- ویتامین D برای سلامت استخوان ضروری است، اما ممکن است فواید دیگری نیز برای سلامتی داشته باشد.
- کارشناسان به دنبال این هستند که تاثیر ضد سرطانی ویتامین D و اینکه چرا این اثرات ممکن است رخ دهد را درک کنند.
- بررسی ادبیات اخیر نشان می دهد که چگونه یک فرم فعال ویتامین D ممکن است به پیشگیری از سرطان کولورکتال و بهبود بقا در افراد مبتلا به سرطان کولورکتال کمک کند.
تاثیر ویتامین D یک حوزه کلیدی تحقیقاتی بوده است. افراد می توانند ویتامین D را از طریق قرار گرفتن در معرض نور خورشید، برخی غذاها و مکمل ها دریافت کنند.
مروری بر ادبیات اخیر از 50 مطالعه و بیش از 1 میلیون شرکتکننده به بررسی عملکرد ویتامین D و ارتباط آن با سرطان کولورکتال پرداخته است.
نتایج نشان می دهد که ویتامین D ممکن است به کاهش خطر سرطان روده بزرگ و بهبود بقای افراد مبتلا به سرطان کولورکتال کمک کند.
این بررسی همچنین برخی از مکانیسمهای درگیر، مؤلفههایی مانند سطوح مصرف مناسب و زمینههایی را برای تحقیقات آینده بررسی میکند.

این یافته ها در Nutrients منتشر شد .
چه رابطه ای بین ویتامین D و سرطان وجود دارد؟
این بررسی اشاره میکند که در سراسر جهان، سرطان کولورکتال سومین نوع شایع سرطان برای زنان و دومین نوع سرطان شایع برای مردان است.
نویسندگان این بررسی خواص ضد سرطانی ویتامین D را با تمرکز بر سرطان کولورکتال بررسی کردند و در مورد اثرات فیزیولوژیکی ویتامین D بحث کردند. آنها یک جستجوی ادبیات جامع در سه پایگاه داده انجام دادند. تجزیه و تحلیل آنها شامل 50 مطالعه کوهورت و داده های بیش از 1.3 میلیون شرکت کننده بود.
محققان توضیح می دهند که ویتامین D به سیستم ایمنی بدن کمک می کند، مانند کمک به کاهش التهاب. همچنین اثرات ضد سرطانی خاصی دارد، مانند حمایت از مرگ برنامه ریزی شده سلولی و توقف رشد کنترل نشده سلول.
ویتامین D ممکن است به پیشگیری از سرطان کولورکتال کمک کند و کمبود ویتامین D ممکن است خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را افزایش دهد.
سطح ویتامین D سرم ممکن است از اهمیت خاصی برخوردار باشد. آنها به مطالعاتی اشاره می کنند که نشان می دهد سطوح بالاتر ویتامین D سرم با بقای بهتر از سرطان کولورکتال مرتبط است. ویتامین D بالاتر همچنین می تواند عود سرطان کولورکتال را محدود کند. نویسندگان پیشنهاد می کنند که شواهد نشان می دهد که ویتامین D بالاتر بقای پس از درمان را بهبود می بخشد و مرگ و میر ناشی از سرطان کولورکتال را کاهش می دهد.
ویتامین D از طریق رژیم غذایی در مقابل مکمل ها
همچنین به نظر می رسد که مصرف ویتامین D در رژیم غذایی اثرات مفیدی بر سرطان کولورکتال داشته باشد. چندین مطالعه نشان می دهد که مصرف بیشتر ویتامین D خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را کاهش می دهد. به طور خاص، یک متاآنالیز نشان داد که افرادی که بیشترین مصرف ویتامین D را در رژیم غذایی داشتند، 25 درصد کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را داشتند.
مکمل ویتامین D همچنین ممکن است خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را کاهش دهد و بقا را بهبود بخشد. یک مطالعه در شرکت کنندگان سرطان کولورکتال متاستاتیک همچنین نشان داد که دریافت مکمل ویتامین D منجر به بقای طولانی مدت بدون پیشرفت می شود. مصرف ویتامین D همچنین ممکن است خطر آدنوم و پولیپ را کاهش دهد.
با این حال، مطالعات دیگر رابطه معنی داری بین سطح ویتامین D و بروز سرطان روده بزرگ پیدا نکردند. برخی دریافتند که مصرف ویتامین D در رژیم غذایی با سرطان روده بزرگ ارتباط معناداری دارد. برخی دیگر دریافتند که مکمل ویتامین D به نظر نمی رسد خطر سرطان روده بزرگ را در زنان کاهش دهد.
مطالعه دیگری نشان داد که شاخص توده بدنی یا وضعیت تغذیه افراد می تواند در اثرات ویتامین D نقش داشته باشد زیرا این مطالعه نتایج متفاوتی بر اساس وزن و BMI داشت. دیگری نشان داد که مکمل ویتامین D ممکن است بقای بدون عود را در سرطان دستگاه گوارش بهبود بخشد.
با این حال، دیگری دریافت که مکمل ویتامین D به طور قابل توجهی بر بقای بدون پیشرفت یا بقای کلی در شرکتکنندگانی که سرطان متاستاتیک کولورکتال داشتند، تأثیر نمیگذارد. در نهایت، برخی از مطالعات نشان دادند که مکمل ویتامین D به طور قابل توجهی آدنوم کولورکتال یا خطر پولیپ دندانه دار را کاهش نمی دهد.
ویتامین D چگونه بر سرطان روده بزرگ تأثیر می گذارد؟
محققان بیشتر در مورد چندین روش ویتامین D برای اعمال خواص ضد سرطانی خود در سرطان کولورکتال بحث می کنند.
ویتامین D در شکل فعال خود، کلسیتریول نامیده می شود. کلسیتریول به کاهش التهاب ناشی از سرطان کولورکتال کمک می کند و از تشکیل رگ های خونی جدید که می توانند به سرطان خون رسانی کنند، جلوگیری می کند. به القای مرگ سلولی و توقف رشد سلول های سرطانی کمک می کند.
در نهایت، همچنین به تنظیم مسیری به نام مسیر Wnt/β-Catenin کمک می کند و در نهایت به کاهش تهاجم تومور و تثبیت چسبندگی سلولی کمک می کند.
مطالعات پیش بالینی همچنین نشان می دهد که کلسیتریول به تمایز سلولی کمک می کند، ژن های حیاتی را تنظیم می کند و بر ریزمحیط تومورها تأثیر می گذارد.
نویسندگان همچنین خاطرنشان می کنند که به نظر می رسد مکمل ویتامین D به بهبود میکروبیوتای روده و سد روده و کاهش التهاب کمک می کند. همه این اجزا ممکن است به پیشگیری از سرطان کولورکتال کمک کنند.
محققان تاکید می کنند که ویتامین D همچنین بر عملکرد سیستم ایمنی بدن تأثیر می گذارد و به کاهش التهاب کمک می کند. همچنین سلول های T-helper خاصی را که در ایجاد سرطان روده بزرگ نقش دارند سرکوب می کند و به توقف تکثیر سلول های سرطانی کمک می کند.
این بررسی مکانیسمهای دیگری را مورد بحث قرار میدهد که ممکن است واسطه اجزای محافظتی ویتامین D، مانند تعامل آن با پروتئینهای خاص باشد.
نویسندگان همچنین پیشنهاد می کنند که ویتامین D ممکن است اثرات هم افزایی داشته باشد و به بهبود کار سایر درمان های سرطان کمک کند. همچنین ممکن است هنگامی که با سایر مواد مغذی یک رژیم غذایی سالم ترکیب شود، فواید خاصی داشته باشد.
پیامدهای بالینی: فواید ویتامین D چیست؟
به طور کلی، این بررسی مزایای بالقوه قابل توجه ویتامین D را برجسته می کند.
Wael Harb، MD ، هماتولوژیست و انکولوژیست پزشکی دارای گواهی هیئت مدیره در موسسه سرطان MemorialCare در اورنج کوست و مراکز پزشکی Saddleback در اورنج کانتی، کالیفرنیا، که در این مطالعه شرکت نداشت، به مدیکال نیوز امروز اشاره کرد :
برای بیماران مبتلا به [سرطان کولورکتال]، اطمینان از سطح کافی ویتامین D ممکن است به حمایت از نظارت ایمنی کمک کند و در صورت استفاده در کنار درمانهای استاندارد، نتایج را به طور بالقوه بهبود بخشد. نکته مهم این است که این بررسی نیاز به رویکردهای شخصی را برجسته میکند، زیرا نیازهای فردی ویتامین D میتواند بر اساس ژنتیک، سطوح پایه و بیماریهای همراه متفاوت باشد.
اگر کارآزماییهای آینده نگر این یافتهها را تأیید کنند، غربالگری ویتامین D و مکملسازی میتواند به بخشی از استراتژیهای پیشگیری از سرطان کولورکتال تبدیل شود – بهویژه در جمعیتهای پرخطر یا مناطق با کمبود گسترده.»
– وائل هارب، MD
این بررسی همچنین چندین جنبه از ویتامین D را مورد بحث قرار میدهد. کمبود ویتامین D یک نگرانی است و عوامل متعددی میتوانند در آن نقش داشته باشند. به عنوان مثال، در طول زمستان، افراد کمتر در معرض نور خورشید قرار می گیرند و افراد در کشورهای کم درآمد ممکن است دسترسی محدودی به منابع غذایی و مکمل ویتامین D داشته باشند.
این بررسی بیشتر اثرات بیولوژیکی ویتامین D را توصیف می کند. این بررسی به شواهدی اشاره میکند که ویتامین D در متابولیسم کلسیم و فسفر، عملکرد سیستم ایمنی، پشتیبانی از ارتباطات سلولهای عصبی، سلامت قلب و عروق، کاهش خطر عفونتهای تنفسی، حفظ سطح هورمون تیروئید ، تنظیم قند خون و حتی کاهش پیری نقش دارد .
این بررسی اشاره میکند که افراد میتوانند از منابع غذایی ویتامین D، رژیم غذایی با کلسیم و فیبر بالا، ورزش، مدیریت وزن و قرار گرفتن در معرض آفتاب کافی برای کمک به کاهش خطر سرطان روده بزرگ استفاده کنند. مصرف مکمل همچنین ممکن است برای افرادی که در معرض خطر کمبود ویتامین D هستند مفید باشد.
این بررسی خاطرنشان می کند که حدود 2000 واحد بین المللی ویتامین D در روز “حداقل دوز مطلوب برای بزرگسالان با وزن طبیعی است.” آنها همچنین غربالگری افراد در معرض خطر از نظر کمبود و به پزشکان را توصیه می کنند تا در مورد مزایای ویتامین D با بیماران خود صحبت کنند.
با این حال، توجه به این نکته نیز مهم است که مصرف بیش از حد منبع مورد اعتماد ویتامین D نیز میتواند مضر باشد، و افراد باید قبل از مصرف مکملها، سطح ویتامین خود را با ارائه دهندگان مراقبتهای بهداشتی بررسی کنند.
این بررسی محدودیت هایی دارد. اولاً، محققان اذعان میکنند که روشی که ویتامین D واقعاً بر درمان و پیشگیری سرطان کولورکتال تأثیر میگذارد کاملاً مشخص نیست.
آنها اشاره می کنند که هنوز کارآزمایی های بالینی تصادفی شده در مقیاس بزرگ وجود ندارد. این می تواند یک جزء مفید برای تحقیقات آینده باشد. تحقیقات آینده همچنین میتواند به تعیین بهترین دوز و شکل مکملهای ویتامین D برای داشتن حداکثر تأثیر بر نتایج سرطان کمک کند. بررسی مؤلفه هایی مانند چگونگی نقش ژنتیک افراد، انتخاب شیوه زندگی و استفاده از سایر درمان ها در تأثیر ویتامین D بر سرطان مفید خواهد بود.
انتخاب بازبینان از پایگاههای اطلاعاتی و معیارهای ورود میتواند بر نتایج و قابلیت کاربرد آنها تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، این تحقیق فقط به مطالعات با بزرگسالان پرداخته است، بنابراین مشخص نیست که چگونه نتایج ممکن است برای کودکان اعمال شود. همه مطالعات وارد شده دارای محدودیت هایی بودند، بنابراین جمع آوری داده های بیشتر حیاتی باقی خواهد ماند.
در نهایت، مهم است که این بررسی را در چارچوب یافتههای دیگر در مورد ویتامین D و سایر اجزایی که در برابر خطر سرطان روده بزرگ محافظت میکنند، انجام دهیم.
دکتر ووی کیم ، جراح کولورکتال با Memorial Hermann & UTHealth Houston که او نیز در این مطالعه شرکت نداشت، گفت:
“دادههای آزمایشگاهی و تجزیه و تحلیلهای بسیاری از مطالعات ذکر شده مطمئناً از استدلال قانعکنندهای برای نظریه آنها در مورد نقش ویتامین D در پیشگیری و درمان سرطان کولورکتال حمایت میکند. با این حال، این نظریه نیاز به آزمایش دارد تا اثرات معنیداری را برای ما از نظر بالینی نشان دهد.”