دانههای چیا اگرچه این روزها در فروشگاههای مختلف بهراحتی پیدا میشوند، اما تا همین چند سال پیش چندان شناخته شده نبودند. این دانههای مغذی یک خوراکی فوقالعاده عالی برای دوران بارداری محسوب میشوند. کارشناسان تغذیه معتقدند مصرف دانه چیا برای بارداری خطری ندارد و اتفاقا سرشار از ریزمغذیهای ضروری برای بدن است. بااینوجود، مصرف دانههای خشک مجاز نیست و توصیه نمیشود، چون اگر این دانهها در گلو افزایش حجم پیدا کنند، باعث خفگی خواهند شد. تحقیقات ثابت کردهاند که مصرف مقداری دانه چیا بهطور روزانه در بارداری، در رشد بهینه مغز و شبکیه چشم جنین نقش اساسی دارد.
فواید مصرف دانه چیا برای بارداری
فواید مصرف دانه چیا طیف گستردهای از مزایا و محاسن را دربرمیگیرد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت. علاوهبراین، روش مصرف آن نیز بسیار آسان است. این دانهها را میتوان به موادغذایی مختلفی مثل بلغور جو دوسر، ماست یا بستنی اضافه نمود یا در ترکیب اسموتیها و شیکها بهکار برد.
کمک به رفع یبوست
در دوران بارداری، سیستم گوارش زنان دچار اختلال شده و در برخی موارد به یبوست یا حتی هموروئید و بواسیر نیز منجر میشود. در این میان، مصرف غذاهای سرشار از فیبر مانند چیا میتواند به بهبود عملکرد این دستگاه و ملین شدن روده بیانجامد. در دو قاشق غذاخوری دانه چیا، حدود ۸ گرم فیبر وجود دارد که ۳۲ درصد از میزان موردنیاز روزانه است.
تقویت گلبولهای قرمز با مصرف دانه چیا برای بارداری
گاهی در دوران بارداری، مادران به سرگیجه، سردی دست و پا و احساس خستگی مفرط دچار میشوند که میتواند در اثر کمبود آهن اتفاق بیافتد. دوران بارداری، ممکن است اختلالات و آسیبهایی به بدن زنان وارد کند که بعدها نیز آثار آن برجای بماند. کمخونی به علت فقر آهن ازجمله این آسیبهاست. فقر آهن در اثر عدم تولید گلبولهای قرمز به میزان کافی رخ میدهد که در دوران بارداری به وفور در زنان به چشم میخورد.
بنابراین، افزودن غذاهای غنی از آهن در کنار مصرف مکملهای تجویزشده توسط پزشک میتواند به رفع این مورد کمک کند. البته اینکه اسفناج و گوشتهای قرمز از محتوای آهن بالایی برخوردارند، قابل انکار نیست اما دانههای چیا هم اگرچه کمتر شاخته شدهاند ولی یک منبع عالی از آهن بهشمار میروند. شاید جالب باشد که بدانید ۲ قاشق غذاخوری از این دانه میتواند ۱۱ درصد از نیاز روزانه بدن به آهن را مرتفع سازد.
تقویت دندان و استخوان
معمولا بدن زنان باردار به هزار میلیگرم کلسیم در روز نیاز دارد اما برای رفع این نیاز میتوانند به جای مصرف زیاد شیر و ماست، از منابع مختلف میوه و سبزی تازه استفاده کنند. مصرف ۲ قاشق غذاخوری دانه چیا قادر است ۱۵۲ میلیگرم از نیاز روزانه (۱۵ درصد) را مرتفع سازد.
مصرف دانه چیا برای بارداری برای رفع مشکل گرسنگی مداوم
در طی دوران بارداری یکی از مواردی که برای زنان میتواند بسیار آزارنده باشد، گرسنگی شدید و مداوم است که حتی ممکن است منجر به عادت نادرست پرخوری شود. بههمیندلیل و برای جلوگیری از این موضوع، توصیه میشود مصرف این دانههای ارزشمند و مقوی در دستور کار رژیم غذایی این دوران قرار بگیرد. در ۲ قاشق غذاخوری دانه چیا، ۴ گرم پروتئین وجود دارد که ۸ درصد از نیاز روزانه مادران باردار را میتواند تامین کند.
دریافت امگا ۳ کافی
اسیدهای چرب امگا ۳ برای رفع مسائل و مشکلات زیادی از جمله کاهش افسردگی، کاهش التهاب، سلامت چشم و قلب مفید هستند. این ترکیبات حتی به سلامت رشد مغز جنین و بارداری ایمن نیز کمک میکنند. حتی یکی از بهترین راهکارها برای زنانی که در این دوران به بوی ماهی حساس میشوند، مصرف دانههای ارزشمند چیا بهجای خوردن ماهی است. ۳۰ گرم چیا درحدود ۵ گرم امگا ۳ دارد.
مصرف دانه چیا برای بارداری با کاهش قندخون همراه است
در دوران بارداری، هورمونهای بدن زنان میتوانند باعث افزایش گلوکز در خون شوند که اگر این موضوع تحت کنترل قرار نگیرد، منجر به دیابت بارداری خواهد شد. فیبر موجود در این دانههای ظریف هم با کاهش یبوست میتواند به کاهش سرعت جذب قند خون و درنتیجه تنظیم قند خون کمک کند.
افزایش انرژی
مادرانی که در دوران بارداری از دانه چیا بهعنوان منبع اسیدهای چرب و پروتئین سالم تغذیه میکنند، افزایش اشتها و انرژی را در خود مشاهده خواهند نمود.
کمک به رشد مغز جنین
پژوهشها حاکی از این است که مصرف روغن دانه چیا در ۳ ماه آخر دوران بارداری و ۳ ماه اول دوران شیردهی میتواند باعث افزایش میزان DHA در شیر و خون مادر شود که برای رشد و سلامت مغز جنین و نوزاد اهمیت زیادی دارد. همچنین، مصرف دانه چیا برای بارداری فواید زیر را نیز دارد:
- خواص ضدپیری و ضدسرطان
- کنترل قند خون در دوران بارداری
- خواص ضدالتهابی
- کاهش فشار خون در زنان مبتلا به فشار خون بالا در دوران بارداری
- دانه چیا برای تثبیت خلق و خوی ناشی از استرس یا افسردگی دوران بارداری مفید است.
- تقویت سیستم ایمنی بدن در دوران بارداری
- دانههای چیا ۱۷درصد پروتئین بیشتر نسبت به سایر غلات دارند اما فاقد گلوتن هستند.
- دانه چیا از ۲۰ نوع پروتئین مختلف تشکیل شده و کلسیم، منیزیم، پتاسیم و فسفر بیشتری نسبت به سایر غلات دارد.
- کلسیم زیاد این دانهها میتواند خطر ابتلا به پره اکلامپسی بارداری را کاهش دهد. پره اکلامپسی یک عارضه بارداری است که منجر به فشار خون بالا و آسیب کبد و کلیه میشود.
- امگا ۳ دانه چیا از رشد مغز جنین حمایت کرده و خطر زایمان زودرس را کاهش میدهد.
مواد مغذی دانه چیا
مصرف دانه چیا بهدلیل وجود اسیدهای چرب امگا ۳، کلسیم، فسفر، پروتئین و منیزیم فراوان از اهمیت بالایی برخوردار است. این دانهها در درمان آنژین، حمله قلبی، آلرژی، سرطان، بیماریهای قلب و عروق، اختلالات غدد درونریز و عدم تعادل هورمونها نقش دارند. البته برخی پژوهشها نیز حاکی از آن هستند که دانه چیا اثرات عالی ضدانعقادی، آنتیاکسیدانی و ضدویروسی دارد. یک قاشق غذاخوری دانه ساییده شده چیا میتواند ۳.۱ گرم پروتئین، ۷ درصد آهن، ۲.۹ گرم ALA (اسید چرب امگا ۳)، ۵.۷ گرم فیبر و ۹ درصد کلسیم موردنیاز روزانه را برای بدن فراهم کند.
ازسویدیگر، همزمان با رشد جنین، بدن مادر نیز برخی از ریزمغذیهای ضروری را از دست میدهد اما با مصرف دانه چیا میتوان تا حد زیادی این کمبودها را رفع کرد. اگرچه ممکن است با خود فکر کنید که مصرف آجیلها و مغزها هم میتواند اثرات مشابهی روی بدن داشته باشد اما باید به این نکته نیز توجه داشته باشیم که این مواد خوراکی از چربی نسبتا بالایی برخوردارند و بههمیندلیل عمر کوتاهی دارند اما دانه چیا بهعلت دارا بودن آنتیاکسیدانهای فراوان تا ۴ سال در انبار بدون هیچ مشکلی باقی خواهد ماند.
عوارض مصرف زیاد دانه چیا در دوران بارداری
دانه چیا اگرچه سرشار از مواد مغذی بوده و تا حدود زیادی بدون ضرر است اما مصرف بیش از حد مجاز آن در دوران بارداری میتواند عوارض زیادی به همراه داشته باشد که از میان این عوارض، موارد زیر حائز اهمیت هستند:
- اسهال و سایر ناراحتیهای معده: زیادهروی در مصرف دانه چیا برای زنانی که به خوردن فیبر عادت ندارند، میتواند باعث مشکلات روده و بیرونروی یا حتی فشار به معده و حالت تهوع صبحگاهی شود.
- احتمال تداخلات دارویی: مصرف دانه چیا در بارداری با داروهای کنترلکننده قند خون و دیابت بارداری در تضاد بوده و ایجاد تداخل میکند.
- خطر خفگی: دانه چیا در آب به سرعت حجیم و بزرگ شده و تا ۱۰ برابر وزن خود آب جذب میکند. به همین دلیل اگر بهصورت خشک خورده شود، ممکن است در مری منبسط شده و باعث خفگی شود.
- واکنشهای آلرژیک: احساس خارش یا انسداد در گلو، حس سوزن سوزن شدن و خارش گلو، زبان، لب یا حتی ناراحتی معده با مصرف این دانهها میتواند نشانه واکنشهای آلرژیک باشد.
نحوه مصرف دانه چیا در بارداری
مصرف دانه چیا برای بارداری یا در هر زمان دیگر بسیار ساده و راحت است. این دانهها معمولا به نوشیدنیهای مختلف، آبمیوهها یا شربتها افزوده شده و محتوای پروتئین و آنتی اکسیدان آنها را بالا میبرند. مخلوط آب و چیا نیز نوعی نوشیدنی جالب و انرژیزا ایجاد میکند که در زمره نوشیدنیهای سالم و محبوب این دوران قرار میگیرد. ازسویدیگر، دانههای چیا میتوانند در درازمدت گلوکز آزاد کنند و برای مبتلایان به دیابت بارداری یا زنانی که احساس کمبود انرژی در این دوران دارند، بسیار مفید و موثر باشند. البته استفاده از دانه چیا در ترکیب خوراکیهای زیر هم رایج و متداول است:
- پودینگهای مختلف
- خوراک سبزیجات
- غلات صبحانه یا بلغور جو دوسر
- نانها
- تغلیظکنندههای سس
- ماست
- شیر
- بهعنوان جایگزین تخممرغ در محصولات پخته شده مانند کیک و کلوچه
در مجموع، مصرف دانه چیا برای بارداری خطری ایجاد نمیکند و حتی قادر است به بهبود و تسکین علائم بیماریهای مختلف مانند یبوست و دیابت بارداری هم کمک کند. همچنین این دانههای مقوی میتوانند انواع ویتامینها، ریزمغذیها و درشت مغذیها را نیز برای بدن مادر و جنین تامین کنند. همچنین برای مطالعه مقالات بیشتر در مورد دانه چیا و فواید و عوارض آن اینجا کلیک کنید.
برگرفته شده از سایت دکتر کرمانی: https://kermany.com
ممنون از توضیحات کاملتون