افزایش گلوتاتیون ممکن است فوایدی برای سلامتی داشته باشد، از جمله کاهش استرس اکسیداتیو که میتواند به علائم در بسیاری از شرایط مزمن مختلف، از جمله بیماریهای خود ایمنی کمک کند.
گلوتاتیون یک آنتی اکسیدان است که در سلول ها تولید می شود. این ماده عمدتاً از سه آمینو اسید تشکیل شده است: گلوتامین، گلیسین و سیستئین.
سطوح گلوتاتیون در بدن ممکن است توسط عوامل متعددی از جمله تغذیه نامناسب، سموم محیطی و استرس کاهش یابد. سطح آن نیز با افزایش سن کاهش می یابد.
گلوتاتیون علاوه بر اینکه به طور طبیعی توسط بدن تولید می شود، می تواند به صورت داخل وریدی، موضعی یا استنشاقی تجویز شود. همچنین به عنوان یک مکمل خوراکی به صورت کپسول و مایع موجود است. با این حال، مصرف خوراکی گلوتاتیون ممکن است به اندازه زایمان داخل وریدی برای برخی شرایط موثر نباشد .

۱. استرس اکسیداتیو را کاهش می دهد
استرس اکسیداتیو زمانی اتفاق میافتد که بین تولید رادیکالهای آزاد و توانایی بدن در مبارزه با آنها عدم تعادل وجود داشته باشد. سطوح بیش از حد استرس اکسیداتیو ممکن است پیش ساز بیماری های متعدد باشد. اینها شامل دیابت، سرطان و آرتریت روماتوئید است. گلوتاتیون به جلوگیری از تاثیر استرس اکسیداتیو کمک می کند، که به نوبه خود ممکن است باعث کاهش بیماری شود.
مقاله ای که در Journal of Cancer Science and Therapy ذکر شده است نشان می دهد که کمبود گلوتاتیون منجر به افزایش سطح استرس اکسیداتیو می شود که ممکن است منجر به سرطان شود. همچنین بیان کرد که افزایش سطح گلوتاتیون باعث افزایش سطح آنتی اکسیدان و مقاومت در برابر استرس اکسیداتیو در سلول های سرطانی می شود.
۲. ممکن است پسوریازیس را بهبود بخشد
یک مطالعه کوچک نشان داد که پروتئین آب پنیر، هنگامی که به صورت خوراکی داده می شود، پسوریازیس را با یا بدون درمان اضافی بهبود می بخشد. پروتئین آب پنیر قبلاً نشان داده بود که سطح گلوتاتیون را افزایش می دهد. به شرکت کنندگان در مطالعه روزانه ۲۰ گرم به عنوان مکمل خوراکی به مدت سه ماه داده شد. محققان اظهار داشتند که مطالعات بیشتری مورد نیاز است.
۳. آسیب سلولی را در بیماری کبد چرب الکلی و غیر الکلی کاهش می دهد
مرگ سلولی در کبد ممکن است با کمبود آنتی اکسیدان ها از جمله گلوتاتیون تشدید شود. این می تواند منجر به بیماری کبد چرب در افرادی شود که الکل سوء مصرف می کنند و کسانی که مصرف نمی کنند. نشان داده شده است که گلوتاتیون باعث بهبود سطح پروتئین، آنزیم و بیلی روبین در خون افراد مبتلا به بیماری کبد چرب مزمن الکلی و غیرالکلی می شود.
یک مطالعه گزارش داد که گلوتاتیون زمانی که به افراد مبتلا به بیماری کبد چرب به صورت داخل وریدی و در دوزهای بالا داده شود، بیشترین تاثیر را داشت. شرکت کنندگان در این مطالعه همچنین کاهش مالون دی آلدئید، نشانگر آسیب سلولی در کبد را نشان دادند.
مطالعه کوچک دیگری نشان داد که مصرف خوراکی گلوتاتیون اثرات مثبتی بر روی افراد مبتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی به دنبال تغییر شیوه زندگی پیشگیرانه دارد. در این مطالعه گلوتاتیون به صورت مکمل در دوز ۳۰۰ میلی گرم در روز به مدت چهار ماه ارائه شد.
۴. مقاومت به انسولین را در افراد مسن بهبود می بخشد
با افزایش سن افراد، گلوتاتیون کمتری تولید می کنند. محققان دانشکده پزشکی بیلور از ترکیبی از مطالعات حیوانی و انسانی برای بررسی نقش گلوتاتیون در مدیریت وزن و مقاومت به انسولین در افراد مسن استفاده کردند. یافته های مطالعه نشان داد که سطوح پایین گلوتاتیون با چربی سوزی کمتر و میزان ذخیره چربی بالاتر در بدن مرتبط است.
افراد مسنتر برای افزایش سطح گلوتاتیون به رژیم غذایی خود سیستئین و گلیسین اضافه کردند که در عرض دو هفته افزایش یافت و مقاومت به انسولین و چربی سوزی را بهبود بخشید.
۵. تحرک افراد مبتلا به بیماری عروق محیطی را افزایش می دهد
بیماری شریان محیطی زمانی رخ می دهد که شریان های محیطی توسط پلاک مسدود می شوند. بیشتر در پاها اتفاق می افتد . یک مطالعه گزارش داد که گلوتاتیون گردش خون را بهبود می بخشد و توانایی شرکت کنندگان در مطالعه را برای راه رفتن بدون درد برای مسافت های طولانی تر افزایش می دهد. به شرکتکنندگانی که بهجای دارونما محلول نمکی گلوتاتیون دریافت میکردند، انفوزیون داخل وریدی دو بار در روز به مدت پنج روز داده شد و سپس تحرک مورد بررسی قرار گرفت.
۶. علائم بیماری پارکینسون را کاهش می دهد
بیماری پارکینسون بر سیستم عصبی مرکزی تأثیر می گذارد و با علائمی مانند لرزش تعریف می شود. در حال حاضر هیچ درمانی ندارد. یک مطالعه قدیمی اثرات مثبت گلوتاتیون داخل وریدی را بر علائمی مانند لرزش و سفتی ثبت کرد. در حالی که تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، این گزارش موردی نشان می دهد که گلوتاتیون ممکن است به کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی در افراد مبتلا به این بیماری کمک کند.
۷. ممکن است به مبارزه با بیماری خود ایمنی کمک کند
التهاب مزمن ناشی از بیماری های خود ایمنی می تواند استرس اکسیداتیو را افزایش دهد. این بیماری ها شامل آرتریت روماتوئید، بیماری سلیاک و لوپوس است. طبق یک مطالعه ، گلوتاتیون با تحریک یا کاهش پاسخ ایمنی بدن به کاهش استرس اکسیداتیو کمک می کند. بیماری های خود ایمنی به میتوکندری در سلول های خاص حمله می کنند. گلوتاتیون با از بین بردن رادیکال های آزاد از میتوکندری سلولی محافظت می کند.
۸. ممکن است آسیب اکسیداتیو را در کودکان مبتلا به اوتیسم کاهش دهد
چندین مطالعه ، از جمله یک کارآزمایی بالینی گزارش شده در Medical Science Monitor ، نشان می دهد که کودکان مبتلا به اوتیسم دارای سطوح بالاتر آسیب اکسیداتیو و سطوح پایین تر گلوتاتیون در مغز خود هستند. این امر باعث افزایش حساسیت به آسیب های عصبی در کودکان مبتلا به اوتیسم ناشی از موادی مانند جیوه شد.
کارآزمایی بالینی هشت هفته ای روی کودکان ۳ تا ۱۳ ساله از کاربردهای خوراکی یا ترانس درمال گلوتاتیون استفاده کرد. تغییرات علائم اوتیسم به عنوان بخشی از مطالعه مورد بررسی قرار نگرفت، اما کودکان در هر دو گروه بهبودی در سطح سیستئین، سولفات پلاسما و گلوتاتیون در خون کامل نشان دادند.
۹. ممکن است تأثیر دیابت کنترل نشده را کاهش دهد
قند خون بالا در طولانی مدت با کاهش مقادیر گلوتاتیون همراه است. این می تواند منجر به استرس اکسیداتیو و آسیب بافت شود. یک مطالعه نشان داد که مکمل های غذایی با سیستئین و گلیسین سطح گلوتاتیون را افزایش می دهد. همچنین با وجود سطوح بالای قند، استرس اکسیداتیو و آسیب را در افراد مبتلا به دیابت کنترل نشده کاهش داد. شرکت کنندگان در مطالعه روزانه ۰.۸۱ میلی مول بر کیلوگرم (mmol/kg) سیستئین و ۱.۳۳ میلی مول بر کیلوگرم گلیسین به مدت دو هفته دریافت کردند.
۱۰. ممکن است علائم بیماری تنفسی را کاهش دهد
N-استیل سیستئین دارویی است که برای درمان بیماری هایی مانند آسم و فیبروز کیستیک استفاده می شود. به عنوان یک ماده استنشاقی، به رقیق شدن مخاط کمک می کند و آن را کمتر خمیری می کند. همچنین التهاب را کاهش می دهد. N-استیل سیستئین محصول جانبی گلوتاتیون است .
گلوتاتیون در برخی غذاها یافت می شود، اگرچه پختن و پاستوریزه کردن سطح آن را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. بیشترین غلظت آن در:
- گوشت خام یا بسیار کمیاب
- شیر غیر پاستوریزه و سایر محصولات لبنی غیر پاستوریزه
- میوه ها و سبزیجات تازه چیده شده مانند آووکادو و مارچوبه.
گلوتاتیون حاوی مولکولهای گوگرد است، به همین دلیل است که غذاهای حاوی گوگرد به افزایش تولید طبیعی آن در بدن کمک میکنند. این غذاها عبارتند از:
- سبزیجات چلیپایی مانند کلم بروکلی، گل کلم، کلم بروکسل و بوک چوی
- سبزیجات آلیوم، مانند سیر و پیاز
- تخم مرغ
- آجیل
- حبوبات
- پروتئین بدون چربی مانند ماهی و مرغ
سایر غذاها و گیاهانی که به طور طبیعی به افزایش سطح گلوتاتیون کمک می کنند عبارتند از:
- شیر خار
- دانه کتان
- جلبک دریایی خرد شده
- کشک
گلوتاتیون نیز تحت تأثیر بی خوابی منفی قرار می گیرد. استراحت کافی به طور منظم می تواند به افزایش سطح کمک کند.
رژیم غذایی غنی از غذاهای تقویت کننده گلوتاتیون هیچ خطری ندارد. با این حال، مصرف مکمل ها ممکن است برای همه توصیه نشود. با پزشک خود در مورد گلوتاتیون صحبت کنید تا مشخص شود که آیا برای شما مناسب است یا خیر. عوارض جانبی احتمالی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- گرفتگی شکم
- نفخ
- مشکلات تنفسی به دلیل انقباض برونش
- واکنش های آلرژیک، مانند بثورات پوستی