سبزی قاصدک گیاهانی چند ساله بومی مناطق معتدل در نیمکره شمالی هستند. مردم در طول تاریخ از آنها به عنوان غذا و گیاهان استفاده کرده اند. نام علمی taraxacum در نوشته های پارسی قرون وسطی داروسازی سرچشمه گرفته است. در عین حال، نام انگلیسی قاصدک از کلمه فرانسوی dent de lion به معنای “دندان شیر” گرفته شده است. دلیل آن برگ های درشت دندانه آن است که شبیه دندان شیر است.
قاصدک ها معمولاً به عنوان یک گیاه وجین در نظر گرفته می شوند. آنها یک علف هرز مفید هستند زیرا برای مواد مغذی با گیاهان همسایه رقابت نمی کنند و ریشه آنها در عمق خاک فرو می رود و مواد مغذی را تولید می کند. در نتیجه، قاصدک به افزایش حاصلخیزی خاک کمک می کند. اما بسیاری از فواید سلامتی و پتانسیل آن به عنوان یک گیاه نمی دانند. از ریشه تا نوک آن پر از مواد مغذی است.
گل خام حاوی مواد شیمیایی گیاهی متنوعی است، از جمله پلی فنول هایی مانند فلاونوئیدهای آپیژنین، ایزوکورسیترین (یک ترکیب کوئرستین مانند)، کافئیک اسید، ترپنوئیدها، تری ترپن ها و سسکوی ترپن ها. ریشه ها سرشار از اینولین هستند. سبزی قاصدک خام در حد اعتدال حاوی مقادیر زیادی ویتامین A، ویتامین C، ویتامین K، کلسیم، پتاسیم، آهن و منگنز است. آنها به کاهش تورم و التهاب، تقویت هضم، بهبود پوست، تقویت استخوان های سالم و موارد دیگر کمک می کنند.
سبزی قاصدک طعمی قوی دارد. برگها طعمی تند، تند و تلخ دارند. شما می توانید آن ها را به روش های مختلف به صورت سالاد و غذاهای فر در رژیم غذایی خود بگنجانید. آنها می توانند در موارد مختلف به عنوان جایگزینی برای اسفناج عمل کنند و غلظت ویتامین K بالاتری داشته باشند.

ارزش غذایی سبزی قاصدک
طبق داده های USDA ، ۱۰۰ گرم وعده سبز قاصدک حاوی:
- انرژی: ۴۵ کیلو کالری
- آب: ۸۵.۶ گرم
- چربی: ۰.۷۳ گرم
- پروتئین: ۹.۲ گرم
- کربوهیدرات: ۲۷.۶ گرم
- فیبر: ۳.۵ گرم
- قندها: ۰.۷۱ گرم
- کلسیم: ۱۸۷ میلی گرم
- آهن: ۳.۱ میلی گرم
نکته :
سبزی قاصدک دارای مشخصات غذایی غنی با محتوای کم کالری است. اگرچه آنها کربوهیدرات بالایی دارند، اما سرشار از فیبر و کلسیم هستند. علاوه بر این، آنها سرشار از مواد معدنی ضروری مختلف مانند پتاسیم، منیزیم، فسفر و غیره هستند. با این حال، مهمترین فواید سبزیجات برگ سبز از مشخصات ویتامین غنی آنها، از جمله مقادیر بالای ویتامین A، E، C و K ناشی می شود.
فواید سبزی قاصدک برای سلامتی
استخوان های سالم را تقویت می کند
سبزی قاصدک دارای محتوای کلسیم بالایی است. کلسیم جزء اصلی استخوان است و استحکام و ساختار اسکلت را تامین می کند. مصرف کافی کلسیم به کاهش سرعت تحلیل استخوان کمک می کند. در مقابل، مصرف زیاد کلسیم به افزایش تراکم مواد معدنی استخوان و کاهش خطر شکستگی لگن کمک می کند.
سبزی قاصدک همچنین سرشار از ویتامین K است که برای سلامت استخوان بسیار عالی است. ویتامین K به کربوکسیلاسیون بسیاری از پروتئین های مرتبط با استخوان کمک می کند. در نتیجه، رونویسی ژنتیکی مارکرهای استئوبلاستیک و بازجذب استخوان را تنظیم می کند. علاوه بر این، تحقیقات ثابت می کند که ویتامین K و کلسیم به طور هم افزایی روی تراکم استخوان کار می کنند.
سرشار از آنتی اکسیدان
سبزی قاصدک سرشار از مواد شیمیایی گیاهی مانند sesquiterpenoids، caffeoylquinic acids و flavonoids است. قاصدک و ترکیبات آن دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی هستند. آنها به محافظت از بدن در برابر استرس اکسیداتیو ناشی از رادیکال های آزاد کمک می کنند و با بیماری هایی مانند سرطان، بیماری های مرتبط با قلب و بیماری های کبد مبارزه می کنند.
مطالعات نشان دادهاند که عصارههای برگ و ریشه قاصدک اهداکننده هیدروژن، مهار تشکیل ROS و از بین بردن رادیکالها هستند.
ضد سرطان
قاصدک ممکن است از رشد سلول های سرطانی در اندام های مختلف جلوگیری کند.
تحقیقات نشان می دهد که عصاره قاصدک بر تکثیر سرطان روده بزرگ تأثیر می گذارد و ممکن است جایگزینی برای شیمی درمانی برای سرطان های خون باشد. علاوه بر این، محتوای بالای آنتی اکسیدان در قاصدک می تواند رشد سلولی در سرطان معده را کاهش دهد و سلول های سرطانی را در سرطان پانکراس از بین ببرد.
به کاهش وزن کمک می کند
قاصدک به دلیل محتوای بالای پتاسیم خود دارای خواص ادرارآور است که ممکن است به کاهش وزن کمک کند. عملکرد کبد را افزایش می دهد و به حذف مایعات اضافی از بدن کمک می کند که وزن آب شما را کاهش می دهد. علاوه بر این، فیبر موجود در قاصدک بر هضم غذا تأثیر می گذارد که برای کاهش وزن سالم ضروری است.
ضد دیابت
چندین مطالعه نشان می دهد که قاصدک به دلیل ترکیبات زیست فعالی که دارد مانند فلاونوئیدها، فنل ها و اسیدهای فنولیک قند خون را کاهش می دهد. در نتیجه باعث کاهش ترشح انسولین می شود. علاوه بر این، قاصدک حاوی اینولین است که شامل کربوهیدرات های پیچیده است که می تواند به عادی سازی سطح قند خون کمک کند. مطالعات همچنین نشان می دهد که در صورت استفاده در سطوح بالای عصاره آب، قند خون را کاهش می دهد. تاثیر آن بر ترشح انسولین و حساسیت آن را به گزینه ای سالم برای استفاده در داروهای ضد دیابت تبدیل می کند.
کلسترول را کاهش می دهد
قاصدک حاوی ترکیبات زیست فعال است که ممکن است به کاهش سطح کلسترول کمک کند. مطالعه ای در مورد اثرات قاصدک بر روی خرگوش های تغذیه شده با کلسترول به این نتیجه رسید که قاصدک با کاهش استرس اکسیداتیو از افزایش کلسترول خون جلوگیری می کند. در نتیجه خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب را کاهش می دهد.
فشار خون را کاهش می دهد
قاصدک کبد را سم زدایی می کند. پتاسیم موجود در قاصدک به عنوان یک ادرارآور عمل می کند که باعث افزایش تولید ادرار می شود. این به بدن کمک می کند مایعات اضافی را دفع کند، که ممکن است فشار خون را کاهش دهد. پتاسیم موجود در قاصدک همچنین لخته شدن خون را تسریع می کند و به نوبه خود فشار خون را کاهش می دهد. یک مطالعه روی موشها نشان داد که عصاره برگ قاصدک به طور موثر فشار خون را در شرایط آزمایشی کاهش میدهد.
کبد را سم زدایی می کند
قاصدک حاوی پلی ساکاریدهایی است که به کاهش استرس روی کبد و افزایش توانایی آن در تولید صفرا کمک می کند. طبق تحقیقات ، از فیبروز کبد و التهاب ناشی از آن نیز جلوگیری می کند. علاوه بر این، محتوای آنتی اکسیدانی و فنولی آن به سم زدایی کبد کمک می کند.
برای پوست خوبه
قاصدک سرشار از ویتامین A و ویتامین K است که هر دو برای پوست مفید هستند. طبق تحقیقات ، ویتامین K به محافظت از کلاژن در بدن و حفظ خاصیت ارتجاعی پوست کمک می کند. در نتیجه از ایجاد چین و چروک و خطوط ریز جلوگیری می کند.
ویتامین A از پوست شما در برابر آفتاب سوختگی محافظت می کند. تحقیقات R نشان می دهد که رتینوئیدهای موضعی موجود در ویتامین A به درمان چین و چروک های ظریف، بافت خشن و رنگدانه کمک می کند.
بهبود بینایی
قاصدک یک منبع عالی ویتامین A است که برای سلامت بینایی شما مفید است. سبزی قاصدک همچنین حاوی فلاونوئید زآگزانتین و کاروتنوئید لوتئین است که به محافظت از شبکیه در برابر اشعه ماوراء بنفش و کاهش خطر آسیب به چشم کمک می کند. کارشناسان همچنین استفاده از چای قاصدک را به عنوان یک شستشوی ضد باکتریایی پلک توصیه می کنند.
زخم ها را سریع تر بهبود می بخشد
قاصدک سرشار از ویتامین K است که باعث بهبودی می شود. همچنین سرشار از ویتامین A است که می تواند اثرات مهاری استروئیدهای ضد التهابی را بر بهبود زخم معکوس کند. تحقیقات R نشان می دهد که ویتامین A گردش اپیدرم را تحریک می کند، سرعت اپیتلیال شدن مجدد را افزایش می دهد و ساختار اپیتلیال را در بافت زخمی بازیابی می کند.
یادداشت
مردم برای سال ها از سبزی قاصدک به دلیل خواص غنی از مواد مغذی و فواید سلامتی استفاده می کنند. فرانسوی ها به دلیل اثرات ادرارآور قوی آن را Pissenlit می نامند. سبزی قاصدک همچنین سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی و مواد شیمیایی گیاهی است. علاوه بر این، آنها کالری کمی دارند و منبع خوبی از فیبر غذایی هستند. برخی از مزایای قابل توجه عبارتند از کاهش کلسترول، تعدیل سطح قند خون، کمک به کاهش وزن، تقویت سیستم ایمنی و غیره.
چگونه سبزی قاصدک را در رژیم غذایی خود بگنجانیم؟
سبزی قاصدک با طعم قوی خود می تواند یک افزودنی عالی برای غذاهای شما باشد. میتوانید آنها را به سالادتان اضافه کنید تا طعم کمی تند و رنگی پیدا کنند. می توانید برای کاهش تلخی برگ ها را بجوشانید و سفید کنید. از آنجایی که برگ های جوان قاصدک نسبت به برگ های بالغ تلخی کمتری دارند، می توانید از آنها به عنوان یک ماده در سالادهای سالم خود استفاده کنید.
برخی از راه های استفاده از سبزی قاصدک عبارتند از:
- می توانید مقداری ساقه قاصدک را به سالاد خود اضافه کنید. طعم تلخ آن به خوبی با ترکیبی دلچسب از غذاها هماهنگ می شود.
- قاصدک به خوبی با غذاهای دریایی و ماکارونی سازگار است.
- می توانید از قاصدک به عنوان یک گیاه دارویی برای افزودن لگد به غذاهای خود استفاده کنید.
- می توانید قاصدک را در یک فنجان چای خوشمزه قاصدک دم کنید.
- می توانید آن را با اسموتی خود مخلوط کنید تا یک نوشیدنی حاوی ویتامین K بعد از تمرین درست کنید.
- آن را به سوپ یا خورش های خود اضافه کنید تا مغذی شوند.
آماده سازی قبل از استفاده از آنها
- آنها را با آب سرد بشویید تا از شر هر گونه آلودگی خلاص شوید.
- ساقه سبزی قاصدک سفت است. قبل از بریدن بقیه برگها آنها را خرد کنید.
- برگ ها را تقریبا خرد کنید و با توجه به غذایتان ریزتر کنید.
دستور العمل های سبز قاصدک
ماهیتابه سبزی و لوبیا قاصدک
وعده های غذایی: ۴
زمان آماده سازی: ۱۰ دقیقه
زمان پخت: ۱۵ دقیقه
عناصر
- روغن زیتون فوق بکر: ۱ قاشق غذاخوری
- پیاز نازک خلال شده: ½ متوسط
- سیر چرخ شده: ۳ حبه
- برگ آویشن تازه: ۱ قاشق غذاخوری
- جوز هندی آسیاب شده: به مزه
- نمک واسه مزه، نمک برای طعم دادن
- فلفل: به مزه
- دسته سبزی قاصدک: ۱ عدد بزرگ (۲۵۰ گرم)
- کنسرو لوبیا کانلینی: ۳ و نیم فنجان
- کنسرو لوبیا قرمز: ۳ و نیم فنجان
- سرکه بالزامیک: ۲ قاشق غذاخوری
- دارچین آسیاب شده: به مزه
روش
- یک تابه بزرگ بردارید و روغن زیتون را روی حرارت متوسط گرم کنید.
- پیازها را اضافه کنید و پنج دقیقه تفت دهید تا نرم شوند.
- سیر، آویشن، جوز هندی آسیاب شده، نمک و فلفل را اضافه کنید.
- سبزی قاصدک را کاملاً بشویید و آنها را درشت خرد کنید. آنها را به تابه اضافه کنید و ۵-۷ دقیقه بپزید تا نرم شوند.
- لوبیاها را اضافه کنید و ۲ تا ۳ دقیقه تفت دهید تا کاملا داغ شوند.
- سرکه بالزامیک را اضافه کنید و هم بزنید. حرارت را خاموش کنید و با نمک و فلفل مزه دار کنید.
سبزی قاصدک تفت داده شده با تخم مرغ
وعده ها: ۲ تا ۴
زمان آماده سازی: ۵ دقیقه
زمان پخت: ۳۰ دقیقه
عناصر
- سبزی قاصدک خرد شده: ۴ فنجان
- کره بدون نمک: ۱ قاشق غذاخوری
- تره درشت: ۱
- تخم مرغ درشت: ۴ عدد
- پنیر فتا خرد شده: ¼ فنجان
روش
- سبزی قاصدک خرد شده را به یک قابلمه بزرگ آب نمک اضافه کنید و بجوشانید تا سفید شود. آب را تخلیه کنید. سعی کنید با فشار دادن سبزی ها تا حد امکان از شر آب خلاص شوید.
- یک ماهیتابه را گرم کنید و کره / روغن را بریزید. تره فرنگی را اضافه کنید و حدود پنج دقیقه تفت دهید تا نرم شوند. سبزی قاصدک را در قسمت هایی اضافه کنید.
- هر قسمت را بپزید تا شروع به پژمرده شدن کند و سپس بقیه را اضافه کنید.
- پس از پژمرده شدن سبزی ها، با قاشق لانه/دایره های کم عمقی در سبزی ها ایجاد کنید.
- در هر سوراخ تخم مرغ ها را بشکنید و روی آن پنیر فتا بزنید و حدود پنج دقیقه بپزید تا سفیده تخم مرغ ها سفت شود.
- با نان برشته سرو کنید.
موارد احتیاط
آلرژی
قاصدک ممکن است باعث واکنش های آلرژیک شود، به خصوص در افرادی که به گیاه ابروسیا حساسیت دارند. همچنین ممکن است برای افرادی که پوست حساسی دارند باعث حساسیت پوستی شود.
قند خون پایین
قاصدک ممکن است قند خون شما را کاهش دهد، بنابراین اگر سطح قند خون شما پایین است، از سبزی قاصدک اجتناب کنید.
دارو
ویتامین K موجود در قاصدک ممکن است اثر رقیق کننده های خون را کاهش دهد. طبق مطالعات ، اگر وارفارین رقیقکنندههای خون مصرف میکنید، باید از غذاهای غنی از ویتامین K اجتناب کنید زیرا ممکن است کلسیفیکاسیون عروق کرونر را بدتر کند. از قبل در مورد تداخلات دارویی احتمالی با پزشک خود صحبت کنید.
در حد اعتدال مصرف کنید
سبزی قاصدک سرشار از اینولین است که بیش از حد آن ممکن است باعث گرفتگی معده، نفخ شکم، یبوست، اسهال و سایر ناراحتی های گوارشی شود. دیورتیک ها همچنین ممکن است منجر به از دست دادن الکترولیت ها و مایعات شوند و احتمالاً باعث گرفتگی عضلات یا حتی مشکلات شدیدتر شوند.
خلاصه
سبزی قاصدک سرشار از مواد مغذی ضروری است. مردم برای سال ها از این گیاه مغذی برای فواید سلامتی خود استفاده می کردند. آنها ضد اکسیداتیو، ضد التهاب، ضد سرطان و ضد دیابت هستند. آنها می توانند به مبارزه با سلول های سرطانی، کمک به کاهش وزن، کاهش کلسترول و تقویت سلامت سیستم ایمنی و سایر فواید سلامتی کمک کنند. اگرچه طعم آنها تلخ است، اما می توانید آنها را در چندین غذا بگنجانید. به عنوان مثال، به خوبی با سالاد، سوپ، خورش ها و غیره ترکیب می شود. همچنین می توانید برای تامین نیاز روزانه خود به ویتامین K، چای یا اسموتی با سبزی قاصدک درست کنید.
سوالات متداول
س. سبزی قاصدک برای چه مفید است؟
الف) سبزی قاصدک منبع عالی ویتامین ها و مواد معدنی مانند ویتامین A، E، K، C، فسفر، کلسیم، سدیم و پتاسیم است. علاوه بر این، آنها سرشار از آنتی اکسیدان ها و فواید سلامتی مانند ارتقای سلامت قلب، بهبود بینایی، کاهش وزن و غیره هستند.
س: برگ قاصدک با بدن چه می کند؟
الف) برگ های قاصدک آنتی اکسیدان های بدن شما را تامین می کند، کلسترول را کاهش می دهد، التهاب را کاهش می دهد، قند خون را تنظیم می کند، سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند، از سرطان و دیابت و … از جمله فواید فراوان آن است.
س. آیا می توانید هر روز سبزی قاصدک بخورید؟
الف. سبزی قاصدک را باید در حد اعتدال مصرف کنید زیرا حاوی اینولین است که بیش از حد ممکن است باعث گرفتگی معده، نفخ شکم، یبوست، اسهال و سایر ناراحتی های گوارشی شود. بنابراین، حتی اگر سبزی قاصدک فواید متعددی دارد، توصیه میشود که روزانه آن را مصرف نکنید.
س. سبزی قاصدک را باید به صورت خام یا پخته مصرف کرد؟
الف. سبزی قاصدک را می توانید هم به صورت خام و هم پخته میل کنید. سبزی های تلخ به خوبی با یک سالاد مقوی ترکیب می شود یا می توان آن را با سوپ، خورش و ماکارونی برای تهیه یک وعده غذایی سالم طبخ کرد. علاوه بر این، می توانید سبزیجات قاصدک را در اسموتی خود قرار دهید تا مصرف ویتامین K خود را افزایش دهید.
س. قاصدک چه بیماری را می تواند درمان کند؟
الف) قاصدک می تواند مشکلات کلیوی، مشکلات معده، اسهال، تب، دیابت، آپاندیسیت و غیره را درمان کند. فواید سلامتی فراوانی دارد که می تواند به درمان بسیاری از بیماری ها و شرایط کمک کند. از آنجایی که به هضم غذا کمک می کند، ممکن است به کاهش وزن نیز کمک کند. همچنین دارای خواص ضد سرطانی است.
س. کدام قسمت از قاصدک سمی است؟
الف- قاصدک ها سمیت کمی دارند و از بالا تا ریشه خوراکی هستند. اما بسته به نحوه رشد آنها، تولیدکنندگان ممکن است آنها را با سموم سمپاشی کنند. بنابراین همیشه باید قبل از مصرف به هر شکلی آنها را به خوبی بشویید.
س. آیا قاصدک ضد التهاب است؟
A. بله، قاصدک سرشار از آنتی اکسیدان هایی مانند پلی فنول است که ممکن است التهاب را کاهش دهد. التهاب مزمن می تواند منجر به مشکلات سلامتی از جمله بیماری های قلبی و کبدی شود. طبق تحقیقات، شما می توانید قاصدک را در رژیم غذایی خود بگنجانید تا التهاب ناشی از فیبروز کبد را کاهش دهید.
آیا چای قاصدک چربی شکم را کاهش می دهد؟
الف) چای قاصدک سرشار از دیورتیک است که عملکرد کبد را افزایش می دهد و تمام سموم مضر بدن را دفع می کند. با افزایش تولید ادرار به کاهش وزن آب کمک می کند. از آنجایی که به هضم غذا کمک می کند، ممکن است به کاهش وزن کلی کمک کند.
س. آیا ریشه قاصدک باعث مدفوع شما می شود؟
الف- ترکیبات تلخ موجود در قاصدک نیز ملین های ملایمی هستند. همچنین به افزایش تولید صفرا در کبد کمک می کند که می تواند به طور غیر مستقیم به درمان یبوست کمک کند. علاوه بر این، ریشه های قاصدک حجم مدفوع را افزایش می دهد و در نتیجه دفع آن ها را آسان تر می کند و مشکلات یبوست را کاهش می دهد.
س. آیا سبزی قاصدک بهتر از کلم پیچ است؟
الف) قاصدک دارای ویتامین ها و مواد مغذی بیشتری نسبت به کلم پیچ است. همچنین مقادیر بیشتری فیبر غذایی، انرژی، تیامین، ریبوفلاوین و کولین در ۱۰۰ گرم دارد. آنها به میزان قابل توجهی سطوح ویتامین A، E و K بیشتری دارند. آنها همچنین سطوح بیشتری از کربوهیدرات نسبت به کلم پیچ دارند.
س. فواید خوردن سبزی قاصدک چیست؟
الف. سبزی قاصدک یک مکمل عالی برای رژیم غذایی روزانه شماست. آنها دارای خواص آنتی اکسیدانی، ضد التهابی، ضد سرطانی و ضد دیابت هستند. خوردن سبزی قاصدک سلامت قلب را بهبود می بخشد، بیماران دیابتی را بهبود می بخشد، به بینایی و کاهش وزن بهتر کمک می کند، کلسترول را کاهش می دهد و غیره.
س. ارزش غذایی سبزی قاصدک چیست؟
الف. طبق گزارش USDA، سبز قاصدک مقادیر بالایی پتاسیم (۱۰۰ گرم حاوی ۳۹۷ میلی گرم)، فسفر (۱۰۰ گرم حاوی ۶۶ میلی گرم)، کلسیم (۱۰۰ گرم حاوی ۱۸۷ میلی گرم)، منیزیم (۱۰۰ گرم حاوی ۳۶ میلی گرم) و پروتئین است. (۱۰۰ گرم حاوی ۹.۲ گرم است). همچنین دارای مقدار قابل توجهی ویتامین A (100 گرم حاوی ۵۰۸ میکروگرم)، ویتامین C (100 گرم حاوی ۳۵ میلی گرم)، ویتامین E (100 گرم حاوی ۳.۴۴ میلی گرم) و ویتامین K (100 گرم حاوی ۷۷۸ میکروگرم است).
س. آیا می توانید بیش از حد سبزی قاصدک بخورید؟
الف- مصرف زیاده روی برای سلامتی مناسب نیست. به عنوان مثال، مصرف بیش از حد سبزی قاصدک یا پرخوری ممکن است باعث گرفتگی معده، نفخ شکم، یبوست، اسهال و سایر ناراحتی های گوارشی شود.