نوشابه چگونه بر خطر ابتلا به سنگ کلیه تأثیر می گذارد؟

برخی از مواد موجود در نوشابه، از جمله فروکتوز و اسید فسفریک، ممکن است خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش دهند. تغییر از نوشابه شیرین شده با شکر به آب ممکن است به کاهش این خطر کمک کند.

سنگ کلیه توده سختی است که از مواد شیمیایی موجود در ادرار مانند اگزالات، کلسیم و اسید اوریک تشکیل می شود. اگر مایع داخل ادرار نتواند سطوح بالای این مواد شیمیایی را رقیق کند، ممکن است سنگ کلیه تشکیل شود.

برخی از مواد موجود در نوشابه و نوشابه رژیمی ممکن است خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش دهد. مصرف زیاد نوشابه نیز ممکن است با مشکلات سلامتی مانند چاقی مرتبط باشد که می تواند خطر ابتلا به سنگ کلیه را نیز افزایش دهد.

آیا نوشیدن نوشابه باعث ایجاد سنگ کلیه می شود؟

یک قوطی نوشابه باز و قرمز روی میز چوبی.-1

سودا  معمولاً حاوی :

  • شربت ذرت با فروکتوز بالا که مخلوطی از فروکتوز و دکستروز است
  • اسید فسفریک
  • کافئین

برخی از این مواد ممکن است با اثرات سودا بر  سنگ کلیه مرتبط باشد . بر اساس یک  بررسی در سال 2021 ، برای مثال، نوشابه های شیرین شده با قند – به ویژه آنهایی که حاوی اسید فسفریک هستند – ممکن است خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش دهند.

کولا و غیر کولا شیرین شده با شکر ممکن است با تشکیل سنگ کلیه مرتبط باشد که ممکن است به دلیل محتوای فروکتوز باشد.

مقدار نوشابه و سطح خطر نامشخص است، اگرچه مصرف زیاد ممکن است خطر را افزایش دهد. بررسی سال 2021 به یک کارآزمایی کنترل‌شده قدیمی‌تر و در مقیاس بزرگ اشاره می‌کند که شامل مردان مبتلا به سنگ کلیه می‌شد که روزانه حداقل 160 میلی‌لیتر نوشابه مصرف می‌کردند.

در این مطالعه افرادی که نوشیدن نوشابه را متوقف کردند با گروه کنترل مقایسه شد. مصرف نوشابه های گازدار، به ویژه آنهایی که حاوی اسید فسفریک هستند، به طور قابل توجهی خطر عود سنگ کلیه را افزایش می دهد.

بیشتر بخوانید
10 غذایی که در بیماری کلیوی و دیابت باید از آنها اجتناب کرد

فروکتوز

یک  بررسی سیستماتیک در سال 2020  از 13 مطالعه نشان می دهد که مصرف زیاد نوشابه در مقایسه با مصرف کم نوشابه، خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش می دهد. محققان پیشنهاد می کنند که این ممکن است تا حدی به دلیل محتوای فروکتوز سودا باشد.

مصرف نوشیدنی های حاوی شربت ذرت با فروکتوز بالا  ممکن است با  تغییرات متابولیسم  مرتبط باشد که ممکن است منجر به چاقی، مقاومت به انسولین و  دیابت نوع 2 شود .

بررسی سال 2020 همچنین نشان داد که داشتن  شاخص توده بدنی بالا (BMI)  خطر ابتلا به سنگ کلیه را در مقایسه با داشتن BMI پایین 39 درصد افزایش می دهد. مقاومت به انسولین و دیابت نوع 2 نیز باعث تشکیل سنگ کلیه می شود.

کافئین

بسیاری از گزینه های نوشابه نیز حاوی کافئین هستند، و طبق بررسی 2021 بالا، کافئین ممکن است اثرات محافظتی در برابر سنگ کلیه داشته باشد. کافئین  ادرارآور است ، به این معنی که دفع ادرار را افزایش می دهد.

نوشیدن چای و قهوه ممکن است به پیشگیری از سنگ کلیه کمک کند. فواید چای و قهوه برای سنگ کلیه نیز ممکن است به دلیل افزایش مصرف مایعات و آنتی اکسیدان های موجود در چای مانند پلی فنول ها باشد.

یک  مطالعه در سال 2022  نشان داد که اگرچه کافئین قهوه خطر ابتلا به سنگ کلیه را کاهش می دهد، کافئین حاصل از منابع غیر قهوه این خطر را افزایش می دهد.

قهوه بدون کافئین نیز این خطر را کاهش می دهد، که نشان می دهد در قهوه اجزایی در کنار کافئین وجود دارد که ممکن است خطر را کاهش دهد. این همچنین ممکن است نشان دهد که کافئین موجود در نوشابه شیرین شده با شکر ممکن است با خطر بالای سنگ کلیه مقابله نکند.

بیشتر بخوانید
چه چیزی باعث نارسایی کلیه می شود؟

آیا نوشابه رژیمی خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش می دهد؟

نوشابه رژیمی ممکن است همچنان حاوی موادی باشد که تحقیقات مرتبط با افزایش خطر ابتلا به سنگ کلیه است، از جمله اسید فسفریک و کافئین.

اسید فسفریک  یک عنصر رایج  در نوشابه است، زیرا طعمی تند ارائه می دهد. گزینه های سودا حاوی اسید فسفریک ممکن است با تغییرات متابولیت هایی که بدن از طریق ادرار دفع می کند، مرتبط باشد.

متابولیت ها موادی هستند که بدن پس از تجزیه غذاها، داروها یا مواد شیمیایی تولید می کند. این تغییرات ممکن است باعث تشکیل سنگ کلیه شود.

همچنین، اگرچه کافئین قهوه ممکن است خطر ابتلا به سنگ کلیه را کاهش دهد، کافئین از منابع دیگر – مانند نوشابه –  ممکن است خطر  ابتلا به سنگ کلیه را افزایش دهد.

چه نوشیدنی های دیگری ممکن است بر تشکیل سنگ کلیه تأثیر بگذارد؟

همان  بررسی سال 2021  که در بالا انجام شد به نوشیدنی‌های مختلف و تأثیر آنها بر تشکیل سنگ کلیه پرداخت.

نتایج متناقضی در مورد آب میوه  و تشکیل سنگ کلیه وجود داشت  . سیترات موجود در برخی آب میوه ها، مانند لیمو یا لیمو، ممکن است اثرات محافظتی داشته باشد، اگرچه شواهد قطعی نیست.

آب میوه همچنین ممکن است با افزایش سطح اگزالات در برخی افراد مرتبط باشد که ممکن است خطر سنگ کلیه را افزایش دهد.

نوشیدن آب زیاد برای جلوگیری از سنگ کلیه مهم است، زیرا ادرار را رقیق می کند. بنیاد ملی کلیه توصیه می‌کند که اکثر مردم روزانه بیش از  12 لیوان  آب یا بیشتر در صورت ورزش یا صرف وقت در محیط‌های گرم بنوشند.

مطالعه  سال 2022  که در بالا ذکر شد نشان داد که کافئین موجود در قهوه خطر ابتلا به سنگ کلیه را در افراد سفیدپوست کاهش می‌دهد اما در افرادی با رنگ‌های پوست دیگر نه. همچنین کاهش خطر در زنان بیشتر از مردان و در افرادی که وزن اضافی نداشتند بیشتر بود.

بیشتر بخوانید
12 ماده غذایی پر فسفر

چه زمانی با پزشک تماس بگیرید

اگر فردی فکر می کند که ممکن است سنگ کلیه داشته باشد، باید در اسرع وقت با پزشک تماس بگیرد.

علائم سنگ کلیه ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • درد شدید در دو طرف کمر
  • درد مداوم در شکم
  • خون در ادرار
  • ادرار کدر یا بدبو
  • حالت تهوع یا استفراغ
  • تب
  • لرز

نوشیدن مایعات اضافی، مانند آب،  ممکن است  به دفع سنگ کلیه در ادرار کمک کند. پزشک همچنین ممکن است مسکن ها و داروها را برای کاهش اسیدی شدن ادرار تجویز کند.

اگر سنگ کلیه بزرگ باشد، جریان ادرار را مسدود کند یا باعث عفونت شود، ممکن است فرد برای برداشتن سنگ به جراحی نیاز داشته باشد.

پزشک همچنین می‌تواند یک برنامه غذایی مناسب، از جمله جایگزین‌هایی برای نوشابه، که ممکن است به درمان و پیشگیری از سنگ کلیه کمک کند، پیشنهاد کند.

خلاصه

مصرف زیاد نوشابه ممکن است خطر ابتلا به سنگ کلیه را به دلیل محتوای بالای فروکتوز و اسید فسفریک افزایش دهد.

بسیاری از گزینه های نوشابه حاوی کافئین نیز هستند. اگرچه کافئین قهوه و چای ممکن است به کاهش خطر ابتلا به سنگ کلیه کمک کند، اما ممکن است این مورد در مورد کافئین موجود در نوشابه صدق نکند.

نوشیدن آب زیاد، خوردن یک رژیم غذایی سالم و متعادل و حفظ وزن متوسط ​​ممکن است به پیشگیری از سنگ کلیه کمک کند.

اگر فردی علائم سنگ کلیه را داشته باشد، باید فوراً با پزشک تماس بگیرد.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/soda-and-kidney-stones

دیدگاهتان را بنویسید