چرا بعد از غذا خوردن سرگیجه دارم؟

خوردن معمولا باعث افزایش سطح گلوکز می شود، اما در برخی افراد، سطح قند خون بلافاصله پس از آن دوباره کاهش می یابد. این می تواند باعث سرگیجه شود. سایر علل احتمالی سرگیجه بعد از غذا خوردن عبارتند از: ایستادن، قرار گرفتن در معرض گرما و نوشیدن الکل.

بسیاری از افراد قبل از غذا دچار سرگیجه می شوند. قند خون پایین می تواند باعث شود که فرد احساس سبکی یا خستگی کند، به خصوص اگر مدت زیادی از آخرین وعده غذایی او گذشته باشد. سرگیجه بعد از غذا خوردن کمتر شایع است، اما ممکن است رخ دهد

برخی از شرایط پزشکی و حساسیت های غذایی ممکن است باعث سرگیجه بعد از غذا شود. پزشکان گاهی اوقات به سرگیجه بعد از غذا خوردن به عنوان سرگیجه پس از غذا اشاره می کنند.

چندین تکنیک وجود دارد که افراد می توانند برای به حداقل رساندن این علامت استفاده کنند.

چرا بعد از غذا خوردن سرگیجه دارم؟

در این مقاله به پنج عاملی که باعث سرگیجه بعد از غذا می شود می پردازیم و روش های پیشگیری از آن را توضیح می دهیم.

۱. قند خون پایین

کاهش قند خون ممکن است باعث سرگیجه شود.

قند خون معمولاً بعد از غذا افزایش می یابد. افزایش قند خون بعد از غذا به این دلیل است که افرادی که قبل از خوردن غذا احساس سرگیجه می کنند، اغلب بعد از غذا احساس بهتری دارند.

زمانی که قند خون بعد از غذا کاهش می یابد و باعث سرگیجه بعد از غذا می شود، پزشکان به آن می گویند هیپوگلیسمی واکنشی. افراد مبتلا به دیابت یا پیش دیابت ممکن است به دلیل بدنشان افت قند خون را بعد از غذا تجربه کنند بیش از حد انسولین تولید می کند.

با این حال، افراد بدون دیابت نیز می توانند به این نوع هیپوگلیسمی مبتلا شوند. به عنوان مثال، افرادی که جراحی معده انجام داده اند ممکن است غذاها را خیلی سریع هضم کنند و جذب گلوکز را برای بدن دشوارتر کند. کمبودهای نادر برخی از آنزیم های گوارشی نیز می تواند گلوکز خون را کاهش دهد.

بیشتر بخوانید
علل و درمان اسهال ناگهانی

پزشک می‌تواند از آزمایش‌هایی برای شناسایی دیابت در افراد مبتلا به این بیماری و پیش دیابت در افراد در معرض خطر استفاده کند.

خوردن وعده های غذایی کوچکتر و مکرر با محتوای قند کمتر نیز ممکن است به افرادی که بعد از غذا خوردن به دلیل قند خون پایین دچار سرگیجه می شوند، کمک کند.

۲. فشار خون پایین

گاهی اوقات فشار خون فرد پس از خوردن غذا به طور ناگهانی کاهش می یابد. پزشکان به این می گویند: افت فشار خون پس از غذا.

احتمال بروز این علامت در افراد مبتلا به فشار خون بالا بیشتر است زیرا فشار خون بالا می تواند باعث سفت شدن و انسداد شریان ها شود. این تغییرات جریان خون به سمت مغز را زمانی که به سمت سیستم گوارشی نیز می‌رود، دشوارتر می‌کند. کاهش جریان خون به مغز می تواند منجر به سرگیجه شود.

افراد مسن، افراد مبتلا به بیماری پارکینسون و کسانی که دارای اختلالات سیستم عصبی هستند نیز ممکن است در برابر افت فشار خون پس از غذا آسیب پذیرتر باشند.

علت افت فشار خون، درمان را تعیین می کند.

در بسیاری از موارد، درمان فشار خون بالا می تواند کمک کننده باشد. نوشیدن آب بیشتر قبل از غذا و خوردن وعده های غذایی مکرر اما کوچکتر، به عنوان مثال، شش وعده غذایی کوچک به جای سه وعده غذایی بزرگ، ممکن است علائم را بهبود بخشد.

۳. داروهای دیابت

مقداری داروهای دیابت از جمله انسولین، زمانی که قند خون را بیش از حد پایین می آورند، ممکن است باعث سرگیجه شوند. فردی که داروهای خود را درست قبل از غذا مصرف می کند، ممکن است با اثرگذاری دارو متوجه سرگیجه بعد از غذا شود.

بیشتر بخوانید
رفلاکس اسید و بیماری کبد: آیا ارتباطی وجود دارد؟

افراد مبتلا به دیابت که به طور منظم بعد از غذا دچار سرگیجه می شوند، باید با پزشک خود در مورد تغییر دارو، مصرف دوز کمتر یا تنظیم برنامه غذایی خود صحبت کنند.

۴. غذاها، نوشیدنی ها و الکل
برخی از مواد شیمیایی موجود در الکل ممکن است پس از نوشیدن آن با غذا باعث سرگیجه در فرد شود.

حساسیت های غذایی ممکن است باعث شود برخی افراد احساس سبکی سر یا حالت تهوع داشته باشند. برخی داروها و مواد شیمیایی از جمله کافئین و الکل نیز ممکن است باعث سرگیجه بعد از غذا شوند.

افرادی که اغلب پس از صرف غذا دچار سرگیجه می‌شوند، ممکن است بخواهند گزارشی از این اپیزودها داشته باشند و قبل از هر کدام یادداشت کنند که چه می‌خورند.

با گذشت زمان، ممکن است مشخص شود که یک غذا یا گروهی از غذاها باعث ایجاد سرگیجه شده است.

۵. ایستادن بعد از نشستن

اکثر مردم برای خوردن یک وعده غذایی می نشینند و کمی بعد می ایستند. برخی افراد هنگام ایستادن دچار افت ناگهانی فشار خون می شوند. وقتی این اتفاق می افتد، مشکل خود وعده غذایی نیست، بلکه تغییر ناگهانی از حالت نشسته به حالت ایستاده است.

هیپوتانسیون ارتواستاتیک اصطلاح پزشکی برای افت فشار خون است که زمانی رخ می دهد که فرد از حالت نشسته به ایستاده حرکت می کند، اما بیشتر افراد از آن به عنوان عجله سر یاد می کنند.

برخی از علل بالقوه عبارتند از:

  • اختلالات سیستم عصبی
  • کم آبی بدن
  • قند خون پایین
  • مشکلات قلبی که باعث می شود قلب در هنگام ایستادن خون کافی را پمپاژ کند
  • داروهایی برای درمان فشار خون بالا
  • بارداری
  • قرار گرفتن در معرض حرارت بیش از حد
  • عفونت یا تب
  • دیابت
  • رگ های خونی مسدود شده است
  • کم خونی
  • خونریزی در جایی از بدن، مانند معده

در افرادی که فقط گاهی اوقات افت فشار خون را تجربه می کنند، نوشیدن آب بیشتر ممکن است کمک کند. در غیر این صورت، مراجعه به پزشک برای اطمینان از عدم وجود یک بیماری زمینه ای جدی مهم است.

بیشتر بخوانید
آپاندیسیت - علائم، درمان و علل

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

تنها یک مورد سرگیجه بعد از غذا خوردن معمولاً به این معنی نیست که یک فرد دارای یک بیماری جدی است. ممکن است قند خون یا فشار خون فرد به طور موقت تغییر کند یا چیزی در وعده غذایی او باعث سرگیجه شود. برای یک دوره کوتاه سرگیجه نیازی به مراجعه به پزشک نیست.

زنان بارداری که بعد از غذا دچار سرگیجه می شوند، معمولاً متوجه می شوند که این علامت پس از زایمان بهبود می یابد. با این حال، اگر سرگیجه شدید، طولانی مدت یا اختلال در عملکرد زن باشد، باید با پزشک تماس بگیرید.

به ندرت، فشار خون بسیار پایین می تواند جریان خون به مغز را قطع کند. هنگامی که این اتفاق می افتد، ممکن است باعث سکته مغزی ایسکمیک شود که می تواند تهدید کننده زندگی باشد. فردی که علائم سکته مغزی را دارد باید به اورژانس مراجعه کند یا با ۹۱۱ یا شماره اورژانس محلی تماس بگیرد.

علائم سکته مغزی عبارتند از:

  • بی حسی یا ضعف در یک طرف صورت یا بدن
  • ناتوانی در لبخند زدن یا حرکت طبیعی دهان
  • صورت افتاده
  • گیجی
  • یک سردرد شدید
  • مشکل در راه رفتن
  • مشکلات بینایی

فردی که به طور مکرر بعد از غذا دچار سرگیجه می شود باید با پزشک خود مشورت کند. افراد مبتلا به دیابت که دچار سرگیجه بعد از غذا می شوند ممکن است نیاز به تنظیم دارو یا برنامه غذایی خود داشته باشند.

جلوگیری

 یک فرد گاهی اوقات می تواند با نوشیدن آب قبل و در حین غذا از سرگیجه جلوگیری کند.

برخی از استراتژی ها ممکن است به کاهش سرگیجه بعد از غذا خوردن کمک کنند. افراد می توانند موارد زیر را امتحان کنند:

  • نوشیدن آب بیشتر قبل و حین غذا.
  • پرهیز از الکل، کافئین و وعده های غذایی با سدیم بالا که می تواند خطر کم آبی بدن را افزایش دهد.
  • نشستن یا دراز کشیدن به مدت ۳۰ تا ۶۰ دقیقه بعد از غذا.
  • مصرف کمتر کربوهیدرات های آسان هضم مانند نان سفید و پاستا. بدن به سرعت این غذاها را هضم می کند و این ممکن است باعث کاهش فشار خون بعد از غذا شود.
  • خوردن وعده های غذایی کوچکتر اما مکرر. برخی افراد دریافتند که خوردن هر ۲ تا ۳ ساعت به سرگیجه بعد از غذا کمک می کند.
  • سوال از پزشک در مورد تنظیم داروهای دیابت یا فشار خون.
  • مدیریت و درمان هر گونه بیماری مزمن پزشکی، به ویژه دیابت و فشار خون بالا.
  • رهبری یک سبک زندگی سالم که خطر مشکلات عروق خونی را کاهش می دهد. انجام ورزش منظم، خوردن یک رژیم غذایی متعادل و غنی از طیف گسترده ای از مواد مغذی، و حفظ وزن سالم می تواند خطر ابتلا به چندین بیماری را که ممکن است باعث سرگیجه بعد از غذا خوردن شود، کاهش دهد.
بیشتر بخوانید
هموروئید خارجی: درمان، علائم

خلاصه

شرایط متعدد، از خوش خیم تا بسیار جدی، ممکن است باعث سرگیجه بعد از غذا شود. تشخیص علت تنها بر اساس علائم غیرممکن است. بنابراین برای فردی که به طور مکرر بعد از غذا خوردن دچار سرگیجه می شود مراجعه به پزشک ضروری است. با استفاده از چند آزمایش ساده، پزشک معمولاً می‌تواند علت را شناسایی کند، گزینه‌های درمانی را توصیه کند و آرامش خاطر را ارائه دهد.

Source link

۳/۵ - (۲ امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

1 دیدگاه دربارهٔ «چرا بعد از غذا خوردن سرگیجه دارم؟;

متخصص تغذیه و رژیم درمانی (PhD). ارائه دهنده رژیم های تخصصی آنلاین با خدمات ویژه