پنیر گودا – تغذیه، فواید سلامتی و عوارض جانبی

پنیر گودا یکی از معروف ترین انواع پنیر در سطح جهان است. منشأ آن در هلند است و به نام استاد گودا نامگذاری شده است. تولید کنندگان از شیر گاو برای تولید پنیر گودا استفاده می کنند. شیرین است و بافت کرمی دارد. لایه بیرونی پنیر زرد تیره است، در حالی که رنگ داخلی آن زرد شیری کم رنگ است.

در دوران باستان (در طول قرن دوازدهم) زنان هلندی با استفاده از تکنیک های سنتی پنیر گودا را تهیه می کردند. از این رو، آن را قدیمی ترین پنیر می دانند که حتی امروزه نیز تهیه می شود. هلند جنوبی، مکانی در شهر گودا، بازار سنتی پنیر گودا را در ماه های تابستان ترتیب می دهد.

امروزه پنیر گودا در طعم های مختلف در بازار موجود است. انواع مختلفی از گودا بر اساس دوران بلوغ یا کهنگی پنیر تولید می شود. طعم گودای جوان کمی شیرین، کدر و ملایم است. در مقابل، گودای کهنسال (بیش از یک سال سن دارد) طعمی تند دارد و طعم آجیلی و کاراملی را افزایش می دهد.

تهیه پنیر گودا شامل هفت مرحله است: 

Gouda Cheese - Nutrition, Health Benefits, And Side Effects
  • استاندارد سازی 
  • پنیر کردن 
  • برش دادن 
  • سوزاندن 
  • تخلیه 
  • فشار دادن 
  • برنینگ

انواع پنیر گودا

اساس طبقه بندی پنیر گودا قدمت آن است. بر اساس سن بلوغ، هلندی ها پنیر را به شش نوع طبقه بندی کردند:

  1. گودا جوان: ۴ هفته
  2. گودای جوان بالغ: ۸-۱۰ هفته
  3. گودا بالغ: ۱۶-۱۸ هفته
  4. گودا بالغ تر: ۷-۸ ماه
  5. گودای کاملا بالغ: ۱۰-۱۲ ماه
  6. گودای مسن: بیش از ۱۲ ماه

پنیر گودا دودی

گودای دودی به دلیل ترکیب کلاسیک طعم دودی و بافت فنری معروف است. پنیر معمولاً با قرار دادن کل مربع ها یا قطعات در یک دودخانه دود می شود و از پنیر محافظت می کند. یک استراتژی آسان این است که طعم دود طبیعی را قبل از فشار دادن به کشک پنیر اضافه کنید. این فرآیند طعم را یکنواخت تر می کند.

خواص تغذیه ای پنیر گودا

USDA ارزش غذایی زیر را برای صد گرم پنیر گودا فراهم می کند.

  • آب: ۴۱.۵ گرم
  • انرژی: ۳۵۶ کیلو کالری
  • پروتئین: ۲۴.۹ گرم
  • چربی: ۲۷.۴ گرم
  • کربوهیدرات: ۲.۲۲ گرم
  • شکر: ۲.۲۲ گرم
  • کلسیم: ۷۰۰ میلی گرم
  • منیزیم: ۲۹ میلی گرم
  • فسفر: ۵۴۶ میلی گرم
  • پتاسیم: ۱۲۱ میلی گرم
  • سدیم: ۸۱۹ میلی گرم
  • فولات: ۲۱ میکروگرم
  • ویتامین A: 563 IU

فواید پنیر گودا برای سلامتی

در اینجا برخی از مهمترین فواید پنیر گودا برای سلامتی آورده شده است:

نمایه مواد مغذی غنی

  • پنیر گودا مانند بسیاری از انواع دیگر پنیر دارای کربوهیدرات کم است. بیشتر این کربوهیدرات ها از لاکتوز، قند طبیعی موجود در شیر گاو به دست می آیند. 
  • پنیر گودا ۲۷.۴ گرم کل چربی در هر ۱۰۰ گرم دارد. بیشتر چربی موجود در پنیر گودا چربی اشباع شده (۱۷.۶ گرم) است که از شیر کامل گاو به دست می آید.
  • پنیر گودا حاوی تمام اسیدهای آمینه ضروری است. این اسیدهای آمینه ساده ترین شکل پروتئین هستند و مسئول ساختار و عملکرد بافت ها و اندام ها هستند. آنها به عنوان آنزیم، آنتی بادی و پیام رسان عمل می کنند و در عین حال به شما انرژی می دهند.
  • کلسیم موجود در پنیر گودا به رشد، حفظ و تقویت استخوان ها کمک می کند. علاوه بر این، کلسیم باعث انقباضات عضلانی، جلوگیری از لخته شدن خون و تنظیم فشار خون می شود. همچنین ممکن است به حمایت از ارتباطات سلولی و انتقال عصبی کمک کند و از بیماری های قلبی عروقی و سرطان جلوگیری کند.
  • پنیر گودا منبع خوبی از فسفر و روی فسفر جزء ضروری فعالیت های متابولیک است که انرژی تولید می کند، اطلاعات ژنتیکی را ذخیره می کند و آنزیم ها را فعال می کند. علاوه بر این، به عنوان یک بافر نیز عمل می کند که به حفظ تعادل متوسط ​​اسید و باز کمک می کند. روی برای رشد و نمو طبیعی برای تنظیم فعالیت آنزیم، عملکرد سیستم ایمنی و سنتز پروتئین ضروری است.
  • پنیر گودا نیز دارای مقدار زیادی B-12 است. ویتامین B-12 باعث متیلاسیون ژن می شود که برای تنظیم عملکرد ژن ضروری است. همچنین به سنتز هموگلوبین، ایجاد سلول های جدید و توسعه سلول های عصبی کمک می کند. علاوه بر این، گودا مقادیر کمتری از سایر ویتامین‌های B کمپلکس را ارائه می‌کند که از متابولیسم شما حمایت می‌کند و به شما در تولید انرژی کمک می‌کند.

برای سلامت استخوان مفید است

کلسیم یک ماده معدنی ضروری برای حفظ سلامت استخوان است. از آنجایی که پنیر گودا سرشار از کلسیم است، به تقویت و رشد استخوان ها کمک می کند. طبق مطالعات، سلامت استخوان در افراد حساس به لاکتوز به دلیل کمبود کلسیم و ویتامین D کاهش می یابد. 

یک تحقیق دیگر نشان می دهد که مصرف لبنیات کم چرب به تامین کلسیم و ویتامین D کمک می کند که به تقویت استخوان ها و جلوگیری از پوکی استخوان کمک می کند. پنیر گودا همچنین کلسیم کافی را تامین می کند و به سلامت دندان ها کمک می کند.

سالم برای قلب شما

ارتباط بین محصولات لبنی و سلامت قلب همیشه بحث برانگیز بوده است. از آنجایی که محصولات لبنی حاوی چربی های اشباع شده هستند، ممکن است سالم نباشند. با این حال، طبق یک مطالعه، محصولات لبنی به دلیل داشتن مواد مغذی ریز درشت، تأثیر مثبت محدودی بر سلامت قلب دارند.

به طور مشابه، پنیر گودا نیز حاوی چربی های اشباع شده است، اما وجود کلسیم، ویتامین D و پروتئین آن را به یک غذای سالم برای قلب تبدیل می کند. علاوه بر این، یک مطالعه ۲۰۲۱ نشان می دهد که رابطه مثبتی بین مصرف چربی لبنیات و کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی وجود دارد.

به هضم غذا کمک می کند

اکثر افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز به دلیل ترس از عواقب گوارشی از مصرف لبنیات اجتناب می کنند. با این حال، از آنجایی که پنیر گودا دارای حداقل کربوهیدرات است، حاوی لاکتوز بسیار کمی است. در نتیجه، هضم آن برای چنین افرادی نسبتاً آسان تر است.

غنی از آنتی اکسیدان

بر اساس مطالعه در مورد فعالیت آنتی اکسیدانی پنیر گودا با تقویت چربی هسته انبه، مشهود است که پنیر گودا غنی شده دارای مثبت است. منجر به نمایش فعالیت آنتی اکسیدانی، ویژگی های حسی و پایداری اکسیداسیون بهتر می شود.

مدیریت وزن

پنیر گودا به طور کلی برای رژیم های کم کربوهیدرات مناسب است. این یک محصول لبنی پرچرب است که به سیر نگه داشتن شما کمک می کند، از خوردن بیشتر و کنترل وزن جلوگیری می کند. علاوه بر این، مصرف پروتئین برای کاهش وزن بسیار مهم است، زیرا پروتئین به آرامی هضم می شود و باعث می شود برای مدت طولانی تری احساس سیری کنید و به شما امکان می دهد کالری کمتری مصرف کنید.

یادداشت 

طعم پنیر گودا بهتر از بسیاری از انواع پنیر موجود است. در کشور هلند به خاطر طعم خامه ای و شیرین با طبیعت تردش معروف است. پنیر گودا در کنار بهترین طعم، مواد مغذی ضروری مورد نیاز بدن را تامین می کند. در نتیجه، بهترین و یکی از سالم ترین پنیر در مقایسه با بسیاری از انواع پنیر دیگر است. بیشتر فواید آن به دلیل مشخصات غذایی غنی آن است. با این حال، باید آن را در حد اعتدال مصرف کنید تا حداکثر فواید را ببرید.

بهترین راه برای استفاده از پنیر گودا

پنیر گودا را می توانید با نان و میوه میل کنید. علاوه بر این، می توانید از آن در ساندویچ و سبزیجات پخته استفاده کنید و در چند دستور آن را آب کنید. برخی از دستور العمل های سالم با استفاده از پنیر گودا عبارتند از:

ساندویچ گودا دودی و مرغ

  • عملکرد: ۴ وعده
  • زمان کل آماده سازی: ۲۰ دقیقه
  • ۱ فنجان = ۲۵۰ میلی لیتر

عناصر 

  • سس مایونز گیاهی سیر: ¼ فنجان
  • نان سفید: ۸ برش
  • مرغ رنده شده: ۲ فنجان
  • نمک: ¼ قاشق چایخوری
  • فلفل: یک عدد
  • پنیر گودا دودی: ۴ برش (۳۰ گرم)
  • هلو: ۲ عدد کوچک

ارزش غذایی هر ساندویچ

  • انرژی: ۳۵۲ کیلو کالری
  • چربی: ۱۷ گرم
  • کلسترول: ۱۰۰ میلی گرم
  • سدیم: ۶۷۸ میلی گرم
  • کربوهیدرات: ۱۸ گرم
  • پروتئین: ۳۰ گرم

روش تهیه

  1. ابتدا جوجه گوشتی را گرم کنید. روی چهار برش نان، ۲ قاشق غذاخوری سس مایونز بمالید. 
  2. آنها را روی ورقه پخت قرار دهید. 
  3. مرغ خرد شده را روی آن قرار دهید و با پاشیدن نمک و فلفل آنها را به طور یکنواخت پخش کنید. 
  4. روی آن هلو و پنیر گودا را اضافه کنید. 
  5. به مدت ۲ تا ۳ دقیقه تفت دهید تا پنیر کامل آب شود. 
  6. آنها را بیرون بیاورید و برای سرو سس مایونز بیشتری بمالید.

پخت عدس و برنج با پنیر گودا

  • عملکرد: ۲ وعده
  • زمان آماده سازی: ۲۰ دقیقه
  • زمان پخت: ۳۰ دقیقه
  • ۱ فنجان = ۲۵۰ میلی لیتر

عناصر

  • پیاز: ۲ عدد (ریز خرد شده)
  • سیر: ۲ تا ۳ حبه (ریز خرد شده)
  • رب گوجه فرنگی: ۳-۴ قاشق غذاخوری
  • هویج: ۱ عدد (ریز خرد شده)
  • نخود سبز: ۱ فنجان
  • برنج: ۲ پیمانه
  • عدس قرمز: ۱ فنجان
  • پاپریکا: ۱ قاشق غذاخوری
  • زیره آسیاب شده: ۱ قاشق چایخوری
  • پنیر گودا: ۱۰۰ گرم (رنده شده)
  • فلفل سیاه: ۱ قاشق چایخوری
  • نمک: طبق ذائقه

روش تهیه

  1. سیر خرد شده را به مدت یک دقیقه در روغن داغ بپزید. 
  2. پیاز را اضافه کنید و تفت دهید تا شفاف شود، سپس پوره گوجه فرنگی را اضافه کنید. خوب مخلوط کنید و بعد از اضافه کردن زیره و پاپریکا به مدت ۵ دقیقه بپزید. 
  3. پس از شستن کامل برنج و عدس را اضافه کنید. 
  4. نخود سبز و هویج را اضافه کنید. ۳ پیمانه آب و نمک اضافه کنید و بگذارید با شعله ملایم بپزد تا آب کاملا جذب شود. 
  5. پس از پخت، برنج و عدس را در ظرف دیگری که با روغن زیتون پوشانده شده است، منتقل کنید. 
  6. پنیر گودا رنده شده را به آن اضافه کنید و روی آن را با فویل آلومینیومی بپوشانید و ظرف را در فر از قبل گرم شده با دمای ۱۸۰ درجه قرار دهید. 
  7. ظرف را حدود ۳۰ دقیقه بپزید و داغ سرو کنید.

یادداشت 

پنیر گودا یک ماده همه کاره است که می توانید با غذاهای مختلف از آن استفاده کنید. با این حال، باید به یاد داشته باشید که حتی یک وعده کوچک پنیر گودا کالری زیادی دارد، که باعث می شود پرخوری آن را آسان کرده و کالری دریافتی روزانه شما را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. علاوه بر این، مقدار زیادی سدیم دارد (۸۱۹ میلی گرم در هر ۱۰۰ گرم). بنابراین، از یک ترازو برای اندازه گیری وعده های غذایی خود استفاده کنید و گودا را با مواد غذایی طبیعی کم سدیم همراه کنید تا مصرف سدیم را کاهش دهید.

آلرژی و عوارض جانبی

افرادی که از حساسیت به شیر رنج می برند در صورت مصرف پنیر گودا در معرض خطر هستند. طبق مطالعات، شیر گاو یکی از آلرژن های رایج شیر است. تحقیقات ثابت کرده است که IgE (F241) یک عامل ایجاد کننده در پنیر گودا برای ایجاد بیماری های آلرژیک است. وجود خون در مدفوع، کهیر و ناراحتی معده از علائم شایع حساسیت به شیر گاو هستند.

پنیر گودا سرشار از سدیم است و ۲۳۲ میلی گرم در گرم دارد و ۱۰ درصد مصرف روزانه را ارائه می دهد. بدن برای حفظ تعادل آب به سدیم نیاز دارد، با این حال بیشتر مردم در غذاهای خود سدیم بیشتری نسبت به نیاز خود دریافت می کنند. طبق تحقیق، مصرف زیاد سدیم باعث مشکلات قلبی می شود. بنابراین، AHA محدودیت مصرف روزانه سدیم را به ۲۳۰۰ میلی گرم تجویز می کند. محدود کردن مصرف پنیر گودا در صورت فشار خون بالا یا مشکلات دائمی کلیه بهتر است.

افرادی که از میگرن، اسهال، التهاب، فشار خون بالا، سطح نامناسب pH، سرطان پروستات، چاقی، مشکلات پوستی و اگزما رنج می برند، باید از پنیر گودا اجتناب کنند، زیرا می تواند وضعیت را بدتر کند.

ذخیره سازی و ایمنی مواد غذایی

پنیر یکی از محبوب ترین مواد در سراسر جهان است. از این رو، دانستن روش های صحیح ذخیره سازی ضروری است. نگهداری پنیر در ظروف پلاستیکی سالم نیست. به جای آن، گودا را با کاغذ کره ای بپیچید، سپس آن را آزادانه با پلاستیک بپوشانید. آن را مانند یک کشوی سبزیجات نزدیک به پایه یخچال، در دمای معمولی یخچال قرار دهید. گودا می تواند تا ۲ تا ۳ هفته دوام بیاورد. انجماد باعث تغییر بافت پنیر می شود پس بهتر است آن را فریز نکنید مگر در موارد ضروری.

نتیجه

گودا یکی از شناخته شده ترین انواع پنیر روی کره زمین است. این مدت‌ها در هلند به وجود آمد، جایی که مردم آن را با نام «Howda» می‌شناسند. این پنیر انواع مختلفی دارد. اگر به دنبال صاف و ثروتمند هستید، یک گودا جوان را انتخاب کنید. اگر به دنبال سفت و شکننده هستید، به سراغ موردی بروید که بیش از دو سال بالغ شده باشد. می تواند طعم شیرین کاراملی و حتی طعم ترد مغزی ایجاد کند.

از آنجایی که یک پنیر گودا همه کاره با طیف وسیعی از طعم ها به خوبی تطبیق می یابد، پنیر گودا را با فلفل تند، بیکن، پستو یا یکی از بهترین انتخاب ها زیره سبز جستجو کنید. بر اساس شکل ظاهری گوداها سایه زرد روشنی دارند و در برخی از آنها سوراخ‌های کوچکی به نام «چشم» ایجاد می‌شود که عطر و طعم بیشتری می‌دهد. برخی دارای لایه هستند و برخی ندارند.

سوالات متداول (FAQ)

س. فواید خوردن پنیر گودا چیست؟

الف. پنیر گودا فواید سلامتی مختلفی دارد زیرا حاوی مواد مغذی مختلفی است. به عنوان مثال، پنیر گودا دارای کلسیم است که به حفظ و ساختن سلامت استخوان و دندان کمک می کند. کلسیم همچنین به کاهش سرطان، بیماری های قلبی عروقی و فشار خون کمک می کند. علاوه بر این پنیر گودا به دلیل داشتن ویتامین K به جلوگیری از لخته شدن خون کمک می کند، همچنین حاوی پروتئین با کیفیت بالا و اسیدهای آمینه در مقادیر معقول است که مسئول ساختار و عملکرد بافت ها و اندام ها هستند. 

س. آیا پنیر گودا چربی سالمی است؟

الف. پنیر گودا یک محصول لبنی پرچرب شناخته شده است که حاوی چربی های اشباع شده است که چندان سالم نیستند. اما طبق مطالعات نشان داده شده است که پنیر گودا دارای مواد مغذی مفید مختلفی است که به حفظ سلامت خود کمک می کند. با این حال، پنیر گودا به عنوان یک چربی سالم هنوز جای بحث دارد.

س. گودا سالم تر است یا چدار؟

الف. تفاوت زیادی بین چدار و گودا وجود ندارد. هر دو فواید، خواص تغذیه ای و عوارض جانبی خود را دارند. با این حال، گودا حاوی مقادیر زیادی کربوهیدرات و غنی از پروتئین است، در حالی که کالری و چربی چدار بالایی دارد.

س. آیا پنیر گودا یک پروبیوتیک است؟

الف- بیشتر انواع پنیر که سالها پیر می شوند یا بالغ می شوند دارای خواص پروبیوتیکی هستند. انواع پنیر مانند پروولون نرم، سفت، سوئیسی، ادام، چدار، کلبه و گودا به دلیل خواص پروبیوتیکی خود و حاوی باکتری های خوب هستند که به حفظ سلامت روده کمک می کنند.

س. آیا پنیر گودا پروتئین بالایی دارد؟

الف. در مقایسه با سایر انواع پنیر، گودا حاوی پروتئین بالایی نیست. طبق ترکیبات غذایی، پنیر پارمزان سرشار از پروتئین است. صد گرم پنیر گودا ۲۶.۲ گرم پروتئین دارد. این پروتئین مسئول حفظ سلامت عضلات و استخوان در بدن است.

س. آیا پنیر گودا برای کاهش وزن خوب است؟

A. پنیر گودا به طور کلی برای رژیم های کم کربوهیدرات مناسب است و به کاهش وزن و مدیریت کمک می کند. علاوه بر این، حاوی پروتئین است که برای کاهش وزن بسیار مهم است، زیرا پروتئین به آرامی هضم می شود و باعث می شود برای مدت طولانی تری بدون غذا خوردن احساس سیری کنید و به شما اجازه می دهد کالری کمتری مصرف کنید. با این حال پنیر گودا کالری بالایی دارد. از این رو مصرف آن در حد اعتدال ضروری است.

س. آیا پنیر گودا کربوهیدرات بالایی دارد؟

A. با توجه به ارزش غذایی، ۲۸ گرم پنیر گودا ۱ گرم کربوهیدرات مفید در یک رژیم غذایی مبتنی بر کتو را فراهم می کند. به دلیل کربوهیدرات کم، به کاهش وزن در حد متوسط ​​کمک می کند. از این رو برای رژیم های کتو مناسب است. همراه با کربوهیدرات کم، ۷ گرم پروتئین و ۸ گرم چربی دارد که مفید است.

س. آیا پنیر گودا چربی بالایی دارد؟

الف- پنیر گودا حاوی چربی اشباع شده بالایی است که همیشه سالم نیست. با این حال، حاوی مواد مغذی دیگری مانند ویتامین D، کلسیم و پروتئین است که تأثیر مثبتی بر سلامتی دارد. صد گرم پنیر گودا ۲۷ گرم (۴۲ درصد) چربی دارد. چربی اشباع شده حدود ۸۸ درصد است در حالی که کلسترول حدود ۳۸ درصد است.

س. آیا پنیر گودا برای کلسترول مضر است؟

الف. ۲۷ میلی گرم کلسترول در پنیر گودا موجود است. با این حال، بر اساس چندین مطالعه، اگر پنیر گودا را در حد اعتدال مصرف کنید، تأثیر منفی بر سطح کلسترول ندارد.

پیوند منبع

دیدگاهتان را بنویسید

متخصص تغذیه و رژیم درمانی (PhD). ارائه دهنده رژیم های تخصصی آنلاین با خدمات ویژه