زردی تجمع بیلی روبین در خون است. بیلی روبین رنگدانه زرد رنگی است که در طی تجزیه گلبول های قرمز آزاد می شود. مقدار زیاد این رنگدانه باعث زرد شدن پوست، چشم ها و لثه ها می شود.
کبد معمولاً بیلی روبین را از خون فیلتر می کند، بنابراین زردی معمولاً با بیماری یا نارسایی کبد مرتبط است.
اکثر موارد زردی در نوزادان، کودکان خردسال و نوجوانان و بزرگسالان دچار نقص ایمنی رخ می دهد.
در بیشتر موارد، سطح بیلی روبین خون ۲ تا ۳ میلی گرم در دسی لیتر (mg/dL) یا بالاتر، علائم قابل مشاهده ای را ایجاد می کند.
رژیم غذایی فرد نقش بسزایی در بهبود و پیشگیری از زردی دارد.
در طول هضم، کبد صفرا تولید می کند که به روده کمک می کند تا چربی ها را تجزیه کند.
کبد همچنین مسئول پردازش یا متابولیسم بیشتر مواد مغذی، سموم و داروها است.
همه غذاها و نوشیدنی ها به کبد نیاز دارند تا مقدار مشخصی کار را انجام دهد. اما مواد مغذی و مواد شیمیایی مختلف به طور متفاوتی هضم و متابولیزه می شوند و برخی از آنها را دوستدار کبد می کند.
زمانی که هضم غذاها سخت باشد، میزان کاری که کبد باید انجام دهد افزایش می یابد. این امر به ویژه در مورد مقادیر زیاد قندهای تصفیه شده، نمک و چربی های اشباع شده صادق است.
سمومی مانند الکل و برخی داروها نیز می توانند در طول متابولیسم به سلول های کبد آسیب برسانند.
معمولاً به افراد مبتلا به زردی توصیه می شود که از غذاها و نوشیدنی هایی استفاده کنند که به بهبود هضم و متابولیسم کمک می کند، کبد را از آسیب بیشتر محافظت می کند و کبد را سم زدایی می کند.
یک پزشک یک برنامه درمانی فردی، از جمله پیشنهادات غذایی، برای فردی که از زردی بهبود می یابد، ارائه می دهد.
این پیشنهادات بسته به شدت مورد و هر شرایط پزشکی زمینه ای متفاوت خواهد بود. اما غذاها و نوشیدنی های خاصی وجود دارد که به اکثر افراد مبتلا به زردی توصیه می شود که به رژیم غذایی خود اضافه کنند.
غذاها و نوشیدنی هایی که باید در دوران بهبودی زردی مصرف کرد عبارتند از:
اب
هیدراته ماندن یکی از بهترین راه ها برای کمک به بهبود کبد از زردی است. آب نه تنها به هضم غذا کمک می کند، بلکه به کبد و کلیه ها نیز در دفع سموم کمک می کند.
اکثر مردم باید حداقل ۶۴ اونس یا کمتر از ۲ لیتر آب در روز بنوشند.
اگر افراد طعم آن را ملایم می دانند، می توانند یک قاشق چای خوری یا بیشتر آب لیمو، لیموترش یا گریپ فروت تازه را برای دوز اضافی آنتی اکسیدان به آب اضافه کنند.
میوه ها و سبزیجات تازه
میوه ها و سبزیجات تازه حاوی آنتی اکسیدان ها و فیبر قوی هستند که می تواند به کاهش آسیب کبد در طول متابولیسم و تسهیل هضم کمک کند.
همه میوه ها و سبزیجات حاوی سطوحی از مواد مغذی مناسب برای کبد هستند، اما برخی از انواع آنها به ویژه برای بیماری های کبد مفید هستند. این شامل:
- زغال اخته کامل، زغال اخته و انگور
- مرکبات، به ویژه لیمو، لیموترش و گریپ فروت
- پاپایا و خربزه
- کدو تنبل، سیب زمینی شیرین و سیب زمینی شیرین
- آووکادو و زیتون
- گوجه فرنگیها
- هویج، چغندر و شلغم
- سبزیجات چلیپایی مانند کلم بروکلی، گل کلم و کلم بروکسل
- زنجبیل و سیر
- اسفناج و سبزی کولارد
برای مزایای سلامتی مطلوب، مردم باید از میوه ها و سبزیجات کامل استفاده کنند و از محصولات پر کالری و کم فیبر مانند آب میوه ها و مخلوط ها اجتناب کنند.
برای محدود کردن یا اجتناب از قندهای بسیار فرآوری شده و تصفیه شده، مانند شربت ذرت با فروکتوز بالا (HFCS) توصیه شده است.
قهوه و چای گیاهی
قهوه و دمنوش های گیاهی حاوی دوزهای بالایی از آنتی اکسیدان ها و همچنین کافئین هستند که می تواند به تحریک هضم کمک کند.
قهوه در حد اعتدال برای کمک به کاهش خطر بیماری های کبدی، از جمله سرطان و فیبروز (اسکار)، و کند کردن پیشرفت آنها، نشان داده شده است .
غلات کامل
غذاهای غلات کامل حاوی مقادیر بالایی از مواد مغذی مفید برای کبد، از جمله چربی های سالم، فیبر، آنتی اکسیدان ها و مواد معدنی هستند.
مطالعه ۲۰۱۳ تایید کرد که افرادی که جو دو سر غنی از بتا گلوکان مصرف کردند، پس از ۱۲ هفته مصرف، عملکرد کبد را بهبود بخشیدند.
آجیل و حبوبات
اکثر آجیل ها و حبوبات سرشار از آنتی اکسیدان ها از جمله ویتامین E و اسید فنولیک هستند.
آجیل کامل و حبوبات نیز معمولاً سرشار از فیبر و چربی های سالم هستند. مطالعات نشان می دهد گردو و سایر آجیل های درختی در صورت مصرف منظم برای عملکرد کبد مفید هستند.
پروتئین بدون چربی
پروتئین های بدون چربی از جمله توفو، حبوبات و ماهی نسبت به گوشت قرمز استرس کمتری به کبد وارد می کنند. گونه های روغنی ماهی مانند سالمون و ماهی خال مخالی حاوی امگا ۳ و روی هستند که به متابولیسم اسیدهای چرب، الکل ها، کربوهیدرات ها و پروتئین ها کمک می کنند.
غذاها و نوشیدنی هایی که در طول بهبودی زردی باید اجتناب کرد یا محدود کرد عبارتند از:
الکل
الکل برای اکثر بافت های داخلی بدن از جمله کبد سمی است. مصرف بیش از حد الکل می تواند باعث التهاب مزمن، کاهش عملکرد کبد و منجر به فیبروز شود.
اکثر افراد مبتلا به یرقان یا سایر بیماری های کبدی باید سعی کنند از مصرف الکل خودداری کنند.
کربوهیدرات های تصفیه شده
سودا، محصولات پخته شده، نان سفید و ماکارونی همگی حاوی مقادیر زیادی شکر تصفیه شده هستند.
قند بیش از حد با تعدادی از شرایط سلامتی مرتبط است که عملکرد کبد را مختل می کند، از جمله دیابت نوع ۲ و چاقی.
غذاهای بسته بندی شده، کنسرو شده و دودی
بسیاری از غذاهای بسته بندی شده، کنسرو شده یا دودی، به ویژه گوشت های اغذیه فروشی و سبزیجات کنسرو شده، حاوی سطوح بالایی از مواد نگهدارنده هستند.
این نگهدارنده ها معمولاً اشکال نمکی مانند نیترات ها و سولفات ها هستند. نمک بدن را کم آب می کند، هضم و متابولیسم را دشوارتر می کند و به کبد استرس وارد می کند.
مواد غذایی با ۱.۵ گرم نمک در هر ۱۰۰ گرم (یا ۰.۶ گرم سدیم) یا بیشتر، پر نمک در نظر گرفته می شوند.
چربی های اشباع و ترانس
غذاهای سرخ شده، روغنی و فست فود حاوی مقادیر بالایی از چربی های اشباع شده و ترانس هستند که هضم آنها دشوار است، به ویژه آنهایی که با روغن های گیاهی نیمه هیدروژنه تهیه می شوند.
برخی از محصولات لبنی از جمله پنیر، شیر کامل و ماست های پرچرب نیز حاوی سطوح بالایی از چربی اشباع شده هستند.
محققان کاملاً مطمئن نیستند که چرا، اما مطالعات نشان می دهد افرادی که مقادیر زیادی چربی اشباع و ترانس مصرف می کنند دچار تغییرات کبدی و افزایش مقاومت به انسولین می شوند. انسولین به کنترل سطح قند خون کمک می کند و به هضم قند کمک می کند.
مصرف زیاد چربی های اشباع شده و ترانس نیز با چاقی و سوءتغذیه مرتبط است که هر دو عامل خطر برای بیماری های کبدی از جمله زردی هستند.
توصیه می شود مصرف چربی های اشباع را محدود کنید ۵ تا ۶ درصد از کل کالری دریافتی، و سعی کنید چربی های ترانس را به طور کامل محدود یا اجتناب کنید.
ماهی یا صدف خام یا نیم پز
ماهی و صدف خام یا نیم پز ممکن است حاوی سمومی باشند که می تواند به کبد و سایر اندام های گوارشی آسیب برساند.
همچنین این خطر وجود دارد که آنها حاوی ویروس ها، باکتری ها و انگل هایی باشند که می توانند کبد را آلوده کنند.
گوشت گاو و خوک
گوشت های غنی، مانند گوشت گاو و خوک حاوی سطوح بالایی از اسیدهای آمینه حیوانی و چربی هستند که هضم آنها دشوار است و به کبد آسیب دیده فشار وارد می کند.
اکثر مطالعات نشان میدهند که گوشتهای بدون چربی، مانند مرغ و ماهی، و همچنین پروتئینهای گیاهی، مانند حبوبات و توفو، منابع پروتئینی مناسبتر برای کبد هستند.
به افرادی که در گروه پرخطر ابتلا به زردی قرار دارند، اغلب توصیه میشود که برخی از غذاهای سالم برای کبد مصرف کنند تا به کاهش شانس ابتلا به این بیماری کمک کنند.
افرادی که ممکن است از غذاها و مکمل های مفید برای کبد بهره مند شوند عبارتند از:
- زنان باردار و مادران شیرده
- نوزادان و کودکان بسیار خردسال
- افراد دچار نقص ایمنی
- افراد مبتلا به بیماری های کبدی، مانند هپاتیت، انسداد مجرای صفراوی (سنگ کیسه صفرا یا تومور)، و بیماری کبد چرب یا الکلی
- افرادی که از داروهای تجویزی خاصی استفاده می کنند، به ویژه داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs)، داروهای مسکن با نسخه، استروئیدها، داروهای ایمنی و تنظیم کننده هورمون
- افراد مبتلا به بیماری های ارثی، به ویژه سندرم گیلبرت و سندرم دوبلین جانسون
با این حال، اکثر کودکان و بزرگسالانی که رژیم غذایی سالم و متعادلی دارند در خطر کم ابتلا به زردی قرار دارند و نیازی به تغییر رژیم غذایی ندارند، مگر اینکه توسط پزشک توصیه شود.
درود
ضمن سپاس از مطالب مفیدتان.
بیلی روبین من توتالش ۱.۴ و دایرکتش ۴۸. هست،،کبدم در چه مرحله ای هست،سنم۶۵ سال.تشکر از شما
س ممنون از این که مارو راهنمایی میکنید برای زردی کبد چی بخوریم خوبه یاچه کار کنیم که زودتر خوب بشیم متشکر
سلام باتشکر ازمطالب علمی که توضیح دادین بسیار زیبا وآموزنده هستش ممنون وسپاس فراوان
سلام را کبد چرب وزردی چه بخوریم