- غذاهای فرآوری شده حاوی پروتئین بالا محبوبیت بیشتری پیدا می کنند.
- یافته های یک مطالعه نشان می دهد که غذاهای فرآوری شده با ادعای پروتئین ممکن است سالم ترین گزینه نباشند و ممکن است حاوی سطوح بالای چربی، سدیم و قند باشند.
- افراد می توانند با راهنمایی حرفه ای مناسب گزینه های پروتئین سالم تری را انتخاب کنند.
افراد برای حفظ عملکرد مناسب بدن باید پروتئین کافی در رژیم غذایی خود مصرف کنند. منابع پروتئینی رایج عبارتند از مغزیجات، گوشت و تخم مرغ. همچنین این گزینه برای تولیدکنندگان وجود دارد که پروتئین را به غذاها اضافه کنند.
مطالعه ای که اخیراً در مجله مواد مغذی ارزش غذایی برخی از غذاهای فرآوری شده با ادعای پروتئین را بررسی کرد. اخیراً عموم مردم مصرف محصولات غذایی خود را افزایش داده اند که ادعای پروتئین دارند.
این مطالعه نشان داد که این غذاها ممکن است کمتر سالم باشند. بیش از نیمی از محصولات با ادعای پروتئین بالا، محتوای سدیم یا چربی بالایی داشتند و حدود یک چهارم آنها دارای مقادیر زیادی قند آزاد یا چربی اشباع بودند.
بنابراین، این گزینه های غذایی ممکن است عاقلانه ترین انتخاب های غذایی با وجود ادعاهای پروتئین بالا نباشد.
محصولات مشابه گوشتی به احتمال زیاد ادعای «پروتئین بالا» دارند
محققانی که مطالعه فعلی را انجام دادند می خواستند در مورد ارزش غذایی محصولاتی که ادعای پروتئین دارند بیشتر بدانند.
مصرفکنندگان میتوانند از بین گزینههای غذایی زیادی انتخاب کنند، اما ممکن است تمایل بیشتری به انتخاب محصولاتی با ادعای پروتئین داشته باشند. هنگامی که یک محصول ادعای پروتئین دارد، افراد ممکن است آن را به عنوان مزایای سلامتی ببینند. مشکل زمانی ایجاد می شود که افراد سایر مواد مغذی موجود در محصولات را نادیده می گیرند.
محققان ۴۳۲۵ غذای فرآوری شده را در یک پایگاه داده غذایی اسپانیایی به نام مورد بررسی قرار دادند. محققان دادهها را از ژوئن ۲۰۲۲ تا مارس ۲۰۲۴ جمعآوری کردند. آنها اقلام را به ۱۲ نوع غذا تقسیم کردند، از جمله غذاهایی مانند بارها، غلات صبحانه، کراکر، جایگزینهای شیر و آنالوگهای گوشت گیاهی.
محققان دریافتند که ۱۳ درصد از محصولات مورد بررسی، یا ۵۶۱ مورد، دارای ادعای پروتئین بودند. نوع غذایی که احتمالاً این ادعاها را دارد، آنالوگ های گوشتی گیاهی است که تقریباً ۷۰ درصد از این محصولات این ادعا را دارند.
حدود ۶۰ درصد از محصولات دارای ادعای پروتئین دارای پروتئین اضافه شده بودند. پروتئین های گیاهی بیشتر از پروتئین های حیوانی اضافه شدند. تجزیه و تحلیل نشان داد که غنی سازی پروتئین می تواند تفاوت عمده ای در محتوای پروتئین ایجاد کند.
محصولات «پر پروتئین» ممکن است به دلیل مواد افزودنی از سلامت کمتری برخوردار باشند
هنگامی که محققان ترکیب مواد مغذی را بررسی کردند، متوجه تغییراتی در قند، کربوهیدرات، چربی کل و محتوای چربی اشباع شدند. با این حال، آنها تفاوت های مهم سدیم، انرژی یا فیبر را مشاهده نکردند.
به عنوان مثال، آنها دریافتند که میله هایی که دارای ادعای پروتئین هستند، دارای کربوهیدرات و قند کمتر اما چربی اشباع بیشتری هستند.
جایگزین های شیر با ادعای پروتئین، کربوهیدرات و قند کمتری داشتند اما چربی کل بیشتری داشتند. شیر و نوشیدنیهای لبنی با ادعای پروتئین، چربی کل و اشباع کمتری داشتند و ماستها و محصولات لبنی تخمیری با ادعای پروتئین، کربوهیدرات و قند کمتری داشتند.
در مرحله بعد، محققان کیفیت تغذیه را بررسی کردند. آنها از مدل مشخصات مواد مغذی برای طبقه بندی غذاها به عنوان سالم یا کمتر سالم استفاده کردند.
سازمان بهداشت پان-آمریکایی (PAHO) و سازمان بهداشت جهانی (WHO) – دفتر منطقه ای در قاره آمریکا این مدل را ایجاد کردند. به اجزایی مانند سدیم، چربی و قندهای آزاد نگاه می کند.
آنها دریافتند که ۹۰.۸ درصد از غذاهایی که ادعای پروتئین داشتند طبقه بندی «کمتر سالم» دریافت کردند. حدود یک پنجم این محصولات دارای شیرین کننده، حدود یک چهارم دارای قند آزاد یا چربی اشباع بالا و بیش از ۵۰ درصد دارای محتوای چربی یا سدیم بالا بودند.
هنگام مقایسه غذاهای دارای ادعای پروتئین با غذاهای بدون پروتئین، تنها ۷۷.۷ درصد از محصولات غیر پروتئینی طبقه بندی «کمتر سالم» دریافت کردند.
درصد بیشتری از غذاهای پروتئینی دارای چربی یا سدیم بالا و شیرین کننده بودند. با این حال، نسبت کمتری از غذاهای پروتئینی دارای قند آزاد و چربی اشباع بالا بودند.
در مورد بررسی انواع غذاها نیز تفاوت هایی وجود داشت. به عنوان مثال، محققان دریافتند که شیر و نوشیدنیهای لبنی که ادعای پروتئین دارند در ۶۱ درصد مواقع بهعنوان کمتر سالم طبقهبندی میشوند، در حالی که شیر و نوشیدنیهای لبنی غیر پروتئینی تنها در ۲۲ درصد مواقع به عنوان کمتر سالم طبقهبندی میشوند.
در حالی که ماستها و اقلام شیر تخمیری با ادعای پروتئین بیشتر احتمال دارد که سدیم بالایی داشته باشند، احتمال کمتری دارد که چربی، قند آزاد و چربیهای اشباعشده بالایی نسبت به ماستهای غیر پروتئینی و شیر تخمیر شده داشته باشند.
این تحقیق در برابر این فرض که غذاهای حاوی پروتئین همیشه سالم هستند هشدار می دهد.
مطالعه “به سادگی به ما یادآوری می کند” که صرفاً به ادعاهای برچسب محصول اعتماد نکنیم
این مطالعه دارای محدودیت هایی است. اول، فقط بر داده های بازار اسپانیا متمرکز شد. نگاه کردن به داده های سایر مناطق می تواند در آینده مفید باشد.
دوم، محققان تعریف خاصی برای غنی سازی پروتئین ارائه کردند. این، همراه با معیارهای تجزیه و تحلیل ترکیب مواد مغذی و حذف موارد با تصاویر ناخوانا، میتوانست به دادههای از دست رفته منجر شود.
انتخاب برای تجزیه و تحلیل آماری نیز می تواند بر نتایج تأثیر بگذارد. علاوه بر این، محققان قادر به بررسی اطلاعات مربوط به چربی ترانس در محصولات نبودند.
نویسندگان مطالعه خطر بیش از حد برآورد یا دست کم گرفتن نرخ استحکامات را تایید می کنند. علاوه بر این، آنها خاطرنشان می کنند محدودیت های دیگری وجود دارد که تحقیقات قبلی به آنها اشاره کرده است. این محدودیت ها ممکن است مربوط به استفاده از پایگاه داده BADALI باشد.
علاوه بر این، نتایج لزوماً به این معنی نیست که سایر غذاهایی که محققان مورد بررسی قرار دادند، بهترین گزینههای غذایی نیز هستند.
متخصص تغذیه ثبت شده Karen Z. Berg، MS، RD، CSO، CDN، که در این مطالعه شرکت نداشت، خاطرنشان کرد:
ما قبلاً می دانیم که غذاهای فرآوری شده برای شما خوب نیستند و باید در رژیم غذایی شما محدود شوند. مدتهاست که شناخته شده است که غذاهای فرآوری شده برای سلامت کلی شما خوب نیستند، بنابراین افراد نباید با برچسب هایی که پروتئین افزوده شده را تبلیغ می کنند اشتباه گرفته شوند و فکر کنند که آن را به یک غذای سالم تبدیل می کند. فقط اینطور نیست.
نحوه انتخاب گزینه های پروتئین بهتر
این مطالعه تاکید می کند که منابع پروتئینی خاص، مغذی ترین گزینه ها نیستند. با این حال، اهمیت پروتئین در رژیم غذایی را نفی نمی کند.
پروتئین بخش مهمی از رژیم غذایی ما برای کمک به ساخت و ترمیم عضلات است.
وی درباره یافتههای مطالعه حاضر گفت: «افراد نباید از این مطالعه دور شوند و فکر کنند غذاهایی که پروتئین دارند ناسالم هستند. این فقط درست نیست.»
با این حال، او توصیه کرد: تا حد امکان به دنبال غذاهای کامل باشید. به جای گرانولا قندی با پروتئین افزوده، مخلوطی از مغزهای مختلف که هیچ شکر یا نمک اضافه ای ندارند میل کنید. اگر گیاهخوار هستید، به جای جایگزینهای گوشتی که پروتئین اضافه دارند، توفو یا سفیده تخممرغ مصرف کنید، یا اگر گوشتخوار هستید، گوشت مرغ بدون چربی یا گوشت گاو را انتخاب کنید.
علاوه بر این، این مطالعه بر اهمیت آگاهی در مورد انتخاب های غذایی به جای فرضیات سریع بر اساس ادعاهای پروتئین تأکید می کند.
جاناتان جنینگز، MS، MDیک متخصص داخلی دارای گواهی هیئت مدیره با دفاتر پزشکی منهتن، که او نیز در این مطالعه شرکت نداشت، گفت: “من با محققان موافقم که اکثر مردم به برچسبگذاری اعتماد دارند و زمانی برای تحقیق بیشتر ندارند.”
برای افرادی که زمان برای تحقیق دارند، ممکن است فاقد تخصص فنی برای تفسیر دقیق برچسبگذاری باشند. نتایج این مطالعه به ما یادآوری میکند که باید در انتخابهایمان استراتژیک باشیم تا از پیامدهای سلامتی ناخواسته جلوگیری کنیم.
مردم می توانند با متخصصان تغذیه و پزشکان برای انتخاب عاقلانه در مورد مصرف پروتئین همکاری کنند.