قهوه و کبد چرب

قهوه و کبد چرب

بیماری کبد چرب غیر الکلی شایع‌ترین دلیل افزایش آنزیم های کبدی است. اما آیا قهوه برای بیماری کبد چرب مفید است یا مضر؟

کبد چرب

در سالهای اخیر مطالعات نشان داده اند که تجمع چربی کبد به خودی خود قبل از شروع سندرم متابولیک ، و ناهنجاری های متابولیک مرتبط با مرگ و میر و بیماری های قلبی و عروقی بوجود می آید.

کبد چرب و سندرم متابولیک هر دو باعث  مقاومت به انسولین و استرس اکسیداتیو می شود که عامل مهم بروز خیلی از بیماری هاست.

اگرچه تجمع چربی کبدی همیشه همراه با آسیب پیشرونده کبدی در اکثر بیماران نیست اما کبد چرب، احتمال بروز سایر بیماری‌های کبد از جمله التهاب و فیبروز کبد، سیروز و سرطان سلول‌های را زیاد می کند.

سبک زندگی و به خصوص عادات رژیم غذایی نقش اصلی در بروز در کبد چرب دارد.

قهوه

بعد از آب قهوه و چای بیشترین نوشیدنی مصرفی در جهان هستند. در چند سال گذشته مصرف قهوه معمولا به هدف افزایش هوشیاری ، تمرکز و  کاهش خستگی به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.

قهوه از دانه های گیاه قهوه تهیه می شود ، که شامل صدها گونه مختلف از جمله اصلی اربیکا و روبوستا است.

آزمایش های انجام شده در مورد قهوه نشان می دهد که حاوی ترکیباتی می باشد که دارای اثرات مفیدی بر سلامت کبد است.

در مطالعاتی دیده شده که قهوه باعث کاهش آنزیم‌های کبدی می شود. حتی در یک بررسی روی ۶ مطالعه با شرکت ۲۰۰۶۴ فرد دیده شد مصرف منظم قهوه، فیبروز کبدی را در بیماران مبتلا به کبد چرب کاهش می دهد (۱). این نتایج در متاآنالیزی دیگر روی ۷ مطالعه نیز دیده شد (۲).

در بررسی دیگری نیز روی پنج مطالعه کاهش خطر مبتلا به کبد چرب در بین کسانی که قهوه می نوشند و کاهش خطر ابتلا به فیبروز کبد در بیماران مبتلا به کبد چرب که به طور منظم قهوه می نوشند دیده شد (۳).

حتی در آنالیزی جدیدتر روی ۷ مقاله، کسانی که بیش از ۳ فنجان در روز قهوه می نوشیدند، نسبت به  کسانی که کمتر از ۲ فنجان در روز می نوشیدند، میزان خطر کمتری برای ابتلا به کبد چرب داشتند (۴).

علت آن این است که قهوه حاوی بیش از صد ترکیب مانند مانند کافئین، پتاسیم، نیاسین و آنتی اکسیدان ها مانند اسید کلروژنیک است که این ترکیبات دارای خاصیت ضد اکسید کنندگی و ضد فیبروزی دارند پس در طیف وسیعی از بیماری‌های کبدی مانند فیبروز ، سیروز و سرطان سلول‌های کبدی مفید است.

نتیجه گیری:

قهوه دارای  اثرات محافظت کنندگی کبد است و در بیماری های مختلف کبدی از افزایش آنزیمها تا فیبروز کبدی مفید است.

منابع:

۱.Shen H, Rodriguez AC, Shiani A, Lipka S, Shahzad G, Kumar A, Mustacchia P. Association between caffeine consumption and nonalcoholic fatty liver disease: a systemic review and meta-analysis. Therapeutic advances in gastroenterology. 2016 Jan;9(1):113-20.

۲.Marventano S, Salomone F, Godos J, Pluchinotta F, Del Rio D, Mistretta A, Grosso G. Coffee and tea consumption in relation with non-alcoholic fatty liver and metabolic syndrome: A systematic review and meta-analysis of observational studies. Clinical nutrition. 2016 Dec 1;35(6):1269-81.

۳.Wijarnpreecha K, Thongprayoon C, Ungprasert P. Coffee consumption and risk of nonalcoholic fatty liver disease: a systematic review and meta-analysis. European journal of gastroenterology & hepatology. 2017 Feb 1;29(2):e8-12.

۴.Chen YP, Lu FB, Hu YB, Xu LM, Zheng MH, Hu ED. A systematic review and a dose–response meta-analysis of coffee dose and nonalcoholic fatty liver disease. Clinical Nutrition. 2019 Dec 1;38(6):2552-7.