بررسی اجمالی

اگر به اطراف خانه‌تان نگاه می‌کردید، احتمالاً با پانتنول در فهرست‌های ترکیبی محصولاتی که دارید مواجه می‌شوید. پانتنول در غذاها، مکمل ها و محصولات بهداشتی با تنوع گسترده ای ظاهر می شود. ساختار شیمیایی مشابه الکل دارد. برای کمک به آبرسانی و صاف کردن پوست و مو از داخل به شکل قابل بلعیدن و از خارج به شکل موضعی آن استفاده می شود.

اما آیا وقتی در محصولات مراقبت شخصی ظاهر می شود برای شما و خانواده شما بی خطر است؟ در ادامه بخوانید تا بدانید چرا پانتنول در بسیاری از لوازم آرایشی وجود دارد و حقایق را بخوانید تا متوجه شوید که چگونه بر بدن شما تأثیر می گذارد.

پانتنول چیست؟

پانتنول یک ماده شیمیایی است که از اسید پانتوتنیک ساخته می شود که به عنوان ویتامین B-5 نیز شناخته می شود. این به صورت ارگانیک رخ می دهد و همچنین می تواند از منابع گیاهی و حیوانی تولید شود. به عنوان یک افزودنی در محصولات آرایشی مختلف در سراسر جهان استفاده می شود.

شما به احتمال زیاد در حال حاضر اسید پانتوتنیک در سیستم خود دارید، زیرا در بسیاری از منابع غذایی رایج وجود دارد. و احتمالاً در ۲۴ ساعت گذشته از یک محصول آرایشی یا مراقبت شخصی با پانتنول استفاده کرده اید.

پانتنول به شکل پودر سفید یا روغن شفاف در دمای اتاق است. گاهی اوقات پانتنول را می بینید که تحت یکی از نام های دیگر آن در لیست مواد تشکیل دهنده ذکر شده است، از جمله:

  • دکسپانتنول
  • دی پانتوتنیل الکل
  • بوتانامید
  • آنالوگ الکل اسید پانتوتنیک
  • پروویتامین B-5
بیشتر بخوانید
علت سیاهی زیر چشم چیست؟

وقتی پانتنول جذب بدن می شود، تبدیل به ویتامین B-5 می شود.

برای چه استفاده می شود؟

در لوازم آرایشی موضعی، تولیدکنندگان محصولات اغلب از پانتنول به عنوان مرطوب کننده استفاده می کنند. اما در بسیاری از لوازم آرایشی به عنوان یک عامل نرم کننده، تسکین دهنده و ضد تحریک نیز گنجانده شده است. همچنین به پوست شما کمک می کند تا سدی در برابر تحریک و از دست دادن آب ایجاد کند.

محصولات پوستی

ویتامین B-5 برای یک رژیم غذایی سالم، پوست و مو ضروری است. منطقی است که پانتنول، مشتق آن، جزء اصلی بسیاری از محصولات مراقبت از پوست، مانند لوسیون ها و پاک کننده ها است. این ماده همچنین در لوازم آرایشی مانند رژ لب، کرم پودر یا حتی ریمل یافت می شود. پانتنول همچنین در کرم های ساخته شده برای درمان نیش حشرات، پیچک سمی و حتی بثورات پوشک دیده می شود.

را مرکز ملی اطلاعات بیوتکنولوژی پانتنول را به عنوان محافظ پوست با خواص ضد التهابی معرفی می کند. می تواند به بهبود هیدراتاسیون، الاستیسیته و ظاهر صاف پوست کمک کند. همچنین تسکین می دهد:

  • سرخ پوست
  • التهاب
  • بریدگی ها یا زخم های کوچک مانند نیش حشرات یا تحریک اصلاح

پانتنول به بهبود زخم و همچنین سایر تحریکات پوستی مانند اگزما کمک می کند.

بیشتر بخوانید
سبوم چیست؟

محصولات مو

محصولات مراقبت از مو شامل پانتنول به دلیل توانایی آن در بهبود موهای شما است:

  • درخشیدن
  • نرمی
  • استحکام – قدرت

همچنین می تواند به محافظت از موهای شما در برابر حالت دهی یا آسیب های محیطی با قفل کردن رطوبت کمک کند.

یکی مطالعه دریافتند که پانتنول ممکن است به کاهش سرعت و پنهان کردن ظاهر موهای نازک کمک کند. این مطالعه آن را با سایر مواد فعال به عنوان یک درمان ترک مورد آزمایش قرار داد.

محصولات ناخن

ناخن های شما درست مانند موهای شما از پروتئین های کراتین ساخته شده اند. بنابراین، نتیجه این است که پانتنول می تواند ناخن های انگشتان دست و پا را تقویت کند. ممکن است آن را در درمان های براق کننده و تقویت کننده ناخن یا در کرم های دست و روغن های کوتیکول پیدا کنید.

یک مطالعه دریافتند که استفاده از پانتنول روی ناخن می تواند به آبرسانی ناخن و جلوگیری از شکستگی کمک کند.

آیا پانتنول بی خطر است؟

هر دو سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) و کمیسیون اروپایی مواد آرایشی پانتنول را برای استفاده در لوازم آرایشی تایید کرده اند. مؤسسه ملی بهداشت (NIH) پانتنول را به عنوان «احتمالاً ایمن» برای کاربردهای موضعی عمومی و اسپری‌های بینی طبقه‌بندی می‌کند. و به عنوان “احتمالاً بی خطر” برای استفاده موضعی توسط کودکان ذکر شده است.

FDA در حال حاضر لیست می شود پانتنول در پایگاه داده معروف خود “به طور کلی به عنوان ایمن در نظر گرفته می شود” برای زمانی که به عنوان یک ماده غذایی یا به عنوان یک مکمل مصرف می شود. اما به یاد داشته باشید که مصرف پانتنول یا اسید پانوتنیک در غذا یا به عنوان مکمل با استفاده از آن برای پوست یا مو بسیار متفاوت است.

بیشتر بخوانید
آیا می توانید در حین شنا به تبخال مبتلا شوید؟

اگرچه به طور گسترده ای به عنوان یک مکمل مفید در نظر گرفته می شود، اما فقط به عنوان “احتمالاً بی خطر” برای استفاده موضعی روی پوست، مو و ناخن طبقه بندی می شود. این بدان معناست که شواهد قابل توجهی مبنی بر اینکه پانتنول باعث آسیب می شود وجود ندارد و شواهد حکایتی فراوانی وجود ندارد که نشان می دهد برای بسیاری از مشکلات پوستی مفید است. اما شواهد کافی برای اطمینان وجود ندارد، بنابراین FDA پیشنهاد می کند که تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.

Cosmetic Ingredient Review (CIR)، یکی دیگر از سازمان‌های معتبر که از مصرف‌کنندگان محافظت می‌کند، در سال ۲۰۱۷ گروهی از متخصصان را برای ارزیابی ایمنی موضعی پانتنول در پرتو تحقیقات اخیر تشکیل داد.

این هیئت بازبینی هیچ مدرک قابل توجهی مبنی بر اینکه محصولات آرایشی حاوی پانتنول باعث تحریک یا آسیب رساندن به پوست شود، به جز در موارد آلرژی پیدا نکرد. واکنش های بد به پانتنول موضعی بسیار نادر است. اما هنگامی که عوارض جانبی رخ می دهد، معمولاً به شکل درماتیت تماسی یا ناراحتی گوارشی ظاهر می شوند.

بیشتر بخوانید
چه چیزی باعث گرم شدن جوش می شود

هنوز مهم است که به یاد داشته باشید که از دیدگاه FDA، شواهد کافی برای اعطای رسمی نام پانتنول به عنوان “ایمن” وجود ندارد. اما CIR خاطرنشان می کند که مقدار پانتنول موجود در لوازم آرایشی نباید هنگام جذب در بدن آسیبی ایجاد کند، زیرا سطوح بسیار بالاتری از ویتامین B-5 در حال حاضر در مواد غذایی ما وجود دارد. بنابراین، شواهد قابل توجهی مبنی بر اینکه پانتنول موضعی باعث ایجاد مشکلات سیستمیک شود وجود ندارد.

خلاصه

حتی با آزمایش‌های گسترده، اثبات بی‌منظور بودن هر چیزی دشوار است. حتی در این صورت، هر زمان که تصمیم می گیرید از یک محصول استفاده کنید یا نه، باید فواید آن را در مقابل خطر عوارض جانبی بسنجید.

با این حال، بیشتر تحقیقاتی که اکنون در مورد پانتنول موجود است، نشان می دهد که استفاده از غلظت ۵ درصد و کمتر در محصولات موضعی پوست، مو یا ناخن خطر بسیار کمی برای مصرف کنندگان دارد. و موارد عوارض جانبی منفی مانند درماتیت تماسی بسیار کم است.

در پایان، اگر شما یک فرد بالغ سالم هستید که از محصولی با پانتنول استفاده می‌کنید یا در نظر دارید از آن استفاده کنید، احتمالاً چیزی برای نگرانی ندارید.