ویتامین K2 در لخته شدن خون، سلامت قلب و سلامت استخوان ها نقش دارد. اما ممکن است غذاهای حاوی ویتامین K2 را اغلب با رژیم معمولی غربی مصرف نکنید.
بسیاری از مردم هرگز نام ویتامین K2 را نشنیده اند. این ویتامین در مواد غذایی کمتری نسبت به K1 یافت می شود. این ماده در غذاهای حیوانی مانند جگر گاو و پنیر یافت می شود، در حالی که K1 در غذاهای گیاهی یافت می شود.
با این حال، این ماده مغذی قدرتمند نقش اساسی در بسیاری از جنبه های سلامتی شما دارد. در واقع، برخی فکر می کنند که ویتامین K2 ممکن است حلقه مفقوده بین رژیم غذایی و چندین بیماری مزمن باشد.
ویتامین K در سال ۱۹۲۹ به عنوان یک ماده مغذی ضروری برای انعقاد خون کشف شد که اصطلاح علمی لخته شدن خون است.
کشف اولیه در یک مجله علمی آلمانی، جایی که “Koagulationsvitamin” نام داشت، گزارش شد. K موجود در ویتامین K از اینجاست ( ۱ ).
دو شکل اصلی ویتامین K وجود دارد :
- ویتامین K1 (فیلوکینون): در غذاهای گیاهی مانند سبزیجات برگدار یافت میشود
- ویتامین K2 (مناکینون): در غذاهای حیوانی و غذاهای تخمیری یافت میشود، همچنین توسط باکتریهای روده تولید میشود ( ۲ ، ۳ )
ویتامین K2 را می توان به چندین زیرگروه مختلف تقسیم کرد. مهمترین آنها MK-4 و MK-7 هستند.
ویتامین K در ابتدا به عنوان یک ماده مغذی درگیر در لخته شدن خون کشف شد. دو شکل وجود دارد: K1 (موجود در غذاهای گیاهی) و K2 (موجود در غذاهای حیوانی و تخمیری).
ویتامین K پروتئین هایی را فعال می کند که در لخته شدن خون، متابولیسم کلسیم و سلامت قلب نقش دارند.
یکی از مهمترین وظایف آن تنظیم رسوب کلسیم است . به عبارت دیگر، کلسیفیکاسیون استخوان ها را تقویت می کند و از کلسیفیه شدن رگ های خونی و کلیه ها جلوگیری می کند ( ۴ ).
برخی از دانشمندان پیشنهاد کردهاند که نقش ویتامینهای K1 و K2 کاملاً متفاوت است، و بسیاری فکر میکنند که باید به طور کلی به عنوان مواد مغذی جداگانه طبقهبندی شوند.
با این حال، قبل از درک کامل تفاوت های عملکردی بین ویتامین K1 و K2، مطالعات انسانی بیشتری مورد نیاز است.
ویتامین K پتانسیل بسیار کمی برای سمیت دارد. به همین دلیل است که هیچ مجموعهای برای میزان مصرف بالای قابل تحمل (UL) برای ویتامین K وجود ندارد. هیچ سمیت شناخته شدهای برای ویتامین K1 یا K2 از غذا یا مکملها وجود ندارد.
به افرادی که از داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین استفاده می کنند توصیه می شود مصرف ویتامین K خود را ثابت نگه دارند و از مقادیر زیاد غذاهای غنی از ویتامین K یا نوسانات زیاد در دریافت ویتامین K خودداری کنند.
این به این دلیل است که افزایش ناگهانی ویتامین K ممکن است با دارو تداخل داشته باشد و منجر به افزایش یا کاهش لخته شدن خون شود ( منبع مورد اعتماد 5 ).
ویتامین K نقش اساسی در لخته شدن خون، سلامت قلب و سلامت استخوان دارد.
تجمع کلسیم در شریان های اطراف قلب شما یک عامل خطر بزرگ برای بیماری قلبی است ( ۶ ، ۷ ).
هر چیزی که بتواند این تجمع کلسیم را کاهش دهد ممکن است به پیشگیری از بیماری قلبی کمک کند. اعتقاد بر این است که ویتامین K با جلوگیری از رسوب کلسیم در شریانها به شما کمک میکند ( ۴ ).
در یک متاآنالیز در سال ۲۰۱۹ از ۲۱ مطالعه و ۲۲۲۵۹۲ شرکتکننده، افزایش مصرف رژیم غذایی ویتامین K1 یا K2 با کاهش متوسط خطر بیماری عروق کرونر قلب مرتبط بود، اگرچه با مرگ و میر ارتباط نداشت ( ۸).
یک بررسی در سال ۲۰۲۰ در مورد ارتباط بین ویتامین K رژیم غذایی و خطرات بیماری عروق کرونر قلب در بزرگسالان نشان داد که خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب با مصرف مکمل ویتامین K کمتر است.
بررسی اشاره کرد که K2 بیشترین امید را نشان می دهد، در حالی که همچنین ذکر شد که بیشتر K1 مصرف شده در بدن به K2 تبدیل می شود ( ۹ ).
با این حال، به خاطر داشته باشید که مطالعات، مطالعات مشاهدهای بودهاند که نمیتوانند علت و معلول را اثبات کنند.
آزمایشات کنترل شده طولانی مدت بر روی ویتامین K2 و بیماری قلبی مورد نیاز است.
با این حال، یک مکانیسم بیولوژیکی بسیار قابل باور برای اثربخشی آن و همبستگی مثبت قوی با سلامت قلب در مطالعات مشاهدهای وجود دارد.
مصرف بیشتر ویتامین K2 به شدت با کاهش خطر بیماری قلبی مرتبط است. به نظر می رسد ویتامین K1 کمتر مفید یا بی اثر باشد.
پوکی استخوان – که به عبارت “استخوان های متخلخل” ترجمه می شود – یک مشکل رایج در کشورهای غربی است.
به ویژه در میان زنان مسن دیده می شود و خطر شکستگی را به شدت افزایش می دهد.
همانطور که در بالا ذکر شد، ویتامین K2 نقش اصلی را در متابولیسم کلسیم، ماده معدنی اصلی موجود در استخوان ها و دندان ها ایفا می کند.
ویتامین K2 فعالیت های اتصال به کلسیم دو پروتئین – پروتئین ماتریکس GLA و استئوکلسین را فعال می کند که به ساخت و حفظ استخوان ها کمک می کند ( ۱۰ ).
جالب توجه است، همچنین شواهد قابل توجهی از مطالعات کنترل شده وجود دارد که K2 ممکن است فواید عمده ای برای سلامت استخوان داشته باشد .
یک متاآنالیز ۱۶ مطالعه روی ۶۴۲۵ زن یائسه نشان داد که مصرف مکمل های ویتامین K2 تأثیر مثبتی بر معدنی شدن استخوان و افزایش استحکام استخوان دارد. ( ۱۱ ).
یک مرور قدیمیتر در سال ۲۰۰۶ از مطالعات بر روی زنان ژاپنی مزایای مشابهی را مشاهده کرد، اگرچه دوزهای بسیار بالایی در این موارد استفاده شد. از ۱۳ مطالعه، تنها یک مطالعه نتوانست بهبود قابل توجهی را نشان دهد.
هفت مورد از این آزمایشها که شکستگیها را در نظر گرفتند، نشان دادند که ویتامین K2 شکستگیهای ستون فقرات را تا ۶۰ درصد، شکستگیهای لگن را تا ۷۷ درصد و همه شکستگیهای غیر ستون فقرات را تا ۸۱ درصد کاهش میدهد ( ۱۲ ).
مطابق با این یافته ها، مکمل های ویتامین K به طور رسمی برای پیشگیری و درمان پوکی استخوان در ژاپن توصیه می شوند ( ۱۳ ).
ویتامین K2 نقش اساسی در متابولیسم استخوان ایفا می کند و مطالعات نشان می دهد که می تواند به جلوگیری از پوکی استخوان و شکستگی کمک کند.
محققان حدس می زنند که ویتامین K2 ممکن است بر سلامت دندان ها تأثیر بگذارد.
یک بررسی در سال ۲۰۲۳ از ۴۹۶۵ فرد مسن به این نتیجه رسید که مکمل ویتامین K به طور منظم همراه با مصرف متوسط فیبر در کمک به جلوگیری از از دست دادن دندان در اثر بیماری پریودنتال، به ویژه در مردان موثر است ( ۱۴ ).
این اثربخشی برای افراد آزمایش سیاه در مقایسه با سایر جمعیت ها مشهود نبود، بنابراین به وضوح مطالعات بیشتری مورد نیاز است.
بر اساس مطالعات حیوانی و نقش ویتامین K2 در متابولیسم استخوان، منطقی است که فرض کنیم این ماده مغذی بر سلامت دندان ها نیز تأثیر می گذارد.
یکی از اصلیترین پروتئینهای تنظیمکننده در سلامت دندان، استئوکلسین است – همان پروتئینی که برای متابولیسم استخوان حیاتی است و توسط ویتامین K2 فعال میشود ( ۱۵ ).
استئوکلسین مکانیسمی را تحریک می کند که رشد استخوان جدید و عاج جدید را تحریک می کند، که بافت کلسیفیه شده در زیر مینای دندان شما است ( ۱۶ ).
همچنین اعتقاد بر این است که ویتامینهای A و D نقش مهمی در اینجا ایفا میکنند و به طور همافزایی با ویتامین K2 کار میکنند ( ۱۷ ).
اعتقاد بر این است که ویتامین K2 ممکن است نقش مهمی در سلامت دندان داشته باشد، اما مطالعات انسانی که فواید مکملها را در این زمینه نشان میدهد در حال حاضر وجود ندارد.
سرطان یکی از علل شایع مرگ و میر در کشورهای غربی است.
اگرچه پزشکی مدرن راه های زیادی برای درمان آن پیدا کرده است، موارد جدید سرطان همچنان در حال افزایش است. یافتن راهبردهای پیشگیری موثر از اهمیت بالایی برخوردار است.
جالب توجه است که مطالعات متعددی بر روی ویتامین K2 و انواع خاصی از سرطان انجام شده است.
دو مطالعه بالینی قدیمی نشان می دهد که ویتامین K2 عود سرطان کبد را کاهش می دهد و زمان بقا را افزایش می دهد ( ۱۸ ، ۱۹ ).
با این حال، برخی از مطالعات، مصرف زیاد MK را با افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط کرده اند ( ۲۰ منبع معتبر ).
قبل از اینکه بتوان ادعاهای قوی کرد، مطالعات با کیفیت بالا بیشتری مورد نیاز است.
ویتامین K2 باعث بهبود بقا در بیماران مبتلا به سرطان کبد می شود. اما مطالعات بیشتری مورد نیاز است.
چندین غذای به طور گسترده در دسترس منابع غنی ویتامین K1 هستند، اما ویتامین K2 کمتر رایج است.
بدن شما می تواند تا حدی ویتامین K1 را به K2 تبدیل کند. این مفید است زیرا میزان ویتامین K1 در یک رژیم غذایی معمولی ۹ برابر ویتامین K2 است. با این حال، تنها ۱۰-۱۵٪ از ویتامین K1 مصرف شده در دستگاه گوارش جذب می شود، بنابراین K1 جذب شده واقعی حدود ۵۰٪ از کل ویتامین K در رژیم غذایی را تشکیل می دهد ( ۲۱).
با این حال، شواهد فعلی نشان می دهد که فرآیند تبدیل ناکارآمد است. در نتیجه، ممکن است از خوردن مستقیم ویتامین K2 سود بیشتری ببرید.
باکتری های روده در روده بزرگ شما نیز ویتامین K2 تولید می کنند. برخی شواهد نشان می دهد که آنتی بیوتیک های طیف وسیع در کمبود K2 نقش دارند ( ۲۲ ).
با این حال، متوسط دریافت این ماده مغذی مهم در رژیم غذایی مدرن بسیار کم است.
ویتامین K2 عمدتاً در برخی از غذاهای حیوانی و تخمیری یافت میشود که بیشتر مردم آنها را زیاد نمیخورند.
منابع حیوانی غنی شامل محصولات لبنی پرچرب از گاوهای تغذیه شده با علف و زرده تخم مرغ و همچنین جگر و سایر گوشت های اندام است ( ۲۳ ).
ویتامین K محلول در چربی است، به این معنی که محصولات حیوانی کم چرب و کم چربی حاوی مقدار زیادی از آن نیستند.
غذاهای حیوانی حاوی زیرگروه MK-4 هستند، در حالی که غذاهای تخمیر شده مانند کلم ترش ، ناتو و میسو بیشتر از زیرگروه های طولانی تر MK-5 تا MK-14 را تشکیل می دهند ( ۲۴ ).
اگر این غذاها در دسترس شما نیستند، مصرف مکمل ها یک جایگزین معتبر است. قبل از افزودن ویتامین K2 اضافی به رژیم غذایی خود با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی صحبت کنید.
مزایای مکمل با K2 ممکن است حتی بیشتر در صورت ترکیب با مکمل ویتامین D افزایش یابد. این دو ویتامین دارای اثرات هم افزایی هستند، به این معنی که ممکن است با هم کار کنند ( ۲۵).
اگرچه این موضوع باید با جزئیات بیشتری مورد مطالعه قرار گیرد، تحقیقات فعلی در مورد ویتامین K2 و سلامتی امیدوارکننده است. در واقع، به طور بالقوه ممکن است پیامدهای نجات دهنده ای برای بسیاری از افراد داشته باشد.
شما می توانید ویتامین K2 را از لبنیات پرچرب، زرده تخم مرغ، جگر و غذاهای تخمیر شده مانند کلم ترش دریافت کنید.
ویتامین K گروهی از مواد مغذی است که به ویتامین های K1 و K2 تقسیم می شوند.
ویتامین K1 در انعقاد خون نقش دارد و ویتامین K2 برای سلامت استخوان و قلب مفید است. با این حال، مطالعات بیشتری در مورد نقش زیرگروه های ویتامین K مورد نیاز است.
برخی از دانشمندان متقاعد شده اند که افراد در معرض خطر بیماری قلبی باید به طور منظم از مکمل های ویتامین K2 استفاده کنند. برخی دیگر اشاره می کنند که قبل از ارائه هر گونه توصیه محکمی به مطالعات بیشتری نیاز است.
با این حال، واضح است که ویتامین K نقش اساسی در عملکرد بدن دارد.
برای حفظ سلامتی، مطمئن شوید که مقادیر کافی ویتامین K1 و K2 را از طریق رژیم غذایی خود دریافت کنید .