عدم تحمل لاکتوز چیست؟ علائم، علل

وقتی بچه بودید، مادرتان همیشه به شما یادآوری می‌کرد که شیرتان را بنوشید. اما این روزها بسیاری از بزرگسالان درجاتی از آنچه که به نام عدم تحمل لاکتوز شناخته می شود را تجربه می کنند.

لاکتوز قندی است که در محصولات لبنی یافت می شود. هنگامی که غذا یا نوشیدنی حاوی لاکتوز مصرف می کنید، آنزیمی در روده کوچک به نام لاکتاز به هضم قند کمک می کند. اما زمانی که عدم تحمل لاکتوز دارید، توانایی هضم این قندها کاهش می یابد و این می تواند گاز اضافی و سایر علائم گوارشی ایجاد کند.

شایع ترین نوع عدم تحمل لاکتوز، عدم تحمل لاکتوز اولیه است. در عدم تحمل لاکتوز اولیه، شما با مقدار طبیعی لاکتاز متولد می شوید. اما با رسیدن به سنین نوجوانی یا بزرگسالی، تولید لاکتاز شما به شدت کاهش می یابد و هضم غذاهای حاوی لبنیات ممکن است دشوار شود. (شما ممکن است این را به عنوان عدم تداوم لاکتوز بشنوید.)

کمبود لاکتاز ثانویه یا اکتسابی زمانی ایجاد می‌شود که عفونت یا بیماری – مانند بیماری سلیاک، گاستروانتریت یا بیماری کرون – به روده کوچک آسیب می‌زند.

کمبود مادرزادی لاکتاز یک اختلال ارثی نادر است که در آن روده کوچک از بدو تولد لاکتاز تولید نمی کند. (اطلاعات بیشتر در مورد آن در زیر.)

خبر خوب این است که اکثر افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز می توانند بدون ترک تمام غذاهای لبنی از علائم جلوگیری کنند.
(به عبارت دیگر، ممکن است در آینده شما بستنی وجود داشته باشد.) مقدار لاکتوز مورد نیاز برای ایجاد علائم نیز متفاوت است، به این معنی که شما می توانید آزمایش کنید و ببینید چقدر (یا کم) لبنیات برای شما مفید است.

در اینجا همه چیزهایی است که باید در مورد عدم تحمل لاکتوز بدانید – و در مورد آن چه باید کرد.

 
 

علائم و نشانه های عدم تحمل لاکتوز

یکی از سرنخ‌هایی که نشان می‌دهد ممکن است عدم تحمل لاکتوز داشته باشید این است که حدود نیم تا دو ساعت پس از مصرف لبنیات، برخی از مشکلات گوارشی زیر را تجربه می‌کنید:

  • گرفتگی شکم
  • نفخ
  • اسهال و مدفوع شل
  • گاز
  • حالت تهوع
  • صداهای غرغر یا غرغر
  • درد شکم

نکته ای که باید به خاطر داشته باشید: عدم تحمل لاکتوز مانند حساسیت به شیر نیست، که زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن شما به پروتئین های موجود در شیر بیش از حد واکنش نشان می دهد. به جای بروز تدریجی، علائم آلرژی به شیر – کهیر، خس خس سینه و استفراغ – معمولاً بلافاصله پس از مصرف لبنیات ظاهر می شود. و آلرژی به شیر، که معمولاً نوزادان و کودکان را تحت تاثیر قرار می دهد، می تواند تهدید کننده زندگی باشد.

 
 

علل و عوامل خطر عدم تحمل لاکتوز

بسیاری از افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز دچار کمبود آنزیم لاکتاز هستند زیرا روده کوچک آنها لاکتاز کافی تولید نمی کند. (اصطلاح پزشکی برای این حالت هیپولاکتازی است.)

بیشتر بخوانید
هموروئید خارجی: درمان، علائم

این کمبود ممکن است منجر به سوء جذب لاکتوز شود که در آن لاکتوز هضم نشده راه خود را به روده بزرگ و روده بزرگ باز می کند. در آنجا، باکتری ها آن را تجزیه می کنند و در نتیجه گاز و مایع در روده بزرگ افزایش می یابد (و نفخ ناخوشایند، نفخ، و سایر علائم شکم).

عدم تحمل لاکتوز معمولا ارثی است.
همانطور که در بالا ذکر شد، یکی از علل نادر این بیماری به عنوان کمبود مادرزادی لاکتاز شناخته می شود. در کمبود مادرزادی لاکتاز، نوزادان بدون توانایی تجزیه لاکتوز متولد می شوند. اسهال شدید علامت اصلی است.

عوامل خطر برای عدم تحمل لاکتوز عبارتند از:

  • سن (ممکن است بعد از نوجوانی یا جوانی ظاهر شود)
  • نژاد یا قومیت یک فرد
  • زایمان زودرس
 
 

عدم تحمل لاکتوز چگونه تشخیص داده می شود؟

اگر متوجه شدید که اغلب پس از خوردن لبنیات علائم گوارشی دارید، ممکن است بخواهید به پزشک خود مراجعه کنید، او احتمالاً در مورد آنچه تجربه می کنید، سابقه پزشکی و عادات غذایی شما را می پرسد و یک معاینه فیزیکی انجام می دهد یا آزمایشات را تجویز می کند. برای تشخیص مشکل

همچنین ممکن است بخواهید میزان لبنیات مصرفی خود را پیگیری کنید. (فراموش نکنید که این غذاها را در چه زمانی مصرف می کنید و با چه چیزی می خورید.) حتماً به پزشک خود اطلاع دهید که کدام لبنیات و چه مقدار از آنها باعث ناراحتی می شود.

قبل از مراجعه به پزشک، محصولات لبنی را از رژیم غذایی خود به مدت چند روز حذف کنید تا ببینید آیا علائم شما کاهش می یابد یا خیر.
پزشک شما می‌تواند تشخیص را با انجام آزمایش تنفس هیدروژن تأیید کند – ناتوانی در هضم لاکتوز باعث ایجاد سطوح بالاتر هیدروژن در نفس شما می‌شود. شما یک نوشیدنی حاوی لاکتوز مصرف خواهید کرد و در طی چند ساعت، چندین بار در یک ظرف تنفس خواهید کرد.

گزینه دیگر آزمایش تحمل لاکتوز است. که میزان گلوکز موجود در جریان خون شما را پس از نوشیدن مایعی حاوی لاکتوز اندازه گیری می کند. اگر سطح گلوکز شما بالا نرود، به این معنی است که بدن شما نوشیدنی پر از لاکتوز را به درستی هضم و جذب نمی کند. با این حال، به دلیل شرایط خاص، این آزمایش ها می توانند نادرست باشند.

تست اسیدیته مدفوع برای نوزادان و کودکان خردسال استفاده می شود. اگر فردی لاکتوز را هضم نکند، مدفوع او حاوی اسیدهایی مانند اسید لاکتیک و گلوکز خواهد بود.
 
 

طول مدت عدم تحمل لاکتوز

هیچ درمانی برای عدم تحمل لاکتوز وجود ندارد، اما بیشتر افراد می توانند با ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی خود علائم خود را کنترل کنند.

شما می توانید با اجتناب از غذاهای حاوی لاکتوز یا با مصرف متعادل آنها از علائم جلوگیری کنید. علاوه بر این، اشکال تجاری تهیه شده از آنزیم لاکتاز در دسترس هستند (مانند قرص لاکتاید). این آنزیم های جایگزین معمولاً علائم را به طور کامل تسکین نمی دهند.
 
 

درمان و گزینه های دارویی برای عدم تحمل لاکتوز

هیچ درمانی برای عدم تحمل لاکتوز وجود ندارد، اما می توان با توجه به رژیم غذایی و تغییر آن، علائم را مدیریت کرد. احتمالاً حتی نیازی به حذف کامل لبنیات ندارید.

با امتحان کردن محصولات لبنی مختلف و اندازه گیری علائم خود شروع کنید و از مقادیر کم استفاده کنید تا ببینید بدن شما چگونه واکنش نشان می دهد. همچنین ممکن است نخوردن محصولات لبنی به تنهایی کمک کند، بلکه آنها را با غذاهای دیگر (مثلاً شیر با غلات یا پنیر با کراکر) امتحان کنید. برخی از محصولات لبنی مانند پنیرهای سفت و ماست زنده دارای لاکتوز کمتری نسبت به سایرین هستند، پس با آنها شروع کنید.

همچنین ممکن است بخواهید شیر و فرآورده های لبنی فاقد لاکتوز و کاهش لاکتوز را امتحان کنید یا از پزشک خود بپرسید که آیا مصرف قرص لاکتاز هنگام خوردن یا نوشیدن لبنیات منطقی است یا خیر. قرص لاکتاز حاوی لاکتاز است، آنزیمی که لاکتوز را تجزیه می کند. می توانید آنها را قبل از خوردن یا نوشیدن فرآورده های شیر مصرف کنید. همچنین می توانید قطره لاکتاز را قبل از نوشیدن به شیر اضافه کنید. لاکتاز لاکتوز موجود در غذاها و نوشیدنی ها را تجزیه می کند و احتمال ابتلا به علائم عدم تحمل لاکتوز را کاهش می دهد.

با این حال، قبل از استفاده از محصولات لاکتاز با پزشک خود مشورت کنید. کودکان خردسال و زنان باردار یا شیرده ممکن است نتوانند از آنها استفاده کنند. ]

همچنین باید مراقب دریافت کلسیم کافی باشید. از پزشک خود بپرسید که آیا مصرف مکمل های کلسیم منطقی است یا خیر. و مراجعه به پزشک برای کودکان مبتلا به عدم تحمل لاکتوز بسیار مهم است، زیرا آنها برای رشد و استحکام استخوان ها به کلسیم نیاز دارند.

شیر و فرآورده های آن رایج ترین منابع کلسیم هستند، اما سایر منابع خوب کلسیم عبارتند از:
  • ماهی سالمون یا ساردین کنسرو شده
  • سبزیجات سبز برگ مانند کلم بروکلی و کلم پیچ
  • پرتقال
  • بادام
  • لوبیا خشک
  • توفو
با کاهش مصرف شیر، بسیاری از افراد ممکن است دچار کمبود ویتامین D شوند. غذاهای کمی به طور طبیعی حاوی ویتامین D هستند، اما ماهی های چرب مانند سالمون و ماهی تن منابع خوبی هستند.
 با این حال، نور خورشید بهترین منبع ویتامین D است و بیشتر مردم در ایالات متحده به اندازه کافی در معرض نور خورشید قرار نمی گیرند، بنابراین با پزشک خود در مورد اینکه آیا باید مکمل های ویتامین D مصرف کنید یا خیر صحبت کنید.

پیشگیری از عدم تحمل لاکتوز

در حالی که هیچ راه خوبی برای جلوگیری از عدم تحمل لاکتوز وجود ندارد، همانطور که در این مقاله توضیح داده شده است، راه هایی برای جلوگیری از علائم آن وجود دارد.

 
 

عوارض عدم تحمل لاکتوز

عدم تحمل لاکتوز در صورتی که شما را از دریافت مواد مغذی کافی مانند کلسیم و ویتامین D که در محصولات لبنی یافت می‌شود باز دارد، ممکن است بر سلامت شما تأثیر بگذارد.
 
 

تحقیقات و آمار: چند نفر به لاکتوز حساسیت ندارند؟

بر اساس یک متاآنالیز که در سال ۲۰۱۷ منتشر شد، تخمین زده می شود که ۶۸ درصد از جمعیت جهان به لاکتوز عدم تحمل دارند.
 
 

BIPOC و عدم تحمل لاکتوز

جوامع سیاه پوست، بومی و رنگین پوستان (BIPOC) به ویژه تحت تأثیر عدم تحمل لاکتوز قرار دارند. در ایالات متحده، این بیماری در میان آمریکایی های آفریقایی تبار، آمریکایی های اسپانیایی تبار، بومیان آمریکایی و آمریکایی های آسیایی رایج است.

بیشتر بخوانید
علت نفخ شکم چیست؟

در مردم اروپای شمالی تبار آنچنان شایع نیست.

 

شرایط مرتبط و علل عدم تحمل لاکتوز

همانطور که در بالا ذکر شد، چندین اختلال گوارشی و سایر شرایط نیز می توانند باعث عدم تحمل لاکتوز شوند. آنها عبارتند از:
  • گاستروانتریت (التهاب پوشش روده ناشی از ویروس، باکتری یا انگل)
  • بیماری سلیاک
  • بیماری کرون
  • کولیت اولسراتیو (زخم در پوشش روده)
  • سندرم روده تحریک پذیر (IBS)
  • هر گونه آسیب به روده کوچک
  • شیمی درمانی یا پرتودرمانی درمان سرطان
بیشتر بخوانید
علائم و نشانه های اورژانسی آپاندیسیت

وضعیتی به نام رشد بیش از حد باکتری های روده کوچک (SIBO) نیز ممکن است باعث حساسیت به لاکتوز شود – و در برخی موارد، علائم گوارشی آشکار. در SIBO، حرکات روده آهسته تر از حد معمول می تواند منجر به رشد بیش از حد باکتری ها در روده شود.

بیشتر بخوانید
در مورد پروکتالژیا فوگاکس چه باید بدانید؟

منبع 

دیدگاهتان را بنویسید

متخصص تغذیه و رژیم درمانی (PhD). ارائه دهنده رژیم های تخصصی آنلاین از قبیل کتوژنیک با خدمات ویژه