بامیه که به نام گامبو یا انگشتان بانوان نیز شناخته می شود، یک سبزی فصل گرم است. منبع خوبی از مواد معدنی، ویتامین ها، آنتی اکسیدان ها و فیبر است. حاوی یک آب میوه چسبنده است که مردم برای غلیظ کردن سس ها از آن استفاده می کنند.
گامبو در جنوب ایالات متحده، بخش هایی از آفریقا و خاورمیانه، کارائیب و آمریکای جنوبی محبوب است.
این محصول به دلیل ارزش غذایی بالا در بسیاری از کشورها یک محصول ضروری است. همچنین افراد می توانند از بسیاری از قسمت های گیاه از جمله برگ های تازه، جوانه ها، گل ها، غلاف ها، ساقه ها و دانه ها استفاده کنند.
بامیه دارای طعمی ملایم و بافتی منحصر به فرد است که در قسمت بیرونی آن حالتی شبیه هلو دارد. در داخل غلاف دانه های کوچک و خوراکی وجود دارد.
این مقاله به محتوای غذایی بامیه، فواید احتمالی آن برای سلامتی، برخی نکات دستور پخت و هرگونه خطرات احتمالی سلامتی می پردازد.
بر اساس پایگاه داده ملی مواد مغذی وزارت کشاورزی ایالات متحده (USDA)، یک فنجان بامیه خام به وزن ۱۰۰ گرم (گرم) حاوی :
- ۳۳ کالری
- ۱.۹ گرم پروتئین
- ۰.۲ گرم چربی
- ۷.۵ گرم کربوهیدرات
- ۳.۲ گرم فیبر
- ۱.۵ گرم شکر
- ۳۱.۳ میلی گرم (میلی گرم) ویتامین K
- ۲۹۹ میلی گرم پتاسیم
- ۷ میلی گرم سدیم
- ۲۳ میلی گرم ویتامین C
- ۰.۲ میلی گرم تیامین
- ۵۷ میلی گرم منیزیم
- ۸۲ میلی گرم کلسیم
- ۰.۲۱۵ میلی گرم ویتامین B6
- ۶۰ میکروگرم (mcg) فولات
- ۳۶ میکروگرم ویتامین A
بامیه همچنین مقداری آهن، نیاسین، فسفر و مس را تامین می کند.
نیازهای افراد به مواد مغذی با توجه به سن، جنس، سطح فعالیت و کالری دریافتی متفاوت است. USDA برای کمک به فرد در یافتن مقدار ماده مغذی مورد نیاز خود، یک ابزار تعاملی ارائه می کند .
بامیه همچنین منبع آنتی اکسیدان است. بامیه، غلاف و دانه های آن حاوی انواع ترکیبات آنتی اکسیدانی از جمله ترکیبات فنلی و مشتقات فلاونوئیدی مانند کاتچین و کوئرستین است .
دانشمندان فکر می کنند که این ترکیبات ممکن است به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک کند.
دانشمندان همچنین معتقدند که این ترکیبات ممکن است خواص ضد میکروبی و ضد التهابی داشته باشند.
رژیم غذایی سرشار از میوه ها و سبزیجات می تواند شانس ابتلای فرد به بیماری های مختلف از جمله چاقی، دیابت و بیماری های قلبی عروقی را کاهش دهد.
موسیلاژ بامیه همچنین ممکن است به حذف سموم از بدن کمک کند.
مواد مغذی موجود در بامیه ممکن است برای جلوگیری از چندین مشکل سلامتی مفید باشد، از جمله:
سرطان
بامیه، لوبیا، بادام زمینی و غلات حاوی لکتین هستند که نوعی پروتئین است.
در مطالعهای در سال ۲۰۱۴ ، محققان از لکتین بامیه در یک آزمایش آزمایشگاهی برای درمان سلولهای سرطان سینه انسان استفاده کردند. این درمان رشد سلول های سرطانی را تا ۶۳ درصد کاهش داد و ۷۲ درصد از سلول های سرطانی انسان را از بین برد. مطالعات بیشتری مورد نیاز است تا مشخص شود آیا بامیه روی سرطان در انسان تأثیر دارد یا خیر.
بامیه منبع خوبی از فولات است. یک بررسی در سال ۲۰۱۶ نشان داد که فولات ممکن است اثرات پیشگیرانه در برابر خطر سرطان سینه داشته باشد.
مصرف کم فولات همچنین ممکن است خطر ابتلا به انواع سرطان ها از جمله سرطان دهانه رحم، پانکراس، ریه و سینه را در فرد افزایش دهد.
با این حال، شواهدی وجود ندارد که مصرف مکمل فولات خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد. برخی از دانشمندان فکر می کنند که سطوح بسیار بالای فولات ممکن است باعث رشد سلول های سرطانی شود.
بعید است که مصرف فولات از منابع غذایی به تنهایی این اثر را داشته باشد و افراد باید به دنبال دریافت فولات کافی از غذاهایی مانند بامیه باشند.
درباره فواید سلامتی فولات بیشتر بدانید.
بارداری و شیردهی
فولات همچنین برای جلوگیری از مشکلات جنین در دوران بارداری مهم است. سطوح پایین فولات می تواند منجر به از دست دادن بارداری و مشکلاتی برای کودک شود، از جمله شرایطی مانند اسپینا بیفیدا.
دستورالعمل های غذایی ۲۰۱۵-۲۰۲۰ برای آمریکایی ها مصرف ۴۰۰ میکروگرم فولات در روز را برای بزرگسالان توصیه می کند. پزشکان معمولا توصیه می کنند که زنان در دوران بارداری و در دوران شیردهی فولات بیشتری مصرف کنند.
بسیاری از زنان در دوران بارداری از مکمل های ویتامین استفاده می کنند. با ویتامین های دوران بارداری و چرایی اهمیت آنها آشنا شوید.
دیابت
در سال ۲۰۱۱، محققان پودری از پوست و دانه های بامیه برای درمان موش های دیابتی درست کردند. پس از تقریباً ۱ ماه، موشهایی که پودر را مصرف کردند، سطح قند و چربی خونشان کمتر از موشهایی بود که مصرف نکردند.
تحقیقات بیشتری برای تایید اینکه آیا این درمان در انسان موثر است یا خیر، مورد نیاز است.
یک بررسی در سال ۲۰۱۹ چندین مطالعه روی جوندگان را بررسی کرد که به نظر می رسید پتانسیل بامیه را به عنوان یک عامل ضد دیابت تایید می کند. نویسندگان خواستار مطالعات بیشتر شدند تا ببینند آیا مردم می توانند از آن به عنوان یک ماده غذایی با خواص دارویی استفاده کنند.
در مورد غذاهای مفید برای افراد دیابتی بیشتر بدانید.
سلامت قلب
با توجه به انجمن قلب آمریکا (AHA)، خوردن غذاهای حاوی فیبر بالا می تواند سطح کلسترول مضر خون را کاهش دهد.
غذاهای پر فیبر خطر بیماری قلبی، سکته مغزی، چاقی و دیابت را کاهش می دهند. فیبر همچنین می تواند بیماری قلبی را در افرادی که قبلاً به آن مبتلا هستند کند کند.
دستورالعمل های رژیم غذایی ۲۰۱۵-۲۰۲۰ خوردن ۱۴ گرم فیبر در هر ۱۰۰۰ کالری مصرفی را توصیه می کند.
دستورالعمل ها همچنین توصیه می کنند که بزرگسالان مقدار فیبر زیر را هر روز مصرف کنند:
- ۲۵.۲-۲۸ گرم در روز برای زنان بین ۱۹ تا ۵۰ سال
- ۳۰.۸-۳۳.۶ گرم در روز برای مردان بین ۱۹ تا ۵۰ سال
پس از ۵۰ سالگی، آنها مصرف روزانه موارد زیر را توصیه می کنند:
- ۲۲.۴ گرم برای زنان
- ۲۸ گرم برای مردان
کودکان و نوجوانان بسته به سن و جنس به مقادیر متفاوتی فیبر نیاز دارند.
افراد می توانند با انتخاب غذاهای فیبری مانند سبزیجات، میوه ها، حبوبات و غلات کامل، فیبر را در رژیم غذایی خود بگنجانند .
پوکی استخوان
ویتامین K در تشکیل استخوان و لخته شدن خون نقش دارد .
مصرف غذاهایی که منابع خوبی از ویتامین K هستند ممکن است به تقویت استخوان ها و جلوگیری از شکستگی کمک کند.
بامیه، شاتوت سوئیسی، آرگولا و اسفناج همگی منابع عالی ویتامین K و کلسیم هستند.
سلامت دستگاه گوارش
فیبر غذایی به جلوگیری از یبوست و حفظ سلامت سیستم گوارش کمک می کند.
تحقیقات نشان میدهد که هر چه فرد فیبر بیشتری بخورد، شانس کمتری برای ابتلا به سرطان کولورکتال دارد.
فیبر موجود در رژیم غذایی همچنین به کاهش اشتها کمک می کند و ممکن است به کاهش وزن کمک کند.
در طب آسیایی، مردم عصاره بامیه را به غذاها اضافه می کنند تا از تحریک و بیماری های التهابی معده محافظت کنند. عملکرد ضد التهابی و ضد میکروبی ممکن است به محافظت در برابر مشکلات گوارشی کمک کند.
سایر کاربردهای مرتبط با سلامتی
دانه بامیه همچنین می تواند روغن و پروتئین را تامین کند و مردم از آن به عنوان منبع روغن در تولید در مقیاس کوچک استفاده می کنند.
در مناطقی که غذا کمیاب است، دانه ها می توانند منبع پروتئین با کیفیت بالا باشند.
در پزشکی، عصاره چسبناک بامیه می تواند به عنوان چسب قرص، عامل تعلیق، افزایش دهنده آلبومین سرم، جایگزین پلاسما، یا افزایش دهنده حجم خون مفید باشد.
بامیه در پزشکی نیز کاربردهایی دارد. دانشمندان از آن برای اتصال ترکیبات موجود در قرص ها، ساخت مایعاتی برای تعلیق ترکیبات، به عنوان جایگزینی برای پلاسمای خون و افزایش حجم خون استفاده می کنند.
بامیه برای رشد به آب و هوای گرم نیاز دارد.
مردم می توانند آن را به سالاد، سوپ و خورش اضافه کنند. آنها می توانند آن را به صورت تازه یا خشک، ترشی، سرخ شده، سرخ شده، برشته یا آب پز میل کنند.
نکاتی برای آشپزی
نکاتی برای انتخاب و استفاده از بامیه عبارتند از:
- چیدن بامیه هایی که در لمس سفت و محکم باشد.
- اجتناب از غلاف هایی که در انتهای آن چروکیده، نرم یا تیره هستند.
- بامیه را خشک نگه دارید و در کشوی کریسپر در یک کیسه کاغذی یا پلاستیکی نگهداری کنید تا از لزج شدن یا کپک زدن آن جلوگیری کنید.
- تا زمانی که برای استفاده آماده نشده اید از شستن آن خودداری کنید.
- استفاده در عرض ۳-۴ روز.
اشکال بامیه
بامیه خیس : بریدن و پختن بامیه در رطوبت، آب لزجی آزاد می کند که ضخامت سوپ ها و خورش ها را افزایش می دهد.
بامیه خشک : بامیه خشک نیز می تواند سس را غلیظ کند. برخی افراد از آن به عنوان جایگزین سفیده تخم مرغ استفاده می کنند.
دانههای بامیه : برخی از افراد آنها را بو داده و آسیاب میکنند تا یک جایگزین قهوه بدون کافئین درست کنند.
برخی از افراد از بافت صمغی بامیه لذت نمی برند. پختن سریع غلاف ها می تواند از این امر جلوگیری کند.
خوردن بیش از حد بامیه می تواند بر برخی افراد تأثیر منفی بگذارد.
مشکلات گوارشی: بامیه حاوی فروکتان است که نوعی کربوهیدرات است. فروکتان ها می توانند باعث اسهال، گاز، گرفتگی و نفخ در افرادی با مشکلات موجود روده شوند.
سنگ کلیه : بامیه سرشار از اگزالات است. شایع ترین نوع سنگ کلیه شامل اگزالات کلسیم است. غذاهای حاوی اگزالات بالا، مانند بامیه و اسفناج، ممکن است خطر ابتلا به سنگ کلیه را در افرادی که قبلاً آن را مصرف کرده اند، افزایش دهد.
التهاب : بامیه حاوی سولانین است که یک ترکیب سمی است که ممکن است باعث درد مفاصل، آرتریت و التهاب طولانی مدت در برخی افراد شود. سیب زمینی، گوجه فرنگی، بادمجان، زغال اخته و کنگر فرنگی نیز حاوی سولانین هستند.
لخته شدن خون : ویتامین K به لخته شدن خون کمک می کند و محتوای بالای ویتامین K بامیه ممکن است بر افرادی که از داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین یا کومادین استفاده می کنند تأثیر بگذارد. رقیقکنندههای خون به جلوگیری از تشکیل لختههای خونی که میتواند منجر به سکته یا حمله قلبی شود، کمک میکند.
افرادی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنند یا در معرض خطر لخته شدن خون هستند باید به طور منظم از غذاهای غنی از ویتامین K استفاده کنند.
برای اکثر مردم، بامیه، مانند سایر سبزیجات، یک مکمل سالم به رژیم غذایی است. مانند هر غذا یا ماده مغذی دیگری، بهتر است آن را در حد اعتدال و به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متنوع و متعادل مصرف کنید.
با این حال، برخی از افراد باید قبل از مصرف بامیه با پزشک مشورت کنند زیرا ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند.