با افزایش محبوبیت ماچا، ممکن است شما هم به فکر افتاده باشید که قهوه را کنار بگذارید و ماچا را بهعنوان نوشیدنی کافئینه اصلی خود انتخاب کنید. ماچا یک نوشیدنی با طعمی خاکی است که از پودر چای سبز تهیه میشود و با آب داغ یا شیر مخلوط و هم زده میشود تا به شکل نهایی درآید. این چای با کیفیت بالا طعمی خاص و متمایز دارد و سرشار از آنتیاکسیدانها و آمینواسیدهایی است که با فواید متعددی برای سلامتی مرتبطاند، مانند پیشگیری از سرطان و بهبود عملکرد شناختی.
قهوه نیز سرشار از آنتیاکسیدان است. تقریباً نیمی از بزرگسالان در ایالات متحده این نوشیدنی را بهصورت روزانه مصرف میکنند تا با خستگی مقابله کنند. مطالعات نشان دادهاند که نوشیدن قهوه میتواند به پیشگیری از التهاب، دیابت نوع ۲ و افسردگی کمک کند.
بهطور خلاصه، هم ماچا و هم قهوه فواید زیادی دارند—اما کدامیک برای بدن شما بهتر است؟
فواید قهوه چیست؟
قهوه بیشتر به دلیل محتوای بالای کافئین شناخته میشود. اما در کنار این اثر بیدارکننده، دارای چندین فایده مهم دیگر برای سلامتی نیز هست:

منبع خوب آنتیاکسیدانها:
قهوه سرشار از ترکیبات آنتیاکسیدانی بهویژه پلیفنولها است—بهویژه اسید کلروژنیک، که میتواند التهاب را کاهش داده و اثر مثبتی بر قند خون و چربیهای خون (لیپیدها) داشته باشد. این ماده ممکن است همچنین در پیشگیری یا مدیریت سرطان مؤثر باشد.
ممکن است خطر ابتلا به بیماری پارکینسون را کاهش دهد:
قهوه باعث کاهش تولید نادرست پروتئینی میشود که با ایجاد بیماری پارکینسون مرتبط است.
ممکن است خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهد:
مطالعهای نشان داد که با مصرف هر فنجان اضافی قهوه (کافئیندار یا بدون کافئین) در روز، خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ حدود ۶٪ کاهش مییابد.
ممکن است به سلامت مغز کمک کند:
مطالعهای دریافت که نوشیدن قهوه—چه بهتنهایی و چه همراه با چای—با کاهش خطر ابتلا به زوال عقل پس از سکته مغزی مرتبط است.
ممکن است خطر افسردگی را کاهش دهد:
در یک مطالعه، شرکتکنندگانی که حدود ۴۰۰ میلیلیتر (تقریباً معادل ۱.۵ فنجان) قهوه در روز مینوشیدند، کمترین میزان افسردگی را نشان دادند. مطالعهای دیگر نیز دریافت که مصرف هر فنجان اضافی قهوه در روز با کاهش ۸ درصدی خطر افسردگی مرتبط است.
فواید ماچا چیست؟
درست مانند قهوه، ماچا نیز دارای کافئین بالایی است. علاوه بر آن:
سرشار از آنتیاکسیدانها است:
ماچا غنی از پلیفنولهایی به نام کاتچینهاست. این مواد به کاهش سطح ترکیبات مضری به نام رادیکالهای آزاد کمک میکنند؛ موادی که با ابتلا به بسیاری از بیماریهای مزمن مرتبطاند.
مطالعات نشان دادهاند که افزایش مصرف نوع خاصی از کاتچین موجود در ماچا به نام اپیگالوکتشین گالات (EGCG) ممکن است در پیشگیری از سرطان روده بزرگ، کیسه صفرا و مجاری صفراوی مؤثر باشد.
ممکن است عملکرد شناختی را تقویت کند:
یک مطالعه دریافت که نوشیدن روزانه ماچا در زنان سالمند موجب بهبود عملکرد شناختی شد، هرچند این اثر در مردان مشاهده نشد.
همچنین، ماچا ممکن است با افزایش گیرندههای دوپامین و سروتونین در مغز، به کاهش اضطراب و بهبود حافظه کمک کند.
ممکن است به سلامت متابولیک کمک کند:
مطالعهای نشان داد که نوشیدن چای ماچا در شرکتکنندگان با وزن بالاتر باعث بهبود شاخصهای سلامت متابولیک شد. این افراد افزایش در سطح کلسترول خوب (HDL)، کاهش در سطح گلوکز خون، و افزایش در سطح IL-10 (یک پروتئین ضد التهابی) را تجربه کردند.
ممکن است افسردگی را کاهش دهد:
مطالعهای جدید بر روی موشها نشان داد که پودر چای ماچا با فعالسازی بخشهایی از سیستم دوپامین مغز، دارای اثر ضد افسردگی است.
اگرچه هنوز مطالعات مستقیمی در انسان در مورد اثرات ضد افسردگی ماچا انجام نشده، یک مطالعه انسانی اخیر نشان داده است که مصرف چای سبز با کاهش نرخ افسردگی در زنان یائسه مرتبط است.
مقایسه کافئین در قهوه و ماچا
هر دو نوشیدنی حاوی مقدار زیادی کافئین هستند. مقدار دقیق کافئین بستگی به روش تهیه دارد:
- قهوه:
۱۰ تا ۱۲ میلیگرم کافئین بهازای هر گرم. یک فنجان قهوه معمولاً بین ۸۰ تا ۱۰۰ میلیگرم کافئین دارد. - ماچا:
۱۸.۹ تا ۴۴.۴ میلیگرم کافئین بهازای هر گرم. اغلب با ۲ گرم ماچا تهیه میشود، پس مقدار کافئین آن در هر وعده حدود ۳۸ تا ۸۹ میلیگرم است.
برای مقایسه، سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) توصیه میکند که بزرگسالان سالم، مصرف روزانه کافئین خود را به حداکثر ۴۰۰ میلیگرم محدود کنند.
شباهتها و تفاوتهای کلیدی
ماچا و قهوه فواید بسیاری مشابه دارند، بهویژه به دلیل وجود آنتیاکسیدانها و کافئین. اما تفاوتهایی هم در ترکیبات و اثرات آنها وجود دارد.
قدرت آنتیاکسیدانی:
هر دو نوشیدنی سرشار از پلیفنول هستند، اما نوع آن متفاوت است:
- قهوه: سرشار از اسید کلروژنیک است
- ماچا: سرشار از کاتچینها (بهویژه EGCG) است
این آنتیاکسیدانها میتوانند به پیشگیری از سرطان، دیابت و التهاب کمک کنند. آنها با خنثی کردن رادیکالهای آزاد که باعث استرس اکسیداتیو میشوند، از بدن محافظت میکنند. استرس اکسیداتیو با بسیاری از بیماریهای مزمن مرتبط است.
انرژی و تمرکز:
هر دو نوشیدنی به دلیل کافئین میتوانند با خستگی مقابله کرده، واکنش شما را بهبود ببخشند و عملکرد ورزشی را افزایش دهند.
- قهوه: باعث افزایش سریع انرژی، هوشیاری و واکنش سریعتر میشود. اغلب حس انرژی بیشتری را فوراً به همراه دارد.
- ماچا: موجب افزایش تمرکز و بهرهوری آرام میشود. انرژی حاصل از آن تدریجیتر و ماندگارتر است.
ماچا معمولاً تأثیر هیجانی و اضطرابزایی قهوه را ندارد. یکی از دلایل این تفاوت وجود آمینواسیدی به نام ال-تیانین در ماچا است که با کاهش استرس و خنثی کردن احساس لرزش ناشی از کافئین مرتبط است.
اثرات بر سلامت روان و شناخت:
مطالعات نشان میدهند که هر دو نوشیدنی میتوانند به عملکرد شناختی کمک کنند، اما مسیرهای اثر آنها متفاوت است.
- قهوه: شواهد علمی قویتری در زمینه اثرات ضد افسردگی قهوه وجود دارد.
- ماچا: میتواند تمرکز را افزایش داده، اضطراب را کاهش دهد و از ایجاد لرزشهای ناشی از کافئین جلوگیری کند.
همچنین نوشیدن قهوه یا چای، یا هر دو با هم، با کاهش خطر سکته مغزی و زوال عقل همراه بوده است.
اسیدیته و تأثیر بر معده:
- قهوه اسیدیتر است (pH بین ۴.۸۵ تا ۵.۱۳) و احتمال بیشتری دارد که باعث بازگشت اسید (ریفلاکس) شود.
- ماچا کمی کمتر اسیدی است (pH بین ۵.۵۸ تا ۵.۹۴) و ممکن است ملایمتر برای سیستم گوارشی باشد.
پس، کدامیک بهتر است؟
قهوه و ماچا هر دو نوشیدنیهای مفید برای سلامتی هستند، بهشرط آنکه در حد اعتدال مصرف شوند.
قهوه را انتخاب کنید اگر:
به دنبال افزایش شدیدتر انرژی هستید یا قصد دارید با افسردگی مبارزه کنید.
ماچا را انتخاب کنید اگر:
به کافئین حساس هستید، مستعد لرزش یا اضطراب ناشی از کافئین هستید، قصد افزایش تمرکز و بهرهوری دارید، یا دچار ریفلاکس معده هستید.
مروری سریع
قهوه و ماچا هر دو نوشیدنیهایی هستند که با خستگی مقابله میکنند و سرشار از آنتیاکسیدانهاییاند که میتوانند به پیشگیری از بیماریهای مزمن کمک کنند.
با این حال، اگر از ریفلاکس معده رنج میبرید یا قهوه باعث لرزش یا اضطراب در شما میشود، بهتر است ماچا را امتحان کنید. ماچا اسیدیته کمتری دارد، در هر وعده کافئین کمتری دارد، و حاوی تیانین است—مادهای با اثرات کاهشدهنده استرس که میتواند از هیجانزدگی بیشازحد ناشی از کافئین جلوگیری کند.
https://www.health.com/matcha-vs-coffee-health-benefits-11731747