بسیاری از چیزها می توانند در ایجاد دیابت نوع ۲ نقش داشته باشند، از جمله انتخاب غذا، مدیریت وزن، سطح فعالیت، ژنتیک و سابقه پزشکی خانوادگی.
وقتی صحبت از دیابت نوع ۲ می شود، هیچ دلیل واحدی وجود ندارد.
ترکیبی از عوامل ممکن است منجر به دیابت نوع ۲ (T2D) شود، از سابقه پزشکی خانوادگی و قومیت شما تا عوامل سبک زندگی مانند انتخاب غذا و عادات فعالیت بدنی.

ژنتیک و سابقه خانوادگی
ژنتیک در خطر ابتلای فرد به این بیماری نقش دارد .
انجمن دیابت آمریکا و یادداشتهای تحقیقاتی اخیر نشان میدهند که ژنتیک، همراه با نژاد و قومیت، عوامل موثر در بروز T2D هستند – حتی بیشتر از دیابت نوع ۱.
نوع چربی بدن
نوع خاصی از چربی به نام چربی احشایی می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش دهد.
شما نمی توانید آن را ببینید، اما چربی آن که اندام های داخلی شما را احاطه کرده است، مانند کبد و روده شما، در اعماق قسمت میانی شما.
در حالی که چربی احشایی تنها حدود ۱۰٪ از کل چربی بدن را تشکیل می دهد، بالاترین خطر مرتبط با مشکلات متابولیک مانند مقاومت به انسولین را دارد.
مقاومت به انسولین چیست؟
به طور معمول، بدن شما از هورمونی به نام انسولین استفاده می کند تا به گلوکز موجود در جریان خون شما کمک کند تا وارد سلول ها شود و برای انرژی استفاده شود.
مقاومت به انسولین زمانی ایجاد میشود که سلولهای ماهیچهها، چربی و کبد به خوبی به انسولین ساخته شده در بدن پاسخ نمیدهند تا به تنظیم طبیعی سطح قند خون کمک کنند. در نتیجه، ورود گلوکز به سلول های شما سخت تر می شود.
این بدان معناست که ممکن است در نهایت قند زیادی در جریان خون شما باقی بماند که منجر به افزایش قند خون و احتمالاً پیش دیابت و T2D شود.
نشستن برای مدت طولانی می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش دهد.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) و متخصصان دیابت تاکید می کنند که فعالیت بدنی معمول می تواند به شما کمک کند سطح قند خون خود را در محدوده هدف نگه دارید و شانس ابتلا به پیش دیابت و T2D را کاهش دهید.
برخی داروها
این امکان وجود دارد که دارویی که برای بیماری دیگری مصرف میکنید میتواند به توسعه T2D کمک کند .
به عنوان مثال، کورتیکواستروئیدها مانند پردنیزون اغلب برای درمان التهاب استفاده می شوند، اما آنها همچنین با خطر ابتلا به دیابت مرتبط هستند. دوزهای بالای استاتینها که برای درمان کلسترول بالا استفاده میشوند نیز ممکن است خطر ابتلا را افزایش دهند .
سایر داروهایی که در برخی موارد با افزایش خطر ابتلا به دیابت مرتبط بوده اند عبارتند از:
- بتا بلوکرها
- داروهای آنتی سایکوتیک نسل دوم
- دیورتیک های تیازیدی
سایر داروها نیز ممکن است سطح قند خون شما را افزایش دهند، بنابراین اگر شروع به مصرف یک داروی جدید کردید، به خصوص اگر سایر عوامل خطر دیابت نوع ۲ را دارید، ممکن است ارزش صحبت با یک متخصص پزشکی را داشته باشد.
بدون مشورت با تیم مراقبت پزشکی خود، مصرف داروهای خود را قطع نکنید یا آنها را تغییر ندهید.
برخی شرایط پزشکی
اگر پیش دیابت دارید ، سطح قند خون شما افزایش یافته است اما به اندازه کافی برای تشخیص دیابت کافی نیست.
سایر شرایطی که ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش دهد عبارتند از:
- فشار خون بالا
- بیماری قلبی
- سابقه سکته مغزی
- سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
- داشتن سطوح پایین کلسترول HDL و سطوح بالای تری گلیسیرید
حریم خصوصی شما برای ما مهم است. هرگونه اطلاعاتی که از طریق این وب سایت در اختیار ما قرار می دهید ممکن است توسط ما در سرورهای واقع در کشورهای خارج از اتحادیه اروپا قرار گیرد. اگر با چنین قرارگیری موافق نیستید، اطلاعات را ارائه نکنید.
آیا قند باعث دیابت می شود؟
خوردن منظم غذاهای حاوی شکر و نوشیدنی های شیرین شده با شکر می تواند خطر ابتلا به پیش دیابت و T2D را افزایش دهد.
تحقیقات نشان نمیدهد که مصرف شکر به خودی خود تضمین کننده ابتلای فرد به دیابت است، اما مطالعات نشان میدهند که یک ارتباط قوی وجود دارد .
خوردن مقادیر زیاد قند همچنین می تواند به طور غیرمستقیم خطر دیابت را با افزایش وزن و افزایش چربی بدن افزایش دهد. اینها هر دو عوامل خطر جداگانه برای ایجاد پیش دیابت و T2D هستند.
برای کاهش اثرات نامطلوب مصرف زیاد قند، دستورالعمل های رژیم غذایی ۲۰۲۰-۲۰۲۵ برای آمریکایی ها توصیه می کند که بیش از ۱۰٪ از کل کالری روزانه شما از قندهای اضافه شده تامین نشود. دستورالعمل های گروه های دیگر در مورد مقادیر توصیه شده قند متفاوت است.
اینکه آیا فردی به دیابت مبتلا می شود یا خیر، به بسیاری از عوامل دیگر مانند موارد ذکر شده در بالا بستگی دارد.
خوردن وعده های غذایی غنی از مواد مغذی می تواند به بهبود سلامت شما در بسیاری از زمینه ها کمک کند، از جمله کاهش احتمال ابتلا به T2D.
دریابید که چگونه برخی غذاها و انواع دستور العمل ها ممکن است به کاهش خطر ابتلا به پیش دیابت و T2D کمک کنند و اگر قبلاً تشخیص داده شده اید، این بیماری را مدیریت کنید.
سایر عوامل خطر
عوامل خاصی ممکن است خطر T2D شما را افزایش دهند ، از جمله:
- چاقی: وزن می تواند یک عامل خطر باشد. افرادی که چاقی دارند در معرض خطر بالای ابتلا به دیابت نوع ۲ هستند.
- سن شما می توانید در هر سنی به دیابت نوع ۲ مبتلا شوید، اما افراد بالای ۴۵ سال بیشتر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ هستند.
- سابقه دیابت بارداری: افرادی که در دوران بارداری به دیابت بارداری مبتلا می شوند ، بیشتر در سنین بالاتر به دیابت نوع ۲ مبتلا می شوند. تحقیقات نشان می دهد افرادی که در دوران بارداری به دیابت بارداری مبتلا می شوند، در معرض خطر بسیار بیشتری برای ابتلا به T2D هستند.
- عوامل اقتصادی و اجتماعی: همچنین نشان می دهد که عوامل اجتماعی-اقتصادی می توانند بر توسعه T2D تأثیر بگذارند. تحقیقات بیشتری برای کمک به تصمیم گیری بالینی در مورد چگونگی رسیدگی متخصصان مراقبت های بهداشتی به این موضوع مورد نیاز است.
عوامل خطر دیابت نوع ۲
میتوانید درباره بسیاری از عوامل خطر دیابت نوع ۲ و کارهایی که میتوانید برای کمک به جلوگیری از ابتلا به این بیماری مزمن انجام دهید، اطلاعات بیشتری کسب کنید.
خلاصه
عوامل زیادی می توانند بر شانس ابتلا به دیابت نوع ۲ تأثیر بگذارند. شما می توانید به مدیریت برخی از عوامل کمک کنید، اما برخی از آنها خارج از کنترل شما هستند.
اگر فکر می کنید در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ هستید، با یک متخصص مراقبت های بهداشتی در مورد راه هایی صحبت کنید که می توانید به کاهش شانس ابتلا به این بیماری کمک کنید.