جک فروت یک میوه استوایی منحصر به فرد است که در سال های اخیر محبوبیت آن افزایش یافته است.
طعم شیرین متمایزی دارد و می توان از آن برای تهیه انواع غذاها استفاده کرد. همچنین بسیار مغذی است و ممکن است چندین فواید سلامتی داشته باشد.
این مقاله به مزایای افزودن جک فروت به رژیم غذایی شما می پردازد.
جک فروت چیست؟
جک فروت یک میوه عجیب و غریب است که در مناطق گرمسیری جهان رشد می کند. بومی هند جنوبی است.
بخشی از خانواده گیاهان Moraceae است که شامل انجیر، توت و نان نیز می شود. جک فروت دارای پوست بیرونی سیخ دار و به رنگ سبز یا زرد است.
یکی از جنبه های منحصر به فرد جک فروت اندازه غیرعادی بزرگ آن است. این بزرگترین میوه درختی در جهان است و می تواند تا ۸۰ پوند (۳۵ کیلوگرم) وزن داشته باشد.
جک فروت طعم ملایمی شیرین و میوه ای دارد. گفته می شود طعم آن شبیه به ترکیبی از میوه ها از جمله سیب، آناناس، انبه و موز است.
وگان ها و گیاهخواران به دلیل بافتی که با گوشت خرد شده قابل مقایسه است، اغلب از این میوه به عنوان جایگزین گوشت استفاده می کنند.
از آنجایی که جک فروت قادر به تحمل آب و هوای گرمسیری است، می تواند منبع اصلی کالری و کربوهیدرات برای مردم کشورهای در حال توسعه باشد که در معرض خطر گرسنگی هستند.۱، ۲).
اگرچه جک فروت در مناطق گرمسیری رشد می کند، اما در سایر نقاط جهان از جمله ایالات متحده به طور گسترده در دسترس است. در فصل تابستان در فصل است.
رایج ترین قسمت مصرفی جک فروت، گوشت یا غلاف میوه است که هم در زمان رسیده و هم نارس قابل خوردن است. می توان از آن در غذاهای شیرین و خوش طعم از جمله دسر و کاری استفاده کرد. دانه ها نیز برای خوردن بی خطر هستند.
جک فروت یک میوه استوایی عجیب و غریب با طعم شیرین لطیف است
در بسیاری از نقاط جهان مصرف می شود. می توان آن را به روش های مختلفی خورد.
جک فروت سرشار از مواد مغذی است
جک فروت دارای مشخصات تغذیه ای چشمگیر است.
حاوی مقدار متوسطی کالری است که در یک فنجان (۱۶۵ گرم) ۱۵۵ کالری دارد. تقریباً ۹۲ درصد کالری از کربوهیدرات ها تامین می شود، در حالی که بقیه از پروتئین و مقدار کمی چربی (۳).
علاوه بر این، جک فروت حاوی تقریباً تمام ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز شما و همچنین مقدار مناسبی از فیبر است.۳).
یک فنجان میوه خرد شده مواد مغذی زیر را تامین می کند (۳):
- کالری: ۱۵۵
- کربوهیدرات ها: ۴۰ گرم
- فیبر: ۳ گرم
- پروتئین: ۳ گرم
- ویتامین A: ۱۰ درصد از RDI
- ویتامین سی: ۱۸ درصد از RDI
- ریبوفلاوین: ۱۱ درصد از RDI
- منیزیم: ۱۵ درصد از RDI
- پتاسیم: ۱۴ درصد از RDI
- فلز مس: ۱۵ درصد از RDI
- منگنز: ۱۶ درصد از RDI
چیزی که جک فروت را از سایر میوه ها منحصر به فرد می کند، محتوای پروتئین آن است. بیش از ۳ گرم پروتئین در هر فنجان، در مقایسه با ۰ تا ۱ گرم در سایر انواع میوه های مشابه، مانند سیب و انبه، فراهم می کند.۳، ۴، ۵).
جک فروت همچنین سرشار از انواع مختلفی از آنتی اکسیدان ها است که احتمالاً مسئول اکثر مزایای سلامتی آن هستند.۶).
جک فروت کاملا سالم است. مقدار متوسطی از کالری را در اختیار شما قرار می دهد
علاوه بر مقدار زیادی فیبر، ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها.
ممکن است برای کنترل قند خون مفید باشد
جک فروت خواص متعددی دارد که ممکن است به مدیریت قند خون کمک کند.
این شاخص گلیسمی (GI) نسبتاً پایینی دارد، که نشان دهنده سرعت افزایش قند خون شما پس از خوردن یک غذا است. این امر به فیبر موجود در آن نسبت داده شده است که هضم را کند می کند و به جلوگیری از افزایش قند خون کمک می کند.۷، ۸).
نشان داده شده است که رژیم های غذایی حاوی مقدار زیادی غذاهای با GI پایین برای کنترل قند خون مفید هستند.۷).
علاوه بر این، جک فروت مقداری پروتئین فراهم می کند که ممکن است به جلوگیری از افزایش سریع سطح قند خون بعد از غذا کمک کند.۹).
در یک مطالعه مشخص شد بزرگسالانی که عصاره جک فروت مصرف میکردند سطح قند خون را به میزان قابل توجهی بهبود میبخشید.۱۰).
علاوه بر این، مطالعه ای روی موش های دیابتی نشان داد که عصاره برگ جک فروت به کاهش سطح قند خون ناشتا و کنترل طولانی مدت قند خون کمک می کند.۱۱).
این اثرات به محتوای آنتی اکسیدان های فلاونوئیدی جک فروت نسبت داده می شود که به دلیل توانایی خود در ارتقاء سطح قند خون متعادل شناخته شده اند.۱۲، ۱۳).
اگرچه نتایج این مطالعات امیدوارکننده است، اما مطالعات بیشتری در مورد افرادی که جک فروت تازه می خورند برای تأیید این فواید بالقوه ضروری است.
جک فروت شاخص گلیسمی پایینی دارد و مقداری فیبر، پروتئین و آنتی اکسیدان ها را فراهم می کند
که ممکن است باعث کنترل بهتر قند خون شود.
ممکن است در برابر بیماری محافظت کند
جک فروت سرشار از چند آنتی اکسیدان قوی است که فواید سلامتی مختلفی از جمله کاهش خطر ابتلا به چندین بیماری را به همراه دارد.
آنتی اکسیدان ها از سلول های شما در برابر استرس اکسیداتیو و التهاب محافظت می کنند که اغلب ناشی از آسیب ناشی از مولکول هایی به نام رادیکال های آزاد است.۱۴).
در اینجا مروری بر آنتی اکسیدان هایی است که در جک فروت فراوان هستند:
- ویتامین
ج: جک فروت حاوی مقادیر زیادی ویتامین C است که ممکن است
کمک به جلوگیری از التهابی که می تواند منجر به بیماری های مزمن مانند قلب شود
بیماری و سرطان (۳،
۱۵). - کاروتنوئیدها: نشان داده شده است که کاروتنوئیدها به کاهش التهاب کمک می کنند
و خطر ابتلا به بیماری های مزمن مختلف مانند دیابت نوع ۲ را کاهش می دهد
و بیماری قلبی (۶،
۱۶،
۱۷،
۱۸). - فلاوانون ها: فلاوانون ها حاوی خواص ضد التهابی هستند که ممکن است
کمک به کاهش قند خون، فشار خون و سطح کلسترول – مهم است
عوامل موثر در کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ و بیماری قلبی (۱۳، ۱۹،
۲۰).
جک فروت حاوی انواع آنتی اکسیدان است که ممکن است برای جلوگیری از این بیماری مفید باشد
ایجاد چندین بیماری مزمن مانند بیماری قلبی و دیابت.
سایر مزایای سلامتی بالقوه
گفته می شود که جک فروت دارای چندین مزیت سلامتی دیگر است که به طور خاص مورد مطالعه قرار نگرفته است.
- مصون
سلامتی: محتوای جک فروت تقویت کننده سیستم ایمنی است
ویتامین های A و C ممکن است به پیشگیری از بیماری ها کمک کنند. خوردن این میوه هم هست
ادعا می شود که برای کاهش خطر عفونت های ویروسی مفید است (۱۸). - پیشگیری کردن
مشکلات پوستی: این میوه چندین ماده مغذی و
آنتی اکسیدان هایی مانند ویتامین C که ممکن است سلامت پوست را بهبود بخشد. حکایتی وجود دارد
شواهدی مبنی بر اینکه خوردن آن ممکن است پیری پوست شما را کند کند (۱۸، ۲۱). - قلب
سلامتی: جک فروت ممکن است پتانسیل کاهش خطر ابتلا را داشته باشد
بیماری قلبی به دلیل محتوای پتاسیم، فیبر و آنتی اکسیدان ها (۱۸).
علاوه بر این، ریشه و عصاره آن در طب سنتی هند و سریلانکا برای درمان چندین بیماری از جمله آسم، اسهال و زخم معده استفاده شده است، اما این اثرات هرگز از نظر علمی ثابت نشده است.۱۸، ۲۱).
اگرچه این فواید گزارش شده توسط شواهد علمی تأیید نشده است، اما اگر می خواهید سلامت خود را بهبود ببخشید، گنجاندن جک فروت در رژیم غذایی شما قطعا ارزش امتحان کردن را دارد.
چندین مزیت بالقوه برای سلامتی جک فروت وجود دارد که به صورت حکایتی گزارش شده اند اما با شواهد علمی ثابت نشده اند.
خطرات خوردن جک فروت
اگرچه برای اکثر افراد بی خطر است، برخی از افراد ممکن است نیاز به محدود کردن یا اجتناب از جک فروت داشته باشند. برخی از افراد به آن حساسیت دارند، به ویژه آنهایی که به گرده غان حساسیت دارند (۲۲).
علاوه بر این، به دلیل پتانسیل آن در کاهش سطح قند خون، افراد مبتلا به دیابت در صورت مصرف منظم این میوه، ممکن است نیاز به تغییر دوز دارویی خود داشته باشند.
با این وجود، مصرف جک فروت هرگز عوارض جانبی جدی ایجاد نکرده است و خوردن آن برای اکثر مردم بی خطر است.
هیچ خطر عمده ای در ارتباط با غذا خوردن وجود ندارد جک فروت، به استثنای افرادی که به آن حساسیت دارند.
چگونه آن را بخوریم
جک فروت بسیار متنوع است و می توان آن را به صورت خام یا پخته مصرف کرد.
برای تهیه آن ابتدا باید آن را از وسط نصف کنید و غلاف ها و دانه های زرد رنگ میوه را از پوست و هسته جدا کنید. می توانید این کار را با چاقو یا دستان خود انجام دهید.
توجه به این نکته ضروری است که قسمت سفید و فیبری داخل جک فروت فوق العاده چسبنده است، بنابراین پوشیدن دستکش هنگام دست زدن به آن ممکن است مفید باشد.
جک فروت را می توان به صورت ساده یا پخته در غذاهای شیرین و خوش طعم مصرف کرد، بسته به میزان رسیده بودن آن. میوه نارس به طور کلی در دستور العمل های خوش طعم بهترین طعم را دارد، در حالی که شیرینی میوه رسیده برای دسرها عالی است.
از آنجایی که این میوه عجیب و غریب است، یافتن جک فروت تازه در خواربارفروشی ها دشوار است، به خصوص زمانی که فصل آن نباشد. با این حال، اغلب به صورت کنسرو فروخته می شود که گزینه مناسبی است.
گیاهخواران و وگان ها اغلب از جک فروت به دلیل بافت آن به عنوان جایگزین گوشت استفاده می کنند. به عنوان مثال، میتوانید از این میوه به عنوان جایگزین گوشت در تاکوی جک فروت با پختن آن و سپس ترکیب آن با سبزیجات و چاشنیها استفاده کنید.
علاوه بر این، می توانید جک فروت را به کاری یا سوپ اضافه کنید. میوه رسیده نیز وقتی به ماست یا بلغور جو دوسر اضافه شود طعم بسیار خوبی دارد.
دانه های جک فروت نیز خوراکی هستند. آنها را می توان برشته یا آب پز کرد و سپس با چاشنی ها ترکیب کرد. حتی می توانید از دانه ها برای تهیه هوموس استفاده کنید.
جک فروت کاملاً همه کاره است. می توان آن را خام، پخته، رسیده یا نارس مصرف کرد و طعم فوق العاده ای در انواع غذاهای شیرین و خوش طعم دارد.
خلاصه
جک فروت به دلایل زیادی برای شما بسیار مفید است.
سرشار از مواد مغذی و آنتی اکسیدان است و ممکن است تعدادی از فواید سلامتی از جمله بهبود کنترل قند خون داشته باشد.
شما می توانید به راحتی جک فروت را با خوردن آن به صورت ساده یا در غذاهای مختلف در رژیم غذایی خود قرار دهید. این یک جایگزین عالی گوشت در دستور العمل های گیاهی و وگان است.
جک فروت تازه در فصل تابستان به راحتی پیدا می شود، اما می توانید جک فروت کنسرو شده را در اکثر خواربارفروشی ها در تمام طول سال پیدا کنید.
افزودن جک فروت به رژیم غذایی شما ارزش امتحان کردن را دارد، زیرا کاملا سالم است و یک غذای بی نظیر برای آزمایش است.