آیا می توانید با قابلمه ها و تابه های مسی آشپزی کنید یا ممکن است شما را بیمار کنند. قبل از خرید ظروف آشپزی، خطرات بالقوه ظروف مسی و برخی از جایگزین های آشپزی را یاد بگیرید.
خطرات ظروف مسی برای سلامتی
درک اینکه چگونه تابه های مسی می توانند بر غذا و بدن شما تأثیر بگذارند، به شما کمک می کند تا وعده های غذایی خود را به روش های سالم تر و دقیق تر آماده کنید.
تاثیر مس بر بدن
مس زیاد ممکن است برای سلامتی شما مضر باشد، اما اگر به درستی با آن بپزیم، آنقدر که فکر می کنیم خطرناک نیست.
موادی که ما برای پخت و پز استفاده می کنیم ممکن است گاهی به مواد غذایی که درست می کنیم نفوذ کنند. در حالی که بسیاری از این مواد – مانند سرامیک – ایمن در نظر گرفته می شوند، برخی دیگر مانند مس می توانند خطرناک باشند. بهترین کار این است که قبل از استفاده از ظروف آشپزی خود، سن، مواد و وضعیت آن را شناسایی کنید تا مطمئن شوید که هیچ گونه سم مضری در آن وجود ندارد.
به نوعی مس جزء ضروری سلامت بدن است. طبق گفته موسسه ملی بهداشت (NIH)، مس یک ماده معدنی مهم است که بدن روزانه به آن نیاز دارد. مس را می توان در غذاهایی مانند گوشت اندام، غلات کامل، آووکادو یا صدف ها یافت و به بدن در تولید انرژی، متابولیسم آهن و سنتز بافت همبند کمک می کند. مقدار توصیه شده مس در رژیم غذایی برای افراد بالای ۱۹ سال حدود ۹۰۰ میکروگرم در روز است . این مقدار به کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی یا آلزایمر کمک می کند.
با این حال، مصرف بیش از حد مس، به ویژه در دوزهای بالا، می تواند منجر به مسمومیت شود. مصرف مس سمی ممکن است منجر به آسیب کبدی یا مشکلات معده مانند تهوع، استفراغ و اسهال شود.
به طور کلی، اگر از تابه های مسی مناسب که در شرایط خوبی هستند استفاده کنید، احتمالاً سمیت مس را تجربه نخواهید کرد. بیشتر موارد از آب آشامیدنی در نتیجه لوله های مسی رخ می دهد. به همین دلیل، آژانس حفاظت از محیط زیست (EPA) برای مقدار مجاز مس در آب عمومی محدودیت هایی دارد. با این حال، بهتر است مس توصیه شده خود را از منابع غذایی مطمئن تهیه کنید.
آشپزی با مس: نگرانی های ایمنی
علیرغم مزایای سلامتی این مواد، بسیاری از مردم تعجب می کنند که آیا پخت و پز با مس بی خطر است یا خیر. آیا تابه های مسی سمی هستند؟ پاسخ به نوع تابه مسی شما بستگی دارد.
مس یک رسانای حرارت عالی است که غذای شما را به طور یکنواخت گرم می کند. به همین دلیل، بسیاری از آشپزها از استفاده از تابه های مسی، به خصوص برای غذاهای آرام و لطیف لذت می برند. هنگام پخت و پز با ظروف مسی، استفاده از تابه های دارای آستر یا روکش به جلوگیری از نفوذ باقی مانده مس یا سموم به غذای شما کمک می کند.
حتما مراقب ساییدگی یا خراشیدگی روی پوشش باشید، زیرا هر گونه باقیمانده در غذای شما می تواند منجر به مسمومیت شود. بهتر است به جای قاشق یا کاردک فلزی از ظروف نرم تری روی ظروف خود استفاده کنید، مانند سیلیکون مقاوم در برابر حرارت. همچنین باید قابلمه ها و ماهیتابه ها را به درستی نگهداری کنید تا از خراشیدگی و قرار گرفتن در معرض مضر جلوگیری کنید. در صورت امکان از روی هم چیدن تابه ها خودداری کنید، یا اگر مجبور به چیدن آنها هستید، از محافظ های نرم بین ظروف استفاده کنید.
همچنین باید از استفاده از تابه مسی با روکش نیکل خودداری کنید، زیرا این قطعات قدیمی ظروف آشپزی می توانند بقایای مضری از خود به جای بگذارند.
به یاد داشته باشید که اگرچه مقدار کمی مس لزوماً مضر نیست، مصرف مقادیر زیاد در یک دوز می تواند خطرناک باشد. انجام اقدامات احتیاطی ایمنی می تواند به جلوگیری از احتمال سمیت تشت مسی کمک کند.
برخی از اقدامات احتیاطی که باید با تابه های مسی انجام دهید عبارتند از:
- از ظروف آشپزی آستردار استفاده کنید: اگر با قابلمه یا تابه مسی آشپزی می کنید، ظروف آستر دار یا روکش دار را انتخاب کنید.
- قابلمه و ماهیتابه را با دست بشویید: مطمئن شوید که ظروف را با دست شسته و خشک کنید. ماشین های ظرفشویی می توانند تابه های مسی را تغییر رنگ دهند و مواد شوینده استفاده شده در آنها ساینده تر هستند که می تواند باعث خراشیدگی مواد شود.
- از غذاهای اسیدی اجتناب کنید: تمام تلاش خود را بکنید تا از نگهداری یا پختن مواد اسیدی مانند شراب یا سرکه در ظروف مسی اجتناب کنید.
- بررسی سن و خراش: همیشه قبل از استفاده از ظروف پخت و پز، سن آن را بررسی کنید. قبل از پختن با قابلمه ها یا تابه هایتان مطمئن شوید که هیچ خط و خش نداشته باشند.
مشکلات با ظروف مسی بدون روکش یا بدون روکش
مس اغلب به غذاهای اسیدی مانند گوجه فرنگی یا مرکبات واکنش بدی نشان می دهد. استفاده از تابه مسی بدون روکش یا بدون آستر می تواند نمک های مس را وارد غذا کند. سموم مس می توانند اثرات نامطلوبی مانند استفراغ، اسهال یا حالت تهوع روی بدن ایجاد کنند. مصرف مقادیر زیاد مس نیز می تواند منجر به مشکلات کبد، کلیه و معده شود.
ظروف مسی روکش دار یا آستردار
بسیاری از قطعات مسی پخت با آستر یا روکش ساخته می شوند. قرار دادن یک پوشش در داخل تابه از هرگونه واکنش غذاها جلوگیری می کند و احتمال ورود سموم مس به غذای شما را کاهش می دهد. ظروف مسی روکش شده و آستردار در مقایسه با سایر مواد برای پخت و پز ایمن تر هستند و به سرعت گرم می شوند.
جایگزین های برتر ظروف مسی
هنگام جستجوی جایگزینهای ظروف مسی ، هنوز هم قابلمهها و تابههایی میخواهید که گرما را نگه دارند و غذای شما را به اندازه کافی بپزند. در اینجا بهترین جایگزین برای ظروف مسی وجود دارد.
۱. سرامیک
مجموعه ظروف سرامیکی به عنوان ایمن تر و سازگارتر با محیط زیست نسبت به سایر مواد شناخته شده است و آنها را به یکی از بهترین جایگزین ها برای مس تبدیل می کند. قابلمهها و تابههای سرامیکی بر خلاف ظروف مسی که میتوانند سموم به جا بگذارند، خراش، پوسته پوسته یا باقیماندهای باقی نمیگذارند.
۲. استیل
مواد پخت و پز فولاد ضد زنگ از بادوام ترین و جذاب ترین ظروف پخت و پز هستند. بسیاری از آشپزها از اینکه فولاد ضد زنگ با غذاهای اسیدی واکنش نشان نمی دهد، به راحتی خراش نمی دهد، رنگ غذا را تغییر نمی دهد یا طعمی فلزی به جا نمی گذارد، لذت می برند. قابلمه ها و تابه های فولادی ضد زنگ را نیز می توان با مس یا آلومینیوم چسباند تا رسانای گرمایی بهتری ایجاد کند.
۳. چدن
در حالی که چدن رسانای حرارتی ضعیفی است، بسیاری از مردم به دلیل توانایی پخت کند آن از مواد لذت می برند. اغلب برای ماهی تابه، ماهیتابه، اجاق هلندی یا تابه گریل استفاده می شود. به خاطر داشته باشید که باید تابه چدنی خود را مزه دار کرده و به درستی از آن نگهداری کنید.