۵/۵ - (۱ امتیاز)

در این مقاله در ادامه دو مورد زنده برای ارائه نمونه رژیم غذایی در بیماران قلبی عروقی آورده شده است

البته بجز این دو نمونه رژیم، این مقاله حاوی سه فصل زیر نیز می باشد:

تغذیه در فشار خون

اثر تغذیه و رژیم غذایی بر چربی و کلسترول خون

نمونه رژیم غذایی در بیماری دیابت، چربی خون و فشار خون

توصیه های رژیمی در چربی و کلسترول خون بالا

کیس اول جهت بررسی نمونه رژیم غذایی بیماران قلبی:

ص.ق مرد ۷۷ ساله ای که با شکایت درد اپی گاستر که به ناحیه قفسه سینه و هر دو دست تیر می کشد و دارای سابقه هیپر لیپیدمی است، برای رژیم غذایی و مشاوره مراجعه کرده است داروهای مصرفی بیمار به شرح زیر است:

Sup/ Acetaminophen, Cap/ Omeprazole, Tab/ Clidinum C, Metoral, A.S.A, Atorvastatin.

در پروفایل پزشکی او ثبت شده که بیمار مبتلا به ACS می باشد.

قد: cm ۱۷۰

وزن : kg ۵۴.۸

 دور مچ: cm۱۷٫۳

نمونه رژیم غذایی بیماران قلبی عروقی

قبل از تهیه و ارائه نمونه رژیم بیمار قلبی عروقی باید موارد زیر بررسی شود:

بیماری وی:

بیمار مبتلا به ACS = Acute Coronary Syndrome سندرم کرونری حاد است.

BMI بیمار

BMI = Kg/m2 = 18.96

تداخلات غذا و دارو که در نمونه رژیم غذایی ارائه شده به بیمار قلبی عروقی مهم است:

داروی Tab / Acetaminophen ضد درد است در مصرف دراز مدت، عملکرد کلیه و کبد باید بررسی شود. مصرف هم زمان آن با هر گونه ماده غذایی ممکن است موجب جذب تاخیری دارو شود که با غذاهای غنی از کربوهیدرات این تاخیر شدیدتر است. در افراد دچار سوء تغذیه احتمال ایجاد مسمومیت کبدی با دوزهای معمول دارو وجود دارد، دارو باید با یک لیوان آب مصرف گردد.

داروی اومپرازول ضد زخم معده است که توصیه می شود قبل از غذا مصرف گردد. داروی متورال ضد هایپرتانسیون (ضد پر فشاری خون) است که به عنوان درمان کمکی در آنفارکتوس میوکارد حاد تجویز می گردد و دارو را می توان قبل یا بعد از غذا مصرف نمود. داروی آس آ ضد درد و ضد التهاب است و موجب کاهش ریسک حمله قلبی در بیماران با سابقه انفارکتوس میوکارد قلبی و یا آنژین ناپایدار در بالغین می شود.

در مورد تداخل دارویی غذایی این دارو باید گفت که غذاهایی که باعث اسیدی شدن ادرار می گردد، باز جذب و در نتیجه سطح خونی سالیسیلات ها را افزایش می دهد. داروی آترواستاتین کاهش دهنده چربی خون است که دارو را می توان قبل و یا بعد ازغذا تجویز کرد.

نمونه رژیم غذایی بیمار قلبی عروقی مورد نظر:

ابتدا انرژی و درشت مغذی ها محاسبه می شود:

BEE = 66,47+13.75 (548) +5(170) -6.76(77) = 1149.25

TEE =1149.25×1.5 = 1724

با توجه به اینکه BMI فرد حدودا ۱۹ است فرد کمبود وزن دارد، ۲ کیلو افزایش وزن در نظر گرفته می شود؛ بنابراین:

E = 1724+500 = 2224 Kcal

CH0= 55%=305.8g

Fat= 30% =74.138

pro=15% = 83.4g

محاسبه گر اتوماتیک BMI

محاسبه گر اتوماتیک کالری

سپس بر اساس واحدها در لیست جانشینی این مقادیر لحاظ می شود:

گروه لبنیات : ۲ واحد
گروه سبزی: ۵ واحد
گروه میوه: ۵ واحد
گروه نان و غلات: ۱۲ واحد
گروه گوشت: ۳ واحد
گروه چربی : ۱۰ واحد

نمونه رژیم غذایی پیشنهادی در بیمار قلبی عروقی مورد نظر

صبحانه: گروه نان و غلات ۳ سهم + گروه گوشت ۰٫۵ سهم (پنیر)
میان وعده: گروه میوه ۱ سهم + گروه روغن ها ۱ سهم
نهار: گروه نان و غلات ۵ سهم گروه گوشت ۱٫۵ سهم (ماهی) + گروه روغن ها ۴ سهم + گروه سبزی ۳ سهم + گروه لبنیات ۱ سهم
عصرانه: گروه میوه ۲ سهم + گروه روغن ها ۱ سهم
شام: گروه نان و غلات ۴ سهم + گروه گوشت ۱ سهم + گروه روغن ها ۴ سهم + گروه سبزی ۲ سهم + گروه لبنیات ۱ سهم
بعد از شام: گروه میوه ۲ سهم

توصیه های تغذیه ای باید در کنار رژیم غذایی بیماران قلبی عروقی ارائه گردید به عنوان نمونه:

توصیه ها به منظور تنظیم فشار خون

-عدم دریافت بالای سدیم
-دریافت امگا ۳
-دریافت ویتامین های گروه ب
-آموزش مصرف مایعات.
-آموزش خواندن بر چسب مواد غذایی خریداری شده.
جهت کنترل هایپرلیپدمی (چربی خون) بیمار توصیه به شرح زیر است:
-توصیه به فعالیت بدنی، در طول روز حداقل ۳۰ دقیقه ورزش صورت گیرد.
-کاهش دریافت اسیدهای چرب اشباع شده (SFA) به خصوص اسید میرسیتیک، اسید پالمیتیک و اسید لوریک.
منابع آن شامل: کره، روغن نارگیل، روغن نحل، روغن حیوانی، کله پاچه و روغن هسته خرما۔
-افزایش دریافت میزان ویتامین C که در میوه و سبزی یافت می شود.
-مصرف روغن زیتون تصفیه نشده که باعث افزایش پلی فنل های آنتی اکسیدان می شود.
-عدم مصرف گوشت قرمز چرب، پوست مرغ و محصولات لبنی پر چرب.
-افزایش مصرف غذاهای غنی از فیتواستروژن ها، ویتامین ای یا اسیدهای چرب امگا ۳ (تاثیر سودمند برالاستیستیه سرخرگی).
-در صورت نیاز مکمل یاری اسید ایکوزاپنتانوئیک (EPA) و اسید دو کوزاهگزانوئیک (DHA).
-استانول گیاهی یا استرهای استرول گیاهی مانند: روغن ذرت، سویا و سایر روغن های گیاهی یافت می شوند که این مواد از فیتواسترول های گیاهی استخراج می شوند.
رساندن وزن به وزن ایده آل و حفظ آن.
-کاهش دریافت کربوهیدراتهای تصفیه شده و غذاهایی که به آنها شکر اضافه می شوند مثل نوشابه ها و شیرینی
-افزودن فیبر به رژیم غذایی؛ فیبر محلول مانند حبوبات، جو دوسر و پسیلیوم.
-کاهش دریافت چربی های غیراشباع.
-افزایش دریافت اسید های چرب MUFA و PUFA مانند: گردو، روغن زیتون، کانولا، مارگارین، تخم کدو و تخم آفتابگردان که دارای اسیدهای چرب PUFA و MUFA هستند به مقدار متعادل.
-دریافت سویا
-دریافت میزان مناسب میوه و سبزی؛ جهت تامین ویتامین ها و فیبر و آنتی اکسیدان های فنلی.
-پوست سیب، چای(به مقدار ۱ فنجان در روز)، انواع توت نیز مفید تلقی می شود.
-در صورت نیاز مکمل یاری ویتامین E
-دریافت منابع سالیسیلات های غذایی مانند: سبزی ها، ادویه ها، میوه ها و مخصوصا گوجه فرنگی
– عدم مصرف چای پر رنگ و قهوه، به دلیل داشتن کافئین
-عدم مصرف سیگار و دخانیات
-مصرف دانه های غلات کامل مانند: غلات سبوس دار، برنج قهوه ای، بیسکویت های حاوی سبوس و مصرف غلات به همراه حبوبات مانند عدس پلو و لوبیا پلو
-مصرف اسفناج و کلم فندقی و عدس، به دلیل دارا بودن فولات که در کاهش سطح پلاسمایی یا سرمی هموسیتئین موثر است.
-مصرف انگور سیاه یا قرمز به علت داشتن آنتی اکسیدان های فنلی موثر بر لیپید پلاسمائی
-مصرف گریپ فروت به خصوص رنگ قرمز آن (بیشتر از ۴۰٪ بتاکاروتن)
-عدم مصرف امعاء و احشاء انواع سس های غذایی و روغن های سرخ کردنی یا جامد.
– مصرف ماهی ۳-۲ بار در هفته.
-در مصرف غذاهای خارج از منزل دقت شود و غذاهای چرب و پر نمک مصرف نگردد.ش

نمونه رایگان رژیم غذایی بیماران قلبی عروقی

کیس دوم جهت بررسی نمونه رژیم غذایی بیماران قلبی:

آقای ک.م. ۴۶ ساله با سابقه بیماری قلبی و در حال حاضر به علت هایپرلیپیدمی و فشار خون و پلی اوری به متخصص تغذیه مراجعه کرده است. او بیماری دیابت نیز دارد.
مشخصات تن سنجی:

قد:Cm ۱۸۲،

وزن: kg ۷۹٫۲،

دور مچ: cm۱۸

پروفایل های آزمایشگاهی بیمار شامل:

BS = 400 mg/dl

FBS = 274 mg/dl

۲hpp = 389

بیمار در روز ۱۴ واحد انسولین NPH تزریق می کند.

قبل از ارائه نمونه رژیم در بیمار قلبی مذکور آزمون های آزمایشگاهی برای تعیین وضعیت فعلی بیمار توصیه می شود:

LDL-C, HDL-C, CHol,TG, Hb A1C, Blood Urea, Creatinine,FBS, 2hGF, PG

پزشکی وزن ایده آل و BMI بیمار :

BMI = Kg/m2 = 23.92

KB ۷۸ =IBM (وزن ایده آل)

محاسبه گر اتوماتیک BMI

محاسبه گر اتوماتیک کالری

محاسبه گر اتوماتیک وزن ایده آل

جهت ارائه نمونه رژیم غذایی بیمار قلبی عروقی ابتدا انرژی و درشت مغذی های رژیم محاسبه می گردد:

BEE = 66.47+13,75(79.2)+ 15 (182)- 6,76(46) = 1754,5
TEE=17545*1,55=2719,5 kcal
CHO= 50%=339.9 g
pro=20% = 136 g
fat 30% =90,65 g

سپس بر اساس واحدها در لیست جانشینی این مقادیر لحاظ می شود:

گروه لبنیات : ۳ واحد
گروه سبزی: ۵ واحد
گروه میوه: ۴ واحد
گروه نان و غلات: ۱۴.۵ واحد
گروه گوشت: ۸.۵ واحد
گروه چربی : ۸ واحد

رژیم غذایی پیشنهادی در بیماری قلبی مذکور به عنوان نمونه به این شکل است:

صبحانه: گروه نان و غلات ۳سهم + گروه لبنیات ۱سهم + گروه گوشت ۱ سهم
میان وعده: گروه میوه ۱ سهم + گروه غلات ۱ سهم
نهار: گروه نان و غلات ۴ سهم + گروه گوشت ۴ سهم +گروه روغن ها ۴ سهم + گروه سبزی ۳ سهم + گروه لبنیات ۱ سهم
عصرانه: گروه میوه ۱ سهم + گروه غلات ۱ سهم
شام: گروه نان و غلات ۴ سهم + گروه گوشت ۳٫۵ سهم + گروه روغن ها ۳٫۵ سهم + گروه سبزی ۲ سهم + گروه لبنیات ۱ سهم
بعد از شام: گروه میوه ۱ سهم + گروه غلات ۱ سهم + گروه روغن ها ۱٫۵ سهم.

توصیه های تغذیه ای باید در کنار رژیم غذایی بیماران قلبی عروقی ارائه گردید به عنوان نمونه:

بجز مواردی که در نمونه قبل بود این موارد نیز بایستی ارائه گردد:

-پیشنهاد می شود که از میوه های سیب ، پرتقال، آلو و زرد آلو به جای میوه هایی که اندیس گلایسمی یا شاخص گلیسمی بالایی دارد استفاده شود.
-منظم غذا خوردن؛ نباید هیچ یک از وعده ها و میان وعده ها حذف شود. بهم خوردن وقت غذا خوردن باعث نوسان قند خون می شود.
-کاهش مواد غذایی حاوی قند های ساده مانند: عسل، قند و شکر.
-برای پیشگیری از کتوز شبانه، میان وعده آخر را حتما دریافت کند.
-غذاهای خام قند خون را دیرتر نسبت به پخته افزایش می دهد و ذرات غذایی درشت تر بهتر است.
-غذاهای با نمایه گلایسمی پایین که برای بیماران دیابتی مناسب تر است که در این مقاله دیگری ذکر شده است.
-مصرف سبزیجات از جمله خیار و کدو، بادمجان سرخ نشده و انواع کلم، کرفس، لوبیا سبز، کاهو، سبزی خوردن، تره فرنگی، قارچ، پیاز، فلفل دلمه، اسفناج، ریواس

نقش رژیم غذایی در بروز بیماری‌های قلبی

بیماری‌های قلبی عروقی شامل فشارخون، بیماری‌های قلبی عروقی، نارسایی قلبی، اختلالات مادرزادی قلبی و سکته می‌شوند. در کشورهای توسعه‌یافته حدود % ۵۰ مرگ‌ومیرها در اثر بیماری‌های قلبی اتفاق میافتد. علیرغم کاهش چشمگیر مرگ‌ومیر در سه دهه گذشته، بیماری‌های قلبی عروقی هنوز هم علت اصلی مرگ‌ومیر و ناتوانی را به خود اختصاص می‌دهند. همچنین میزان مرگ‌ومیر در زنان نسبت به مردان کمتر نشده است.

چندین فاکتور خطر بیماری‌های قلبی عروقی قابل‌ تغییر در زمینه‌ رژیم غذایی و سبک زندگی وجود دارند که عبارت‌اند از:

گلوکز خون بالا، افزایش LDL کلسترول و فشارخون؛ اضافه‌وزن و چاقی؛ دریافت زیاد اسیدهای چرب ترانس و نمک در رژیم غذایی؛ دریافت کم اسیدهای چرب غیراشباع چند واحدی، اسیدهای چرب امگا۳ (غذاهای دریایی)، و میوه‌ها و سبزی‌ها؛ عدم فعالیت جسمانی؛ مصرف الکل و استعمال سیگار. از بین این عوامل استعمال سیگار و فشارخون بالا علل اصلی مرگ‌ومیر را به خود اختصاص می‌دهند.

انجمن قلب آمریکا به‌وضوح عنوان کرده است که شیوه غلط سبک زندگی از قبیل رژیم غذایی نادرست، عدم فعالیت جسمانی و مصرف تنباکو ازجمله دلایل اصلی بروز بیماری‌های قابل پیشگیری هستند. مزایای پیشگیری اولیه بیماری‌های قلبی برای افرادی که چندین عامل خطردارند از همه بیشتر است. پیشگیری ثانویه برای افرادی که در معرض خطر زیاد و کم هستند مفید است.
بسیاری از بیماران با عوامل خطر کلاسیک می‌توانند با ایجاد تغییر در سبک زندگی و بدون مصرف دارو از عوامل خطر بکاهند. این تغییرات عبارت‌اند از انجام تمرینات ورزشی، تغییر در عادات تغذیه‌ای و سایر تغییرات رفتاری که برای کاهش خطر مفید شناخته‌شده‌اند.

تغذیه و رژیم غذایی در بیماری های قلبی عروقی

ارتباط رژیم غذایی و بیماری‌های قلبی

تحقیقات نشان داده‌اند که بین دریافت میوه‌ها، سبزی‌ها، انواع مغزها و غلات کامل و حفاظت بدن در برابر بیماری‌های قلبی به خاطر محتوای فیبر، ویتامین‌ها، مواد معدنی و فیتوکمیکال آن‌ها ارتباط وجود دارد.

فولات، ویتامین‌های E ،B12 ،B6 و C ، فلاونوئیدها و فیتواستروژنها نقش حفاظتی دارند. دیده‌شده که مصرف صبحانه خطر بیماری‌های قلبی در مردان را به‌طور معنی‌داری کاهش می‌دهد.
در اسپانیا یک تحقیق ۵ ساله انجام‌شده و در آن تأثیر رژیم غذایی مدیترانه‌ای بر پیشگیری اولیه بیماری‌های قلبی موردبررسی قرارگرفته است. بسیاری از عوامل رژیمی در این تحقیق موردبررسی قرار گرفتند و در این میان تمرکز بیشتری بر نقش رزوراترول، مغزها، سبزی‌ها و روغن‌زیتون بکر صورت گرفت.
نتایج بررسی ها نشان دادند که رژیم غذایی سرشار از اسیدهای چرب غیراشباع موجود در غذاها خطر سکته‌ها و حمله‌های قلبی را کاهش می‌دهد.
رژیم‌های حاوی روغن کانولا سطح کلسترول پلاسما را کاهش می‌دهند. علاوه بر آن مکمل‌های ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) به همراه دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) منجر به کاهش وضعیت التهابی بدن در بزرگسالان در معرض خطر بیماری‌های قلبی عروقی می‌شوند.

سایر مواد مغذی نیز نقش دارند. دیده‌شده که کاهش سطح ویتامین D3 به مقادیر زیر ۲۰ ng/mL منجر به افزایش خطر بیماری‌های قلبی عروقی خواهد شد. غلظت پایین ۲۵(OH)D منجر به افزایش خطر بروز بیماری‌های قلبی عروقی در جمعیت‌های سفیدپوستان و آسیایی‌ها می‌شود؛ اما برای سیاه‌پوستان و اسپانیایی‌ها خطری ندارد.

نکات اصلی در آموزش تغذیه در پیشگیری از بیماری‌های قلبی عبارت‌انداز:

-کاهش کالری دریافتی؛
– افزایش دریافت اسیدهای چرب تک غیراشباع، امگا ۳ و امگا ۶؛
– افزایش دریافت فیبر، میوه‌ها و سبزی‌ها؛
– افزایش دریافت ریزمغذی‌ها از قبیل فولات، ویتامین‌های B6 و B12؛
-افزایش دریافت پروتئین‌های گیاهی نسبت به پروتئین‌های حیوانی؛
– کاهش سهم غذاهای فرایند شده در رژیم غذایی؛
-پیروی از سبک رژیمی مدیترانه‌ای؛
-افزایش فعالیت جسمانی و
-ترک سیگار.

رژیم غذایی در بیماری های قلبی

توصیه‌های رژیمی برای بیماری‌های قلبی

الگوی غذایی:

رژیم غذایی باید بر مصرف میوه‌ها، سبزی‌ها و غلات کامل تأکید داشته باشد و شامل محصولات لبنی کم‌چرب، گوشت ماکیان، ماهی، انواع حبوبات، مغزها و روغن‌های گیاهی غیرگرمسیری باشد. همچنین مقادیر شیرینی‌ها، نوشیدنی‌های شیرین شده با شکر و گوشت قرمز در آن خیلی محدودشده باشد.
این الگوی رژیمی را با نیازهای کالری بدن، علایق شخصی و فرهنگی فرد به غذا و رژیم غذایی مخصوص سایر بیماری‌ها و اختلالات نظیر دیابت تطبیق دهید.
از سایر الگوهای رژیمی نظیر رژیم DASH ، هرم غذایی و رژیم AHA نیز می‌توانید برای تنظیم رژیم غذایی فرد بهره ببرید.

فشارخون

رژیم غذایی سرشار از سبزی‌ها، میوه‌ها و با مقدار کم محصولات لبنی پرچرب، سدیم و چربی‌های اشباع، در کنترل فشارخون بسیار مؤثر است.
در کنار این الگوی غذایی اگر کاهش وزن و افزایش فعالیت بدنی هم باشد، تأثیر آن بسیار بیشتر خواهد بود.
فیبر
استفاده از مواد غذایی سرشار از فیبر (۳۰-۱۷ گرم/ روز) و فیبر محلول (۱۳-۷ گرم/ روز) به‌عنوان جزئی از رژیم غذایی محدود از چربی‌های اشباع و کلسترول، می‌تواند کاهش بیشتری در LDL ایجاد کند.

کاهش در چربی‌های اشباع و کلسترول

-بهترین هدف آن است که فقط% ۵-۶ رژیم غذایی از اسیدهای چرب اشباع تشکیل‌شده باشد.
تا حد ممکن کالری دریافتی از اسیدهای چرب اشباع را کاهش دهید.
-جایگزینی چربی‌های اشباع با همان مقدار چربی‌های غیراشباع ، می‌تواند باعث کاهش در سطح LDL-C شود.
-مقدار دریافت اسیدهای چرب ترانس را کاهش دهید.
– مصرف اسیدهای چرب امگا ۳ و مغزها مفید است.
-مصرف روزانه ۲-۳ گرم از انواع استانولها و استرولها باعث کاهش غلظت کلسترول می‌شود.
-در بیمارانی که از داروهای استاتینی دریافت می‌کنند، استانولهای گیاهی باعث کاهش بیشتر LDL-C خواهند شد.

رژیم غذایی DASH برای فشار خون بالا

رژیم غذایی برای متوقف کردن فشار خون یا DASH یک برنامه تغذیه انعطاف پذیر و متعادل است که به داشتن یک قلب سالم و پیشگیری و کنترل فشار خون بالا کمک می کند.

در الگوی غذایی DASH تاکید بر مصرف میوه ها و سبزیجات، محصولات لبنی کم چرب، غلات کامل، ماهی و مغزها و با دریافت کمتر پروتئین حیوانی، نمک و قندهاست.

برای کاهش فشار خون؛ رژیم DASH موثرتر از اضافه کردن میوه ها و سبزیجات به رژیم غذایی با چربی کم است.

رژیم غذایی برای متوقف کردن فشار خون DASH

رژیم غذایی برای متوقف کردن فشار خون یا DASH یک برنامه تغذیه انعطاف پذیر و متعادل است که به داشتن یک قلب سالم و پیشگیری و کنترل فشار خون بالا کمک می کند.

در الگوی غذایی DASH تاکید بر مصرف  میوه ها و سبزیجات، محصولات لبنی کم چرب، غلات کامل، ماهی و مغزها و با دریافت کمتر پروتئین حیوانی، نمک و قندهاست.

برای کاهش فشار خون؛ DASH موثرتر از اضافه کردن میوه ها و سبزیجات به رژیم غذایی با چربی کم است.

چند نمونه از رژیم غذایی DASH مورد بررسی قرار گرفته است.

 DASH با پروتئین  بالا (  ۲۵٪ انرژی از پروتئین، با تقریبا نیمی از منابع گیاهی) و DASH حاوی چربی اشباع نشده  (۳۱٪ انرژی از چربی اشباع نشده، اغلب با روغن های تک غیر اشباع  مثل روغن زیتون).

هرچند هر رژیم غذایی DASH   فشار خون را کاهش می دهند  جایگزین کردن مقداری کربوهیدرات رژیم (حدود ۱۰٪ کل کالری) با پروتئین یا چربی تک غیر اشباع بهترین اثر را بر کاهش فشار خون و کلسترول خون دارد.

برای رسیدن به این هدف باید مقداری از مغزها را  جایگزین بعضی از میوه ها، نان یا غلات کرد.

از آنجایی که بسیاری از بیماران مبتلا به فشار خون بالا دارای اضافه وزن هستند، انواع کم کالری رژیم غذایی DASH نیز برای کاهش وزن و کاهش فشار خون مورد آزمایش قرار گرفته اند.

یک رژیم غذایی DASH کم کالری در مقایسه با رژیم کم کالری و کم چربی باعث کاهش بیشتری در فشار خون می شود.

اضافه کردن ورزش و کاهش وزن به رژیم DASH منجر به اثرات بهتر در کاهش  فشار خون بالا می شود.

اثرات سه نوع مختلف DASH با سدیم  (نمک) متفاوت مورد آزمایش قرار گرفته است (سدیم ۱۵۰۰ میلی گرم، ۲۴۰۰ میلی گرم و ۳۳۰۰ میلی گرم در روز). کمترین فشار خون با خوردن سدیم ۱۵۰۰ میلی گرم در رژیم غذایی DASH بوده است.

برای کسانی که فشار خون طبیعی دارند دستورالعمل ها مصرف کمتر از ۲۳۰۰ میلی گرم سدیم، که معادل ۶ گرم نمک است، را توصیه می کنند.

بهترین DASH

بنابراین بهترین DASH نوعی است که کم کالری و کم نمک باشد.

 چگونه DASH فشارخون را کم می کند

منیزیوم

منیزیم یک مهار کننده قوی انقباض عضلات صاف و عروق است و در تنظیم فشار خون  نقش مهمی را ایفا کند.

مکمل منیزیم فشار خون را  ۳ تا ۴ میلی متر کاهش می دهد.

الگوی غذایی DASH بر غذاهای غنی از منیزیم، از جمله سبزیجات برگ سبز، مغزها و غلات کامل تاکید دارد.

به طور کلی منابع غذایی غنی از منیزیم به جای مکملها توصیه می شوند تا از فشار خون بالا جلوگیری یا کنترل کند.

پتاسیم

مکمل پتاسیم با دوز ۱۹۰۰ تا ۴۷۰۰ میلی گرم در روز فشار خون را حدود ۲ تا ۶ میلی متر جیوه کاهش می دهد.

این تاثیر پتاسیم در افرادی که فشار خون بالا دارند، در سیاه پوستان در مقایسه با سفید پوستان، و در کسانی که مصرف سدیم بالاتردارند، بیشتر است.

پتاسیم باعث کاهش انقباض عضله صاف با تغییر پتانسیل غشاء یا بازگردانی اتساع عروق وابسته به اندوتلیوم می شود.

همچنین مصرف پتاسیم بیشتر، با خطر کمتر سکته مغزی مرتبط است.

در رژیم غذایی کم پتاسیم در نارسایی کلیه، کمبود پتاسیم با رژیم غذایی کم پتاسیم با فشار خون حساس به سدیم مرتبط است.

رژیم DASH به آسانی تقریبا ۴.۷ گرم در روز پتاسیم  را فراهم میکند.

کلسیم

دریافت کلسیم بیشتر از لبنیات با خطر کمتر ابتلا به فشار خون بالا ارتباط دارد.

 به خصوص، مصرف لبنیات کم چرب خطر ابتلا به فشار خون بالا را ۱۳٪ کاهش می دهد.

حداقل ۲.۵ سروینگ لبنیات کم چرب در روز برای بهبود فشار خون لازم است.

کمبود کلسیم به نوبه خود باعث افزایش ۱، ۲۵ ویتامین D3 و هورمون پاراتیروئید  و انتقال کلسیم به  داخل سلول های عضلانی صاف عروقی و ایجاد مقاومت عروقی میشود.

 پپتیدهای مشتق شده از پروتئین شیر، به خصوص محصولات ​​تخمیر شده شیر ، ممکن است به عنوان ACE (آنزیم مبدل آنژیوتانسین) عمل کنند، در نتیجه فشار خون را کاهش دهند.

رژیم DASH با سه وعده لبنیات در روز بعد از ۸ هفته، فشار خون سیستولیک را تا ۵.۵ میلی متر جیوه و فشار خون سیستولیک را ۳ میلیمتر جیوه کاهش داد.

اما رژیم غذایی با  میوه و سبزی  بیشتر بدون غذاهای لبنی اثر نصف  رژیم  DASH بر کاهش فشار خون دارد.

کاهش وزن

 هر یک کیلوگرم کاهش وزن، با کاهش حدود ۱ میلی متر جیوه فشار خون همراه است.

 رژیم DASH کم کالری و کم سدیم؛ باعث کاهش بیشتر فشار خون نسبت به رژیم های کم کالری و کم چرب می شوند.

 یکی دیگر از مزایای کاهش وزن در فشار خون اثر سینرژیک با دارو درمانی است.

با  کاهش وزن باید دوز مصرف دارو کاهش یابد. یا تعداد داروهایی که برای کنترل فشار خون لازم است، کمتر شود.

بدلیل افزایش دریافت پتاسیم، فسفر و پروتئین، رژیم DASH برای افرادی که مبتلا به بیماری کلیوی که در مرحله پایانی هستند، توصیه نمی شود.

رژیم DASH

برنامه تغذیه DASH نیازی به غذاهای خاص ندارد و به جای آن توصیه های تغذیه ای روزانه و هفتگی را ارائه می کند.

این طرح توصیه می کند به:

-خوردن سبزیجات، میوه ها و غلات کامل

-مصرف محصولات لبنی بدون چربی و یاکم چرب، ماهی، مرغ، حبوبات، مغزها و روغن های گیاهی

-محدود کردن غذاهایی که دارای چربی اشباع هستند مانند گوشت چرب، محصولات لبنی با چربی بالا و روغن های مناطق گرمسیری مثل نارگیل، هسته نخل و روغن نخل (پالم)

 تبعیت بیشتر از رژیم DASH با مصرف بیشتر کلسیم، پتاسیم، منیزیم، اگزالات و ویتامین C و مصرف کم سدیم همراه است.

بر اساس این توصیه ها، یک رژیم غذایی ۲،۰۰۰ کالری که اهداف برنامه غذایی DASH را تامین می کنند، در جدول زیر نشان داده شده است:

غلات: ۷-۸ سروینگ در روز

گوشت، مرغ و ماهی ۲ سروینگ یا کمتر

سبزیجات ۴-۵ سروینگ در روز

میوه ۴-۵ سروینگ در روز

محصولات لبنی کم چربی یا بدون چربی ۲-۳ سروینگ در روز

چربی ها و روغن ها ۲-۳ سروینگ در روز

سدیم ۲۳۰۰ میلی گرم  در روز

مغزها، دانه ها ، حبوبات ۰.۵ تا ۱ سروینگ در روز

قندها ۵ سروینگ یا کمتر در هفته

* ۱،۵۰۰ میلی گرم سدیم باعث کاهش فشار خون حتی بیش از ۲۳۰۰ میلی گرم سدیم در روز می شود.

هنگام پیگیری برنامه غذایی DASH، مهم است که مواد غذایی را انتخاب کنید که مشخصات زیر داشته باشند:

کم چرب باشند و چربی اشباع و ترانس نداشته باشند.

غنی از پتاسیم، کلسیم، منیزیم، فیبر و پروتئین باشند.

سدیم کمتر داشته باشند (کاهش مصرف نمک).

اجرا:

بطور کلی؛ تغییراتی که باید در رژیم معمول ایجاد شود:

-خوردن دو برابر میانگین روزانه میوه ها، سبزیجات و محصولات لبنی؛

-محدود کردن یک سوم مصرف معمول گوشت قرمز،

-محدود کردن تا نصف مقادیر معمول چربی ها، روغن ها و سس ها،

-محدود کردن  تا یک چهارم تنقلات، شیرینی ها و قندها،

-در صورت عدم تحمل به لاکتوز، آنزیم لاکتاز  یا محصولات لبنی بدون لاکتوز مصرف شود.

برای رسیدن به ۸ تا ۱۰ سروینگ میوه و سبزی در روز :

دو تا سه میوه و سبزی باید در هر وعده غذایی مصرف شود.

رژیم DASH دارای فیبر بالایی است، بنابراین میوه، سبزیجات و غلات  کامل باید به تدریج افزایش یابد تا بروز نفخ و اسهال به حداقل برسد.

۸ تا ۱۰ لیوان آب در روز باید مصرف شود.

مزایای بهداشت DASH رژیم غذایی

– در عرض دو هفته پس از رژیم غذایی DASH، فشار خون را اغلب چندین درجه کاهش می دهد. که با ادامه کمتر نیز می شود.

-باعث بهبود استحکام استخوان و جلوگیری از پوکی استخوان می شود.

-باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان در طولانی مدت می شود.

-اختلالات متابولیک مانند دیابت،  و همچنین بیماری مغزی و عضلانی، را کاهش می دهد.

-باعث کاهش خطر ابتلا به نقرس با کاهش میزان اسید اوریک در افراد مبتلا به نقرس می شود.

-DASH باعث کاهش LDL کلسترول می شود.

خلاصه

رژیم DASH یک الگوی غذائی سالم است که هر فردی می تواند آن را انجام دهد. DASH علاوه بر کاهش فشار خون، می تواند راهی عالی برای از دست دادن وزن باشد.

از آنجا که از دست دادن وزن می تواند به کاهش فشار خون کمک کند، اغلب توصیه می شود، علاوه بر دنبال کردن DASH، سعی کنید فعالیت بدنی روزانه مانند پیاده روی یا ورزش های دیگر داشته باشید.

تغذیه در فشار خون

چه نکات تغذیه ای بایستی در فشار خون بالا رعایت کرد؟

در این مقاله علاوه بر نکات و توصیه های تغذیه ای در فشارخون؛ در ادامه می خوانید:

علائم فشار خون بالا

عوامل فشار خون  بالا

روش تشخیص فشار خون بالا

راهنمای اندازه گیری فشار خون

در انتها رژیم درمانی بر اساس منایع تغذیه در فشار خون مطرح می شود.

 ۸ نکته تغذیه ای در فشار خون بالا

۱-برخی مواد غذایی می توانند به طور طبیعی فشارخون را پایین بیاورند. کرفس، پیاز، سیر، شنبلیله، چای سبز، خرما، گلابی، زیتون و برگ زیتون، تره فرنگی، سویا، گوجه فرنگی، گریپ فروت و لیموترش از این جمله اند.

اما یادتان باشد که مصرف این مواد اصلا به معنی قطع درمان دارویی نیست. بد نیست برای مصرف آنها نظر پزشک خود را هم جویا شوید، به خصوص در رابطه با گریپ فروت؛ چون این میوه می تواند غلظت برخی داروهای فشار خون را بالا ببرد و عوارض جانبی آنها را تشدید کند.

۲- تامین پتاسیم بدن برای بیماران مبتلا به فشارخون ضروری است. موز، آناناس، زردآلو، انجیر، گریپ فروت، هلو، انگور، آلو، سیب زمینی، سیر، بروکلی، کدو سبز، قارچ، گوجه فرنگی، انواع سبزیجات و حبوبات از منابع خوب پتاسیم هستند.

۳- در حین طبخ یا اصلاً نمک نریزید یا مقدار خیلی کمی نمک استفاده کنید (در کل روز یک سوم چای خوری) و هنگام صرف غذا از مصرف نمک پرهیز کنید. می توانید از گلپر، آویشن، نعناع خشک یا کنجد به عنوان جانشینهای نمک استفاده کنید.

۴- در تهیه غذاهای آماده و نوشابه ها نیز سدیم فراوانی به کار میرود. سوسیس، کالباس، فرآورده های گوشتی، چیپس و سایر تنقلات شور، ماهی دودی یا کنسروشده، انواع سسها و سوپها حاوی نمک فراوان هستند و باید مصرفشان را محدود کنید.

۵- محصولات لبنی (شیر، ماست، پنیر) کلسیم فراوانی دارند. ویتامین های متنوعی هم در آنها وجود دارد اما باید سراغ انواع کم چرب آنها بروید.

۶- حبوبات سرشار از فیبرهستند و استفاده از آنها می تواند به کاهش فشارخون کمک کند و همچنین تامین کننده پروتئین مورد نیاز بدن باشد.

۷- در بین انواع گوشت ها، ماهی بهترین انتخاب است. چرب