«سالمترین» سبزیجاتی است که احتمالاً در یخچال خود ندارید.
مطالعه مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) به شاهی، امتیاز ۱۰۰% عالی در مقیاس «میوهها و سبزیجات نیروگاه» اعطا کرد.
شاهی بسیار غنی از مواد مغذی است و انواع مختلفی از ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها دارد. طعم آن فلفلی و تقریباً تلخ است – شبیه به آروگولا – آن را به یک طعم اکتسابی تبدیل می کند.
درباره اینکه چرا شاهی یکی از سالمترین سبزیجات در جهان است و روشهای ساده امتحان کردن آن بیشتر بدانید.
حقایق تغذیه شاهی
CDC در تحقیقات خود برای ارزیابی تراکم مواد مغذی غذا از ۱۰۰ گرم شاهی استفاده کرد. صد گرم (حدود ۳ فنجان خرد شده) از شاهی موارد زیر دارد:
- ۱۱ کالری
- ۲ گرم پروتئین
- ۰ گرم چربی
- ۱ گرم کربوهیدرات
- ۱ گرم فیبر
- ۴۳ میلی گرم ویتامین C (48٪ ارزش روزانه (DV))
- ۱۶۰ و ویتامین A (18٪ DV)
- ۲۵۰ و ویتامین K (208٪ DV)
فواید شاهی برای سلامتی
دو ماده مغذی برجسته در شاهی وجود دارد – ویتامین C و ویتامین K. هر دو در سبز برگ فراوان هستند و فواید مختلفی دارند. ویتامین C نقش برجسته ای در عملکرد سیستم ایمنی دارد، اما همچنین به تولید کلاژن، جذب آهن، متابولیسم پروتئین و دفاع آنتی اکسیدانی کمک می کند. اکثر مردم روزانه ویتامین C کافی دریافت می کنند، اما خوردن شاهی راهی عالی برای دریافت مقدار زیادی از این ویتامین مفید است.
ویتامین K یک ماده مغذی کمتر شناخته شده است که به لخته شدن خون و سلامت استخوان کمک می کند. بیشتر در سبزی های برگ دار وجود دارد و شاهی منبع عالی این ویتامین است.
این مواد مغذی همراه با فیتوکمیکال ها (ترکیبات گیاهی) موجود در شاهی، آن را برای چندین بیماری مانند سرطان، دیابت و بیماری های قلبی عروقی مفید می کند. به عنوان مثال، مطالعه ای در مجله آمریکایی تغذیه بالینی نشان داده شد که خوردن ۸۵ گرم شاهی خام روزانه به مدت ۸ هفته باعث آسیب کمتری به DNA و افزایش وضعیت آنتی اکسیدانی در بدن می شود که هر دو ممکن است احتمال ابتلا به سرطان را کاهش دهند. نویسندگان مطالعه این نتایج را به آنتی اکسیدان های موجود در برگ سبز نسبت می دهند.
تحقیقات در حیوانات نشان می دهد که عصاره شاهی ممکن است با کاهش کلسترول LDL (بد) و تری گلیسیرید از قلب محافظت کند. متاآنالیز مطالعات انسانی به این نتیجه رسیدند که مصرف زیاد سبزیجات برگ سبز باعث کاهش بروز بیماری های قلبی عروقی می شود. باز هم، نویسندگان مطالعه بر این باورند که این اثرات محافظتی ناشی از قدرت آنتی اکسیدانی سبزیجات برگدار است.
در نهایت، اخیرا مطالعه ای اثرات گنجاندن شاهی در یک وعده غذایی با چربی متوسط (۴۰ درصد کالری از چربی) بر قند خون مردان سالم را ارزیابی کرد. افزودن ۱۰۰ گرم شاهی به وعده غذایی باعث کاهش قند خون بعد از غذا شد. تحقیقات نشان می دهد که ۴ هفته عصاره شاهی ممکن است قند و چربی خون را در موش های دیابتی کاهش دهد.
با این حال، شایان ذکر است که عصاره شاهی به طور گسترده در دسترس نیست، بنابراین نتایج ممکن است به خوردن شاهی تبدیل نشود. اما این از سلامتی سبزه برگی کم نمی کند.
آیا خوردن شاهی دارای اشکالاتی است؟
خوردن شاهی بی خطر و سالم است. با این حال، برخی از افرادی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنند باید مصرف غذاهای حاوی ویتامین K مانند شاهی آبی را محدود کنند. ویتامین K با برخی از داروهای رقیق کننده خون تداخل دارد و باعث می شود که آنها به درستی عمل نکنند.
حقایق جالب در مورد شاهی
علاوه بر فواید تغذیه ای، در اینجا چند دلیل دیگر برای خوردن شاهی آورده شده است.
شاهی التهاب بعد از تمرین را کاهش می دهد
با ظرفیت آنتی اکسیدانی خود، جای تعجب نیست که شاهی آبی به دلیل توانایی آن در کاهش التهاب پس از ورزش مورد مطالعه قرار گرفته است. یک مطالعه روی ۱۰ مرد سالم به اثرات مکمل های کوتاه مدت (۲ ساعت قبل از ورزش) و طولانی مدت (۸ هفته) با شاهی بر روی نشانگرهای التهابی پس از ورزش پرداختند. نویسندگان دریافتند که هر دو شکل مکمل باعث کاهش التهاب ناشی از ورزش می شود.
مطالعه دیگر با ۱۹ فرد سالم، اثرات یک وعده (۸۵ گرم) شاهی پس از ۳۰ دقیقه تمرین با شدت بالا مشاهده شد. باز هم، این تحقیق نشان داد که نشانگرهای ضد التهابی برای شرکتکنندگانی که شاهی آبی دریافت کردهاند، در مقایسه با گروه کنترل، بالاتر است.
می توانید شاهی را در خانه پرورش دهید
شاهی ممکن است در بازار محلی شما موجود نباشد، اما می توانید آن را در خانه پرورش دهید. این گیاه عاشق آب و نور خورشید است و روی طاقچه های آفتابی رشد می کند.
دانه ها یا گیاه کوچک را به یک گلدان خاک اضافه کنید و ته گیاه گلدان را در ۲ تا ۳ اینچ آب غوطه ور کنید. خاک را همیشه مرطوب نگه دارید و گیاه را در مکانی آفتابی بگذارید تا شاهد رشد آن باشید.