ساقه موز – حقایق تغذیه ای، فواید، و عوارض جانبی

ما همیشه در مورد موز شنیده‌ایم که فواید زیادی برای سلامتی دارد و میوه‌ای خوشمزه است که همه از آن لذت می‌برند. سرشار از ریز مغذی ها و درشت مغذی ها است. جالب اینجاست که هر قسمت از درخت موز را می توان به هر طریقی مصرف کرد یا از آن استفاده کرد. ما شاهد بوده ایم که از برگ های موز برای سرو غذا یا حتی بسته بندی استفاده می شود، میوه ای که به آن ابر غذا می گویند، ساقه آن مصرف می شود و قرن ها در آیورودا نیز استفاده می شود. درخت اغلب با نعمت زندگی همراه است. 

موز از خانواده Musaceae در تیره Musa است. 

مروری بر موز

موز عمدتاً در مناطق گرمسیری کشت می‌شود و هند بزرگترین تولیدکننده آن است و پس از آن اکوادور، فیلیپین، برزیل، مکزیک، چین و کوستاریکا قرار دارند. مردم همچنین از میوه، برگ، ساقه (که به عنوان “ساقه کاذب” نیز شناخته می شود)، گل ها و ریشه درخت موز به عنوان دارو استفاده می کنند. 

ساقه موز – این چیزی است که باید بدانید

ساقه موز مانند ساقه های دیگر گیاهان نیست زیرا ساقه گل گیاه موز به ساقه موز معروف است. ساقه موز سطحی ترد دارد و زمانی که به عنوان یک محصول غذایی مصرف شود، طعم ملایمی دارد. اما از طرفی شیرین است و طعم تلخی می دهد. بنابراین، منصفانه می توان گفت که ساقه، ساقه گیاه موز است. 

Banana Stems - Nutrition Facts, Benefits, & Side Effects

ساقه موز یک خوشه گل عظیم برداشت می کند و سپس می میرد. زمانی که موز چاق شده و در معرض فرآیند رسیدن قرار می گیرد، ساقه به طور کلی از گیاه جدا می شود. بنابراین مردم این ساقه را به عنوان ساقه موز مصرف می کنند.

محتویات غذایی در ساقه موز

  • پتاسیم (K)
  • ویتامین B6
  • ویتامین سی
  • منیزیم (Mg)
  • مس (CU)
  • آهن (آهن)
  • منگنز (Mn)
  • کربوهیدرات ها
  • الیاف
  • سایر مواد معدنی و ریز مغذی ها

۹ فواید ساقه موز برای سلامتی

ساقه موز سرشار از مقدار زیادی فیبر است و به همین دلیل برای جلوگیری از یبوست و زخم در دراز مدت مفید است.

ساقه موز همچنین حاوی مقدار قابل توجهی ویتامین B6 و پتاسیم است. از این رو به بیماران مبتلا به کم خونی و دیابت توصیه می شود این محصول غذایی را به طور منظم در رژیم غذایی خود بگنجانند. برخی دیگر از فواید ساقه موز عبارتند از:

۱. از دیابت جلوگیری می کند

ساقه موز حاوی مقدار قابل توجهی ویتامین B6 است. ویتامین B6 یک کوفاکتور است که در بسیاری از واکنش ها مسئول تعدیل عملکردهای مختلف است. بنابراین، کمبود آن اغلب منجر به عوارض متعددی مانند پارکینسون، دیابت، اوتیسم، سرطان و بسیاری موارد دیگر می شود. 

برخی از مطالعات در مورد مگس سرکه نشان داده اند که کمبود ویتامین B6 ممکن است منجر به دیابت شود. از این رو، اعتقاد بر این است که ساقه موز نتایج موثری در مبارزه با دیابت دارد. علاوه بر این، ویتامین B6 موجود در ساقه از تولید هموگلوبین و انسولین حمایت می کند. 

مردم همچنین از ساقه آن برای درمان هیپرگلیسمی استفاده می کنند. لکتین موجود در ساقه موز آنزیم های انسولین مانند را تحریک می کند که رشد سلول های چربی را تنظیم می کند. علاوه بر این، ساقه موز به دلیل داشتن شاخص گلیسمی پایین، برای مصرف در بیماران دیابتی بسیار مناسب است.

۲ . سم زدایی 

آب ساقه موز سموم را از بدن دفع می کند. بنابراین، آن را به عنوان نوشیدنی نیز توسط بسیاری مصرف می شود. خاصیت ادرارآوری دارد و بر سیستم گوارشی تأثیر مثبت می گذارد. همچنین دارای مقدار زیادی فیبر خوب است که نقش حیاتی در حفظ سلامت مطلوب روده ایفا می کند.

آب ساقه موز سطح اسیدی بدن انسان را تنظیم می کند و آن را متعادل می کند. در نتیجه به کاهش سوزش سر دل و ناراحتی در دستگاه گوارش کمک می کند.

۳. کاهش وزن

آب ساقه موز در روند کاهش وزن بسیار مفید است. محتوای بالای فیبر، گرسنگی و هوس را کاهش می دهد، در نتیجه مصرف غذا را کاهش می دهد و به کاهش وزن کمک می کند. این فیبر همچنین آزادسازی قند و چربی در سلول های بدن را تسهیل می کند. اگر به عنوان سالاد مصرف شود، قطعات ساقه خام با کاهش چربی به کاهش چاقی کمک می کند.

۴. از مشکلات کلیوی جلوگیری می کند

در حال حاضر، پزشکان اغلب گنجاندن ساقه موز در رژیم غذایی را برای بیمارانی که از سنگ کیسه صفرا رنج می برند توصیه می کنند. می توانید ساقه موز را به عنوان نوشیدنی یا بخشی از غذا در رژیم غذایی خود قرار دهید.

آب ساقه یک نوشیدنی ادرارآور مناسب است و به دفع سنگ های کوچک کلیه کمک می کند. اگر این آب با هل مخلوط شود، مثانه را تسکین می دهد و التهاب مثانه را تسکین می دهد. سیستیت نوعی عفونت مجاری ادراری (UTI) است که مثانه را مختل می کند. در بین زنان شایع تر است. سیستیت به طور کلی خود به خود بهبود می یابد. با این حال، در موارد شدید، برای درمان آن به آنتی بیوتیک نیاز خواهید داشت.

۵. از کم خونی جلوگیری می کند

طبق گزارش WHO ، در سال ۲۰۱۹، شیوع جهانی کم خونی در بین زنان در رده سنی باروری یا ۱۵ تا ۴۹ سال به ۲۹.۹ درصد رسید. در حالی که شیوع کم خونی در بین کودکان ۶ تا ۵۹ ماهه ۳۹.۸ درصد بود.

ساقه موز در درمان کم خونی توسط متخصصان مراقبت های بهداشتی بسیار توصیه می شود. آنها سرشار از ویتامین B6 و آهن هستند که هر دو به افزایش سطح هموگلوبین در خون معروف هستند.

۶. یبوست را برطرف می کند

در نتیجه، ساقه چنار پر از فیبر است که می تواند به طور موثری یبوست را تسکین دهد. بنابراین مصرف به صورت آب میوه برای درمان یبوست فوق العاده مفید است. با این حال، برای حفظ سطح مطلوب فیبر در نوشیدنی، متخصصان توصیه می‌کنند که آب آن را صاف نکنید.

۷. کلسترول بد را کاهش می دهد

بر اساس گزارش های منتشر شده توسط WHO ، یک سوم موارد بیماری ایسکمیک قلبی در سطح جهان به دلیل سطوح بالای کلسترول است. ساقه موز همچنین می تواند به مدیریت موثر سطوح کلسترول کمک کند، از جمله مزایای بسیاری. این منبع غنی از ویتامین آهن و B6 است که نقش اساسی در افزایش تعداد هموگلوبین و کاهش سطح کلسترول لیپوپروتئین های با چگالی کم (LDL) دارد.

۸. فشار خون را تنظیم می کند

فشار خون بالا یا فشار خون بالا زمانی است که فشار خون در برابر دیواره رگ ها به طور غیر طبیعی بالا باشد. در صورت عدم تجویز، فشار خون بالا احتمال سکته مغزی را افزایش می دهد. ساقه موز سرشار از پتاسیم است، ماده معدنی که بیشتر برای مبارزه با نوسانات فشار خون شناخته شده است. از این رو، مصرف منظم ساقه موز می تواند به مدیریت موثر فشار خون بالا کمک کند و خطر ابتلا به اختلالات قلبی عروقی را کاهش دهد.

۹. از عفونت مجاری ادراری جلوگیری می کند

مطالعات نشان داده اند که عفونت دستگاه ادراری (UTI) یکی از شایع ترین عفونت هایی است که زنان را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد. UTI اغلب منجر به عفونت‌های واژن می‌شود و عمدتاً از پاتوژن‌هایی ناشی می‌شود که از دستگاه گوارش منشا می‌گیرند.

آب ساقه موز دارای خواص ادرارآور است. بنابراین به بدن در دفع سموم و پاکسازی مجاری ادراری کمک می کند. بنابراین، بهتر است آب ساقه موز را حداقل سه بار در هفته مصرف کنید تا از احتمال عفونت ادراری جلوگیری کنید.

ساقه موز و آیورودا

طبق آیورودا ، تمام اجزای درخت موز دارای فواید دارویی عالی در برابر طیف وسیعی از شرایط هستند. مردم به آن با مترادف هایی مانند Kadali، Vaarnaa، Mocha، Ambusara و Anshumatiphala اشاره می کنند . تعداد کمی از کاربردهای فراوان موز در آیورودا عبارتند از:

  • آب ساقه موز اختلالات واتا و تشنگی را بهبود می بخشد. واتا انرژی ایجاد می کند و تمام فرآیندهای حرکتی را در سطح میکروسلولی و ماکروسکوپی تنظیم می کند – از پلک زدن پلک های ما تا حرکات ماهیچه های ما. همچنین مسئول بهبود گردش خون، تنفس و عملکرد سیستم عصبی است.
  • آب ساقه موز به دفع سنگ کلیه کمک می کند.
  • شربت (شربت) ساخته شده از ساقه موز باعث تسکین سرفه می شود.
  • می توانید ساقه لطیف داخلی را به عنوان سبزی مصرف کنید.

خلاصه

ساقه موز را می توان یک غذای فوق العاده نامید. سرشار از فیبر است که به کاهش وزن، رفع یبوست و بهبود سلامت روده کمک می کند. همچنین سرشار از آهن و ویتامین B6 است که برای مدیریت هیپرگلیسمی مفید است، تولید هموگلوبین را در بدن بهبود می بخشد، بنابراین به طور غیرمستقیم به کاهش کلسترول بد نیز کمک می کند. ساقه موز سطح پتاسیم بالایی دارد و مصرف آن می تواند فشار خون را کاهش دهد. غیر از اینها، مصرف منظم ساقه موز می تواند به سم زدایی خون، جلوگیری از عفونت ادراری و همچنین کاهش خطر ابتلا به سنگ های مهربان کمک کند. 

عوارض جانبی بالقوه ساقه موز

اگرچه ساقه موز عوارض جانبی قابل توجهی ندارد، برخی از عوارض جانبی احتمالی عبارتند از: آلرژی، معده درد، استفراغ یا آسیب به کبد و کلیه ها. البته این بستگی به سابقه پزشکی فرد و میزان مصرف ساقه موز دارد. هنگام خوردن یا نوشیدن به هر شکلی باید اعتدال را رعایت کنید. آلرژی پوستی نیز می تواند یک عارضه جانبی بالقوه باشد.

در چنین شرایطی بسیار مهم است که فرد با پزشک، متخصص پزشکی، متخصص تغذیه یا متخصص تغذیه مشورت کند. نادیده گرفتن علائم ذکر شده در بالا می تواند منجر به مشکلات سلامتی گسترده شود.

ساقه موز – بهترین راه برای مصرف

بسیاری از افراد از ترکیب ساقه موز اجتناب می کنند زیرا تمیز کردن و بریدن ساقه موز به زمان نیاز دارد. اما با توجه به اینکه از بسیاری جهات مفید است، روش های آسانی برای جلوگیری از اتلاف وقت وجود دارد. پس از تمیز کردن و برش، می توان آنها را در دوغ خیس کرد و برای روزها در یخچال نگهداری کرد. سپس بنا به نیاز می توانید از آن برای تهیه آب میوه برای مصرف استفاده کنید. با این حال، با گذشت زمان، باید دوغ را تغییر دهید.

در جنوب تایلند، مردم معمولا یک ساقه موز ریز خرد شده را به سوپ سبزیجات ترش و شیرین یا کاری اضافه می کنند. بنابراین، می توانید از ساقه موز به عنوان یک ماده در پخت و پز غذا استفاده کنید. 

  • اولین قدم این است که آن را به درستی تمیز کنید و سپس لایه های بیرونی آن را جدا کنید. 
  • در مرحله بعد لایه داخلی ساقه موز را به صورت ورقه های کوچک برش دهید. 
  • پس از آن می توانید با توجه به پالت فرد آن را سرخ کنید یا به صورت خام بپزید. 
  • می توانید غذاهای فیبری مانند کباب، تیکه و کتلت بخورید.

در بنگال غربی، مردم ساقه موز را سرخ می کنند و آن را در وعده های غذایی می گنجانند. از آنجایی که مردم جنوب هند یک منطقه گرمسیری هستند، از ساقه موز برای تهیه دستور العمل های متعدد استفاده می کنند. یک دستور غذای محبوب Vazhaithandu Pachadi است، شکلی از رایتا که با ساقه موز تهیه می شود. درست کردن آن ساده است و برای سلامتی به خصوص در تابستان بسیار مفید است.

پیشنهاد 

ساقه موز به عنوان کاری برای مردم شمال و جنوب هند قابل لذت بردن است. ساقه موز حاوی فیبر است که برای کسانی که سعی در کاهش وزن دارند بسیار عالی است. طبق دستورالعمل ما می توانیم روزانه ۲۵ تا ۴۰ گرم ساقه موز برای کمک به کاهش وزن مصرف کنیم.

اگر به نفرولیتیا مبتلا هستید، می توانید از آن استفاده کنید. پتاسیم و منیزیم موجود در آن می تواند به شما در جلوگیری از ایجاد سنگ در بدن کمک کند.

نتیجه

ساقه موز بخش علفی و غیر چوبی درخت موز است. مردم آن را با نام های بسیاری در نقاط مختلف هند و جهان می شناسند. این یک واقعیت ثابت شده است که ساقه موز سرشار از طعم و مزه است. مردم به خصوص در هند این قسمت از گیاه را می بلعند.

در حالی که در سایر نقاط جهان، مردم به روش های مختلف از آن در یک وعده غذایی استفاده می کنند. به عنوان یک منبع غنی از مواد مغذی، در هر خانواده ای برای مقرون به صرفه بودن، فواید دارویی و راحتی آن جایگاهی پیدا می کند. ظرفیت و تحمل نسبت به غذا از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت است. بنابراین توصیه می شود در صورت بروز عوارض احتمالی پس از مصرف با یک متخصص مشورت کنید.

سوالات متداول 

س. چگونه ساقه های موز را برای مدت طولانی نگهداری می کنید؟

الف. پس از تمیز کردن و برش، می توانید آنها را در دوغ خیس کنید و برای روزها در یخچال نگهداری کنید. سپس، می توانید طبق نیاز خود از آن استفاده کنید. به عنوان مثال، می توانید از آن برای تهیه آب میوه برای مصرف استفاده کنید. تغییر دوغ با توجه به ترشی آن باید در نظر گرفته شود.

س. چگونه فیبر را از ساقه موز حذف می کنید؟

الف. ساقه های موز دو لایه طبیعی را تشکیل می دهند – لایه داخلی سخت خوراکی است و باید یک لایه بیرونی متخلخل را دور بریزید. فرآیند استخراج فیبر موز ساده است. ابتدا باید پوشش های بیرونی ساقه موز را جدا کنید. در مرحله بعد، لایه های داخلی را صاف کنید و الیاف را به صورت دستی یا از طریق ماشین ها برای اهداف تجاری جدا کنید.

س. چرا ساقه های موز در پلاستیک پیچیده شده است؟

الف. پیچیدن ساقه های موز یک راه عالی برای تازه نگه داشتن آنها است. شما باید این کار را برای جلوگیری از انتشار گاز اتیلن از ساقه ها انجام دهید.

س. چه چیزی باعث می شود که موز خیلی سریع قهوه ای شود؟

الف- وقتی موز با گاز اتیلن تماس پیدا می کند، اسیدهای آن تجزیه می شود. به زودی نرم تر می شود و رنگدانه های کلروفیل سبز موجود در میوه تجزیه می شوند. به رنگ زردی شبیه قهوه ای تبدیل می شود.

س: کدام قسمت از ساقه موز خوراکی است؟

الف- قسمت داخلی ساقه فیبری در ساقه موز قسمت خوراکی آن است. با این حال، شما باید لایه های بیرونی خشن را بردارید تا ساقه سفید یا سبز مایل به زرد نمایان شود.

س. کدام قسمت از گیاه موز به میوه تبدیل می شود؟

الف. میوه موز اساساً از گل موز ایجاد می شود. این فرآیند توسعه گل است. رشد گل در اعماق ساقه گیاه رخ می دهد که در زیر پایه برگ ها پنهان می شود. تا زمانی که گیاه موز را قطع نکنید، نمی توانید مراحل اولیه رشد گل را ببینید. از این رو، ساقه تنها زمانی در بالای برگ ظاهر می شود که گل مرحله رشد خود را کامل کند.

آیا ساقه موز برای دیابت مفید است؟

الف) ویتامین B6 موجود در ساقه از تولید هموگلوبین و انسولین حمایت می کند. بنابراین، ساقه به مبارزه با هیپرگلیسمی کمک می کند. علاوه بر این، لکتین موجود در ساقه موز، آنزیم های شبه انسولین را تحریک می کند که رشد سلول های چربی را تنظیم می کند. بنابراین مصرف ساقه موز در محافظت در برابر دیابت موثر تلقی می شود.

س. آیا ساقه موز را می توان خام خورد؟

الف- می توانید از ساقه های تازه به صورت خام استفاده کنید. با این حال، زمانی که ساقه یک روز بزرگتر شود، چندان نرم نیست. از این رو برای مصرف باید آن را بپزید یا سرخ کنید.

س. آب ساقه موز چقدر برای سنگ کلیه مفید است؟

الف. در حال حاضر، پزشکان اغلب گنجاندن ساقه موز در رژیم غذایی را برای بیمارانی که از سنگ کیسه صفرا رنج می برند توصیه می کنند. گنجاندن ساقه موز در رژیم غذایی حداقل یک بار در هفته به عنوان یک نوشیدنی یا وعده غذایی بسیار مفید است. آب ساقه به عنوان یک نوشیدنی ادرارآور مناسب عمل می کند و به دفع سنگ های کوچک کلیه کمک می کند.

س. چه زمانی آب ساقه موز بنوشیم؟

الف. نوشیدن یک لیوان آب ساقه موز در صبح حداقل سه بار در هفته به سلامت شما کمک می کند و فواید زیادی برای سلامتی دارد. با این حال، این بستگی به نیازهای فردی، مسائل و سابقه پزشکی دارد. از این رو بهتر است برای جلوگیری از عوارض احتمالی با پزشک مشورت کنید.

منابع مرجع

  1. ویتامین B6 و دیابت
    https://encyclopedia.pub/entry/913
  2. کم خونی در زنان و کودکان
    https://www.who.int/data/gho/data/themes/topics/anemia_in_women_and_children
  3. افزایش کلسترول
    https://www.who.int/data/gho/indicator-metadata-registry/imr-details/3236
  4. عفونت ادراری در زنان
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8077804/?msclkid=1ca0a2bbb70011ec8044ca198e8ad8f3
  5. فواید ساقه موز برای سلامتی https://www.ayurhelp.com/ayurveda-benefits-banana/?msclkid=c4eb2ad6b70811ec81f4adb0ff7f3e13

نویسنده: محک شاه، کارشناس ارشد غذا و تغذیه 

پیوند منبع

دیدگاهتان را بنویسید

متخصص تغذیه و رژیم درمانی (PhD). ارائه دهنده رژیم های تخصصی آنلاین با خدمات ویژه