پتاسیم یکی از هفت ماکرومینرال ضروری است. این به حفظ سطح مایعات در بدن کمک می کند و از عملکرد کلیه ها، قلب، ماهیچه ها و سیستم عصبی پشتیبانی می کند.
این مقاله به بررسی مقدار پتاسیم مورد نیاز یک فرد در روز می پردازد. ما همچنین عملکردهای مواد مغذی در بدن، منابع مناسب پتاسیم و اثرات مصرف بیش از حد یا خیلی کم را بررسی می کنیم.
منابع تغذیه
برای منابع علمی بیشتر در مورد تغذیه، از مرکز اختصاصی ما دیدن کنید.
دریافت کافی پتاسیم۳۴۰۰ میلی گرم است روزانه برای مردان بالغ سالم و ۲۶۰۰ میلی گرم در روز برای زنان بالغ سالم.

جدول زیر موارد خاص را نشان می دهد توصیه ها برای گروه های سنی مختلف
سن | مرد | مونث |
۰ تا ۶ ماه | ۴۰۰ میلی گرم در روز | ۴۰۰ میلی گرم در روز |
۷ تا ۱۲ ماه | ۸۶۰ میلی گرم در روز | ۸۶۰ میلی گرم در روز |
۱ تا ۳ سال | ۲۰۰۰ میلی گرم در روز | ۲۰۰۰ میلی گرم در روز |
۴ تا ۸ سال | ۲۳۰۰ میلی گرم در روز | ۲۳۰۰ میلی گرم در روز |
۹ تا ۱۳ سال | ۲۵۰۰ میلی گرم در روز | ۲۳۰۰ میلی گرم در روز |
۱۴ تا ۱۸ سال | ۳۰۰۰ میلی گرم در روز | ۲۳۰۰ میلی گرم در روز |
۱۹+ سال | ۳۴۰۰ میلی گرم در روز | ۲۶۰۰ میلی گرم در روز |
میزان مصرف کافی برای افراد باردار ۱۹ ساله یا بالاتر ۲۹۰۰ میلی گرم و ۲۸۰۰ میلی گرم در دوران شیردهی یا شیردهی است.
یک فرد باید هدف خود را برای دریافت پتاسیم از یک رژیم غذایی سالم و متعادل که طیف وسیعی از ویتامین ها و مواد معدنی را فراهم می کند، دریافت کند. در برخی شرایط، پزشک ممکن است مکمل ها را توصیه کند.
پتاسیم یک ماده معدنی مهم است که بدن برای سالم ماندن به آن نیاز دارد.
یکی از پتاسیم توابع این است که جریان الکتریسیته را در سراسر بدن هدایت کند تا ضربان قلب به طور منظم حفظ شود و ماهیچه ها به درستی کار کنند. به همین دلیل است که پتاسیم یک الکترولیت است.
کلیه های فرد به تنظیم میزان پتاسیم در بدن کمک می کنند. اگر فردی پتاسیم بیش از حد در خون خود داشته باشد، پزشکان آن را هیپرکالمی می نامند. برعکس، هیپوکالمی به زمانی اشاره دارد که سطح پتاسیم خیلی کم باشد.
همانطور که انجمن قلب آمریکا (AHA) یادداشت ها، غذاهای حاوی پتاسیم نیز می توانند با کاهش اثرات منفی سدیم به مدیریت فشار خون کمک کنند.
داشتن سطوح بالای سدیم می تواند خطر ابتلا به فشار خون بالا را افزایش دهد. در افراد سالم، پتاسیم این خطر را با کمک به حذف سدیم از بدن کاهش می دهد. همچنین با شل کردن دیواره رگ های خونی به مدیریت فشار خون کمک می کند.
فشار خون و سلامت قلب و عروق
مصرف کافی پتاسیم ممکن است به کنترل فشار خون کمک کند. این به این دلیل است که می تواند به بدن کمک کند سدیم را که به فشار خون بالا کمک می کند حذف کند.
علاوه بر این، مصرف زیاد پتاسیم و مصرف کم سدیم ممکن است کمک کننده باشد خطر را کاهش دهد حوادث قلبی عروقی، مانند حمله قلبی یا سکته مغزی.
نگهداری استخوان و عضله
پتاسیم ممکن است در سلامت استخوان ها نقش داشته باشد. الف مطالعه ۲۰۱۹ پیشنهاد کرد که خوردن مقدار زیادی میوه و سبزیجات حاوی پتاسیم برای تراکم مواد معدنی استخوان مفید است.
با این حال، تایید این یافته نیاز به تحقیقات بیشتری دارد. اگر این یافته درست باشد، محققان همچنین باید دلیل پشت آن را کشف کنند و اینکه آیا مکملها همان اثر را دارند یا خیر.
سلامت کلیه ها
حفظ تعادل کافی از پتاسیم برای سلامت کلیه ضروری است.
در افراد سالم، سطوح پایین پتاسیم ممکن است توانایی کلیه ها برای بازجذب کلسیم را مهار کند. سطوح بالای کلسیم در کلیه ها می تواند منجر به سنگ کلیه شود.
افراد مبتلا به بیماری کلیوی هستند در معرض خطر سطوح پتاسیم نامتعادل، چه خیلی زیاد یا خیلی کم اند.
در کسانی که بیماری کلیوی دارند، بدن نمی تواند پتاسیم اضافی خون را به اندازه کافی حذف کنید، که می تواند باعث مشکلات جدی سلامتی شود. بیماری کلیوی همچنین می تواند باعث کاهش پتاسیم، به ویژه در مراحل اولیه آن شود.
افراد مبتلا به نارسایی کلیه نباید بیش از حد پتاسیم مصرف کنند، زیرا می تواند اثرات منفی داشته باشد. در این مورد، پزشک توصیه می کند که چه مقدار پتاسیم در رژیم غذایی گنجانده شود.
پتاسیم در بسیاری از غذاهای گیاهی وجود دارد، اما فرآوری سطح آن را کاهش می دهد. هرکسی که رژیم غذایی سرشار از غذاهای فرآوری شده دارد ممکن است پتاسیم کمی دریافت کند.
بسیاری از غذاهای فرآوری شده نیز سرشار از سدیم هستند، بنابراین فردی با رژیم غذایی بسیار فرآوری شده ممکن است نیاز به افزایش دریافت پتاسیم خود داشته باشد.
به طور کلی، میوه های خشک و حبوبات منابع خوبی از پتاسیم هستند. جدول زیر ۱ سروینگ از غذاهای مختلف غنی از پتاسیم را نشان می دهد
نوع غذا | مقدار پتاسیم (میلی گرم) | درصد ارزش روزانه |
۱ نصف فنجان زردآلو خشک | ۱,۱۰۱ | ۲۳% |
۱ فنجان عدس پخته شده | ۷۳۱ | ۱۶% |
۱ نصف فنجان آلو خشک | ۶۹۹ | ۱۵% |
۱ فنجان کدو حلوایی بلوط له شده | ۶۴۴ | ۱۴% |
۱ عدد سیب زمینی پخته متوسط بدون پوست | ۶۱۰ | ۱۳% |
۱ فنجان کنسرو لوبیا چشم بلبلی | ۶۰۷ | ۱۳% |
۱ فنجان آب پرتقال | ۴۹۶ | ۱۱% |
۱ نصف فنجان سویا آب پز | ۴۴۳ | ۹% |
۱ عدد موز متوسط | ۴۲۲ | ۹% |
۱ فنجان شیر ۱٪ | ۳۶۶ | ۸% |
در بیشتر موارد، یک رژیم غذایی مغذی پتاسیم کافی را فراهم می کند، به خصوص اگر رژیم غذایی دارای سدیم کم باشد.
گاهی اوقات، پزشک ممکن است مکمل ها را توصیه کند. شواهدی وجود دارد که اینها ممکن است کمک کند:
- مدیریت فشار خون
- جلوگیری از سکته مغزی
- جلوگیری از سنگ کلیه
- تقویت سلامت استخوان
- مدیریت سطح گلوکز خون
با این حال، تأیید اینکه مکملهای پتاسیم میتوانند به درمان یا پیشگیری از این مشکلات سلامتی کمک کنند، به تحقیقات بیشتری نیاز دارد.
بهتر است قبل از استفاده از مکمل های پتاسیم با پزشک مشورت کنید. این امر به ویژه برای افراد مبتلا به بیماری کلیوی یا افرادی که داروهای دیگری مصرف می کنند بسیار مهم است.
کمبود شدید پتاسیم یا هیپوکالمی می تواند منجر به مشکلات سلامتی مختلفی شود، از جمله:
- فشار خون بالا
- خطر ابتلا به سنگ کلیه
- سطح پایین کلسیم در استخوان ها
برای یک فرد سالم، کمبود شدید شامل داشتن سطح پتاسیم کمتر از ۳.۶ میلی مول در لیتر (mmol/L) است از سرم خون این نقطه برش برای افراد مبتلا به بیماری کلیوی کمتر است.
فردی با کمبود خفیف پتاسیم ممکن است موارد زیر را تجربه کند:
- یبوست
- خستگی
- ضعف عضلانی
- کسالت، احساس عمومی ناخوشی
اگر سطح پتاسیم در یک فرد سالم به کمتر از ۲.۵ میلی مول در لیتر برسد، پزشکان آن را کمبود متوسط تا شدید می دانند. می تواند منجر به:
- تولید ادرار بالا
- عدم تحمل گلوکز
- فلج عضلانی
- مشکلات تنفسی
- تغییرات در ریتم قلب، به ویژه در افراد مبتلا به بیماری قلبی
- انسفالوپاتی در افراد مبتلا به بیماری کلیوی
کمبود شدید می تواند تهدید کننده زندگی باشد زیرا می تواند بر قلب تأثیر بگذارد.
یک فرد به طور معمول می تواند سطوح بالای پتاسیم را که کلیه ها حذف می کنند، تحمل کند.
با این حال، پتاسیم اضافی یا هیپرکالمی، می تواند برای افراد مبتلا به مشکلات کلیوی مضر باشد اگر کلیه آنها قادر به حذف پتاسیم کافی نباشد. این می تواند خطرناک باشد اگر سطح به سرعت افزایش یابد.
پزشکان سطح پتاسیم را زمانی که به ۵.۱ تا ۶.۰ میلی مول در لیتر می رسد بالا می دانند از سرم خون در این مورد، نظارت حرفه ای کلیدی است و هر سطح بالاتر از ۶.۰ میلی مول در لیتر نیاز به توجه فوری دارد.
افراد مبتلا به هیپرکالمی ممکن است علائمی نداشته باشند یا علائم بسیار کمی داشته باشند. اگر علائم ظاهر شوند، مشابه علائم هیپوکالمی هستند.
هیپرکالمی شدید یا ناگهانی می تواند باعث شود:
- تپش قلب
- تنگی نفس
- درد قفسه سینه
در این مرحله، این موضوع می تواند تهدید کننده زندگی باشد و نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد.
هر فردی که دارو مصرف می کند نباید قبل از مشورت با پزشک، میزان مصرف پتاسیم خود را افزایش دهد، زیرا برخی از داروها می توانند با پتاسیم تداخل داشته باشند.
به عنوان مثال، داروهایی به نام مهارکنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین (مهارکنندههای ACE) و مسدودکنندههای گیرنده آنژیوتانسین (ARBs) میتوانند توقف بدن از حذف پتاسیم به عنوان مثال می توان به بنازپریل (لوتنسین) و لوزارتان (کوزار) اشاره کرد.
فردی که هر دو نوع دارو را مصرف می کند و مبتلا به بیماری کلیوی، دیابت نوع ۲ یا بیماری قلبی است، ممکن است سطح پتاسیم بسیار بالایی داشته باشد.
دیورتیک های نگهدارنده پتاسیم از دفع پتاسیم از طریق ادرار توسط بدن جلوگیری می کنند. اگر فردی یکی از این داروها را مصرف کند، پزشک سطح پتاسیم او را کنترل می کند. به عنوان مثال می توان به آمیلوراید (Midamor) و اسپیرونولاکتون (Aldactone) اشاره کرد.
دیورتیک های لوپ و تیازیدی با افزایش خروجی ادرار باعث از دست دادن پتاسیم بدن می شوند. این می تواند منجر به سطوح پایین پتاسیم شود. به عنوان مثال می توان به فوروزماید (Lasix) و بومتانید (Bumex) اشاره کرد.
فردی که هر یک از این داروها را مصرف می کند ممکن است نیاز به اجتناب از غذاهای پر پتاسیم داشته باشد.
پتاسیم یک ماده معدنی ضروری است – منابع مناسب شامل میوه های خشک، لوبیا و سایر غذاهای گیاهی است.
این ماده معدنی به حفظ سلامت کلیه ها، استخوان ها و سیستم قلبی عروقی کمک می کند و ممکن است به مدیریت فشار خون کمک کند.
مصرف زیاد پتاسیم ممکن است برای فرد مبتلا به بیماری کلیوی مضر باشد. پزشک به افرادی که مشکلات کلیوی دارند در مورد میزان مصرف پتاسیم توصیه می کند.
بهترین راه برای دریافت پتاسیم از طریق یک رژیم غذایی مغذی است. اگر کسی در مورد سطح پتاسیم خود نگرانی دارد، می تواند با پزشک صحبت کند.