اصطلاح “Cumin” از کلمه لاتین Cuminum، از اصطلاح یونانی “Kyminon” گرفته شده است. زیره با نامهای مختلفی در چندین زبان، از جمله kū míng (چینی)، jeera (هندی)، کومینو (ایتالیایی)، کومینو (اسپانیایی)، زیره سبز (فرانسوی)، کامون (عربی) و kreuzkümmel (آلمانی) مشهور است. این دانه خشک شده گیاه Cuminum cyminum است که به جعفری نیز مربوط می شود.
زیره یک گیاه علفی یکساله است که ارتفاع آن تقریباً به ۱-۲ فوت می رسد و دارای ساقه های منشعب باریک و شکوفه های توری مانند است. زیره سبز پس از سه تا چهار ماه زمانی که شکوفه ها به دانه تبدیل شده و خشک و شکننده شدند آماده برداشت است. به طور معمول، مردم دانه های زیره را با دست جمع آوری می کنند.
اولین بار در ایران و منطقه مدیترانه کشت شد. زیره برای اولین بار ۵۰۰۰ سال پیش به عنوان یک جزء مومیایی برای بدن فراعنه مصر ذکر شد. زیره را یونانیان باستان سر سفره غذا در ظرفش نگه می داشتند. از زمان های بسیار قدیم، مردم زیره را در غرب آسیا می دانستند و از زمان های کتاب مقدس به کشاورزی می پرداختند.
امروزه هند و ایران بزرگترین تولیدکنندگان زیره در جهان هستند. علاوه بر این، آرژانتین، مراکش، اوکراین، مصر، لبنان، مالت، مکزیک، افغانستان، پاکستان، ترکیه، آمریکای مرکزی و آسیای مرکزی برای پرورش زیره معروف هستند.
هر ادویه دارای بافت، عطر و خواص تقویت کننده مشخصی است که بهترین ترکیبات را به نمایش می گذارد و یک غذا را اشتها آور می کند. هند که به عنوان پادشاهی ادویه شناخته می شود، سابقه ای طولانی در تجارت و تجارت با تمدن های باستانی روم و چین برای زیره دارد. به دلیل عطر، بافت، طعم و ارزش دارویی، زیره در حال حاضر یکی از محبوب ترین دانه ها در جهان است.
حقایق تغذیه ای زیره سبز
همانطور که در USDA۱۰۰ گرم زیره دارای خواص غذایی زیر است:
- انرژی: ۵۰۰ کیلو کالری
- کربوهیدرات: ۵۰ گرم
- کلسیم: ۱۰۰۰ میلی گرم
- آهن: ۵۴ میلی گرم
- پروتئین: ۰ گرم
- چربی کل چربی: ۰ گرم
مزایای بالقوه زیره سبز
- حافظه ما را بهبود می بخشد.
- وقتی معده خالی با آب گرم مصرف شود کاهش وزن را تسهیل می کند.
- این شامل برخی از آنتی اکسیدان های ضروری برای بدن انسان است.
- این شامل برخی از ویژگی های ضد سرطان است.
- ممکن است به کاهش کلسترول شما کمک کند.
- این می تواند به علائم IBS کمک کند، مسئله ای که امروزه بسیار شایع است.
- به کنترل قند خون در بیماران دیابتی کمک می کند.
- این دارای خواص ضد التهابی است، برای شما مفید است.
- زیره به از بین بردن انگل ها و میکروب ها کمک می کند.
فواید سلامتی زیره سبز
کاهش وزن
زیره ممکن است برای کسانی که سعی در کاهش وزن دارند مفید باشد. یک مطالعه در سال ۲۰۱۵ که شامل افراد دارای اضافه وزن بود، اثرات کاهش وزن زیره را با داروهای کاهش وزن و دارونما مقایسه کرد. بر اساس این مطالعه، گروه های دارویی زیره و کاهش وزن پس از هشت هفته وزن خود را کاهش دادند. سطح انسولین شرکتکننده نیز در گروه زیره کاهش یافت.
مطالعات نشان می دهد که شرکت کنندگان زن که می خواهند وزن کم کنند باید روزانه ۳ گرم پودر زیره میل کنند و یک رژیم غذایی مغذی داشته باشند. در پایان سه ماه، همه بهبودهایی در تری گلیسیرید، BMI و وزن نشان دادند.
بهترین راه برای استفاده از زیره برای کاهش وزن
پودر زیره
آب را در یک فنجان بجوشانید و پودر زیره را به آن اضافه کنید و بعد از غذا میل کنید.
دانه زیره سبز
دانه های زیره را به مدت پنج تا شش ساعت در آب خیس کنید، سپس دانه ها را به آب در حال جوش اضافه کنید و مدتی گرم کنید. برای طعم بهتر می توانید از لیمو استفاده کنید. اگر این نوشیدنی را با معده خالی مصرف کنید مفید خواهد بود.
پودر زیره و ماست
پودر زیره را به ماست اضافه کنید و بعد از غذا میل کنید.
سطح قند را تنظیم می کند
مصرف منظم دانه های زیره می تواند به کاهش سطح قند خون شما کمک کند. زیره باعث افزایش تولید انسولین در بدن می شود که سطح گلوکز خون را تحت کنترل نگه می دارد. مطالعات پیشنهاد می کند که عصاره اتانولی خام از دانه های زیره ممکن است به عنوان یک درمان جایگزین برای دیابت استفاده شود.
کلسترول
مطالعه فوق بر روی زنان چاق و اضافه وزن نشان داد که مصرف ۳ گرم پودر زیره سبز در روز منجر به کاهش سطح کلسترول تام، لیپوپروتئین با چگالی کم یا کلسترول “بد” و تری گلیسیرید می شود. کسانی که پودر زیره را مصرف کردند، سطح HDL یا کلسترول “خوب” بیشتری را نشان دادند.
مدیریت دیابت
زیره ممکن است به مدیریت علائم و عواقب دیابت کمک کند. به عنوان مثال، یک مطالعه نشان داد که خوردن زیره می تواند به کاهش اوره در خون کمک کند. اوره یک مولکول آلی است که ممکن است در نحوه پاسخ بدن شما به انسولین اختلال ایجاد کند. در آزمایشات حیوانی، کارشناسان نشان داده اند که پودر/دانه زیره به کاهش سطح قند کمک می کند. با این حال، تحقیقات بیشتر هنوز مورد نیاز است.
فعالیت آنزیمی گوارشی را بهبود می بخشد
مقداری مطالعات نشان داده اند که چگونه زیره به انواع اختلالات گوارشی و فعالیت های آنزیمی گوارشی کمک می کند. به عنوان مثال، عصاره زیره به طور قابل توجهی علائم سندرم روده تحریک پذیر (IBS) مانند درد معده، نفخ، و ادرار مکرر و کنترل نشده را کاهش می دهد. علاوه بر این، مردم برای مدت طولانی از زیره به عنوان یک داروی سنتی برای اسهال استفاده می کردند.
زیره نیازهای تغذیه ای بدن را تامین می کند
زیره حاوی فلاونوئیدها است که به عنوان آنتی اکسیدان در بدن عمل می کنند. آنتی اکسیدان ها می توانند به خنثی کردن رادیکال های آزاد که به عنوان سیتوکینین ها نیز شناخته می شوند و باعث آسیب سلولی می شوند، کمک کنند. همچنین در صورت عدم مراقبت اولیه ممکن است منجر به سرطان شود.
زیره همچنین منبع عالی از:
یک قاشق از دانه های زیره برخی از ویتامین های ضروری را نیز تامین می کند. به عنوان مثال، حاوی ویتامین A (2٪ از RDA)، ویتامین C (1٪)، ریبوفلاوین، نیاسین و ویتامین B6 (هر کدام ۱٪) است. شما همچنین ۱.۵ گرم کولین دریافت خواهید کرد. علاوه بر این، کلسیم (۵۶ میلی گرم)، آهن (۴ میلی گرم)، منیزیم (۲۲ میلی گرم)، فسفر (۳۰ میلی گرم)، پتاسیم (۱۰۷ میلی گرم)، سدیم (۱۰ میلی گرم) و سطوح کمی روی، مس و منگنز هستند. همه در زیره یافت می شود.
آماده سازی دانه ها
برداشت
دانه ها تقریباً چهار ماه پس از کاشت زمانی که گیاه شروع به پژمرده شدن می کند جمع آوری می شود و رنگ دانه ها از سبز تیره به زرد قهوه ای تغییر می کند. کل گیاه کنده شده و از زمین خارج می شود. دانه ریز، قایقی شکل و دارای ۹ برجستگی است که در طول آن قرار دارند.
خشک کردن
باید گیاهان را در زیر نور خورشید خشک کرد زیرا خشک کردن مکانیزه برای بهبود کیفیت محصول و کاهش تلفات پس از برداشت استفاده می شود.
کوبیدن و کوبیدن دانه ادویه جات ترشی جات
کوبیدن گیاهان خشک، دانه های زیره را با چوب استخراج کنید. سپس دانه ها را با قرار دادن روی حصیر یا سینی در زیر نور آفتاب و یا در صورت مرطوب بودن شرایط با استفاده از خشک کن تا رطوبت ۱۰ درصد خشک می کنند. یک سبد سنتی برای از بین بردن کثیفی، گرد و غبار، برگ ها و شاخه ها از دانه های خشک شده مفید است.
سنگ زنی
برای آسیاب کردن، آنها مکانیسم های مختلفی را برای اهداف تخصصی به کار می گیرند. آسیاب کردن نیز راهی برای افزایش ارزش یک محصول است. با این حال، آسیاب کردن ادویه ها توصیه نمی شود. ادویه جات ترشی جات بعد از آسیاب شدن بیشتر مستعد خراب شدن هستند. علاوه بر این، اجزای طعم و عطر ناپایدار هستند و به سرعت از اقلام زمینی محو می شوند. دانه های زیره را می توان به صورت دانه کامل یا به صورت پودر خریداری کرد.
پودر شدن
این شامل یک جمع کننده گرد و غبار برای ارائه عملکرد بدون گرد و غبار و بدون از دست دادن پودر آسیاب شده است.
بسته بندی و نگهداری زیره سبز
پودر زیره خشک شده در ظروف دربسته و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری می شود. دانه های پودر شده باید به طور مرتب از نظر خرابی یا علائم رطوبت بررسی شوند. در صورتی که رطوبت را جذب کرده باشند باید مجدداً تا رطوبت ۱۰ درصد خشک شوند.
عوارض جانبی احتمالی زیره سبز
سوزش سردل
دانه های زیره به دلیل اثرات کاهش گازشان به خوبی شناخته شده اند. با این حال، آنها ممکن است باعث سوزش سر دل شوند که یک بیماری گوارشی نسبتاً مکرر است. با این حال، این به این دلیل است که دانه های زیره به دفع گاز بیشتر به دستگاه گوارش کمک می کند و باعث سوزش سر دل می شود.
آسیب کبدی
روغن دانه زیره بسیار فرار است و به طور بالقوه می تواند باعث آسیب کبد یا کلیه شود. قورت دادن مقادیر بیش از حد این دانه نیز می تواند باعث این امر شود. بنابراین، توصیه می شود مصرف را به مقادیر متوسط محدود کنید.
زیره غرایز جنسی است
شناخته شده است که زیره دارای خواص تقویت کننده جنسی است. بنابراین، باید با احتیاط از آن استفاده کرد. عوارض جانبی دانه زیره شامل تیرگی ذهنی، خستگی و حالت تهوع است که با مصرف زیاد آن در بدن ایجاد می شود.
سطوح قند
زیره ممکن است در صورت برنامه ریزی برای انجام عمل جراحی تاثیر نامطلوبی داشته باشد زیرا باید سطح قند خون خود را حفظ کنید. برای کنترل سطح قند خون در حین و بعد از عمل، پزشک ممکن است به شما توصیه کند که دو هفته قبل از جراحی از خوردن چنین دانه هایی خودداری کنید.
سایر عوارض زیره سبز
زنان باردار و شیرده و افراد مبتلا به بیماری های تنفسی یا زخم باید با احتیاط از آن استفاده کنند. همچنین با داروهای دیگر از جمله آنتی بیوتیک ها، ضد تشنج، ضد دیابت و درمان های ضد التهابی تضاد دارد. بنابراین، در صورت تمایل به مصرف زیره، پزشک باید آن را برای زنان باردار یا شیرده تجویز کند.
حقایق جالب درباره زیره سبز:
- دانه زیره محصولی از دانه خشک گیاه زیره سبز است.
- زیره یکی از اجزای اصلی پودر کاری و پودر فلفل است.
- مردم فکر می کردند زیره در قرون وسطی جوجه ها و عاشقان را از فرار باز می دارد!
- برخی ادعاها می گویند که حمل زیره به عروسی باعث خوشبختی می شود.
- در برخی از کشورها در قدیم الایام مالیات با زیره پرداخت می شد.
- زیره دومین ادویه محبوب دنیا پس از فلفل سیاه است.
خلاصه
زیره یک جزء کلیدی پودر کاری و مخلوط پودر ادویه جات است. همچنین یک افزودنی در مخلوط ترشی و چاتنی است. دانه های زیره به دلیل الکلی به نام کومینول دارای رایحه ای معطر هستند. روغن معطر مبتنی بر دانه زیره سبز در طعمدهنده کاری، مشروبات الکلی و کوردیالها نیز رایج است و صنایع غذایی نیز از آن استفاده میکنند. ویژگی های درمانی دارد. بسیاری از داروهای آیورودا و دامپزشکی از آن به عنوان ضد اسهال، معده، قابض و ضد اسهال استفاده می کنند. دانه های زیره می توانند به صفراوی، تهوع صبحگاهی، سوء هاضمه، سوء هاضمه آتونیک، اسهال، سندرم سوء جذب و قولنج نفخ کمک کنند.
سوالات متداول (سؤالات متداول)
س. ۱ آیا زیره و جیرا یکسان هستند؟
الف. بله، زیره و جیرا یک ادویه هستند. جیرا نام هندی زیره است.
س. ۲ چرا زیره برای شما خوب نیست؟
الف. در حالی که زیره دارای خواص دارویی خاصی است، دارای عوارض جانبی خاصی است. این اثرات شامل سوزش سر دل، آسیب کبدی، سطوح پایین قند و اثرات مخدر در صورت مصرف بیشتر است.
س ۳ آیا زیره همان زردچوبه است؟
پاسخ خیر، زیره با زردچوبه یکی نیست. زردچوبه ریشه ای است که از گیاه گلدار، بخشی از خانواده زنجبیل به نام Curcuma longa می آید و این ادویه حاوی کورکومین است که اغلب با زیره اشتباه گرفته می شود.
س ۴ چه کسانی نباید زیره بخورند؟
الف) بیماران دیابتی و بیماران مبتلا به کبد یا کلیه ضعیف نباید زیره مصرف کنند زیرا حاوی روغن بسیار فرار است که می تواند باعث از کار افتادن این اندام ها شود. علاوه بر این، زنان شیرده/باردار و افراد مبتلا به بیماری های تنفسی باید از مصرف زیره خودداری کنند.
س. ۵ آیا زیره به کاهش وزن کمک می کند؟
A. بله، زیره می تواند به کاهش وزن کمک کند. نمی تواند به طور کامل چربی را از بدن شما پاک کند اما می تواند به کاهش وزن کمک کند.
س. ۶ زیره چه طعمی به غذا اضافه می کند؟
الف. زیره با طعمی غنی و دلچسب، خاکی و برشته و با طعم مرکباتی به هر وعده غذایی عمق می بخشد. در دستور العمل هایی که می خواهید طعم آن به طور مساوی توزیع شود، به جای زیره کامل، از زیره آسیاب شده استفاده کنید.
س ۷ چه چاشنی به زیره نزدیک است؟
الف- هر چاشنی که از خانواده جعفری باشد به زیره نزدیک است، همانطور که زیره از خانواده جعفری است. طعم ممکن است مشابه باشد، به عنوان مثال، گشنیز آسیاب شده، دانه زیره سیاه و غیره.
س. ۸ چگونه با زیره آشپزی می کنید؟
الف. میتوانید از آن در وعدههای غذایی سرخکرده، کاری، سوپها، سالادها، چتها و سایر غذاها استفاده کنید. ایده آل است که از آن در انتهای سرخی یا سوپ استفاده کنید. برای استفاده در کاری، آن را با پودر گشنیز یا گارام ماسالا ترکیب کنید.
س. ۹ آیا می توانم هر روز آب زیره بنوشم؟
A. بله. مناسب است و به شما توصیه می شود که روزانه آب زیره بنوشید، مخصوصاً در صبح، تا بدن خود را به طور موثر پاکسازی و هیدراته کنید.
س. ۱۰ آب جیرا برای کاهش وزن چیست؟
A. Jeera همچنین به عنوان زیره شناخته می شود. همانطور که قبلاً می دانید، زیره به کاهش وزن کمک می کند. می توانید آن را صبح زود به آب گرم اضافه کنید و میل کنید زیرا موثرترین آن است. مطالعات اثرات کاهش وزن زیره را با داروهای کاهش وزن مقایسه می کنند. طبق تحقیقات، گروه زیره و داروهای کاهش وزن پس از هشت هفته وزن قابل توجهی کاهش دادند. همچنین به کاهش سطح انسولین کمک کرد.