چای در مقابل قهوه: مقایسه فواید سلامتی

نوشیدنی‌های محبوب چای و قهوه هر دو حاوی ترکیبات گیاهی مفیدی هستند که ممکن است از بروز بسیاری از بیماری‌ها، از جمله برخی سرطان‌ها و دیابت، جلوگیری کنند و همچنین طول عمر را افزایش دهند. هر کدام از این نوشیدنی‌ها فواید منحصر به فرد خود را دارند.

تحقیقات نشان داده‌اند که مصرف معتدل و بلندمدت قهوه یا چای می‌تواند به سلامت کمک کند، گرچه مصرف بیش از حد کافئین می‌تواند عوارض جانبی داشته باشد.

چای در مقابل قهوه: مقایسه فواید سلامتی
pixdeluxe / Getty Images

فواید قهوه و چای چیست؟

هر دو نوشیدنی، قهوه و چای، منابع قوی آنتی‌اکسیدان‌های گیاهی هستند که به حفظ سلامت و پیشگیری از بیماری‌ها کمک می‌کنند. مطالعات ارتباط بین مصرف این نوشیدنی‌ها و کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های شایع و همچنین کاهش مرگ‌ومیر زودرس را نشان داده‌اند.

تامین آنتی‌اکسیدان‌های قدرتمند

چای و قهوه منابع عالی آنتی‌اکسیدان‌ها هستند، یعنی موادی که به مقابله با آسیب‌های سلولی کمک می‌کنند و ممکن است خطر ابتلا به بیماری‌های مختلف را کاهش دهند.

قهوه حاوی پلی‌فنول‌هایی مانند اسید کلروژنیک است که خواص ضدسرطانی، ضد دیابتی، ضد التهابی و ضد فشار خون دارند. مطالعات نشان می‌دهند که قهوه اصلی‌ترین منبع پلی‌فنول‌ها و اسیدهای فنولیک در رژیم غذایی اکثر افراد است.

از سوی دیگر، چای نیز منبع غنی آنتی‌اکسیدان است. مهم‌ترین آنتی‌اکسیدان در چای سبز، اپی‌گالوکتشین گالات (EGCG) است که نوعی کاتچین است و اثرات حفاظتی قوی دارد.

چای سبز همچنین حاوی فلاونوئیدهایی مانند کورستین، میریستین، کامفرول، اسید کلروژنیک و ترکیبات دیگری است که از سلول‌ها محافظت می‌کنند.

چای سیاه نیز حاوی ترکیبات سلامت‌بخش مانند تئاروبیگین‌ها و تئافلاوین‌ها است که آنتی‌اکسیدان‌های مهمی هستند.

محافظت در برابر بیماری‌های مزمن

به دلیل ترکیبات محافظتی در قهوه و چای، مصرف منظم این نوشیدنی‌ها می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های متعددی را کاهش دهد. به عنوان مثال:

  • هر دو نوشیدنی ممکن است از برخی سرطان‌ها و دیابت نوع ۲ جلوگیری کنند.
  • مصرف قهوه و چای پیش و پس از تشخیص دیابت می‌تواند خطر مرگ ناشی از این بیماری را کاهش دهد.
  • قهوه با کاهش خطر دیابت نوع ۲، بیماری پارکینسون، نقرس و بیماری‌های کبدی مانند کبد چرب و سرطان کبد مرتبط است.
  • مصرف چای نیز ممکن است از بیماری‌های قلبی، دیابت نوع ۲ و سکته محافظت کند.
  • مصرف هر دو نوشیدنی ممکن است خطر دمانسیا و سکته را کاهش دهد.

ممکن است طول عمر را افزایش دهد

نوشیدن قهوه یا چای ممکن است شانس زندگی طولانی‌تر و سالم‌تر را افزایش دهد. یک مطالعه در سال ۲۰۲۳ نشان داد که ترکیب مصرف چای و قهوه باعث کاهش مرگ‌ومیر کلی شده است.

این مطالعه مشخص کرد افرادی که روزانه دو فنجان چای و دو فنجان قهوه مصرف می‌کنند، ۲۱ درصد خطر مرگ ناشی از سرطان کمتری دارند. کسانی که روزانه سه فنجان چای و حداقل چهار فنجان قهوه می‌نوشند، ۲۴ درصد کمتر در معرض خطر مرگ ناشی از سرطان هستند.

بیشتر بخوانید
فهرست مواد غذایی کم کربوهیدرات: محصولات کشاورزی، گوشت، لبنیات و موارد دیگر

همچنین افرادی که روزانه چهار فنجان چای و یک فنجان قهوه می‌نوشند، ۲۲ درصد کمتر در معرض مرگ ناشی از بیماری‌های قلبی هستند.

مطالعه دیگری روی افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ نشان داد که مصرف بیشتر چای سبز و قهوه با کاهش خطر مرگ از هر علت همراه است.

فواید دیگر قهوه چیست؟

قهوه ممکن است از چندین بیماری کبدی، از جمله کبد چرب و سرطان کبد، محافظت کند.

مرور مطالعات نشان داده است که مصرف‌کنندگان قهوه ۲۳ درصد کمتر به بیماری کبد چرب غیرالکلی مبتلا می‌شوند و ۳۲ درصد کمتر به فیبروز کبدی (زخم کبد) دچار می‌شوند.

آنتی‌اکسیدان‌های قهوه ممکن است التهاب را کاهش داده، از ایجاد زخم در کبد جلوگیری کرده و تجمع چربی در کبد را کاهش دهند.

قهوه نسبت به چای مقدار کافئین بیشتری دارد؛ هر فنجان قهوه حدود ۹۲ میلی‌گرم کافئین دارد، در حالی که یک فنجان چای سیاه حدود ۴۷ میلی‌گرم و چای سبز حدود ۲۹ میلی‌گرم کافئین دارد.

کافئین موجود در قهوه باعث بهبود عملکرد ورزشی، از جمله افزایش سرعت واکنش، قدرت و ظرفیت هوازی می‌شود.

فواید دیگر چای چیست؟

چای فواید خاصی برای سلامت روان دارد. چای سبز حاوی آمینو اسیدی به نام ال-تیانین است که خواص ضد استرس و ضد اضطراب دارد.

یک مرور مطالعاتی نشان داده است که مصرف مکرر چای سبز با کاهش ۳۴ درصدی علائم افسردگی مرتبط است.

مطالعه‌ای نشان داد افرادی که بیش از یک فنجان چای سیاه در روز مصرف می‌کنند، نسبت به کسانی که کمتر از یک فنجان در روز می‌نوشند، کمتر در معرض خطر افسردگی هستند.

مصرف منظم چای همچنین ممکن است با کاهش عوامل خطر بیماری قلبی مانند کلسترول LDL، از بیماری قلبی محافظت کند.

عوارض جانبی و خطرات

قهوه نسبت به چای کافئین بیشتری دارد، بنابراین افراد حساس به کافئین باید مصرف قهوه و محصولات قهوه‌ای پرکافئین مانند اسپرسو را محدود کنند.

مصرف زیاد کافئین می‌تواند باعث اضطراب، تپش قلب، سردرد، افزایش فشار خون و مشکلات در دوران بارداری شود.

کارشناسان توصیه می‌کنند بزرگسالان مصرف کافئین روزانه خود را کمتر از ۴۰۰ میلی‌گرم (حدود ۴ فنجان قهوه یا ۸ فنجان چای سیاه) نگه دارند. افراد باردار باید مصرف کافئین روزانه را کمتر از ۲۰۰ میلی‌گرم کنند.

نوشیدن مداوم نوشیدنی‌های داغ (بیش از ۶۰ درجه سانتی‌گراد) با افزایش خطر سرطان مری مرتبط است.

بیشتر بخوانید
آیا دوغ برای شما مفید است؟ مزایا، خطرات و جایگزینی

مصرف زیاد چای سیاه می‌تواند جذب آهن از غذاها را کاهش دهد که برای افراد مبتلا به کم‌خونی ناشی از فقر آهن مشکل‌ساز است.

کدام یک برای سلامت بهتر است؟

معمولاً بهتر است هر دو نوشیدنی را در رژیم غذایی خود بگنجانید. تنوع مصرف قهوه، چای سبز، چای سیاه یا چای گیاهی، راه ساده‌ای برای دریافت ترکیبات سلامت‌بخش مختلف است.

مهم است که مصرف کافئین روزانه خود را رعایت کنید و مراقب میزان قند افزوده شده به قهوه یا چای باشید.

خلاصه‌ای کوتاه

قهوه و چای نوشیدنی‌های محبوبی هستند که فواید سلامت چشمگیری دارند. آن‌ها سرشار از آنتی‌اکسیدان هستند و مصرف منظمشان ممکن است از بیماری‌های مزمن مختلف پیشگیری کند.

قهوه ممکن است فواید خاصی برای سلامت کبد و عملکرد ورزشی داشته باشد، در حالی که چای ممکن است انتخاب بهتری برای بهبود سلامت روان، کاهش خطر افسردگی و تقویت سلامت قلب باشد.

در نظر گرفتن هر دو نوشیدنی در رژیم غذایی متعادل می‌تواند به شما کمک کند تا بیشترین بهره را از فواید آن‌ها ببرید.

منبع

منابع علمی

  1. Zhang Y, Yang H, Li S, Li W dong, Wang Y. Consumption of coffee and tea and risk of developing stroke, dementia, and poststroke dementia: A cohort study in the UK BiobankPLOS Medicine. 2021;18(11):e1003830. doi:10.1371/journal.pmed.1003830
  2. Yi M, Wu X, Zhuang W, et al. Tea consumption and health outcomes: umbrella review of meta-analyses of observational studies in humansMol Nutr Food Res. 2019;63(16):e1900389. doi:10.1002/mnfr.201900389
  3. Temple JL, Bernard C, Lipshultz SE, Czachor JD, Westphal JA, Mestre MA. The safety of ingested caffeine: a comprehensive reviewFront Psychiatry. 2017;8:80. doi:10.3389/fpsyt.2017.00080
  4. Kolb H, Kempf K, Martin S. Health effects of coffee: mechanism unraveled?Nutrients. 2020;12(6):1842. doi:10.3390/nu12061842
  5. Inoue-Choi M, Ramirez Y, Cornelis MC, et al. Tea consumption and all-cause and cause-specific mortality in the UK Biobank: A prospective cohort studyAnn Intern Med. 2022;175(9):1201-1211. doi:10.7326/M22-0041
  6. National Cancer Institute. Antioxidants and cancer prevention.
  7. Yamagata K. Do coffee polyphenols have a preventive action on metabolic syndrome associated endothelial dysfunctions? An assessment of the current evidenceAntioxidants (Basel). 2018;7(2):26. doi:10.3390/antiox7020026
  8. Carter P, Yuan S, Kar S, et al. Coffee consumption and cancer risk: a Mendelian randomisation studyClin Nutr. 2022;41(10):2113-2123. doi:10.1016/j.clnu.2022.08.019
  9. Reygaert WC. An update on the health benefits of green teaBeverages. 2017;3(1):6. doi:10.3390/beverages3010006
  10. Peluso I, Serafini M. Antioxidants from black and green tea: from dietary modulation of oxidative stress to pharmacological mechanismsBr J Pharmacol. 2017;174(11):1195-1208. doi:10.1111/bph.13649
  11. Komorita Y, Iwase M, Fujii H, et al. Additive effects of green tea and coffee on all-cause mortality in patients with type 2 diabetes mellitus: the Fukuoka Diabetes RegistryBMJ Open Diabetes Res Care. 2020;8(1):e001252. doi:10.1136/bmjdrc-2020-001252
  12. Ma L, Hu Y, Alperet DJ, et al. Beverage consumption and mortality among adults with type 2 diabetes: prospective cohort studyBMJ. 2023;381. doi:10.1136/bmj-2022-073406
  13. Wu E, Bao YY, Wei GF, et al. Association of tea and coffee consumption with the risk of all-cause and cause-specific mortality among individuals with metabolic syndrome: a prospective cohort studyDiabetol Metab Syndr. 2023;15(1):241. doi:10.1186/s13098-023-01222-7
  14. Hayat U, Siddiqui AA, Okut H, Afroz S, Tasleem S, Haris A. The effect of coffee consumption on the non-alcoholic fatty liver disease and liver fibrosis: A meta-analysis of 11 epidemiological studiesAnn Hepatol. 2021;20:100254. doi:10.1016/j.aohep.2020.08.071
  15. United States Department of Agriculture: FoodData Central. Beverages, tea, black, brewed, prepared with tap water.
  16. United States Department of Agriculture: FoodData Central. Beverages, tea, green, brewed, regular.
  17. United States Department of Agriculture: FoodData Central. Beverages, coffee, brewed, breakfast blend.
  18. Lowery LM, Anderson DE, Scanlon KF, et al. International society of sports nutrition position stand: coffee and sports performanceJ Int Soc Sports Nutr. 2023;20(1):2237952. doi:10.1080/15502783.2023.2237952
  19. Williams JL, Everett JM, D’Cunha NM, et al. The effects of green tea amino acid l-theanine consumption on the ability to manage stress and anxiety levels: a systematic reviewPlant Foods Hum Nutr. 2020;75(1):12-23. doi:10.1007/s11130-019-00771-5
  20. Wang L, Brennan M, Li S, Zhao H, Lange KW, Brennan C. How does the tea L-theanine buffer stress and anxiety. Food Sci Hum Wellness. 2022;11(3):467-475. doi:10.1016/j.fshw.2021.12.004
  21. Yaegashi A, Kimura T, Hirata T, Tamakoshi A. Green tea consumption and risk of depression symptoms: a systematic review and meta-analysis of observational studiesJ Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2022;68(3):155-161. doi:10.3177/jnsv.68.155
  22. Asil E, Yılmaz MV, Yardimci H. Effects of black tea consumption and caffeine intake on depression risk in black tea consumersAfr Health Sci. 2021;21(2):858-865. doi:10.4314/ahs.v21i2.47
  23. Keller A, Wallace TC. Tea intake and cardiovascular disease: an umbrella reviewAnn Med. 2021;53(1):929-944. doi:10.1080/07853890.2021.1933164
  24. Luo H, Ge H. Hot tea consumption and esophageal cancer risk: A meta-analysis of observational studiesFront Nutr. 2022;9:831567. doi:10.3389/fnut.2022.831567
  25. Piskin E, Cianciosi D, Gulec S, Tomas M, Capanoglu E. Iron absorption: factors, limitations, and improvement methodsACS Omega. 2022;7(24):20441-20456. doi:10.1021/acsomega.2c01833
  26. DiNicolantonio JJ, O’Keefe JH. Added sugars drive insulin resistance, hyperinsulinemia, hypertension, type 2 diabetes and coronary heart diseaseMo Med. 2022;119(6):519-523. PMID:36588634
بیشتر بخوانید
غذاهای بدون پروتئین

دیدگاهتان را بنویسید