صمغ زانتان یک افزودنی غذایی است که به عنوان غلیظ کننده یا تثبیت کننده استفاده می شود. در حالی که فواید سلامتی دارد، مصرف بیش از حد آن ممکن است باعث مشکلات گوارشی شود.

با کمال تعجب، چسب کاغذ دیواری و سس سالاد یک چیز مشترک دارند.

این صمغ زانتان است، یک افزودنی غذایی که احتمالا تا به حال نام آن را نشنیده اید، اما احتمالا چندین بار در هفته مصرف می کنید.

با توجه به اینکه در بسیاری از محصولات صنعتی یافت می شود و با مشکلات تنفسی و گوارشی مرتبط است، بسیاری از مردم نگران ایمنی آن هستند.

صمغ زانتان — آیا این افزودنی غذایی سالم است یا مضر؟healthline.comhttps://www.healthline.com › xa...

اما FDA صمغ زانتان را برای مصرف به عنوان یک افزودنی غذایی بی خطر می داند.۱).

علاوه بر این، محبوبیت آن به عنوان یک مکمل و عنصر رایج در محصولات بدون گلوتن در حال افزایش است.

حتی ممکن است فواید سلامتی مانند کاهش کلسترول و قند خون داشته باشد.

این مقاله شواهد مربوط به صمغ زانتان را بررسی می‌کند تا مشخص کند که آیا برای سلامتی شما مضر است یا مفید.

صمغ زانتان چیست؟

صمغ زانتان یک افزودنی غذایی محبوب است که معمولاً به عنوان غلیظ کننده یا تثبیت کننده به غذاها اضافه می شود.

زمانی که شکر توسط نوعی باکتری به نام تخمیر می شود ایجاد می شود Xanthomonas campestris. هنگامی که شکر تخمیر می شود، یک آبگوشت یا ماده ای شبیه گوسفند ایجاد می کند که با افزودن الکل جامد می شود. سپس خشک می شود و به پودر تبدیل می شود.

هنگامی که پودر صمغ زانتان به مایع اضافه می شود، به سرعت پراکنده می شود و محلولی چسبناک و پایدار ایجاد می کند. این باعث می شود که یک عامل غلیظ کننده، تعلیق کننده و تثبیت کننده عالی برای بسیاری از محصولات باشد.۲).

دانشمندان در سال ۱۹۶۳ آن را کشف کردند. بنابراین، FDA آن را به عنوان یک افزودنی غذایی تایید کرده است و هیچ محدودیتی برای میزان صمغ زانتان یک غذا قائل نیست.

اگرچه در آزمایشگاه ساخته شده است، اما فیبر محلول است. فیبرهای محلول کربوهیدرات هایی هستند که بدن شما نمی تواند آنها را تجزیه کند.

در عوض، آنها آب را جذب می کنند و به یک ماده ژل مانند در سیستم گوارش شما تبدیل می شوند که هضم را کند می کند.۳).

بنابراین، بدن شما قادر به هضم صمغ زانتان نیست و هیچ کالری یا مواد مغذی را تامین نمی کند.

صمغ زانتان یک افزودنی غذایی است که توسط قندی که توسط یک باکتری تخمیر می شود ایجاد می شود. این یک فیبر محلول است و معمولاً برای غلیظ کردن یا تثبیت غذاها استفاده می شود.

صمغ زانتان کجا یافت می شود؟

صمغ زانتان در مواد غذایی، مراقبت های شخصی و محصولات صنعتی یافت می شود.

بیشتر بخوانید
لیمو : حقایق تغذیه و فواید سلامتی

محصولات غذایی

صمغ زانتان می تواند بافت، قوام، طعم، ماندگاری و ظاهر بسیاری از غذاها را بهبود بخشد.

همچنین غذاها را تثبیت می کند و به برخی مواد غذایی کمک می کند تا دماها و سطوح مختلف pH را تحمل کنند. علاوه بر این، از جدا شدن غذاها جلوگیری می کند و به آنها اجازه می دهد به آرامی از ظروف خود خارج شوند.

به طور مکرر در پخت و پز بدون گلوتن استفاده می شود زیرا می تواند خاصیت ارتجاعی و نرمی که گلوتن به محصولات پخته شده سنتی می دهد را فراهم کند.

در زیر برخی از غذاهای رایج حاوی صمغ زانتان آورده شده است:

  • سس سالاد
  • محصولات نانوایی
  • آب میوه ها
  • سوپ ها
  • بستنی
  • سس ها و سس ها
  • شربت ها
  • محصولات بدون گلوتن
  • غذاهای کم چرب

محصولات مراقبت شخصی

صمغ زانتان همچنین در بسیاری از محصولات مراقبت شخصی و زیبایی یافت می شود. این اجازه می دهد تا این محصولات ضخیم باشند، اما همچنان به راحتی از ظروف خود خارج می شوند. همچنین اجازه می دهد تا ذرات جامد در مایعات معلق شوند.

در زیر برخی از محصولات رایج حاوی صمغ زانتان آورده شده است:

  • خمیر دندان
  • کرم ها
  • لوسیون ها
  • شامپو

محصولات صنعتی

صمغ زانتان به دلیل توانایی آن در تحمل دماها و سطوح مختلف pH، چسبیدن به سطوح و غلیظ شدن مایعات در بسیاری از محصولات صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد و همه اینها در عین حفظ جریان خوب است.

محصولات صنعتی رایج حاوی صمغ زانتان عبارتند از:

  • قارچ کش ها، علف کش ها و حشره کش ها
  • پاک کننده کاشی، دوغاب، فر و کاسه توالت
  • رنگ می کند
  • سیالات مورد استفاده در حفاری نفت
  • چسب هایی مانند چسب کاغذ دیواری

صمغ زانتان به دلیل خاصیت تثبیت کننده و غلیظ کننده در بسیاری از غذاها، محصولات مراقبت شخصی و محصولات صنعتی موجود است.

صمغ زانتان ممکن است قند خون را کاهش دهد

چندین مطالعه نشان داده اند که صمغ زانتان می تواند قند خون را در صورت مصرف در مقادیر زیاد کاهش دهد.۴، ۵، ۶).

اعتقاد بر این است که مایعات معده و روده کوچک شما را به ماده ای چسبناک و ژل مانند تبدیل می کند. این امر هضم را کند می کند و بر سرعت ورود قند به جریان خون تأثیر می گذارد و افزایش قند خون پس از خوردن غذا را کاهش می دهد.۴).

در یک مطالعه ۱۲ هفته ای، ۹ مرد مبتلا به دیابت و چهار مرد بدون دیابت روزانه یک کلوچه مصرف کردند. برای شش هفته مطالعه، مردان کلوچه بدون صمغ زانتان خوردند. برای ۶ هفته دیگر کلوچه حاوی ۱۲ گرم از آن را خوردند.

بیشتر بخوانید
دوز زردچوبه: چه مقدار در روز مصرف کنید؟

قند خون شرکت کنندگان به طور منظم مورد آزمایش قرار گرفت و سطح قند خون ناشتا و بعد از غذا در مردان دیابتی هنگام مصرف کلوچه با صمغ زانتان به طور قابل توجهی پایین تر بود.۵).

مطالعه دیگری بر روی ۱۱ زن نشان داد که قند خون پس از مصرف برنج با صمغ زانتان در مقایسه با مصرف برنج بدون آن به طور قابل توجهی پایین تر بود.۶).

صمغ زانتان ممکن است با کند کردن هضم و تأثیر بر سرعت ورود قند به جریان خون، قند خون را کاهش دهد.

سایر مزایای سلامتی

صمغ زانتان با سایر فواید بالقوه سلامتی مرتبط است، اگرچه بعید است که این فواید بدون مصرف مکمل‌ها رخ دهد.

برخی از مزایای سلامتی بالقوه صمغ زانتان عبارتند از:

  • کاهش کلسترول: در یک مطالعه پنج مرد به مدت ۲۳ روز ۱۰ برابر مقدار توصیه شده صمغ زانتان در روز مصرف کردند. آزمایش خون بعدی نشان داد که کلسترول آنها ۱۰ درصد کاهش یافته است.۷).
  • کاهش وزن: افراد پس از مصرف صمغ زانتان متوجه افزایش سیری شده اند. ممکن است با تاخیر در تخلیه معده و کند کردن هضم، سیری را افزایش دهد.۴، ۵).
  • خواص ضد سرطان: مطالعه‌ای روی موش‌های مبتلا به ملانوما نشان داد که به طور قابل‌توجهی رشد تومورهای سرطانی را کاهش می‌دهد و طول عمر را طولانی می‌کند. هیچ مطالعه انسانی کامل نشده است، بنابراین شواهد فعلی ضعیف است (۸).
  • نظم بهبود یافته: صمغ زانتان حرکت آب را به داخل روده افزایش می‌دهد تا مدفوع نرم‌تر و حجیم‌تری ایجاد کند که راحت‌تر دفع شود. مطالعات نشان داده اند که به طور قابل توجهی دفعات و مقدار مدفوع را افزایش می دهد.۹).
  • مایعات را غلیظ می کند: برای غلیظ کردن مایعات برای افرادی که در بلع مشکل دارند، مانند افراد مسن یا افراد مبتلا به اختلالات عصبی استفاده می شود.۱۰).
  • جایگزین بزاق: گاهی اوقات از آن به عنوان جایگزین بزاق برای افرادی که از خشکی دهان رنج می برند استفاده می شود، اما مطالعات در مورد اثربخشی آن نتایج متفاوتی را نشان داده است.۱۱، ۱۲).

دوزهای بزرگتر صمغ زانتان ممکن است فوایدی داشته باشد، از جمله کاهش کلسترول، افزایش سیری و خواص مبارزه با سرطان. با این وجود، مطالعات انسانی بیشتری مورد نیاز است.

صمغ زانتان می تواند باعث مشکلات گوارشی شود

برای اکثر افراد، تنها عارضه جانبی بالقوه منفی صمغ زانتان ناراحتی معده است.

بسیاری از مطالعات حیوانی نشان داده اند که دوزهای زیاد می تواند دفعات مدفوع را افزایش داده و باعث نرمی مدفوع شود.۱۳، ۱۴).

بیشتر بخوانید
کلم بروکلی: حقایق تغذیه ای کالری ویتامین ها و مواد معدنی

در مطالعات انسانی، دوزهای زیاد صمغ زانتان اثرات زیر را نشان داد:۹):

  • افزایش دفعات اجابت مزاج
  • افزایش خروجی مدفوع
  • مدفوع نرم تر
  • افزایش گاز
  • باکتری های روده تغییر یافته

این عوارض جانبی به نظر نمی رسد مگر اینکه حداقل ۱۵ گرم مصرف شود. رسیدن به این مقدار از طریق یک رژیم غذایی معمولی دشوار است (۹).

علاوه بر این، توانایی صمغ زانتان برای تغییر باکتری های روده ممکن است چیز خوبی باشد، زیرا بسیاری از فیبرهای محلول دیگر باکتری های روده را تغییر می دهند. آنها به عنوان پری بیوتیک شناخته می شوند و باعث رشد باکتری های خوب در روده می شوند.۱۵).

با این حال، تحقیقات بیشتری برای درک پتانسیل صمغ زانتان به عنوان یک پری بیوتیک مورد نیاز است.

صمغ زانتان اگر به مقدار زیاد مصرف شود می تواند اثر ملین داشته باشد. نکته مثبت، ممکن است به عنوان یک پری بیوتیک عمل کند و رشد باکتری های سالم را در روده تشویق کند.

برخی از افراد ممکن است نیاز داشته باشند از آن اجتناب کنند یا آن را محدود کنند

در حالی که صمغ زانتان برای اکثر افراد بی خطر است، افراد کمی هستند که باید از آن اجتناب کنند.

افراد مبتلا به آلرژی شدید گندم، ذرت، سویا یا لبنیات

صمغ زانتان از شکر به دست می آید. قند می تواند از مکان های مختلفی از جمله گندم، ذرت، سویا و لبنیات تهیه شود.۱۶).

افراد مبتلا به آلرژی شدید به این محصولات ممکن است نیاز داشته باشند از غذاهای حاوی صمغ زانتان اجتناب کنند، مگر اینکه بتوانند تعیین کنند که آدامس زانتان از چه منبعی تهیه شده است.

نوزادان نارس

Simply Thick، یک غلیظ کننده مبتنی بر صمغ زانتان، به شیر خشک و شیر مادر برای نوزادان نارس اضافه شد.

در چندین مورد، نوزادان مبتلا به انتروکولیت نکروزان شدند که یک بیماری تهدید کننده زندگی است که باعث می شود روده ها ملتهب، آسیب دیده و شروع به مرگ کنند.۱۷).

در حالی که Simply Thick برای استفاده در بزرگسالان بی خطر است، نوزادان باید از آن اجتناب کنند زیرا روده آنها هنوز در حال رشد است.

کسانی که داروهای خاصی مصرف می کنند یا برای جراحی برنامه ریزی می کنند

صمغ زانتان می تواند سطح قند خون را کاهش دهد (۵).

این می تواند برای افرادی که از داروهای دیابت خاصی استفاده می کنند که باعث کاهش قند خون می شود، خطرناک باشد. همچنین برای افرادی که قصد دارند به زودی جراحی شوند، می تواند خطرناک باشد.

این افراد برای مصرف برخی از غذاها با صمغ زانتان خوب هستند، اما تا زمانی که تاثیر آن بر قند خون بهتر شناخته شود باید از مصرف مقادیر زیاد آن اجتناب کنند.

نوزادان نارس و افراد مبتلا به آلرژی شدید باید از آدامس زانتان اجتناب کنند. همچنین، کسانی که در معرض خطر سطوح پایین قند خون هستند باید از مصرف دوزهای زیاد آن اجتناب کنند.

آیا مصرف آن بی خطر است؟

برای اکثر مردم، خوردن غذاهای حاوی صمغ زانتان کاملا بی خطر به نظر می رسد.

بیشتر بخوانید
توفو راهنمای مزایای آن برای سلامتی و بیشتر

در حالی که بسیاری از غذاها حاوی آن هستند، فقط ۰.۰۵-۰.۳٪ از یک محصول غذایی را تشکیل می دهد.

علاوه بر این، یک فرد معمولی کمتر از ۱ گرم صمغ زانتان در روز مصرف می کند. مقادیری ۲۰ بار که بی خطر بودن آنها ثابت شده است (۱۸).

در واقع، کمیته مشترک تخصصی افزودنی‌های غذایی، میزان مصرف روزانه قابل قبول «مشخص نشده» را به آن اختصاص داد. زمانی که افزودنی های غذایی سمیت بسیار کمی داشته باشند و میزان آن در غذاها به قدری کم باشد که خطری برای سلامتی ایجاد نکند، این نام را می دهد.۱۸).

اما مردم باید از استنشاق صمغ زانتان خودداری کنند. مشخص شد کارگرانی که آن را به صورت پودری استفاده می کردند علائمی شبیه آنفولانزا و سوزش بینی و گلو داشتند.۱۹).

بنابراین حتی اگر ممکن است غذاهای حاوی آن را زیاد بخورید، میزان مصرف شما به قدری کم است که بعید است مزایا یا عوارض جانبی منفی را تجربه کنید.

بسیاری از غذاها حاوی صمغ زانتان هستند، اما در مقادیر کمی یافت می شود که تأثیر زیادی بر سلامت شما ندارد.

خلاصه

صمغ زانتان یک افزودنی محبوب برای غلیظ کردن، تعلیق و تثبیت است. این در بسیاری از غذاها و محصولات یافت می شود و به نظر می رسد برای اکثر مردم بی خطر باشد.

حتی ممکن است زمانی که در مقادیر بیشتر مصرف شود فوایدی برای سلامتی داشته باشد، اگرچه این سطوح مصرف بالاتر نیز می تواند خطر مشکلات گوارشی را افزایش دهد.

نکته مهم، رسیدن به سطوح بالاتر مصرف از طریق یک رژیم غذایی منظم دشوار است و احتمالاً باید از طریق استفاده از مکمل‌های صمغ زانتان به دست آید.

در حالی که بسیاری از مطالعات بی خطر بودن صمغ زانتان را در مواد غذایی ثابت کرده اند، مطالعات انسانی کمی به استفاده از آن به عنوان مکمل پرداخته اند.

در این بین، با خوردن غذاهایی که حاوی صمغ زانتان هستند، احساس امنیت کنید. به نظر می رسد در بدترین حالت بی ضرر است.
Source link