گلوتن نوعی پروتئین است که در غلات خاصی یافت می شود. اینها شامل گندم، جو و چاودار است. گلوتن می تواند باعث التهاب روده کوچک در افراد مبتلا به بیماری سلیاک شود. این می تواند منجر به علائمی شود که عبارتند از:
- درد شکم
- اسهال
- گاز
- کم خونی
- درد مفاصل و عضلات
- شرایط پوستی
- خستگی
اگر مبتلا به بیماری سلیاک هستید، لازم است تا پایان عمر از یک رژیم غذایی بدون گلوتن پیروی کنید.
حساسیت به گلوتن غیر سلیاک (NCGS)
برخی از علائم بیماری سلیاک توسط افراد مبتلا به شرایطی به نام حساسیت به گلوتن غیر سلیاک (NCGS) تجربه می شود. این افراد مانند افراد مبتلا به بیماری سلیاک، آسیب و تحریک روده کوچک را تجربه نمی کنند، اما عدم تحمل گلوتن همچنان می تواند باعث مشکلات جسمی و روحی شود. عدم تحمل سایر اجزای غذاهای حاوی گلوتن – مانند FODMAP ها، گروهی از کربوهیدرات های قابل تخمیر – ممکن است مشکلات جسمی یا روحی ایجاد کند. NCGS گاهی اوقات می تواند منجر به تفکر مبهم و افسردگی شود.
ارتباط گلوتن و دیابت
از هر ۱۰۰ نفر، ۱ نفر مبتلا به بیماری سلیاک است، اما حدود ۱۰ درصد افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ نیز به بیماری سلیاک مبتلا هستند. انجمن دیابت آمریکا (ADA). پژوهش نشان می دهد که ممکن است یک ارتباط ژنتیکی بین بیماری سلیاک و دیابت نوع ۱ وجود داشته باشد. برخی از بیومارکرها در خون شما که احتمال ابتلا به بیماری سلیاک را افزایش می دهند، ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع ۱ را افزایش دهند. هر دو بیماری دارای یک جزء التهابی هستند که باعث می شود سیستم ایمنی به بافت ها یا اندام های بدن مانند روده یا پانکراس حمله کند.
به نظر نمی رسد ارتباطی بین بیماری سلیاک و دیابت نوع ۲ وجود داشته باشد.
گلوتن و کربوهیدرات
گلوتن در بسیاری از غذاهای پر کربوهیدرات یافت می شود زیرا آنها اغلب بر پایه غلات هستند. غذاهای پر کربوهیدرات می توانند قند خون شما را افزایش دهند، بنابراین در مصرف آنها محتاط باشید. اگر شما هم به دنبال گلوتن هستید، باید مراقب خواندن برچسبها باشید.
مگر اینکه برچسب “بدون گلوتن” را مشاهده کنید، فرض کنید اکثر ماکارونی ها، محصولات پخته شده، آبجو و غذاهای میان وعده مقداری گلوتن دارند. تنها چیزی که لازم است مقدار بسیار کمی گلوتن برای یک فرد مبتلا به بیماری سلیاک است – و گاهی اوقات عدم تحمل گلوتن –برای داشتن واکنش در مورد غذاهایی که باید اجتناب کنید بخوانید.
اگر به دنبال غذاهای نشاسته ای برای تکمیل رژیم غذایی مناسب دیابت خود هستید، گزینه های زیادی وجود دارد که شامل گلوتن نمی شود. آنها عبارتند از:
- سیب زمینی سفید و شیرین
- برنج قهوه ای و وحشی
- ذرت
- گندم سیاه
- سویا
- کوینو
- ذرت خوشه ای
- حبوبات
تغییر به کربوهیدرات های نشاسته ای بدون گلوتن به این معنی نیست که می توانید شمارش کربوهیدرات ها را متوقف کنید. اگر غلات حاوی گلوتن از لیست خارج شوند، جایگزین های سالم زیادی خواهید داشت.
محصولات بدون گلوتن ممکن است دارای قندهای افزوده یا سدیم بیشتری برای کمک به افزایش طعم باشند، بنابراین برچسب ها را با دقت بخوانید. شمارش کربوهیدرات حتی در غذاهای معمولی ممکن است با آنچه شما به آن عادت کرده اید متفاوت باشد، اگر آنها فاقد گلوتن باشند. بسیاری از محصولات بدون گلوتن نیز حاوی فیبر کمتری هستند. این ممکن است باعث شود کربوهیدرات ها سریعتر جذب شوند که می تواند قند خون را افزایش دهد.
آیا باید بدون گلوتن مصرف کنم؟
اگر بیماری سلیاک یا NCGS ندارید، نیازی به پیروی از یک رژیم غذایی بدون گلوتن ندارید. در مقایسه با سایر رژیم های غذایی که برای افراد مبتلا به دیابت طراحی شده است، به نظر نمی رسد که مزایای سلامتی زیادی داشته باشد.
اگر دیابت و بیماری سلیاک دارید، باید بدون گلوتن مصرف کنید. این تنها راه برای جلوگیری از درد و آسیب ناشی از خوردن حتی اندکی گلوتن است. در مورد تغییر رژیم غذایی بدون گلوتن با یک متخصص تغذیه که همچنین یک مربی گواهی دیابت است، مشورت کنید.healthline