سال ۲۰۲۴ سال مهمی برای فراخوانهای محصولات غذایی بود. در واقع، بستری شدنها و مرگومیر ناشی از غذای آلوده در این سال نسبت به سال قبل دو برابر شده است.1 این افزایش قابل توجه نشاندهنده چالشهای روزافزون در حفظ ایمنی غذایی است که ناشی از عوامل متعددی مانند شیوههای کشت، فرآوری و توزیع مواد غذایی است.
در پی این حجم زیاد اخبار مربوط به شیوع بیماریهای منتقله از غذا، ممکن است کنجکاو باشید بدانید کدام غذاها بیشترین نقش را داشتهاند. گزارش جدیدی ۱۰ غذای اصلی مرتبط با بزرگترین فراخوانها و شیوع بیماریهای غذایی را مشخص کرده است.
هر سال، Consumer Reports ۱۰ غذایی که بیشترین ارتباط را با فراخوانهای بزرگ و شیوع بیماریهای غذایی در ایالات متحده دارند، جمعبندی میکند. گرچه نمیتوان با قطعیت پیشبینی کرد که در سال ۲۰۲۵ کدام غذاها باعث شیوع خواهند شد، این گزارش دلایلی را بیان میکند که چرا این غذاها بهخصوص پرخطر محسوب میشوند.2

۱. گوشتهای سردخانهای (دِلی میت)
بیماریها: ۱۶۵
بستریها: ۸۷
مرگها: ۱۰
باکتریها: لیستریا، سالمونلا
گوشتهای سردخانهای به دلیل دو عامل اصلی پرخطر هستند: فرآوری زیاد و سرو به صورت سرد.2
این نوع گوشتها در طی فرآوری در کارخانه و هنگام برخورد با دست در بخش دلی، فرصت زیادی برای آلودگی با باکتریها، به ویژه لیستریا دارند. علاوه بر این، چون این گوشتها پس از پخت به صورت سرد نگهداری و سرو میشوند، فرصتی برای از بین رفتن باکتریها وجود ندارد.2
در تابستان سال گذشته، شرکت Boar’s Head حدود ۷ میلیون پوند از محصولات گوشتی آماده خوردن را به دلیل احتمال آلودگی به لیستریا فراخوان کرد.3 این محصولات باعث شیوع بیماری شدید با ۶۰ بستری و ۱۰ مرگ در ۱۹ ایالت شدند.4
گوشتهای شارکوتری شرکت Fratelli Beretta که در فروشگاههایی مانند Aldi و Publix عرضه میشد، نیز اوایل ۲۰۲۴ پس از شناسایی به عنوان منبع شیوع سالمونلا برای ۱۰۴ نفر فراخوان داده شدند.5
چگونه از خود محافظت کنیم؟
به گفته Consumer Reports، حرارت دادن گوشت سردخانهای میتواند باکتریها را از بین ببرد.
همچنین خرید گوشتهای بستهبندی شده که در معرض آلودگیهای احتمالی در بخش دلی قرار ندارند، توصیه میشود. برای افراد در معرض خطر بیماریهای شدید ناشی از پاتوژنهای غذایی، بهتر است از مصرف گوشت سردخانهای خودداری کنند.
۲. خیار
بیماریها: ۶۶۴
بستریها: ۱۷۳
مرگها: ۰
باکتریها: سالمونلا
خیار میتواند در هنگام رشد، به دلیل تماس با مدفوع حیوانات نزدیک یا آب آبیاری آلوده، به باکتریها آلوده شود. این آلودگیها معمولا از طریق زهکشی مزارع دام به خاک یا آب آبیاری منتقل میشوند.2
در سال ۲۰۲۴ دو شیوع بزرگ سالمونلا ناشی از خیار رخ داد. در تابستان، خیارهای شرکت Bedner Growers و Thomas Produce باعث بیماری ۵۵۱ نفر شدند.6 سپس در زمستان، ۱۱۳ نفر بر اثر مصرف خیارهای خردشده بیمار شدند.7
همچنین اخیراً خیارهای Bedner Growers به یک شیوع سالمونلا دیگر با ۲۶ مورد ابتلا در ۱۵ ایالت مرتبط بودهاند.8
چگونه از خود محافظت کنیم؟
خیارهای بدون ضربدیدگی یا پوست آسیبدیده را انتخاب کنید، زیرا این نواحی بیشتر در معرض آلودگی باکتریایی هستند.
شستن و پوستکَندن محصولات غذایی نیز میتواند خطر آلودگی را کاهش دهد.
۳. شیر خام و پنیرهای تهیهشده از شیر خام
بیماریها: ۱۸۲
بستریها: ۲۹
مرگها: ۰
باکتریها: سالمونلا، ایکولی
شیر خام به دلیل تماس احتمالی با بافتهای عفونی پستان، تجهیزات لبنی آلوده یا عوامل بیماریزا در خاک، آب یا کود حیوانی، میتواند محل رشد باکتریهای مضر باشد.9 فرایند پاستوریزاسیون که شامل حرارت دادن شیر به دمای بالا برای مدت زمان مشخص است، این باکتریها را از بین میبرد.2
اما شیر و پنیرهای غیرپاستوریزه این محافظت را ندارند و خطر تماس با باکتریها را افزایش میدهند.2
در سال گذشته، محصولات لبنی غیرپاستوریزه شرکت Raw Farms در فراسنو، کالیفرنیا، مسئول دو شیوع بیماریهای منتقله از غذا بودند. شیر خام باعث بیماری حداقل ۱۶۵ نفر با عفونت سالمونلا و پنیر چدار خام باعث شیوع ۱۱ مورد بیماری ایکولی شد.10,11
چگونه از خود محافظت کنیم؟
از مصرف شیر خام خودداری کنید.
پنیرهای تهیه شده از شیر خام باید حداقل ۶۰ روز کهنه شوند تا خطر باکتریها کاهش یابد، اگرچه این روش نمیتواند خطر را کاملاً از بین ببرد.
۴. پنیر کوتیجا و کسو فِرسکو
بیماریها: ۲۶
بستریها: ۲۳
مرگها: ۲
باکتریها: لیستریا
پنیرهای نرم به دلیل داشتن آب زیاد و اسیدیته پایین، مکان مناسبی برای رشد باکتریها از جمله لیستریا هستند.2
در فوریه سال گذشته، مراکز کنترل و پیشگیری بیماری و سازمان غذا و دارو منبع یک شیوع ده ساله لیستریا را پنیرهای کسو فِرسکو و کوتیجا از شرکت Rizo-López Foods شناسایی کردند.12
این پنیرها باعث عفونت ۲۶ نفر با لیستریا شدند که منجر به ۲۳ بستری و دو مرگ بین سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۳ گردید.12
چگونه از خود محافظت کنیم؟
از مصرف پنیرهای نرم نپخته خودداری کنید، بهویژه اگر در معرض بیماری شدید از پاتوژنهای غذایی هستید.
دستها، وسایل آشپزی و سطوح را پس از دست زدن به پنیرهای نرم بشویید.
۵. تخممرغ
بیماریها: ۹۳
بستریها: ۳۴
مرگها: ۰
باکتریها: سالمونلا
تخممرغها هدف باکتری سالمونلا هستند، که میتواند در داخل تخممرغ در حال رشد یا روی پوسته در زمان تخمگذاری وجود داشته باشد.2
در پاییز گذشته، مزارع مرغداری Milo میلیونها تخممرغ را به دلیل احتمال آلودگی به سالمونلا فراخوان کردند. این تخممرغها با شیوع سالمونلا برای ۹۳ نفر در ۱۲ ایالت مرتبط بودند.13,14
سپس در دسامبر، حدود ۲۶۰,۰۰۰ تخممرغ فروخته شده در Costco نیز به خاطر سالمونلا فراخوان شدند، اگرچه بیماری گزارش نشده بود.15
چگونه از خود محافظت کنیم؟
از مصرف تخممرغهایی که پوستهشان شکسته است خودداری کنید.
بعد از دست زدن به تخممرغها دستهای خود را بشویید.
تخممرغها را تا زمانی که زرده و سفیده کاملاً سفت شوند بپزید تا باکتریها از بین بروند.
در غذاهایی که از تخممرغ نپخته استفاده میشود، از تخممرغهای پاستوریزه استفاده کنید.
۶. پیاز
بیماریها: ۱۰۴
بستریها: ۳۴
مرگها: ۱
باکتریها: ایکولی
مشابه خیار، باکتریها میتوانند از خاک یا آب آبیاری آلوده وارد پیاز در حین رشد شوند.2
در پاییز گذشته، پیازهای خردشده به عنوان منبع شیوع ایکولی مرتبط با ساندویچهای کوارترباندر مکدونالد شناسایی شدند. این آلودگی باعث ۱۰۴ مورد عفونت، ۳۴ بستری و یک مرگ شد.16
چگونه از خود محافظت کنیم؟
محصولاتی بدون ضربدیدگی یا پوست آسیبدیده انتخاب کنید.
پیازهای کامل بخرید و خودتان آنها را خرد کنید، چون پیازهای خردشده احتمال آلودگی بیشتری دارند.
لایههای اول پیاز را قبل از خرد کردن جدا کنید چون بیشتر در معرض آلودگی هستند.
۷. سبزیجات برگی
بیماریها: ۱۱۷
بستریها: ۳۶
مرگها: ۱
باکتریها: ایکولی
مانند دیگر محصولات، آب زهکشی دام میتواند خاک و آب آبیاری مزارع سبزیجات برگی مانند کاهو یا اسفناج را آلوده کند.2
در پاییز گذشته، شیوع ایکولی مرتبط با کاهوی رومی ۸۹ نفر را در ۱۵ ایالت بیمار کرد. این شیوع شامل ۳۶ بستری، ۷ مورد سندرم همولیتیک اورمیک (بیماری جدی کلیوی) و یک مرگ بود.17
چگونه از خود محافظت کنیم؟
به گفته Consumer Reports، به جای کاهوی معمولی، از کاهوی هیدروپونیک استفاده کنید که در گلخانه کشت میشود و کمتر در معرض آلودگی از آب زهکشی دام است.
لایههای خارجی کاهو را هنگام آمادهسازی حذف کنید چون بیشتر در معرض آلودگی هستند.
۸. هویج ارگانیک
بیماریها: ۴۸
بستریها: ۲۰
مرگها: ۱
باکتریها: ایکولی
مانند دیگر محصولات، هویج ممکن است در طول رشد در خاک و آب آبیاری آلوده قرار بگیرد.18 همچنین ممکن است در مرحله برداشت یا فرآوری آلوده شود.2
در سال ۲۰۲۴، شرکت Grimmway Farms هویجهای ارگانیک کامل و بچههویجهای خود را به دلیل شیوع ایکولی در ۱۹ ایالت فراخوان کرد که ۴۸ نفر بیمار و یک نفر فوت کردند.19
چگونه از خود محافظت کنیم؟
هویجها را بپزید تا باکتریهای احتمالی از بین بروند.
هویجهای خردشده یا آماده مصرف را به دقت بررسی و در صورت مشاهده هر گونه تغییر رنگ یا بوی نامطبوع مصرف نکنید.
۹. آجیل و دانهها
بیماریها: ۴۰
بستریها: ۱۰
مرگها: ۰
باکتریها: سالمونلا
آجیلها و دانهها ممکن است در طول برداشت، فرآوری یا بستهبندی با سالمونلا یا دیگر باکتریها آلوده شوند.20
در سال گذشته، یک شیوع سالمونلا مرتبط با بادام زمینی شرکت Sunland Inc باعث بیماری حداقل ۴۰ نفر شد.21
چگونه از خود محافظت کنیم؟
آجیلها را در جای خشک و خنک نگهداری کنید.
بادام زمینی و دانهها را از منابع معتبر و دارای استانداردهای بهداشتی خریداری کنید.
برای جلوگیری از آلودگی، قبل از مصرف آجیلهای خام آنها را بو دهید یا بپزید.
۱۰. ماهی و صدفها
بیماریها: ۶۱
بستریها: ۲۰
مرگها: ۰
باکتریها: ویبریو
ماهی و صدفها، بهویژه اگر خام یا نیمپز مصرف شوند، میتوانند حامل باکتری ویبریو باشند که منجر به بیماریهای جدی گوارشی میشود.22
در تابستان گذشته، شیوع بیماری ویبریو ناشی از مصرف صدفهای خام در خلیج چساپیک باعث بیماری ۶۱ نفر و بستری ۲۰ نفر شد.23
چگونه از خود محافظت کنیم؟
ماهی و صدفها را کاملاً بپزید تا باکتریها و ویروسهای احتمالی از بین بروند.
از مصرف صدفهای خام در مکانهای مشکوک یا با بهداشت نامناسب خودداری کنید.
نتیجهگیری
با وجود این که بیشتر غذاها ایمن هستند، اما برخی به دلیل شرایط کشت، فرآوری یا نگهداری، بیشتر مستعد آلودگیهای باکتریایی و ویروسیاند. رعایت نکات بهداشتی، انتخاب محصولات سالم، و پخت مناسب غذاها از مهمترین روشهای پیشگیری از مسمومیت غذایی است.
برای محافظت از خود و خانواده، به یاد داشته باشید که غذاهای بالا را با دقت بیشتری انتخاب کنید و همواره به نکات بهداشتی هنگام خرید، نگهداری و آمادهسازی غذا توجه کنید.