زعفران ادویه ای است که از گل کروکوس زعفران (Crocus sativus L.) به دست می آید که به دلیل خواص دارویی و مصارف آشپزی آن بسیار مورد توجه قرار گرفته است. به دلیل محبوبیت زعفران و زحماتی که برای کشت و برداشت این ادویه انجام می شود، قیمت بسیار بالایی دارد. زعفران در حال حاضر گران ترین ادویه جهان به شمار می رود.
زعفران در بسیاری از نقاط جهان لذت میبرد و یک غذای اصلی در آشپزی هندی، خاورمیانه و مدیترانهای است. این ادویه به دلیل غلظت بالای رنگدانه های گیاهی مانند کاروتنوئیدهای کروسین و کروستین دارای طعم خاکی و رنگ طلایی مایل به قرمز روشن است. این و سایر مواد موجود در زعفران دارای خواص ارتقاء دهنده سلامتی هستند و مطالعات نشان می دهد که مصرف زعفران می تواند از جهات مختلفی برای سلامتی مفید باشد.
حاوی ترکیبات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی قوی
زعفران سرشار از مواد ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی از جمله کاروتنوئیدها مانند کروسین، کروستین و پیروکروسین و ترپنهایی مانند سافرانال است که اصلیترین ترکیبات فعال زیستی موجود در زعفران هستند.
نشان داده شده است که کروسیتین، کروسین، پیکروکروسین و سافرانال دارای فعالیت های آنتی اکسیدانی و ضد التهابی قوی هستند. یافته های مطالعه نشان می دهد که مصرف منظم زعفران و مصرف مکمل های زعفران ممکن است به کاهش التهاب و کاهش نشانگرهای استرس اکسیداتیو کمک کند. استرس اکسیداتیو شرایطی است که زمانی رخ می دهد که عدم تعادل بین تولید گونه های فعال اکسیژن (ROS) و دفاع آنتی اکسیدانی در بدن وجود داشته باشد که می تواند منجر به آسیب سلولی شود.
مطالعهای که شامل ۸۰ فرد مبتلا به دیابت نوع ۲ بود، نشان داد شرکتکنندگانی که به مدت ۱۲ هفته روزانه ۱۰۰ میلیگرم زعفران مصرف میکردند، کاهش قابلتوجهی در سطح خونی مالون دیآلدئید (MDA)، نشانگر استرس اکسیداتیو، در مقایسه با گروه کنترل داشتند.
کروسین و سایر ترکیبات محافظ موجود در زعفران ممکن است به جلوگیری از تولید ROS، کاهش آسیب سلولی و افزایش سطح آنزیم های آنتی اکسیدان کمک کنند. همه این عوامل می توانند به محافظت در برابر پیشرفت بیماری مزمن و بهبود سلامت کلی کمک کنند.
تحقیقات نشان می دهد که مواد فعال موجود در زعفران دارای خواص خواب آور هستند و ممکن است تأثیر مفیدی بر کیفیت و مدت خواب داشته باشند.
یک بررسی اخیر که شامل پنج مطالعه و ۳۷۹ شرکتکننده بود، نشان داد که درمانهای حاوی زعفران یا مواد فعال آن، از جمله کروسین، به بهبود کیفیت خواب و طول مدت خواب کمک میکند.
محققان پیشنهاد کردند که زعفران ممکن است با افزایش سطح هورمون ملاتونین تنظیم کننده خواب و تأثیر بر گیرنده های خاصی در مغز برای بهبود کیفیت خواب به بهبود خواب کمک کند.
در حالی که این نتایج امیدوارکننده هستند، تحقیقات محدود است و مطالعات بیشتری در مورد اثرات زعفران بر خواب مورد نیاز است.
ممکن است برای سلامت روان مفید باشد
زعفران به عنوان یک درمان طبیعی برای اختلالات سلامت روان، از جمله اضطراب و افسردگی، نویدبخش است.
بررسی ۲۳ مطالعه نشان داد که در مقایسه با درمان های پلاسبو، درمان های زعفران تأثیر مثبت قابل توجهی بر علائم افسردگی و اضطراب دارد. در این بررسی همچنین اشاره شد که زعفران اثرات مشابهی با داروهای ضد افسردگی بر علائم افسردگی دارد.
محققان بر این باورند که برخی از مواد موجود در زعفران، مانند کروسین و سافرانال، علائم اضطراب و افسردگی را با مهار بازجذب انتقالدهندههای عصبی تقویتکننده خلقوخو مانند دوپامین، نوراپی نفرین و سروتونین بهبود میبخشند. این باعث افزایش سطح این مواد شیمیایی حس خوب در مغز می شود.
اگرچه زعفران به عنوان یک درمان طبیعی برای برخی اختلالات روانی نویدبخش است، اما تحقیقات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است. اگر علاقه مند به امتحان زعفران برای یک اختلال سلامت روان هستید، مهم است که ابتدا با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که این یک گزینه ایمن و مناسب برای نیازهای خاص و تشخیص شما است.
ممکن است برای برخی از شرایط چشم مفید باشد
برخی از مطالعات نشان میدهند که زعفران ممکن است برای افرادی که بر چشمها تأثیر میگذارند، مانند دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن (AMD)، یک بیماری چشمی که در حال حاضر علت اصلی کاهش بینایی در افراد مسن است، مفید باشد.
نشان داده شده است که مصرف مکمل زعفران بینایی را در افراد مبتلا به AMD و افراد مبتلا به ماکولوپاتی دیابتی، یک عارضه مرتبط با دیابت، بهبود می بخشد. همچنین نشان داده شده است که مکملهای زعفران فشار چشم را در افراد مبتلا به گلوکوم کاهش میدهند، وضعیتی که با افزایش فشار در چشم مشخص میشود که به عصب بینایی آسیب میرساند و باعث از دست دادن بینایی میشود.
از آنجایی که بیشتر بیماری های چشمی ناشی از افزایش التهاب است، ترکیبات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی موجود در زعفران می تواند به کاهش التهاب در چشم کمک کند. این می تواند علائم مربوط به بیماری چشم را بهبود بخشد و از پیشرفت بیماری های چشمی محافظت کند.
می تواند سلامت قلب را تقویت کند
به دلیل اثرات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی زعفران، افزودن این ادویه به رژیم غذایی می تواند به بهبود سلامت قلب و عروق کمک کند.
نشان داده شده است که مداخلات زعفران در کاهش برخی عوامل خطر بیماری قلبی مانند سطوح بالای فشار خون، قند خون و کلسترول موثر است.
بررسی ۱۹ مطالعه نشان داد که تیمارهای زعفران به طور قابل توجهی قند خون ناشتا و فشار خون دیاستولیک و همچنین سطح کلسترول تام و کلسترول LDL را در مقایسه با تیمارهای شاهد کاهش میدهند.
تغذیه زعفران
زعفران معمولاً در مقادیر کم مصرف می شود که منبع قابل توجهی از اکثر ویتامین ها و مواد معدنی نیست. با این حال، یک وعده معمولی زعفران منبع خوبی از منگنز معدنی است و حاوی مقدار کمی ویتامین C است.
یک وعده دو قاشق غذاخوری زعفران حاوی:
- کالری: 13
- چربی: ۰.۲۵ گرم
- کربوهیدرات ها: ۲.۷۴ گرم
- فیبر: 0.۱۶ گرم
- پروتئین: 0.۴۸ گرم
- ویتامین C: 3.۴ میلی گرم (میلی گرم) یا ۴ درصد از ارزش روزانه (DV)
- منگنز: 1.۱۹ میلی گرم یا ۵۲ درصد از DV
زعفران منبعی غنی از مواد معدنی منگنز است که با دو قاشق غذاخوری بیش از ۵۰ درصد نیاز روزانه شما به این ماده مغذی را پوشش می دهد.
منگنز یک ماده معدنی است که در متابولیسم انرژی و عملکرد سیستم ایمنی و عصبی نقش دارد. همچنین برای لخته شدن مناسب خون مورد نیاز است.
علاوه بر منگنز، زعفران مقدار کمی ویتامین C را فراهم می کند، ماده مغذی که به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی در بدن عمل می کند و برای فرآیندهای مهمی مانند عملکرد سیستم ایمنی و سنتز کلاژن حیاتی است.
خطرات زعفران
هنگامی که در مقادیر معمولی مصرف شود، مانند زمانی که از زعفران به عنوان ادویه در پخت و پز استفاده می شود، زعفران به طور کلی بی خطر در نظر گرفته می شود.
مصرف مکملهای زعفران نیز بیخطر تلقی میشود، اما زمانی که زعفران در دوزهای بالاتر مصرف شود، میتواند منجر به عوارض جانبی جزئی مانند سرگیجه، خستگی، خشکی دهان، اضطراب، حالت تهوع و سردرد در برخی افراد شود.
مطالعات گزارش می دهند که مصرف روزانه تا ۱۰۰ میلی گرم عصاره زعفران تا ۲۶ هفته بی خطر است و با عوارض جانبی قابل توجهی همراه نیست. با این حال، مصرف مکملهای زعفران برای بیش از ۲۶ هفته یا مصرف بیش از پنج گرم زعفران در روز میتواند منجر به عوارض جانبی جدی مانند اسهال خونی و استفراغ شود. مصرف بیش از ۱۲ گرم زعفران در روز می تواند کشنده باشد.
شواهد کافی برای حمایت از ایمنی مصرف سطوح بالای زعفران در بارداری وجود ندارد. افرادی که باردار یا شیرده هستند باید از مصرف دوزهای بالای زعفران مانند مکملهای زعفران خودداری کنند.
نکاتی در مورد مصرف زعفران
زعفران معمولاً به صورت نخ زعفران به فروش میرسد که پرچم گل کروکوس زعفران است، اما گاهی اوقات به صورت آسیاب شده نیز به فروش میرسد. زعفران طعم منحصر به فرد و پیچیده ای دارد که اغلب به عنوان خاکی و در عین حال به طرز ظریفی شیرین توصیف می شود.
زعفران بسیار گران است، بنابراین اکثر مردم از آن در مقادیر کم استفاده می کنند. همچنین توصیه میشود از زعفران کم استفاده کنید، زیرا طعم آن میتواند به راحتی بر غذا غلبه کند.
این ادویه رنگارنگ در غذاهای شیرین و خوش طعم استفاده می شود و می تواند طعم و رنگ دستور العمل هایی مانند پودینگ و بویلابیس را افزایش دهد.
نخ های زعفران را می توان مستقیماً به غذاهایی مانند پائلا و سوپ اضافه کرد. همچنین می توان آن را آسیاب کرد و برای استفاده در هر ظرفی به چند قاشق غذاخوری آب گرم یا سرد اضافه کرد.
در اینجا چند روش برای استفاده از زعفران آورده شده است:
- نخ های زعفران را به سوپ ها و دستور پخت پائلا اضافه کنید
- زعفران را در دسرهای شیری مانند پودینگ، پاناکوتا و بستنی امتحان کنید.
- آب زعفران را به غذاهای غلات مانند پلو پلو و بریانی، یک غذای مخلوط برنج جنوب آسیا اضافه کنید.
- از زعفران برای بالا بردن غذاهای گوشتی، مرغی و ماهی استفاده کنید
- مقدار کمی زعفران آسیاب شده را به غذاهای پخته شده مانند کیک و نان اضافه کنید
- با اضافه کردن چند نخ زعفران به شیر گرم شده خود یک لاته زعفرانی درست کنید
راههای بسیار بیشتری برای استفاده از زعفران وجود دارد، بنابراین از امتحان کردن زعفران در دستور العملهای شیرین و شور مورد علاقه خود تردید نکنید.
یک بررسی سریع
زعفران یک ادویه با رنگ روشن است که سرشار از ترکیبات تقویت کننده سلامتی مانند آنتی اکسیدان های کاروتنوئیدی است. یافته های تحقیقات نشان می دهد که زعفران دارای اثرات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی است و ممکن است سلامت قلب را بهبود بخشد، علائم افسردگی و اضطراب را کاهش دهد، خواب را بهبود بخشد و از سلامت چشم محافظت کند.
زعفران زمانی که در مقادیر معمولی مصرف شود بی خطر است، اما اگر علاقه مند به استفاده از مکمل های زعفران هستید، بهتر است با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که یک انتخاب ایمن و مناسب برای نیازهای سلامتی خاص شما است.