ورم در آنژیوادم ارثی (HAE) می تواند ناشی از قرار گرفتن در معرض محرک هایی مانند استرس ، عفونت و آسیب باشد. برای برخی از افراد ، محرک های رژیم غذایی نیز می توانند دلیل ورم HAE باشند.
آنژیوادم ارثی (HAE) یک اختلال ژنتیکی نادر است که باعث دوره تورم شدید در بافت نرم می شود. مکانهایی مانند صورت ، دهان ، راه هوایی ، دستگاه روده و اندامها اغلب تحت تأثیر قرار می گیرند.
در حالی که جهش های ژنتیکی در ژنهای Serping1 یا Factor XII انواع مختلفی از HAE را تحت پوشش قرار می دهد ، محرک های خاص در زندگی روزمره می توانند قسمت های تورم را به دنبال داشته باشند.

HAE باعث اختلال در عملکرد مهار کننده C1 (C1-inh) می شود و منجر به اضافی برادی کینین می شود. Bradykinin مولکولی است که رگ های خونی شما را گشاد می کند و نفوذپذیری رگ را تغییر می دهد و باعث می شود مایع به بافتهای اطراف نشت کند و تورم ایجاد کند.
هنگامی که با منبع دیگری از التهاب روبرو می شوید – مانند عدم تحمل مواد غذایی – همان مسیرها را تحریک می کند و باعث تولید بیشتر برادی کینین می شود که می تواند تورم را بدتر کند.
همه افراد مبتلا به HAE محرک های رژیم غذایی را تجربه نخواهند کرد و برخی از غذاهای خاص ممکن است مقصر بیشتر از سایرین باشند.
چه چیزی را نباید بخورید
غذاهایی که باعث ایجاد التهاب در بدن شما می شوند ، می توانند در هنگام زندگی با HAE تورم را تحریک کنند ، اما همه افراد واکنش مشابهی نسبت به همان نوع غذاها یا مواد تشکیل دهنده نخواهند داشت.
تحقیقات قدیمی تر از سال ۲۰۱۸ نشان داد که ۳۶ ٪ از ۴۲ شرکت کننده در یک مطالعه کوچک ، غذا را به عنوان محرک در HAE گزارش دادند. مواد غذایی خاص مرتبط با قسمت های تورم شکم شامل موارد زیر است:
- گوجه فرنگی
- سالاد سبز
- ماهی
- میوه مرکبات
- سیب
- پیاز
- سیر
- پنیر
- فلفل قرمز
- میوه کیوی
- شیر
- آجیل
- توت فرنگی
- آناناس
- میگو
- نان
- موز
- تره فرنگی
- مرغ
- الکل
جدیدتر مطالعه از سال ۲۰۲۴ شامل ۳۰ شرکت کننده در حدود یک سوم نشان دهنده ارتباط بین غذاها و تورم های HAE بود. غذاهای ذکر شده به عنوان محرک ها شامل:
- حبوبات
- میوه های سنگی (میوه هایی با گودال سخت ، مانند هلو یا گیلاس)
- محصولات گندم
- غذاهای تند یا اسیدی
- شیر
محرک های غذایی با علائم شکم یا تورم صورت ، گلو ، اندامها یا دستگاه تناسلی همراه بودند.
در هر دو مطالعه ، محققان نشان می دهند که حساسیت های اساسی مواد غذایی و عدم تحمل احتمالاً مقصر قسمت های مربوط به مواد غذایی HAE است.
به عنوان مثال ، در تحقیقات سال ۲۰۲۴ ، چهار بیمار آلرژی غذایی را گزارش کردند ، دو نفر عدم تحمل لاکتوز و دیگری تحمل سوربیتول ، یک مولکول قند در سبزیجات و میوه های خاص که به عنوان شیرین کننده در غذاهای بدون قند نیز استفاده می شود.
غذاهایی که اغلب با التهاب همراه هستند
غذاهای خاص و مواد تشکیل دهنده می توانند تحریک شوند التهاب در هر کسی ، صرف نظر از وضعیت HAE. مقصر مشترک التهاب مرتبط با مواد غذایی شامل موارد زیر است:
- قند
- چربی های اشباع شده
- چربی های ترانس
- اسیدهای چرب امگا ۶
- کربوهیدراتهای تصفیه شده
- مونو سدیم گلوتامات (MSG)
- لبنیات
- الکل
آلرژی ، حساسیت و عدم تحمل مواد غذایی چیست؟
آلرژی غذایی هنگامی اتفاق می افتد که سیستم ایمنی بدن شما یک مولکول غذایی را به عنوان مضر اشتباه می کند و پاسخ ایمنی را در برابر آن قرار می دهد. آلرژی ها آنتی بادی های IgE (ایمونوگلوبولین E) تولید می کنند که باعث آزاد شدن هیستامین می شوند.
حساسیت های غذایی همچنین شامل فعال سازی سیستم ایمنی بدن است ، اما برخلاف حساسیت ، حساسیت به مواد غذایی باعث آنتی بادی های IgE نمی شود و منجر به التهاب درجه پایین می شود.
عدم تحمل مواد غذایی مربوط به دستگاه گوارش است. هنگامی که به یک غذا تحمل نمی کنید ، به این معنی است که دستگاه گوارش شما در شکستن آن مشکل دارد ، که اغلب منجر به گاز ، نفخ ، حالت تهوع و درد معده می شود.
رژیم غذایی
هیچ رژیم غذایی خاصی برای آنژیوادم ارثی وجود ندارد.
انتخاب مواد غذایی شما به آلرژی ، حساسیت و عدم تحمل غذایی شما بستگی دارد. آزمایش آلرژی ، رژیم های غذایی حذف و آزمایشات آزمایشگاهی مانند آزمایش خون یا آزمایش آنزیم هضم چند گزینه از گزینه های موجود برای کمک به شما در ایجاد یک برنامه غذایی است که برای شما مفید است.
هنگامی که به دنبال غذاهایی هستید که در رژیم غذایی خود قرار دهید ، با شروع کار با ضد التهابی مکان مناسبی برای شروع است. محققان و کارشناسان تغذیه از چارچوب هایی مانند شاخص التهابی رژیم غذایی (DII) محاسبه اینکه کدام غذاها بیشتر از سایرین منجر به التهاب می شوند.
غذاهایی که معمولاً از نظر سیستم امتیاز دهی التهابی در نظر گرفته می شوند عبارتند از:
- حبوبات
- روغن زیتون
- غذاهای پر فیبر
- ماهی چرب
- مغزها و دانه ها
- حبوبات
- سبزیجات سبز تیره و برگ دار
- انواع توت
- غلات کامل
فقط به این دلیل که یک غذا به طور کلی ضد التهابی در نظر گرفته می شود به این معنی نیست که برای رژیم غذایی HAE مناسب باشد. در تحقیقات ذکر شده در بالا ، حتی غذاهایی که معمولاً به عنوان ضد التهابی مانند توت فرنگی و سالادهای سبز دیده می شوند ، به عنوان محرک های HAE گزارش شده است.
چگونه می توانم رژیم غذایی ایجاد کنم که برای آنژیوادم ارثی کار کند؟
فهمیدن حساسیت های غذایی فردی ، آلرژی و عدم تحمل همیشه آسان نیست. پزشک یا آلرژیست شما می تواند چندین روش آزمایش را برای کمک به مشخص کردن غذاهایی که ممکن است باعث التهاب شوند ، به شما ارائه دهد.
آزمایش آلرژی از آزمایش های پوستی پوست ، آزمایش خون IgE و چالش های غذایی دهان و دندان برای ارزیابی واکنشهای آلرژیک به غذاها و مواد خاص استفاده می کند.
برای کمک به تعیین حساسیت و عدم تحمل مواد غذایی ، پزشک ممکن است توصیه کند:
- نگه داشتن یک ژورنال غذایی و ذکر اینکه چه غذاهایی باعث ایجاد علائم شده است
- رژیم های غذایی حذف مواد غذایی
- آزمایش آزمایشگاه ، مانند تست های آنزیم
هنگامی که می دانید کدام غذاها ممکن است باعث التهاب شود ، کار با یک متخصص تغذیه می تواند به شما کمک کند طرحی را تهیه کنید که برای Hae شما کار کند و نیازهای غذایی کلی شما را در نظر بگیرد.
خلاصه
HAE یک وضعیت ژنتیکی است که باعث تورم بافت نرم می شود. به دلیل مسیرهای التهابی مشترک ، برخی از غذاها و مواد تشکیل دهنده می توانند تورم در افراد مبتلا به HAE را ایجاد کنند.
همه افراد قسمتهای تورم های مربوط به رژیم غذایی را تجربه نخواهند کرد ، بلکه برای کسانی که دارای حساسیت غذایی اساسی ، عدم تحمل و حساسیت هستند ، توجه به رژیم غذایی می تواند به کاهش فرکانس و شدت قسمت کمک کند.
https://www.healthline.com/health/diet-and-nutrition-for-hereditary-angioedema