواند لخته شدن خون را کند کند، مصرف آن در صورتی که اخیراً جراحی کرده اید یا زخمی شده اید، توصیه نمی شود. اگر یک عمل جراحی برنامه ریزی شده دارید، حداقل دو هفته قبل از جراحی باید مصرف ریحان را متوقف کنید زیرا عوارض جانبی آن از فردی به فرد دیگر متفاوت است. توصیه می کنیم قبل از مصرف آنها با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود مشورت کنید.

دستور العمل های دانه های سابجا

دانه های سابجا فواید زیادی برای سلامتی دارند. اما خیساندن در آب و مصرف آنها ممکن است کسل کننده باشد. برای جالب کردن این دانه ها، برخی از دستور العمل های زیر را امتحان کنید.

۱. پیچ و تاب در لیموناد

عناصر

  • آب ۱ لیمو
  • آب سرد (مکعب یخ اختیاری) – ۲ لیوان 
  • شربت توت فرنگی – ۳ قاشق غذاخوری 
  • دانه سابجا – ۲ قاشق چایخوری 
  • برگ های نعناع تقریباً پاره شده – ۴ تا ۵
  • نمک برای هر لیوان (اختیاری)

زمان آماده سازی: ۱۵ دقیقه
زمان پخت: ۵ دقیقه
تعداد: ۲

آماده سازی

  1. دانه ها را بشویید و به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در آب گرم خیس کنید.
  2. آب اضافی را صاف کنید و کنار بگذارید.
  3. در یک شیشه، شربت توت فرنگی، آب لیمو و آب سرد را اضافه کنید. خوب مخلوط کنید.
  4. دانه های صاف شده را اضافه کنید، هم بزنید و به یک لیوان سرد منتقل کنید.
  5. برگ نعنا و نمک را اضافه کنید.
  6. می توانید تکه های یخ اضافه کنید و آن ها را خنک سرو کنید.

همچنین می توانید از شربت گل رز، هر نوشیدنی با طعم میوه به جای شربت توت فرنگی استفاده کنید، یا اگر می خواهید جایگزین سالم تری بدون شکر اضافه کنید، به سادگی دانه ها را به آب میوه اضافه کنید. دانه سابجا با آب نارگیل نه تنها طعم خوبی دارد، بلکه بهترین راه برای خنک کردن بدن در تابستان است.

دستور العمل لیموناد

۲. فرنی دانه سابجا با میوه های مخلوط

عناصر

  • شیر بادام شیرین نشده – ۴۰۰ میلی لیتر 
  • دارچین آسیاب شده – ¼ قاشق چایخوری 
  • دانه سابجا – ۲ قاشق غذاخوری 
  • موز شکسته – ۲ 
  • خرماهای بدون هسته – ۲ 
  • میوه های مخلوط خرد شده – ۲ فنجان 
  • کمی نمک

زمان آماده سازی: ۱۵ دقیقه
زمان پخت: ۱۵ دقیقه
تعداد: ۲

آماده سازی

  1. دانه ها را بشویید و به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در آب گرم خیس کنید. آب اضافی را صاف کنید و کنار بگذارید.
  2. در مخلوط کن موز، شیر بادام شیرین نشده، خرما، دارچین و کمی نمک را مخلوط کنید. آنها را مخلوط کنید تا خمیر غلیظی به دست آید.
  3. دانه ها را هم بزنید و بگذارید حداقل ۱۰ دقیقه بماند.
  4. فرنی سابجا را در کاسه ها سرو کنید و روی آن را با میوه های مخلوط سرو کنید.

** برای تغییر قوام فرنی می توانید شیر بادام بیشتری اضافه کنید.

خلاصه

دانه های سابجا به دلیل فوایدی که دارند به زندگی شما ارزش می بخشند شناخته شده اند. آنها نه تنها به حفظ سلامت پوست و مو کمک می کنند، بلکه چندین مزیت سلامتی دیگر را نیز ارائه می دهند که برای حفظ یک زندگی سالم لازم است.

باید توجه داشته باشیم که اگرچه دانه های ریحان دارای فواید تغذیه ای زیادی هستند، قبل از افزودن آن به رژیم غذایی خود باید با پزشک مشورت کنید.

سوالات متداول (سؤالات متداول)

س- فواید خوردن تخمه سابجه چیست؟

الف) دانه سابجا یا دانه ریحان شیرین به عنوان یک خنک کننده طبیعی بدن عالی است، به کاهش وزن، تنظیم فشار خون، رفع اسیدیته و نفخ کمک می کند. 

س: چگونه برای کاهش وزن دانه سابجا مصرف کنیم؟

الف- بهترین روش مصرف دانه های سابجه این است که یک قاشق غذاخوری از آن را در یک لیوان آب به مدت حدود ۱۵ دقیقه خیس کنید. می توانید به سادگی آب را با دانه های خیس شده بنوشید یا به آب لیمو یا دوغ، شیر یا آب میوه دلخواه خود اضافه کنید. از آنجایی که این دانه ها سرشار از فیبر غذایی هستند، به فرد کمک می کنند احساس سیری و سیری کنند. دانه های ژلاتینی باعث ایجاد احساس سیری می شوند و به از بین بردن هوس ها کمک می کنند و در نتیجه به کاهش وزن کمک می کنند.

آیا می توانیم هر روز بذر سابجا مصرف کنیم؟

پاسخ بله، می توانید روزانه تخمه سابجه مصرف کنید.

آیا دانه های سابجا به کاهش حرارت بدن کمک می کنند؟

پاسخ: بله، این دانه ها به عنوان خنک کننده طبیعی عمل می کنند و حرارت بدن را کاهش می دهند. آنها را در یک لیوان شیر سرد میل کنید تا به کاهش حرارت بدن کمک کنید.

س: آیا دانه های سابجا برای تیروئید مفید هستند؟

A. دانه های سابجا سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند که متابولیسم خوبی را حفظ می کنند و به عملکرد صحیح غده تیروئید کمک می کنند.

س-عوارض بذر سابجا چیست؟

الف) دانه های خام سابجا می توانند باعث خفگی شوند. محتوای فیبر بالای دانه سابجا ممکن است باعث عوارض گوارشی مانند نفخ یا اسهال شود. مصرف بیش از حد نیز می تواند منجر به مشکلات گوارشی شود.

س. در انگلیسی sabja چیست؟

A. دانه های سابجا در زبان انگلیسی به دانه های ریحان شیرین معروف هستند. 

آیا دانه چیا همان سابجا است؟

پاسخ خیر، دانه چیا با دانه سابجا متفاوت است. دانه‌های چیا دانه‌های سیاه و سفید کوچکی هستند که از گیاه بیابانی Salvia hispanica و دانه‌های سابجا به‌دست می‌آیند دانه‌های سیاه ریز حاصل از گیاه ریحان شیرین که به نام ریحان مقدس نیز شناخته می‌شود. 

س. کدام بهتر است: دانه چیا یا دانه سابجا؟

A. دانه های چیا و دانه های ریحان هر دو فواید تغذیه ای فوق العاده ای دارند. اگرچه آنها از دو گیاه مختلف می آیند، اما تا حدودی شبیه به هم هستند و فواید تغذیه ای مشابهی دارند. بنابراین، انتخاب اینکه کدام یک بهتر است، می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.  

س: چه کسانی نباید تخمه سابجا را بخورند؟

الف) تخمه سابجا نباید بعد از عمل توسط افراد مصرف شود، زیرا لخته شدن خون را کند می کند. زنان باردار و کودکان می‌توانند از خوردن دانه‌های سابجا در نوشیدنی‌ها یا دسرهای خود خودداری کنند، زیرا دانه‌های سابجا باعث نوسان هورمون‌ها و ایجاد انقباض در زنان باردار می‌شوند. در مورد کودکان، احتمالاتی وجود دارد که ممکن است آنها را خفه کنند.  

س: بهترین زمان برای نوشیدن دانه سابجه چه زمانی است؟

الف. می توانید دانه های سابجا خیس شده را در صبح به نوشیدنی سم زدا یا همراه با کاسه اسموتی خود اضافه کنید. با این حال، دانه‌های سابجا به‌طور سنتی قبل از غذا مصرف می‌شد، زیرا این دانه‌ها سرکوب‌کننده اشتها هستند و برای کاهش وزن عالی هستند.

س- آیا می توانیم دانه های سبجه را با معده خالی بنوشیم؟

پاسخ: بله، می‌توانید دانه‌های سابجا را با معده خالی مصرف کنید، زیرا توصیه می‌شود به‌عنوان ماده‌ای که دارای آنتی‌اکسیدان است و می‌توان آن را به سم‌زدایی صبحگاهی‌تان اضافه کرد.

س: بذر سابجا گرم است یا سرد؟ 

A. دانه های Sabja یک خنک کننده طبیعی عالی هستند و برای کاهش حرارت بدن شناخته شده اند. ایده آل برای تابستان، دانه ها را می توان به هر آب میوه یا آب دم کرده ای که انتخاب کردید اضافه کرد. 

س: آیا دانه های سابجا برای رشد مو مفید هستند؟

A. دانه های سابجا در کاهش ریزش مو و تقویت رشد مو مفید هستند زیرا سرشار از آهن، ویتامین K و پروتئین هستند.

س. آیا دانه های سابجا برای پوست مفید هستند؟

A. بله. دانه های سابجا سرشار از آنتی اکسیدان ها و فلاونوئیدها، بافت پوست را بهبود می بخشد و چین و چروک و خطوط ریز را کاهش می دهد. همچنین برای درمان عفونت های پوستی شناخته شده است. 

س: آیا دانه های ریحان برای قاعدگی مفید هستند؟

پاسخ: بله، دانه های ریحان به بهبود منظم قاعدگی کمک می کنند و در عین حال دردهای قاعدگی را کاهش می دهند. 

پیوند منبع

۵/۵ - (۱ امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

متخصص تغذیه و رژیم درمانی (PhD). ارائه دهنده رژیم های تخصصی آنلاین با خدمات ویژه