بیماری کبد چرب غیر الکلی (کبد چرب) یکی از شایع ترین علل بیماری کبد است. این وضعیتی است که در آن چربی اضافی در کبد ذخیره می شود.
کبد چرب در افرادی که با شرایط خاصی مانند چاقی و دیابت نوع ۲ زندگی می کنند، رایج تر است – و برخلاف بیماری کبدی مرتبط با الکل، کبد چرب در اثر مصرف زیاد الکل ایجاد نمی شود.
دو نوع کبد چرب عبارتند از:
- کبد چرب غیر الکلی (NAFL)، که در آن چربی بدون التهاب در کبد جمع میشود، اگرچه بزرگ شدن کبد ممکن است منجر به درد شود.
- استئاتوهپاتیت غیر الکلی (NASH) با التهاب همراه است و در صورت عدم درمان می تواند منجر به سیروز و نارسایی کبد شود.
در یک بدن سالم، کبد سموم را دفع می کند و صفرا تولید می کند، مایعی به رنگ زرد مایل به سبز که چربی ها را به اسیدهای چرب تجزیه می کند تا هضم شوند.
بیماری کبد چرب به کبد آسیب می رساند و از عملکرد آن به خوبی که باید جلوگیری می کند، اما تغییر سبک زندگی می تواند از بدتر شدن آن جلوگیری کند.
اولین خط درمان برای افراد دارای اضافه وزن یا چاق مبتلا به کبد چرب کاهش وزن تدریجی از طریق ترکیبی از کاهش کالری، ورزش و تغذیه سالم است.
به طور کلی، رژیم غذایی برای بیماری کبد چرب شامل موارد زیر است:
- میوه ها و سبزیجات
- گیاهان پر فیبر مانند حبوبات و غلات کامل
- کاهش قابل توجه مصرف برخی غذاها و نوشیدنی ها، از جمله آنهایی که حاوی قند، نمک، کربوهیدرات های تصفیه شده و چربی اشباع هستند.
- الکل محدود
یک رژیم غذایی غنی از مواد مغذی و مبتنی بر غذای کامل و غنی از فیبر، پروتئین و چربیهای غیراشباع به طور کلی برای افراد مبتلا به کبد چرب توصیه میشود .
۱. قهوه برای کمک به کاهش آنزیم های غیر طبیعی کبد
فنجان قهوه روزانه شما می تواند به محافظت از کبد در برابر کبد چرب کمک کند.
بررسی در سال ۲۰۲۱ نشان داد که مصرف منظم قهوه با کاهش خطر ابتلا به کبد چرب و همچنین کاهش خطر پیشرفت فیبروز کبد در افرادی که قبلاً مبتلا به کبد چرب تشخیص داده شده اند، مرتبط است.
همچنین به نظر می رسد قهوه تعداد آنزیم های کبدی غیرطبیعی را در افراد در معرض خطر ابتلا به بیماری های کبدی کاهش می دهد.
۲. سبزی برای جلوگیری از تجمع چربی
ترکیبات موجود در اسفناج و سایر سبزیجات برگدار ممکن است به مبارزه با بیماری کبد چرب کمک کند.
یک مطالعه مشاهدهای در سال ۲۰۲۱ نشان داد که خوردن اسفناج به طور خاص خطر ابتلا به کبد چرب را کاهش میدهد، احتمالاً به دلیل نیترات و پلی فنولهای متمایز موجود در برگ سبز.
جالب توجه است که این مطالعه بر روی اسفناج خام متمرکز بود، زیرا اسفناج پخته شده همان نتایج قوی را نداشت. این می تواند به این دلیل باشد که پختن اسفناج (و سایر سبزیجات برگدار) ممکن است محتوای پلی فنول و فعالیت آنتی اکسیدانی را کاهش دهد.
۳. لوبیا و سویا برای کاهش خطر ابتلا به کبد چرب
هم لوبیا و هم سویا در کاهش خطر ابتلا به کبد چرب نویدبخش بوده اند.
یک بررسی اجمالی علمی رژیم غذایی و بیماری کبد اشاره می کند که حبوبات مانند عدس، نخود، سویا و نخودفرنگی نه تنها از نظر مغذی مواد غذایی متراکم هستند، بلکه حاوی نشاسته های مقاوم هستند که به بهبود سلامت روده کمک می کنند.
مصرف حبوبات حتی ممکن است به کاهش گلوکز و تری گلیسیرید خون در افراد چاق کمک کند. علاوه بر این، یک مطالعه در سال ۲۰۱۹ نشان داد که رژیم های غذایی غنی از حبوبات به طور خاص به کاهش احتمال کبد چرب کمک می کند.
چند مطالعه همچنین نشان داده است که خوردن سویا (خواه جایگزین یک وعده گوشت یا ماهی یا مصرف سوپ میسو که حاوی سویای تخمیر شده است) ممکن است به محافظت از کبد کمک کند، اگرچه شواهد متفاوت است.
به احتمال زیاد، این به این دلیل است که سویا حاوی محتوای بالایی از پروتئین بتا-کنگلیسینین است که به دلیل توانایی آن در کمک به کاهش سطح تری گلیسیرید و احتمالاً محافظت در برابر تجمع چربی احشایی مورد توجه قرار گرفته است.
علاوه بر این، توفو یک غذای کم چرب است که به عنوان منبع خوبی از پروتئین عمل می کند، و اگر می خواهید مصرف چربی خود را محدود کنید، آن را به یک انتخاب ایده آل تبدیل می کند.
۴. ماهی برای کاهش التهاب و سطح چربی
ماهی های چرب مانند سالمون ، ساردین ، ماهی تن و قزل آلا سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند.
منبع معتبر تحقیقاتی نشان می دهد که مکمل امگا ۳ ممکن است با کاهش چربی کبد، افزایش کلسترول محافظتی HDL و کاهش سطح تری گلیسیرید، برای افراد مبتلا به کبد چرب مفید باشد.
۶. مغزها برای کمک به کاهش التهاب
رژیم غذایی سرشار از مغزیجات با کاهش التهاب، مقاومت به انسولین، استرس اکسیداتیو و شیوع کمتر کبد چرب همراه است.
یک مطالعه بزرگ از چین نشان داد که افزایش مصرف مغزیجات به طور قابل توجهی با کاهش خطر ابتلا به کبد چرب مرتبط است – و تحقیقات نشان داده است که افراد مبتلا به بیماری کبد چرب که گردو میخورند ، تستهای عملکرد کبد را بهبود میبخشند.
۷. زردچوبه برای کاهش نشانگرهای آسیب کبدی
دوزهای بالای کورکومین – ماده فعال موجود در زردچوبه – ممکن است نشانگرهای آسیب کبدی را در افراد مبتلا به کبد چرب کاهش دهد.
مطالعات با تمرکز بر مکمل زردچوبه نشان می دهد که ریشه نارنجی روشن ممکن است سطوح سرمی آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) را کاهش دهد – دو آنزیم که به طور غیر طبیعی در افراد مبتلا به بیماری کبد چرب بالا هستند.
۸. تخمه آفتابگردان برای آنتی اکسیدان
دانه های آفتابگردان به ویژه سرشار از ویتامین E هستند ، آنتی اکسیدانی که اغلب (از طریق مکمل) در درمان کبد چرب استفاده می شود.
در حالی که بیشتر تحقیقات در مورد کبد چرب و ویتامین E بر مکمل ها متمرکز است، یک وعده ۱۰۰ گرمی تخمه آفتابگردان حدود ۲۰ میلی گرم ویتامین E دارد که بیش از ۱۰۰ درصد از ارزش توصیه شده روزانه است.
اگر می خواهید مصرف ویتامین E خود را به طور طبیعی افزایش دهید، تخمه آفتابگردان نقطه شروع خوبی است.
۹. مصرف چربی های اشباع نشده را افزایش دهید
تعویض منابع چربی اشباع شده – مانند کره، تکه های چرب گوشت، سوسیس و گوشت های پخته شده – با منابع چربی غیراشباع – مانند آووکادو، روغن زیتون، کره آجیل و ماهی چرب – ممکن است برای مبتلایان به کبد چرب مفید باشد.
این یکی از دلایلی است که گاهی اوقات رژیم غذایی مدیترانه ای برای افراد مبتلا به کبد چرب توصیه می شود .
این بر روی غذاهای کامل با حداقل فرآوری شده حاوی چربی غیراشباع تمرکز دارد. همچنین سرشار از سبزیجات، میوهها و حبوبات است که همگی به کاهش کلسترول کمک میکنند.
۱۰. سیر برای بهبود سلامت کلی
این سبزی نه تنها به غذا طعم می بخشد، بلکه مطالعات تجربی کوچک نیز نشان می دهد که مکمل های پودر سیر ممکن است به کاهش وزن و چربی بدن در افراد مبتلا به بیماری کبد چرب کمک کند.
در یک مطالعه اخیر در سال ۲۰۲۰ ، افراد مبتلا به کبد چرب که ۸۰۰ میلی گرم پودر سیر در روز به مدت ۱۵ هفته مصرف کردند، کاهش چربی کبد و بهبود سطح آنزیم را مشاهده کردند.
در مورد مصرف کامل غذا، یک مطالعه در سال ۲۰۱۹ نشان داد که مصرف مکرر سیر خام با کبد چرب در مردان چینی (اما نه زنان) رابطه معکوس دارد.
غذاهایی که در صورت ابتلا به بیماری کبد چرب باید محدود یا اجتناب کرد
اگر به بیماری کبد چرب مبتلا هستید، پزشک شما ممکن است توصیه کند از برخی غذاها اجتناب کنید – یا حداقل آنها را کم مصرف کنید. این غذاها به طور کلی به افزایش وزن کمک می کنند و می توانند قند خون را افزایش دهند.
نمونه برنامه غذایی برای بیماری کبد چرب
اگر بیماری کبد چرب برای شما تشخیص داده شده است، ممکن است پزشک شما همکاری با یک متخصص تغذیه را برای تهیه یک برنامه غذایی پایدار توصیه کند. در اینجا یک منوی معمولی روزانه ممکن است به نظر برسد.
راه های اضافی برای درمان بیماری کبد چرب
علاوه بر اصلاح رژیم غذایی، در اینجا چند تغییر دیگر در سبک زندگی وجود دارد که می توانید برای بهبود سلامت کبد خود ایجاد کنید:
- فعال باشید : ورزش منظم می تواند به کاهش وزن و مدیریت بیماری کبد کمک کند. سعی کنید در بیشتر روزهای هفته حداقل ۳۰ دقیقه ورزش هوازی داشته باشید.
- سطوح چربی خون را کاهش دهید: برای کمک به مدیریت سطح کلسترول و تری گلیسیرید، مراقب مصرف چربی اشباع و قند خود باشید. اگر تغییر رژیم غذایی و ورزش برای کاهش کلسترول شما کافی نیست ، در مورد گزینه های دارویی خود با یک متخصص مراقبت های بهداشتی مشورت کنید.
- دیابت را مدیریت کنید : دیابت و بیماری کبد چرب اغلب با هم بروز می کنند. یک رژیم غذایی متعادل و ورزش منظم می تواند به شما در مدیریت هر دو بیماری کمک کند. اگر قند خون شما هنوز بالاست، یک متخصص مراقبت های بهداشتی می تواند برای کاهش آن دارو تجویز کند.
چه غذاهایی می توانند به ترمیم کبد چرب کمک کنند؟
تحقیقات نشان می دهد افراد مبتلا به بیماری کبد چرب ممکن است از غذاهای زیر بهره مند شوند:
- اسفناج و سایر سبزیجات برگ دار
- سالمون، ساردین، تن، قزل آلا و سایر ماهی های غنی از اسیدهای چرب امگا ۳
- جو و سایر مواد غذایی با فیبر بالا
- گردو
- زردچوبه و کورکومین
- تخمه آفتابگردان و سایر منابع ویتامین E
- سیر
سریعترین راه برای کاهش کبد چرب چیست؟
بهبود کبد چرب یک شبه اتفاق نمی افتد. کاهش مصرف الکل، مصرف بیشتر غذاهای گیاهی، کامل و حفظ وزن سالم می تواند به شما کمک کند تا نتایج را مشاهده کنید.
اگر کبد چرب دارید چه غذاهایی را باید محدود کنید یا از آنها اجتناب کنید؟
متخصص مراقبت های بهداشتی شما ممکن است کاهش مصرف غذاها و نوشیدنی های کم مغذی که باعث افزایش وزن می شوند و همچنین هر چیزی که با افزایش قند خون مرتبط است را توصیه کند.
این اغلب شامل موارد زیر است:
- آبجو، شراب، مشروب، و سایر الکل
- غذاهای با سطوح بالای قند اضافه شده مانند آب نبات، نوشابه و آب میوه
- غذاهای سرخ شده یا بسیار فرآوری شده، مانند نان، برنج و ماکارونی که از آرد سفید تهیه شده اند
- گوشت قرمز، به ویژه گوشت گاو و خوک، و سایر منابع سدیم اضافه شده
در بسیاری از موارد، تمرین اعتدال – به جای حذف کامل – می تواند به ایجاد تغییرات پایدار در رژیم غذایی کمک کند.
اگر کبد چرب دارید یا نگران هستید که ممکن است در معرض خطر باشید، با یک متخصص مراقبت های بهداشتی قابل اعتماد برای ارائه یک برنامه درمانی کار کنید.
این ممکن است شامل تغییرات رژیم غذایی و اصلاح شیوه زندگی مانند افزایش فعالیت بدنی، بهبود خواب و کاهش استرس باشد.