سالمون تخم مرغ و آووکادو
دو مطالعه مستقل نشان می دهد که رژیم کتوژنیک می تواند مزایای سلامتی متعددی را به همراه داشته باشد.

رژیم کتوژنیک که بیشتر به عنوان رژیم کتو شناخته می شود، با هدف کاهش مصرف کربوهیدرات به نفع مصرف چربی بیشتر و پروتئین کافی است.

اخیراً این نوع رژیم غذایی توجه بیشتری را به خود جلب کرده است. مطالعات مختلف آن را با کاهش وزن ، درمان کمکی سرطان، و برخی درمان های صرع مرتبط دیده اند.

و دو مطالعه جدید که به طور مستقل انجام شده اند اکنون نشان می دهند که رژیم کتو ممکن است به بهبود حافظه و کاهش مرگ و میر کمک کند. یک مطالعه  به رهبری دکتر اریک وردین و جان نیومن، هر دو از مؤسسه باک برای تحقیقات پیری در نواتو، کالیفرنیا، به تأثیر رژیم کتو بر موش‌های پیر پرداختند.

مطالعه دوم – به سرپرستی دکتر جان رمزی، از دانشگاه کالیفرنیا، دانشکده دامپزشکی دیویس – موش‌های بالغ را بررسی کرد و یافته‌های مشابهی در مورد تأثیر رژیم کتو داشت، به علاوه اینکه ممکن است قدرت و هماهنگی را نیز بهبود بخشد.

بیشتر بخوانید
چگونه رژیم کتوژنیک بر سلامت قلب شما تأثیر می گذارد

رژیم کتوژنیک چرخه ای فواید سلامتی دارد

هر دو مطالعه تأثیر چهار نوع رژیم غذایی – کتوژنیک، کم کربوهیدرات، چربی بالا، یا کنترل (معولی) – را در موش‌ها آزمایش کردند. دانشمندان از روشهایی برای آزمایش رشد مهارت های شناختی و قدرت بدنی موش ها با افزایش سن استفاده کردند.

محققان همچنین موش‌ها را از نظر تغییرات در عملکرد قلب و هرگونه تغییر در تنظیم بیان ژن مورد بررسی قرار دادند.

چیزی که محققان موسسه باک – با همکاری تیم‌هایی از موسسات دیگر – دریافتند این بود که اثرات رژیم کتوژنیک بر بدن بسیار شبیه به روزه‌داری و سایر محدودیت‌های غذایی است. مثلا تاثیر سیگنال دهی انسولین و بیان ژن تقریباً به همان روش روزه انجام می گیرد.

تیم انستیتو باک دریافت که رژیم کتو که به صورت چرخه ای به موش ها داده می شود – یعنی به طور متناوب با رژیم غذایی کنترل – از چاقی جلوگیری می کند، مرگ و میر اواسط عمر را کاهش می دهد و از از دست دادن حافظه جلوگیری می کند.

بیشتر بخوانید
شیر پرچرب در رژیم کتوژنیک: آنچه باید بدانید

موش‌های مسن‌تر در رژیم کتوژنیک حافظه بهتری نسبت به موش‌های جوان داشتند. این واقعاً قابل توجه است.

رژیم کتوژنیک می تواند غلظت اسید بتا هیدروکسی بوتیرات (BHB) در بدن را افزایش دهد، که به گفته محققان، عملکرد حافظه را بهبود می بخشد.

دکتر وردین می گوید که این اولین بار است که یک مطالعه به تفصیل تأثیر مفید BHB بر حافظه و طول عمر در مورد پستانداران پیر را نشان می دهد. این موضوع زمینه جدیدی را در تحقیقات پیری باز می کند. ما فکر می‌کنیم که مزایای سلامتی BHB ممکن است فراتر از حافظه باشد و بر بافت‌ها و سیستم‌های اندام تأثیر بگذارد.»

مکانیسم ها نیاز به بررسی بیشتر دارند

با این حال، زمانی که موش‌ها از نظر تأثیر رژیم کتوژنیک بر حافظه آزمایش شدند، از رژیم خارج شدند و سطح BHB به حالت عادی برگشته بود. محققان توضیح می دهند که این به منظور آزمایش این بود که آیا تأثیر رژیم کتوژنیک طولانی مدت است یا خیر.

ما مراقب بودیم که همه موش‌ها در طول آزمایش حافظه، رژیم غذایی معمولی داشته باشند که نشان می‌دهد اثرات رژیم کتوژنیک ماندگار بوده است. چیزی در مغز این موش ها تغییر کرد تا آنها را در برابر اثرات افزایش سن مقاوم کند. دکتر نیومن می گوید که تعیین این که این چیست، قدم بعدی در کار است.

بیشتر بخوانید
حساسیت به انسولین: راز سلامتی مطلوب

او فکر می‌کند که یکی از توضیح‌ها برای ماندگاری اثر بر حافظه ممکن است تغییر در بیان ژن باشد. دکتر نیومن توضیح می دهد: «با نگاهی به بیان ژن رژیم کتوژنیک مسیر TOR [هدف راپامایسین] مرتبط با طول عمر و سیگنال دهی انسولین را سرکوب کرد و فاکتور رونویسی مربوط به روزه PPAR-alpha را تنظیم کرد، که یک تنظیم کننده اصلی که به بدن کمک می کند چربی را به طور موثرتر متابولیزه کند.

مطالعه دوم یافته‌های مشابهی را در رابطه با تأثیر رژیم کتو بر حافظه و مرگ‌ومیر گزارش می‌کند، همانطور که محقق اصلی آن توضیح می‌دهد.

ما انتظار تفاوت هایی را داشتیم اما من تحت تاثیر میزان مشاهده‌ایم قرار گرفتم – افزایش ۱۳ درصدی در طول عمر متوسط ​​موش‌هایی که از رژیم غذایی پرچرب در مقابل کربوهیدرات بالا استفاده می‌کردند. در انسان، این ۷ تا ۱۰ سال خواهد بود. اما به همان اندازه مهم، این موش ها کیفیت سلامتی خود را در زندگی بعدی حفظ کردند.

دکتر جان رمزی

نویسندگان این مطالعه همچنین خاطرنشان کردند که رژیم کتو به موش ها اجازه می دهد تا عملکرد حرکتی و توده عضلانی خود را حفظ کنند.

بیشتر بخوانید
نحوه درمان مقاومت به انسولین

محققان درگیر در هر دو مطالعه هیجان زده هستند که یافته های آنها تا حد زیادی متقابلاً تأیید شد. از نظر پیامدهای بالینی، دکتر وردین و همکارانش امیدوارند که تحقیقات بیشتر ممکن است راه را برای درمان های جدید برای اختلالات شناختی مرتبط با افزایش سن باز کند.

آزمایشگاه او در موسسه باک در حال حاضر در حال بررسی چگونگی تاثیر رژیم های کتو است بیماری آلزایمر.